EISA STORY 1982-2017

eisalogog_350.jpg

 

Magyarországon sokan ismerik az EISA -t, ami egyedülálló szervezetként  50 elektronikai szaklap szövetsége, és Európa 22 országát vonultatja fel a zászlója alatt. Évenként kiadott díjai European EISA Awards néven váltak közismertté, nálunk az Európa legjobbjai kifejezés vált közismertté.

 


 

  • Az EISA 22 európai ország 50 elektronikai magazinjának különleges szövetsége. Neve nemzetközileg ismert, amit az Európai legjobbjai - EISA AWARDS Díjaknak köszönhet. A díjat első alkalommal 1982-ben adták át, amit akkor még nem EISA díjnak hívtak. 30 évvel ez elött 5 Európai fotó magazin főszerkesztője azzal a céllal talákozott, hogy a történelem során először megválasszák a “The Camera of the Year”  VAGYIS az év legjobb fotokameráját. A jelenlevők nem is sejtették, hogy a találkozóval elindítottak egy folyamatot, melyből évekkel később megszületett az EISA. Ez a történelmi dátum 1989-ben következett be, miután időközben még további 10 fotós magazin csatlakozott a csoporthoz. Ennek dacára, a névfelvétel dátumát, az EISA megalakulását mégis 1982 -re datálják, hiszen a díjat első alkalommal ekkor adták át. Akkor még nem EISA díjnak hívták. 


  • 1982.jpg

  • 1985.jpg

Az EISA nemsokára további két panelt hozott létre, ídőközben megalakult a Video szekciót (Video Panel), és az Audió szekciót (Audio Panel). A technikai változások következtében, a szimpla Audio hangzásból tovább fejlődött a többcsatornás szórakoztatás, ami az EISA-n belül elvezetett az Audio/ Home Theatre szekció megalakulásához.

 

eisa_550.jpg

 

2002-ben a kor technikai fejlődésének és a trendnek megfelelően az EISA-n belül létrejött a Convergence Panel és vele párhuzamosan az In-Car Electronics Panel is, ami több mint 10  "auto-hifis" újság részvételével, az EISA lapkiadók ilyen tematikájú, és a korábbi ECAP (European Car Audio Press) csoport lapjaiból alakult.

 

Az EISA 2005-ben a Green Awards díjat alapított, együttműködve a norvég Trondheim városi műegyetemmel, az ENSZ bonni egyetemével és a Holland Delft Egyetem ipari termék és formatervezés mérnöki tanszékével, valamint a hollandiai Eindhovenben működő Sims Recycling Solutions újrahasznosítási vállalattal.

 

2010.jpg

 

A 2007-ben a már létező Convergencia szekció át lett keresztelve Mobil Eszközök szekció (Mobile Devices Panel) névre, hogy hatékony választ adjanak a rohamos technikai fejlődésnek az audió, a videó és a mobil eszközök területén.

 

1982.jpg2010.jpg2012.jpg

 

Múlt és jelen! Napjainkban Európa 20 országból, már nem kevesebb, mint 50 magazin

képezi a világ legnagyobb tekintélyű szaksajtó szervezetét.

 

 

Az EISA, hogy szervezeti felépítése jobban tükrözze a piacon történt átalakulásokat, kisebb szervezeti átalakuláson ment keresztül, ami egyben azt jelentette, hogy a régi panel csoportfelosztást felváltották az új Expert Goup-ok. Az új Expert Csoportok jobban meghatározzák a tagok szakértelmét és rugalmasabbá teszik a tagok számára, hogy olyan vitákon vegyenek részt, aminek közvetlen köze van az általuk képviselt érdeklődési területhez. 

  • 2013

 

Minden év júniusában, az EISA lapok főszerkesztői összeülnek, és megszavazzák, hogy a munkájuk során tesztelt berendezések közül, mely termékek érdemlik meg a tekintélyes EISA díjakat. Az EISA hat kategóriája, melyekben díjakat adnak át a legjobb termékeknek, jelenleg: az Audio, Video, Házi mozi (Home Theater), Fotó, In-Car Electronics és a Mobil Devices termékcsoport.

 

EisaGM Firenze_A_GroupPicture_720x400 low.jpg

 

Az immár 33 éves  Eisa idei 2015-évi konferenciáját Olaszországban, Firenzében tartotta, ahol hagyományosan csoportkép készült a gyönyörű Piazza della Signoria téren a Neptun szobor előtt.

 

HAMBURG 2016


Tovább gördült az EISA szekere.

A tavaly Firenzében megválasztott Paul Miller (UK) vette át az irányításat a leköszönő Jorge Gonsalves (Portugal) korábbi elnöktől. Erre az évre teljesen kicserélődött az EISA vezérkara, és a közejövőben számos új vezetői elem megjelenése várható, ami várhatóan pozitív hatással lesz majd az EISA további működésére.

2016 júniusában Hamburgban új korszak vette kezdetét. A 14-éven át sikeres elnöki pozíciót betöltő Jorge Goncalves (Portugal) végleg leköszönt tisztjéről, és helyét a tavaly Firenzében megválasztott Paul Miller

vette át. Az általa levezetett hamburgi Eisa GM. konstruktív és nagyon sikeres volt, és előrevetette a szövetség átalakulását, ami ebben az évben nyított az Online felületek irányába, és aminek értelmében két korábban nyomtatásban is megjelent média, az orosz A3, illetve olasz Vide Eisa lapjok a továbbiakban online médiaként működnek. Az Eisa idén is új tagokkal is bővült. Jorge Goncalves korábbi elnök, a következő két esztendőben, mint az EISA konzultánsa segítí a szövetség munkáját, és közvetlenül az elnök tanácsadójaként is működik majd.

 

 

 

EISAGM_Photo_2016-web-650x400.jpg

EISA szerkesztők a hamburgi Beatles Platz-on

 

A 22 országból összegyűlt újságíró csapat, a hamburgi Crowne Plaza hotelben megtartott 34. EISA kongresszus zárónapján ellátogattak a híres/hírhedt  Reperbahn-ra, ahol meglátogatták a Beatles itteni szereplésének kultikus helyeit. Az itt látható fotó a Beatles Platz-on készült, ahol anégytagú liverpooli együttes króm-acélból készült sziluett szobra áll. A képen minden feltünést kerülve a magyar szerkesztők - a könnyebb felismerhetőség kedvéért - piros felsőrészben álltak a kamerák elé. 

 

SPLIT 2017

EISA GOES "WORLD WIDE"

 

Horvátország Dalmát tengerpartján található több mint 1000 ével város jó omen volt a EISA számára. Azon túl, hogy a szerkesztők természetesen a díjak odaítélésvel voltak elfoglalva, és a csapat már kibővült a tavaly csatlakozott új tagokkal, ezen a közgyűlésen jelentős, úgy is mondhatnánk történelmi esemény szemtanúi , résztvevői voltak a szerkesztő kollégák. A Paul Miller által elnökölt EISA ebben az évben amerikai és ausztráliai lapok csatlakozását szavazta meg, ami előreveti az árnyékát annak, hogy az EISA az egészvilágot lefedő szakmai szövetséggé alakuljon, ami média szempontból történő megítélését és fontosságát pozitív értelemben jelentősen megnöveli a jövőben. Az korábbi brüsszeli konferencia helyszíne ebben az évebn Brüsszelből Antwerpenbe költöött, és nagyon sikeresen zárult. Az EISA díjak átadására ebben az évben is Berlinben a HotelKempinsky Bristol termeiben kerül sor 2017 szeptember 1. -én. 

 

EISA-SPILT-GROUP-FOTO-2017-corrected_web.jpg

 

Az Eisa szerkesztői 2017 június 27 -én Splitben a vitorláskikötő fölött

   magaslaton található étterem teraszán.

 


Szabad legyen megjegyezni, hogy a nagyon kellemes, kissé huzatos környezetben készült felvételt követően másnap "súlyos" kritikát kapott főszerksztőnk, aki egyedül az összes újságíró között nem vette le a napszemüvegét. Igy legalábn nem kell sokat keresgélni, hogy Soltész Rezső hol áll a csoportképen. Az idei sorrendben 35. EISA General meeting megszervezését és bonyolítását az Eisa Mobile Devices Expert Group managere Dragan Peric szervezte és bonyolította, rendkívül professzionális módon... A horváth tengerpart nagyon jó, igazán élhető hely.

 

 

 

( - )

 

További információk megtalálhatók, a www.fotovideo.hu / www.sztereomagazin.hu  oldalakon, valamint az EISA hivatalos honlapján: www.eisa.eu

 

 

( - )

Impresszum
Betöltés: 3.061864 másodperc.