Nagy AnitaÍgy készült: Villámfotó Makovics Kornéllal

Nagy Anita | 2014. Július 28., Hétfő 17:00

Új sorozatunkban kísérletező kedvű fotográfusok mesélnek kedvenc képeik megvalósításáról.

hirdetés

Makovics Kornél ezúttal a villámfotózás rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket.

 

"Sokan azt gondolják , hogy a villámok fotózáshoz igen jó reflexek szükségeltetnek, és elég egy jól időzített, gyors exponálás az esemény megörökítéséhez. Azonban a gyakorlatban ez úgy működik, hogy a villámokat hosszú záridővel, sokszor fél, egy vagy akár két perces exponálási idővel kapom lencsevégre. Megkezdem a fotózást nyitott blendével, majd várokozom, hogy a villám lecsapjon. Amikor ez megtörténik, befejezem az exponálást. Nagyon intenzív viharoknál nem meglepő, hogy egy hosszabb exponálási idő alatt akár 3-4 lecsapó villám is a képre kerül.

Erősen ajánlott figyelni a radart, a szél és hő térképet, hiszen fontos tudni hogy a vihar honnan és mikor érkezik. 

 

SOROZAT VILLÁaM Jo KICSI2.jpg

 

A hosszú záridő miatt szükségünk lesz egy nagyon masszív állványra,  amit jó ha le is súlyozunk, hiszen az erős szél könnyen feldöntheti. Nem árt beszerezni egy vízálló, cseppálló fényképezőt és objektívet, vagy egyéb külső védelmet, így nem kell félni, hogy egy szakadó esőtől tönkremegy a felszerelésünk. Én egy Pentax K-5 , Pentax 18-55 WR alap objektívet használok erre a célra, mindkettő szigeteléssel rendelkezik.

Nappali villámot már jóval nehezebb lefotózni, mert a sok fény miatt nem tudunk olyan hosszú záridőt használni, mint éjjel. Két megoldás létezik: az egyik teljesen automatikus vakupapucsra illeszthető villámkioldó, a másik megoldás lényege az, hogy lesötétítjük az objektívet egy nagyon sötét szűrővel, aminek köszönhetően nappal is tudunk hosszabb exponálási időt alkalmazni. Erre a célra egy B&W  ND 1000 szűrőt használok, ami képes 10 fényértéket csökkenteni. A nappali szűrős villámfotózásnál nem elég csak a szűrő, de nagyon jól kell tudni beállítani a rekeszt és az érzékenységet is."

 

(Nagy Anita)

 

További képek: www.makovicsphoto.com

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.117147 másodperc.