Fotó MagazinOLYMPUS Stylus TG-2: extrém helyzetekre alkotva

Fotó Magazin | 2013. December 03., Kedd 09:00

OLYMPUS Stylus TG-2: extrém helyzetekre alkotva
example_group example_group example_group example_group
Összefoglalva a kamera főbb tulajdonságait, ezek közül hármat emelnék ki: az ellenálló képességét, a jó képminőséget és a fantasztikus már-már mikroszkopikus makró opciót.

Lássuk a teszteredményeket

Az elegáns kültéri kamera, az Olympus TG-1 az új TG-2-vel egy méltó utódot kapott, bár nem sok újításon esett át, ezek könnyen áttekinthetők. Közülük az "A-mód"-nak van talán a legnagyobb jelentősége, itt kézzel állítható a blende, közben a kameraautomatika a záridőt és az ISO értéket automatikusan a beállított blende-értékekhez igazítja. Kezelési és minőségi érdekesség az A-mód kombinálva az igen fényerős optikával (f/1:2,0) . Különösen víz alatti felvételeknél lehet előny a magas fényérzékenység, ami rövidebb záridőt és alacsonyabb ISO értéket eredményez. Az f/1:2,0 érték a nagylátószögre vonatkozik, amennyiben viszont a 4 x zoom gyújtótávolságát használjuk (100mm), akkor ez az érték egy kiábrándító f/1:4,9 -re csökken.


Váz

Az Olympus TG-2 fémháza masszív, eleme erős. Az elődjével összehasonlítva a TG-2 nagyobb terheléseket bír ki: vízálló 15 m mélységig, 2,1 m magasságból leejtve törésálló, mínusz tíz fokig működőképes, és 100 kiló súlyt tolerál sérülés nélkül.

 

Olympus TG2 diver-580-90.jpg

 

Ez a tény a piacon levő kamerák közül a TG-2 -őt a legmasszívabbá teszi. Mindezen kívül egy erős akkuval rendelkezik, ami egy töltéssel hosszabb búvárkalandot is lehetővé tesz: 770 fénykép van a tárban.

 

Olympus_TG-2_News.jpg

 

A képminőség jó, de nem erőssége. Ebben sajnos az elődje megfelelő szintjén maradt. Az Olympus TG-2 egy 12 mp CMOS szenzort használ, normális fizikai méretben. Ami kellemes, a képzajt az Olympus csökkentette, ISO 400 -nál alig vehető észre, de ISO 800 -nál annál erőteljesebb. A képek részletgazdagsága jó, de egy picit lágynak tűnnek a felvételek. Az optika észrevehetően jobban bont fel a közepén, mint a szélén, ami kis blendeértékek használatánál okozhat lágy benyomást. Összességében megítélve az optikai teljesítmény jónak mondható a kisebb negatívumok ellenére.

 

Olympus TG2 top-580-90.jpg

 

Autófókusz

A TG-2 erőssége a gyorsasága. Az autófókusz nagylátószög esetén igen gyorsan állít élesre (0,18 s). Nagyobb gyújtótávolságnál ez az érték hamar romlik (0,6 s). A bekapcsolás után a kamera csekély 1,6 s után üzemkész, a kép feldolgozása 0,3 s alatt történik, képszériát 5,5 kép/s készít.

 

Olympus TG2 back-580-90.jpg

 

Felszereltség

A felszereltségét illetően az Olympus TG-2 az összes piacon levő kültéri kamerák közül a legjobban áll. Van egy 3" OLED -monitora 610 000 képponttal. Videofelvételre is alkalmas Full HD felbontásban, miközben a zoom lassítva válaszol, az autófókusz pedig folyamatosan utána élesít. A mikrofon-érzékenységet külön állíthatjuk be, de csak durva fokozatokban.

 

Rainsleeve+esovedo+huzat.jpgTesztfotó

 

A cikk elején említett manuális blende-előválasztás mellett a TG-2 -nek további felvételprogramok állnak rendelkezésére: egy Panoráma-módusz, különböző Mótívum-módusz, arcfelismerés és különböző digitális filter-effektek. Igényesebb bevetésre a TG-2 -t különböző alkatrésszel bővíthetjük, például egy speciális búvártokkal nagyobb mélységekre, de akár szűrő és konverter előtéttel.

 

Egy érintőkijelző a kamera vezérlését pusztán az újunk érintésével teszi lehetővé. Ez első sorban a víz alatti felvételeket hivatott megkönnyíteni. Víz alatt ugyanis a menügombok kezelése kesztyűvel, de nélküle is elég macerás. A GPS és az elektronikus iránytűvel minden segítségünk megvan ahhoz, hogy a felvételi helyszín koordinátáit rögzítsük.

 

Olympus TG2 rocks-580-90.jpg

 

Összefoglaló

Az Olympus Stylus Tough TG-2 jó benyomást kelt. Egyedülálló a masszív váz, fényerős nagylátó szögű objektív és a manuális kezelhetőségének kombinációja. Mindemellett a képminőség jónak mondható, bár nem szenzációs. A kamera gyorsasága lenyűgöző, de egyben negatív benyomást keltett az élességállítás lassúsága a teleállásban (100mm).

A mellékelt képek arra hivatottak, hogy az olvasó saját benyomást szerezzen a TG-2 képminőségéről.

 

 

 

Műszaki jellemzők

Szenzor:                       12 mp, hátulról megvilágított CMOS -képérzékelő

Processzor:                 TruePic VI képfeldolgozó processzor

Objektív:                       25 - 100mm F/1:2,0 - 4,9, kép-stabilizátor

Monitor:                        OLED - 7,6 cm átmérő, 610 000 képpont

Videó:                          Full HD videó opció 1080p

Méret:                           111,2 x 66,5 x 29,1 mm

Súly:                              230 gr

 

(Benkő Sándor)

 

www.olympus.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.117787 másodperc.