Teszt: Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS

Uzseka Norbert | 2018. Június 01., Péntek 07:00

Teszt: Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS
A Fujifilm X-bajonettes sorozatának legnagyobb látószöget adó zoom objektívje kisfilmes értéken 15-36mm-es tartományt fog át. A beépített stabilizátorral rendelkező, sokoldalúan használható objektívet X-T20 vázon teszteltük.

Kézbe véve

A Fujifilm X szériájában mindenféle látószögre találunk megfelelőt, ám ultra nagy látószögre csupán néhány üvegből válogathatunk. Cikkem tárgyán kívül a többi mind fix, így a zoomolás nyújtotta flexibilitással csak ez az objektív szolgál. Az pedig, figyelembe véve, hogy az ultra nagy látószögtől a normál látószögtartomány alsó határáig terjed, rendkívül sokoldalúan használhatóvá teszi ezt a 2014-ben kiadott objektívet.

Mely nem nevezhető sem kicsinek, sem könnyűnek, de ezek ellenkezőjének sem igazán. 78 × 87 mm-es méretével (melyhez jókora, 72mm-es szűrőmenet társul) és 410 grammos tömegével masszív benyomást kelt, és rendkívül jó fogása van. A gyújtótávolság változtatása (köznépi nevén zoomolás) közben nem változtatja a méretét, és ez igen hasznos tulajdonsága. Az már kevésbé, hogy a szirom alakú napellenző az objektívre visszafordított, tehát nem használt állásában eláll az objektívtől, így a szirmok hajlamosak beleakadni a táskába, vagy amibe épp lehet.

Egyébként süt az objektívről a minőség, mégis szolíd, praktikus külsőt kapott, melyet különösen a street fotósok fognak értékelni.

 

720_20180124_DSF0483_FatesWarning_.jpgFates Warning koncert az A38 Hajón

Záridő: 1/50s, rekesz: f/4,5, ISO: 3200, gyújtótávolság: 10mm

 

Tulajdonságok

A nagy látószög mellé kicsinek tűnő fényérték került, ám az f/4 egyáltalán nem rossz, különösen, ha hozzávesszük, hogy ezt a teljes zoom tartományban megkapjuk, és hogy stabilizált lencséről van szó. Szükség esetén a stabilizátor az objektíven lévő OIS kapcsolóval kiiktatható, egyébként kb. 2 fényértéket fog meg, ami mondjuk a micro 4/3 rendszerben ma már szinte standardnek számító, 4-5 fényértéket is megfogó stabilizátorokhoz mérten nem tűnik erősnek, ám a gyakorlat azt mutatta, hogy így is hatalmas segítség. A Fuji APS-C méretű szenzora amúgy is jól tűri a magasabb ISO-t, tehát kevés fényben is jól lehet használni ezt az objektívet.

Mind a rekeszállító, mind a zoom és kézi élességállító gyűrűk remekül használhatók. Az autófókusz sebességére sem lehet panasz, a képélesség pedig kimagasló, különösen ha azt nézzük, hogy zoom objektívről van szó. Egyik zoom állásban sem szükséges lejjebb rekeszelni f/4-ről, hogy kiváló élességű képeket kapjunk, bár az objektív "sweet pointja", legjobb, legerősebb állása jellemzően f/5,6-f/8 között van. A legélesebb képet adó látószög 18mm környékén van, de sem 10mm-nél, sem 24mm-nél nem okoz csalódást az objektív.

A lencse közelpontja 24 cm, ami nem igazán lenyűgöző, de nem is rossz – makróra, nagyon közeli fotókra más üveget kell használni.

 

fuji10_24_XT1en.jpg

Tapasztalatok

Az X-T20 vázon használva kicsit orrnehézzé vált a kamera, egyébként remek élmény volt ezt az objektívet használni. Rendkívül hasznosnak találtam, hogy zoomolás közben nem változik a mérete, ahogy azt is, hogy a legnagyobb látószögnél tapasztalható torzítás egészen szerény. Ez persze a géptartáson és a komponáláson is múlik, azon, hogy a képen látható vonalakhoz képest hogyan helyezkedünk mi, ill. a fényképezőt hogyan döntjük meg.

A 10mm-es látószög mindenképp nagy odafigyelést igényel. Irdatlan sok minden fér ebbe a 110°-os látómezőbe, de épp ezért kell különösen alaposan átgondolni, mit is akarunk lefotózni, hogy ne kerüljön a képre fölösleges vagy zavaró képelem.

Viszont a háttérfénytől ill. becsillanástól nem kell tartanunk, az objektív döbbenetesen jól kezeli ezeket, tehát ha a Nap vagy egy lámpa benne van a képmezőben, nem fog zavaró színfoltokat vetni a képre.

A zoom tartomány és az élesség miatt ideális objektív ez mind tájképekhez, mind városi fotózáshoz. Nyilván nem lát olyan messzire, mint a teleobjektívek, és közeli portréhoz sem való, egyébként viszont egy utazás, nyaralás alkalmával, különösen, ha urbánus környezetben járunk, eszményi társ lehet. Látványos utcai jeleneteket épp úgy könnyű vele fotózni, mint egész épületeket vagy tereket.

 

720_20180125_DSF0590_.jpgBudapesti utcarészlet

Záridő: 1/680s, rekesz: f/4,5, ISO: 200, gyújtótávolság: 10mm

 

Összegzés

Ez egy rendkívül sokoldalúan használható, rendszeren belül a legnagyobb látószöget adó, tele állásban pedig a normál tartományba nyúló objektív. Bár az f/4-es maximum fényérték nem tűnik túl magasnak, a beépített stabilizátornak és a Fujifilm gépek remek szenzorainak köszönhetően kevesebb fényben is remekül használható, különösen, mivel szinte minden állásban szuper éles képet kapunk. A robusztus, de használat közben se túl nagynak, se túl nehéznek nem bizonyuló objektív különösen utazáskor és városi fotózáskor ragadhat a vázon. 325 ezer Ft körüli ára persze sokakat elriaszthat, de ha azt nézem, milyen minőséget és látószögtartományt nyújt, úgy azt kell, hogy mondjam, hogy minden forintját megéri.

 

Értékelés: 4,8 pont

 

Pro:

- rendkívül jól használható zoom tartomány, a rendszer legnagyobb látószögétől a normál látószög aljáig,

- strapabíró, minőségi felépítés,

- kimagasló képminőség szinte minden állásban

 

Kontra:

- nem időjárásálló,

- magas ár.

 

 

Flickr albumunk a tesztfotókkal

 

A termék honlapja

 

Technikai adatok:

Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS

Elérhető bajonett(ek): Fujifilm X

Gyújtótávolság: 10 - 24 mm (2,4x zoom)

Objektív felépítése: 14 lencsetag 10 csoportban

Képszög: 61,2° - 110°

Legnagyobb blende: f/4

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 24 cm

Szűrőmenet: 72 mm

Méret: 78 x 87 mm

Tömeg: 410 g

 

fuji10_24_2.jpg

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.120396 másodperc.