Samyang AF 45mm f/1.8 FE teszt

Uzseka Norbert | 2020. Március 24., Kedd 09:00

Samyang AF 45mm f/1.8 FE teszt
A Samyang autófókuszos objektívjeinek sorából egy Sony E full frame bajonettre kiadott, nagy fényerejű, de kicsi és könnyű standard objektívet is teszteltünk.

Az 50mm körüli gyújtótávolság bíró, standardnek és normálnak is hívott objektíveknek nagy hagyománya van. Valaha rég, a kisfilmes fényképezés hőskorában ez volt az alap, és ma sem lehet meg nélküle egy rendszer sem. És szinte minden rendszerben találunk olyan 50mm körüli, nagy fényerejű (f/1,8) üveget, amely kicsi és könnyű, s nem mellesleg relatíve olcsó is. Nyilván a Sony E bajonettjére is van miből válogatni, még maga a Samyang is készített egy másik standard fixet, a némileg fényerősebb és sokkal méretesebb Samyang AF 50mm F/1.4 FE-t. Mégsem érzem úgy, hogy ennek a 45-ösnek ne lenne helye a rendszerben.

 

Kézbe véve

Az objektív egy praktikus, cipzárral nyitható, keményebb műanyag tokban érkezik. Bár volt már a kezemben ennél is kisebb Sony full frame bajonettes Samyang objektív, és 61,8 x 56,1 mm-es méretével palacsintának sem nevezném a 45-öst, azért kompakt darab. A relatíve keskeny napellenzőtől sem lesz számottevően hosszabb, 162 grammos súlya pedig szinte elenyésző. A Sony A7 és A9 gépein szuperül áll, de ha valamelyik APS-C szenzoros Sony vázra tekerjük (amin 67,5mm-es lesz kisfilmes értéken a látószöge), azt sem fogja orrnehézzé tenni.

 

Az objektív legelején a 49mm-es szűrőmenetet találjuk, és a szokatlan módon homorú, nem kifelé domborodó elülső lencsét. A Samyangtól megszokott piros csíkon kívül csupán egy hangsúlyos és kellemesen működő kézi élességállító gyűrű került a minimalista dizájnú objektívre. Ez működik akkor is, ha a gépen bekapcsoljuk azt a lehetőséget, hogy AF mellett manuális élességállítást is használhassunk. AF/MF kapcsoló viszont nincs rajta. Sem bármiféle időjárásálló bevonat, ahogy stabilizátort sem szereltek belé. Ezzel együtt, ha masszívnak nem is látszik, minőségi darab, és jól kezelhető.

 

720_20191228_DSC02329_TheAoD.jpg

The AoD koncert a Fekete Zaj fesztiválon

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/1,8, ISO: 6400

 

Használati tapasztalatok

A jó kezelhetőség nem csak a külsőre igaz, szerencsére a Sony vázzal is remekül együttműködik az objektív. Az 50mm f/1,4-esnél tapasztalt alkalmankénti torpanás a 45-ös esetében ritkábban fordult elő, a követő fókusz módok is villámgyorsan tették a dolgukat.

 

Az élesség pláne alapvető kérdés bármely objektív esetében. Ahogy az gyakorta megesik, legtágabb blendén itt is lágyabbak a peremek, de középen meglehetősen éles képet kapunk. Lejjebb rekeszelve pedig azt tapasztalhatjuk, hogy a kis Samyang simán élesebb (kb. f/2,8 és f/16 között jobbára faltól-falig), mint sok versenytársa, de még a legszűkebb f/22-es rekeszen is meglepően jó a minőség. Még a Sony A7R IV 61 megapixeles szenzorán is nagyon szépen rajzol az objektív.

 

A 45 cm-es közelpont távol van a makrótól, ahogy az általában a normál/standard fixeknél lenni szokott, de ha mondjuk valakit szembe fényképeznénk vele, akkor azért már pofontávolságban lennénk. Amúgy nyilván a 45mm-es nem is kimondott portréobjektív, de ha az illető környezetét is bemutatnánk, akkor már nagyon is jó a feladatra.

 

Ahogy minden másra is, amit standard objektívvel szokás fényképezni. És ez kb. bármi lehet. Ha elég messze tudunk menni, tájképre, épületre is jó, de persze alapvetően arra szokás használni, amit az emberi szem többé-kevésbé élesen lát. Egy alapvetően torzításmentes, a szemnek kellemes látószög ez, ami street fotó esetében jobbára diszkrét távolságot jelent a témánktól. Nem tele obi, amivel kémkedni lehet, de nem is nagylátó, ami igényli, hogy akár lépésnyi közelségbe menjünk a témához. De mindenképp olyan látószög, s maga az objektív is annyira kevéssé feltűnő, hogy „streeteléshez” eszményi darab. Persze pont ez az egyik felhasználási terület, ahol a leginkább tud hiányozni a legalább mérsékelt csepp- és porállóság, de ha nem szokásunk esőben-hóban-fagyban is az utcákat járva a többi polgárt lekapni létezés közben, akkor ez sem lehet akadály. Persze jelen pillanatban, mikor e sorokat írom a koronavírus okozta szobafogság közepette, jobbára senkinek sem kellene az utcákat járnia…

 

720_20200103_DSC02603_fokos.jpg

Bokeh teszt fokossal

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/2, ISO: 800

 

Amiről még szólnom kell, az a peremsötétedés, avagy vignettálás, mely legtágabb blendén hangsúlyos, de nem tudnék megnevezni egyetlen alkalmat sem, amikor ez számottevően zavart. Ha mégis problémás lenne, szoftveresen könnyen korrigálható. Nem ez a helyzet viszont a napfény ill. más, erős fényforrás okozta becsillanással, melyen még a napellenző is csak mérsékelten segít. Ez elég erős tud lenni, és lágyítja a képet, tehát vagy érdemes úgy komponálni, hogy ne érje előnytelen szögben a fény a lencsét, vagy használjuk kreatívan: álomszerű fotográfiák előnyben. Apropó, a legtágabb rekeszen meglehetősen szép háttérelmosást kapunk a 9 lamellának köszönhetően, s persze f/1,8-on a mélységélesség is keskeny lesz, ahogy illik. Természetesen az f/1,8 kevés fényben is különösen jól jön.

 

Azt kell, hogy mondjam, meglepett ez a kis objektív. Sokkal többet tud, mint a mérete-súlya alapján az ember gondolná, hiába minimalista, nagyon jól kezelhető, egyszerűen élmény volt vele fotózni. Ha Sony full frame rendszerem lenne, jó eséllyel ez lenne a harmadik objektív, amit megvennék hozzá (momentán 130-140 ezer forintért) – bár kétségtelen tény, hogy bőven van miből válogatni fényerős standard fix kategóriában.

 

Összehasonlítás

Az 50mm-es Sony E üvegek áttekintésének most nem futnék neki, ahogy a Samyang AF 50mm F/1.4 FE tesztjében is csak nagy vonalakban érintettem a kérdést. Bár azt meg kell jegyezni, hogy a Sony saját ötvenese, a Sony 50mm f/1.8 a Samyangnál is olcsóbban, 80 ezer forint körül elérhető, és ez akkor is jelentős különbség, ha hozzávesszük, hogy az arról olvasott tesztek alapján élességben a Samyang erősebb.

Szólnék továbbá a Zeiss Batis 40mm f/2 CF-ről, ami nyilván nagyobb-nehezebb, élesség terén kiegyensúlyozottabb is, ráadásul időjárásálló, viszont kb. 420 ezer forintot kell érte fizetni. Van egy annál némileg olcsóbb (393 ezer Ft), mindkettőnél sokkal nagyobb-nehezebb és némileg fényerősebb Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art objektív is, ami szintén elgondolkodtató alternatíva, pláne profiknak. De akinek szüksége van a normál látószögre és a nagy fényerőre, az járja körül alaposabban a témát, mert tényleg nagy a választék.

 

720_20200103_DSC02626_gyaszruhasno.jpg

Gyászruhás nő a Nemzeti Múzeumban

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/40 mp, rekesz: f/2,5, ISO: 800

 

Összegzés

A könnyű és eléggé kis méretű 45mm-es Samyang objektív külsőre minimalista, ám tartalom terén nagyon is sokat nyújt. Nyilván legtágabb blendén (mely blende nagyon jól jön kevés fényben és szép háttérelmosáshoz is) a szélek lágyabbak lesznek, máskülönben jobbára minden állásban penge élességet kapunk. A Sony-féle szuper autófókusz módokkal is gond nélkül együttműködik. Ugyan időjárásállás és stabilizálás tekintetében nincs mit felmutatnia az objektívnek, ám ha ezekre nincs szükségünk, akkor fényerős standard fix vonalon ez egy rendkívül jó választás, különösen, mivel az ára is kedvező (bár van a pályán nála is olcsóbb darab). Számomra a felsorolt pozitívumainak és a kompromisszumoknak az egyenlege rendkívül vonzóvá teszi ezt az objektívet, és streetfotósoknak különösképpen merem ajánlani, de tény, hogy 35-55 mm-es terepen bőven találni alternatívát, s hogy ki mi mellett dönt, az csakis a saját igényein és pénztárcáján múlik.

 

Értékelés: 4,7 pont

Pro:

- könnyű és elég kicsi, diszkrét objektív jó áron

- remek képélesség szinte minden állásban

Kontra:

- nincs stabilizátor, sem időjárásálló bevonat

 

 

Az objektív honlapja

 

samyang45mm.jpg

 

Technikai adatok

Samyang AF 45mm f/1.8 FE

Elérhető bajonett: Sony E

Gyújtótávolság: 45 mm

Objektív felépítése: 7 elem 6 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 63.1°

Legnagyobb blende: f/1,8

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 45 cm

Szűrőmenet: 49 mm

Méret: 61,8 x 56,1 mm

Tömeg: 162 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: nem

 

 

 

720_20191228_DSC02262_ShellBeach_vagott.jpg

Shell Beach koncert a Fekete Zaj fesztiválon (vágott kép)

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/1,8, ISO: 3200

 

720_20200103_DSC02633_fonograf.jpg

Bartók Béla fonográfja a Nemzeti Múzeumban

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/2,5, ISO: 800

 

720_20191228_DSC02004_Samyang45mm.jpg

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/1,8, ISO: 200

 

720_20191226_DSC7808_angyal.jpg

Váz: Sony A7 III. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/1,8, ISO: 320

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.112088 másodperc.