Uzseka NorbertSigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary - a japán penge

Uzseka Norbert | 2018. Július 09., Hétfő 08:00

Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary - a japán penge
A japán gyártó ötödik olyan objektívje, mely micro 4/3 bajonettre is elérhető, nagy fényerővel, de relatíve nagy mérettel és súllyal is bír. A rendszerben számos, hasonló látószöget nyújtó optika elérhető, de sok minden szól a Sigma mellett.

A Sigma számos nagyszerű objektívet ajándékozott már a fotós világnak, melyek közül jó pár elnyert különféle díjakat is. A japán cég elsősorban tükörreflexes rendszerekhez fejleszt termékeket, de azért a tükörnélkülieknek is tud mit mutatni. A micro 4/3 rendszerrel azonban kissé mostohán bánik: 2016 előtt csupán három fix objektívet kínáltak erre a bajonettre, melyek első verziója 2012-ben jött ki, majd egy évre rá leálltak a gyártással, és kiadták a DN Art jelzésű, f/2,8-as fényértékű hármast, 19mm, 30mm és 60mm-es verzióban. Ezek meglepően jó optikák, alacsony árukhoz képest meg különösen – emellett olyan kicsik, hogy remekül illenek a micro 4/3 rendszer kisebb vázaihoz is. Létezik belőlük Sony E bajonettes verzió is, ahogy a további két Sigmából is, ami MFT változatban is elérhető. 2016-ban jött ki a Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary, múlt év őszén pedig cikkem tárgya. Úgy tűnik tehát, a Sigma csinál egy jó kis f/1,4-es sort is. A rossz hír az, hogy ez a két üveg viszont kimondottan az APS-C szenzorhoz van méretezve, micro 4/3-on már egyáltalán nem olyan kicsi és könnyű, mint az f/2,8-as sor triója.

 

Sony E bajonetten ekv. 24mm-es nagylátószöget ad ez az objektív, és a neten látott kritikák alapján ott is remek üvegnek számít. Micro 4/3-on a 16mm azonban 32mm-es látószöget jelent, amit felfoghatunk mérsékelten nagylátónak vagy nagyon tág normálnak is. Akár így, akár úgy, olyan piacra érkezett, ahol bőven van versenytársa. Kimondottan ugyanezt a látószöget ugyan egyedül a Samyang 16mm f/2 ED AS UMC CS nevű, autófókusz nélküli, megtermett üveg adja, viszont +/- néhány milliméter eltéréssel már sokkal több obit találunk, melyek között van még fényerősebb és sokkal kisebb is, mi több, olcsóbb is akad, pedig a Sigma általában nagyon jó áron ad nagyon jó üvegeket. Eme riválisokról később.

 

720_20180628_1280311_.jpg

Robotharcos a Budai Várban

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/10000 s, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

Kézbe véve

A Sigma termékekre jellemző, minőségi fekete műanyagból készült objektív elég masszívnak néz ki. Bajonettje fémből készült, és van körülötte annyi bevonat, ami bár az esőt nem bírja, tehát nem nevezhető időjárásállónak, néhány csepp víz nem árt neki, ahogy a por sem (nyilván nem sivatagnyi mennyiségben). 405 grammjával és 72,2 x 92,3 mm-es méretével (melyhez 67 mm-es szűrőmenet társul, és kapunk egy szirom alakú napellenzőt is, amit feltekerve még hosszabbra nő az objektív) a micro 4/3 rendszerben nagynak és nehéznek számít, pláne a fix üvegek között. Tehát igazán az olyan vázakon kényelmes használni, amiknek hangsúlyos markolata van (pl. Olympus E-M1, Panasonic GH5, G80 stb.). A kisebb vázakat orrnehézzé teszi, és ez különösen a dokumentum és street fotósok számára hátrány, akiknek amúgy eszményi lenne a Sigma 16-os.

Az objektíven a Sigmára jellemző elegáns letisztultság jegyében csupán egy jókora fókuszgyűrűt találunk, mely viszont remekül működik kézi élességállításkor, akár fényképezünk, akár videózunk vele. Az, hogy milyen sebességgel tekerjük a gyűrűt, befolyásolja, hogy milyen gyorsan jutunk a közelponttól a végtelenig – ez igen hasznos megoldás, csak igényel némi gyakorlást.

 

Használati tapasztalatok

A 16mm-es mérsékelten nagy látószöge remek társsá teszi ezt az üveget minden olyan témánál, ahol efféle objektívre van szükség (tájfotó, épület ill. belső terek, utca stb.). Ami igazán izgalmas benne, az nyilván az f/1,4-es fényerő. Az objektív képe már ezzel a legnagyobb rekesszel fotózva is nagyon szép éles, még ha a széleken kicsit lágyabb is. A legélesebb képeket f/2,8 és f/8 között kapjuk, de összességében alig marad el még az Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO élességétől is.

Az f/1,4-es fényérték mindazok számára vonzóvá teszi az objektívet, akik kevesebb fényben fotóznak, ill. a csillagos eget fényképezik. Ilyen, relatíve nagy látószögnél az f/1,4 főleg akkor fogja elmosni a hátteret, ha a téma közel van, a háttér meg messze, de akkor aztán gyönyörűen.

Az autófókusz is rendben van, legfeljebb olyan esetekben torpant meg, ahol a Pana/Olympus saját üvegei is tennék: ha nem eléggé kontúros ill. ha túl sötét vagy túl homogén területre próbáltam az élességet állítani.

A legkisebb tárgytávolság 25 cm, amit a szenzortól mérünk, s mivel maga az objektív 9,2 cm hosszú, így elég becsületes (vagy pont, hogy kompromittáló) közelségbe kerülhetünk fotónk tárgyához – bár az említett Olympus PRO üveg pár centivel még közelebb enged, s még az sem makró optika.

Stabilizátor nincs a Sigmában, így a legtöbbet az tudja kihozni belőle és az f/1,4-ből, akinek stabilizált váza van – olyanból pedig mind a Panasonicnál, mind az Olympusnál bőven találhatunk, bár az Olympus újabb vázai fogják meg a legtöbb fényértéket: egy E-M1 II-től az 5FÉ előny is elvárható, a Panasonic Dual IS-es vázainál 3, esetleg 4.

 

Azt tudom mondani, hogy nagyjából ugyanolyan jó élmény ezt az objektívet használni, mint a Pana/Olympus saját gyártású üvegeit. A Sigmától az f/2,8-as sornál megszokott remek élesség és hangulatos képi világ itt is megvan, sőt, még jobb is. Az objektív mérete-súlya nem igen okozott gondot. Ez egy minden tekintetben kimagasló, a profik igényeit is kiszolgáló objektív.

 

720_20180628_1280405_.jpg

Halászbástya

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1600 s, rekesz: f/4,5, ISO: 200

 

Egy kis kitérő: a Sigma micro 4/3-on

A micro 4/3 rendszerben jó pár olyan objektívet kaphatunk, melyet nem a két alap cég, a Panasonic vagy az Olympus gyárt, ám ezek zöme csak manuális fókuszt tud. A legfőbb kivétel a Sigma, és az eddigi öt MFT-s üvegük mindegyike remek darab. Azt persze sajnálom, hogy a két f/1,4-es üveg jóval nagyobb és nehezebb, mint a többi kis fix, amikért annyira lehet szeretni ezt a rendszer. De nagyon remélem, hogy az f/1,4-es sor nem áll meg két terméknél. Bár a rendszerben jószerével minden látószögre találunk szuper fixeket, azért jó lenne látni a Sigmától mondjuk egy 85 vagy 135mm-es, nagy fényerejű, de lehetőleg kisebb méretű fixet. És arra is kíváncsi lennék, hogy a full frame-es és APS-C-s tükörreflexesekre fejlesztett, zseniális zoomjaikhoz hasonlót tudnának-e alkotni, csak kisebb méretben, MFT-re is. Lehetőleg a szokásos kitzoomoknál fényerősebbeket. Meglehet, ez kisebb piac a számukra, de ha a Sony E bajonettre is megcsinálnák (ahol azért szerényebb az objektívválaszték), akkor csak megérné nekik…

Ennyit a kívánságműsorról, s már csak annyit tennék hozzá, hogy magam egyetlen Sigma üveget birtokolok, a Sigma 60mm f/2.8 DN Art nevűt, melyből az Art-ot szó szerint kell érteni: valami elképesztően gyönyörű, művészi hátterelmosást tud produkálni az a kis üveg, hiába, hogy "csak" f/2,8-as a legtágabb blendéje. Bár ritkán használom, mégis az egyik kedvencem, és a Sigma 16-os csak még jobb.

 

Összehasonlítás

Számítottam rá, hogy nem fogok csalódni a Sigma 16-osban. A kérdés sokkal inkább az volt, hogy hogy viszonyul a hasonló látószöget adó többi micro 4/3-os objektívhez – ennek megítélése viszont kinek-kinek az egyéni szempontjain múlik. Ehhez adnék néhány támpontot, kezdve azzal, hogy a Sigmát 135 ezer Ft körüli áron lehet beszerezni.

Az Olympusnál három 17mm-es üveget találunk. Az M.Zuiko 17mm f/2.8 Pancake nevű épp 100 ezer alatt érhető el, nagy előnye, hogy kicsi, és bár a fényereje két teljes értékkel elmarad a Sigmától, becsületes képet ad. Az Olympus M. Zuiko Digital 17mm f/1.8 egyike a rendszer közkedvelt klasszikusainak. Kicsi, könnyű, és csupán 2/3 fényérték hátrányban van a Sigmához mérten. Legnagyobb rekeszen mondjuk elég lágy a képe a széleken, és kb. húsz ezer forinttal drágább, de a kisebb MFT vázakhoz jobban illik. S végül ott van a zseniális Olympus Zuiko Digital 17mm f/1.2 Pro, mely leheletnyivel kisebb és könnyebb, harmadnyival fényerősebb, időjárásálló – és úgy 300 ezerrel többe kerül (az árak kapcsán persze érdemes figyelni az akciókat).

A cseppet tágabb látószögű és fél fényértékkel "lassabb" Panasonic Lumix G 15mm f/1.7 szintén könnyebb és kisebb, de stabilizátor abban sincs, és 30 rugóval többet kell érte kiperkálni. Felmerülhet még a Panasonic Lumix G 14mm f/2.5 II, mely pancake, tehát pici, és igen éles optika, és 110 ezer körüli áron kapható, valamint a 89 ezres Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II, melynek látószöge már inkább a normál tartományba hajlik, szintén kicsi, és a mai normákhoz mérten kissé lassúcska, de cserébe a rendszer egyik legélesebb obija.

S végül (hogy a kizárólag manuális élességállítású üvegeket hanyagoljam) ott van a Sigma 19mm f/2.8 DN Art, mely újonnan valamivel drágább, mint 60 ezer, de használtan is sűrűn találkozni vele, és méretét-súlyát tekintve a micro 4/3 rendszer előnyeinek megtestesítője.

 

720_20180628_1280194_.jpg

Budapesti látkép

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/160 s, rekesz: f/9, ISO: 200

 

Összegzés

Végignézve a fenti összehasonlításon úgy látom, hogy a Sigma 16-osa leginkább annak lesz optimális választás, akinek szüksége van egy nagy fényerejű nagylátóra, ami elbír legalább pár csepp esőt, és testesebb vázra tekerné, amin jobban kezelhető a méretesebb-nehezebb üveg, viszont nem szeretné egy vagy több havi fizetését elverni rá.

Ez az optika gyönyörű, éles képet ad legtágabb blendén is, kicsit lerekeszelve pedig még magasabb szintet hoz, mellyel a profi üvegeket is megközelíti. Az f/1,4-es fényérték nagyon jól jön kevés fényben, és jól ellenpontozza a stabilizátor hiányát (már ha ez számottevő hátrány a mai, remek stabikkal felszerelt MFT vázak világában). Az autófókusz sebességére nem igen lehet panasz, ennek és az egyszerű, ám minőségi kialakításnak köszönhetően könnyen és jól kezelhető az objektív, lőjünk vele akár tájképet, akár épületet kinn és benn, akár utcai jeleneteket. Az pedig, hogy mindezt milyen, relatíve alacsony összegért adják, a hab a tortán.

 

Pontszám: 4,7 pont

 

Értékelés: Nagyon jó / Kíváló

 

Pro:

- Magas fényerő, s már legtágabb rekeszen is éles kép

- Minőségi kivitel nagyon baráti áron

 

Kontra:

- Nagynak és nehéznek számít a legtöbb fix micro 4/3-os objektívhez mérten

- Bár elvisel némi esőt vagy port, valójában nem időjárásálló

 

Az objektív honlapja

Flickr album, benne további tesztfotók

 

sigma16mm.jpgTechnikai adatok:

Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Elérhető bajonett(ek): Micro 4/3, Sony E

Gyújtótávolság: 16mm

Objektív felépítése: 16 lencsetag 13 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 83,2°

Legkisebb blende: f/16

Legkisebb tárgytávolság: 25 cm

Szűrőmenet: 67 mm

Méret: 72,2 mm x 92,3 mm

Tömeg: 405 g

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.215567 másodperc.