Nagy AnitaÚJ GENERÁCIÓ: Geberle Berci

Nagy Anita | 2015. Június 09., Kedd 08:00

Egy fiatal fotográfus, aki korát meghazudtolva éretten és céltudatosan építi karrierjét, és már eddig is sok mindent kipróbált az életben. Az indulásról és a pályáról kérdeztük a fotóst.

hirdetés

1990-ben születtem Budapesten. 6 éve fotózom, kezdetben a Lakner Bácsi Gyermekszínháznak készítettem képeket hobbiból. A fellépések, előadások mellett gyakran a próbákon és a ttáborozások során is fényképeztem, aztán egy idő után szoros barátságba keveredtem a “Lakneresekkel”. Jelenleg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola kereskedelem és marketing szakos hallgatója és a főiskola fotósa vagyok. Leginkább esküvőket, rendezvényeket, sporteseményeket valamint színházi előadásokat fotózom.

 

Hogyan jellemeznéd a stílusod és mi volt rád a legnagyobb hatással?

 

A stílusom folyamatosan változó, pörgős, kreatív, modern vagy éppen letisztult. Talán az esküvői fotóimmal tudnám ezt a legjobban “elmesélni”, hiszen a kreatív fotózás alatt a menyasszonnyal és a vőlegénnyel közösen, mindig alkotunk valami újat. Már az esküvő előtt néhány hónappal megbeszéljük a választott helyszínt, kitaláljuk a kreatív fotózás stílusát és sokat ötletelünk egészen a fotózás napjáig. Készítettem már képeket a Szabadság hídon sétáló ifjú párról, majd átugrottunk egy játszótérre is. Egy másik kedves pár fotózása pedig csónakban a Városligeti tónál történt, ez is nagyon izgalmas munka volt. Az események fotózásakor mindig elkészítem a “kötelező” képeket, de kísérletezem új beállításokkal is. Szerencsére a legtöbb rendezvény-szervezőtől és marketingestől mindig szabad kezet kapok a fotózások idején. A BKF-en például az Educatio Kiállításon “nem a BKF fotósaként”, hanem "felvételiző diákként” készítettem el a képeket. Szeretek Velük dolgozni, egyébként is remek a munkakapcsolatunk.

 

geberle_berci_eskuvo_004.jpg

 

Sokféle témát megörökítettél már a kameráddal, melyik a kedvenc saját képed és miért?

 

Kettő kedvencem is van! Egyiket 2010-ben Budapesten az Úszó Európa-bajnokságon készítettem. Cseh László nyerte a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjét. A fényképezőgép keresőjében végig Lacit követtem, nem láttam a többi versenyzőt, biztos voltam benne, hogy magyar győzelem lesz. Ezzel a képpel nyertem életem első díját, az Országos Diákfotó Pályázaton, ahol első helyezést értem el. A másik kedvenc fotómat a Magyar Állami Operaház  „Öt Tánc - Modern Balett Est”  A napfény természete című előadásán készítettem. Fényképen szerettem volna érzékeltetni a mozgást, ezért hosszú záridővel készítettem néhány felvételt.

 

geberle_berci_eskuvo_007.jpg

 

Van olyan téma, ami mostanában foglalkoztat?

 

Számos felsőoktatásban és középiskolában tanuló barátom van, akik élsportolók. Már hajnalban indulnak a kemény edzésekre, utána néhány óra múlva pedig kezdődik az iskola,majd  azt követően este ismét edzés. Sőt néhányan a sportolói karrier és iskolai tanulmányok mellett még dolgoznak is. Elképesztően gyorsan pörög velük az idő és tényleg, szinte csak pár percük marad az év végén bizonyítani a ZH-kon, vizsgákon és természetesen a versenyeken. Az Ő életüket próbálom a lehető legközelebbről bemutatni, olyan képeket szándékozom komponálni, amit nagyon kevesen láthattak eddig. Ebben az évben öt élsportolót szeretnék bemutatni a hétköznapjaikon keresztül és ábrázolni a karakterüket a fotográfiai segítségével. Egy másik projektem teljesen kikapcsol és feltölt a további fotósmunkákra. Színházi előadások előtt készítek fotókat a díszletekről, kellékekről és a színpadi hangulatról. Ezeken a képeken nem szerepelnek az előadók csak tárgyak és fények. Nincsenek arcok, nem létezik a mozdulat, mégis árad a fotóból a hangulat és az érzelem.

 

geberle_berci_sport_001.jpg

 

Melyek a kedvenc fotós oldalaid? 

 

Kedvelem a Digital Photography School - www.digital-photography-school.com oldalát, valamint a Pixoto-t (www.pixoto.com) és a Flickr-t (www.flickr.com).

 

Mit szeretnél elérni, mik a céljaid?

 

Még több izgalmas sportfotót próbálok készíteni, de sajnos ritkán tudok professzionális eszközökkel dolgozni. A 2010-es Úszó Európa-bajnokságon a Canon Hungária biztosított számomra tökéletes technikai hátteret, ami nagy segítséget jelentett számomra. Jelenleg szponzorokat, támogatókat keresek, hogy akár egy Szinkronúszó Országos Bajnokságról is kiváló minőségű, színvonalas fotóalbumot tudjak publikálni. Nagyon szeretnék fotózni a 2015-ös Úszó Világbajnokságon, valamint a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokságon Franciaországban is.

 

geberle_berci_sport_004.jpg

 

Célom, hogy minél több fotópályázatot nyerjek a jelenlegi díjaim mellé. Az iskolai tandíjam egy részét a fotósmunkákért kapott honoráriumból tudom fizetni, ezért sajnos nem marad pénzem a felszerelésem továbbfejlesztésére, bővítésére. A jövőben szeretnék fotósként dolgozni a Nemzeti Sportnál, a Magyar Távirati Irodánál vagy más hírportálnál, de szívesen dolgoznék budapesti színházak részére is. Idén nyáron viszont még esküvői fotózásokra és a következő fotós munkákra koncentrálok.

 

( Nagy Anita)

 

 

www.geberleberci.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 2.956978 másodperc.