Fotó MagazinTAMRON SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD teszt

Fotó Magazin | 2014. Január 13., Hétfő 11:00

TAMRON  SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD teszt
A Tamron SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD objektív nem a legújabb fejlesztés, 2010-ben jelent meg, és nagy siker aratott a nemzetközi szaksajtóban.

A FotoVideoban eddig még nem jelent meg róla anyag, így hát kíváncsian felvállaltuk a tesztet. A Tamron erről a kompakt és könnyű zoom-objektívről azt állítja, hogy “mérföldkő az objektívépítésben” és “ rendkívül jó teljesítményű objektív”. Ennek szeretnék most a végére járni. Az objektív piaci ára bruttó 100 000 Forint körül mozog, Nikon, Canon és Sony adaptációval is kapható.

 

Általában

Az SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD egy jól megépített, a teljes képmezőt lefedő ultragyors USD fókusz-motorral és VC képstabilzátorral ellátott zoom-optika. DLSR kamerák esetében a gyújtótávolság 70mm - 300mm -ig terjed, ami az APS-C érzékelővel ellátott kamerák esetében 108mm - 465mm.m A Tamron ezzel a minőségi zoom-optikával a fotórajongók széles táborát célozza meg, akik a teljes képmezőt lefedő, vagy APS-C képérzékelős kamerával rendelkeznek. Egy olyan újgenerációs objektívcsaládot képvisel, amely akár a 24 megapixeles képérzékelőket képes felbontásban és teljes kivilágítottságban kiszolgálni. Az XLD- Extra Low Dispersion Lenselement speciális üvegekből áll, melyeknek szórási indexe alacsonyabb a hagyományos LD üvegeknél. Az USD-Ultra Sonic Drive egy Tamron fejlesztés. Gyors és precíz élességállításért felelős. Szintén a Tamron által fejlesztett VC (Vibration Compensation) képstabilizátor, három tengelyen csökkenti hatásosan a motívum bemozdulását.

 

Képfelbontás

A Tamron ebbe az objektívbe csúcsminőségű XLD -elemeket épített (extrém alacsony színszóródás) speciális üvegből, ami nagyon alacsony színszóródási indexet mutat fel. A szóródási tulajdonsága alacsonyabb, mint az LD (Low Dispersion) lencséknél. Az XDL lencse az LD lencsével kombinálva a legmagasabb kontraszt- és képbrillanciáért felelős, hatásos módon csökkenti a kromatikus aberrációt, és a képszéleken is javítja az élességet.

A lencse felbontása a teszt alapján jónak mondható, főleg az árát és a hasonló árfekvésű konkurencia teljesítményét is figyelembe véve. A Tamron 70mm -nél nyújtja a legélesebb teljesítményt. A teljes fókuszspektrumban a motívum közepe éles, a szélek felé picit csökken az élessége. Ezzel együtt az objektív minőségileg nagyon jól teljesít különösen  az árat figyelembe véve.

 

t2.jpg

 

Gyors élességállítás

Ez az első objektív, amit a Tamron az új, szupergyors USD motorral látott el. A gyors élességállítás főleg a sportrajongóknak jelenthet előnyt, akik focit, autóversenyt, vagy hasonló gyorsan mozgó motívumokat rögzítenek. Az új motortechnológiának köszönhetően a Tamron lencse pontos, ultragyors és halk élességállítást nyújt. A leírt új Tamron USD technológia magasfrekvenciájú ultrahang-vibrációval dolgozik, egy úgynevezett “Statorral”, miközben a vibrációból létrejött energia egy mozgatható fémből álló gyűrűt forgat, a rotort.

 

Képstabilizátor

Az SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD esetében a Tamron ugyan azt a hatékony VC képstabilizátort használja, amit már sikeresen más modellekbe is beépített. A VC stabilizáció segítségével akár 4 blende nyitás is nyerhető, ami megengedi a kézi használatot akár kis fénynél is, vagy egyéb más kreatív alkalmazást. Kevés fény esetében a VC mód igazi nyereség egy bemozdulatlan, éles kép fotózásakor.

A mechanizmus egy háromtengelyes meghajtó egységen alapszik, ami 3 acélgolyón nyugszik és elektromágneses módon üzemel. Emiatt majdnem súrlódásmentesen üzemel, és nagy sebességgel. Két függetlenül pozícionált gyors-érzékelő ellenőrzi a kameramozgást 4000-szer másodpercenként. Feltűnő, hogy mindemellett a nézőkép stabil marad, ami megkönnyíti a képkivágás megválasztását. A VC képstabilizátor a kameravibráció hatását minimalizálja és kifejezetten éles képeket eredményez.

 

Kézi fókuszkorrekciós lehetőség

Az autófókusznak sok előnye van, de sokszor nélkülönözhetetlen a kézi fókuszkorrekció. A Tamron SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD ezt a manuális élességállítási lehetőséget nyújtja a fotósnak, anélkül, hogy autófókuszról át kellene kapcsolni manuálfókuszra. A beállítás pontosságát egy széles és kézre álló gyűrű segíti elő.

 

t1.jpg

 

Belső fókusz

Az objektívnek belső fókuszmegoldása van (IF). Előnye a kényelmesebb és felhasználóbarát kezelésen kívül, hogy a régi típusú polár szűrők és a gradációs szűrők is használhatók.

 

Anti-reflex-bevonat

A Tamron egy új, úgynevezett BBAR (Broad-Band-Anti-Reflection) reflexiócsökkentő nanó-réteget alkalmazott, hogy maximálisan felkészítse az optikát a mindennapi technikai kihívásokra. Az eljárás a szórtfényt és a szellemképeket hivatott csökkenteni. Az új BBAR réteg javítja az üveg általános fényáteresztő-képességét, főleg a rövid és hosszú hullámokon. Emiatt lényegesen hatékonyabb, mint a hagyományos Anti Reflex bevonat. Tamron a fent említetteken kívül felületi bevonatokat alkalmaz a ragasztott elemeknél, ami az élesség, a színvisszaadás és színegyensúly javulását eredményezi.

 

Bokeh

A teleobjektívek, Full-Frame képérzékelővel kombinálva nyújtják a legszebb bokeh-hatást. A Tamron háttéréletlensége szép, de picit nyugtalan. Éles fénykontrasztok esetében a bokeh körül egy éles kontúrgyűrű jelenik meg, ami a kép szélek felé torzul, azaz megnyúlik, és megváltoztatja alakját.

 

image001.jpg

 

 

image004.jpg

Tesztfotók

 

Objektívdesign

Az objektív kontúrja egyszerű, az alkalmazások könnyen elérhetők. A fókusz- és a zoomgyűrű gumibevonata kiválóan tapad és a gyakorlatban jól teljesített. A matt fekete külső felülete aláhúzza az objektív minőségét. Az objektívben felhasznált üveglencsék kiváló minőségűek. A Tamron SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD összesen 17 üvegelemet tartalmaz, melyek 12 csoportban vannak összefogva. A blende 9 körkörösen elhelyezett fémlamellát tartalmaz.

Ez a minőségi optika Canon, Nikon és Sony fém bajonettel vásárolható meg. Utóbbi nem rendelkezik képstabilizátorral, mivel azt a Sony már a kamerába applikálta. 

 

 

Fény ellenző

Az objektív gyári tartozéka egy tulipánalakú napellenző. Ez a kellék hasznos módon csökkentheti az oldalról beeső szórtfényt, és ily módon elősegítheti a kontrasztos képeket.

 

A látható tesztfotók egy Canon 5D Mark II-vel készültek, ISO 200 –on.

A gyakorlati felvételek első sorban arra koncentráltak, hogy a 70mm és a 300mm –en, ugyanabból a szögből készült fotókat összehasonlítsa felbontásban, kontrasztban, színvisszaadásban és torzításban.

Eredetileg egy 70-200mm/2,8 –as fényerejű Canon zoomobjektívet használok. Meglepődve vettem észre, hogy első ránézésre, de még a másodikra sem nem vettem észre számottevő különbséget, pedig itt mégiscsak egy 100 000 Ft-os, a Canon-nál pedig egy 600 000 Ft-os objektívről beszélünk. Persze laborkörülmények között biztos találni különbséget, de a mindennapi használatban ez most nem volt számot tevő.

 

 

 

image008.jpgTesztfotó

 

Ajánlás

A Tamron SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD egy jó árú és jó felbontású teleobjektív, jó gyakorlati teljesítménnyel a Full Frame-es tesztben. Gondosan megépített lencse, aminek fényerőssége nem a legjobb, de ebben az árszegmensben egyedülálló módon egy hatásos képstabilizátor biztosíthatja az éles képeket rossz fényviszonyoknál is. A kromatikus aberráció a magasabb fókuszállásban nem számot tevő. A felmerülő enyhe vinyettálást, illetve a torzítást a képszélek felé a Lightroom szoftver könnyedséggel kezeli. Ebben a 70-200mm és 70-300mm zoom-szegmensben sok gyártó (több mint 17) kínál hasonló minőségű objektívet, ezek közül a Tamron a felhasználási célt, az optikai és a mechanikai minőséget figyelembe véve egy ajánlott,  jó választás lehet.

 

(Benkő Sándor)

 

www.tamron.hu

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.084915 másodperc.