Samyang 135mm f/2 ED UMC – egy különleges teleobjektív

Uzseka Norbert | 2018. Augusztus 24., Péntek 10:00

Samyang 135mm f/2 ED UMC – egy különleges teleobjektív
A Samyang fényerős, fix teleobjektívjének létezik Nikon F, Canon EF, Pentax K és Sony E bajonettes verziója is, ám cikkünkben a micro 4/3-os (Olympus/Panasonic) verziót mutatjuk be.

Bevezetés

Micro 4/3 rendszerben az a látószög, amit ez az objektív képvisel (kisfilmes értéken: ekv. 270mm) ritkaságnak számít. Konkrétan ilyen, fix látószögű natív lencse nincs is, de több különféle zoom objektív tartományában benne van – ám ezek egyike sem ilyen fényerős. Még a drága (ám árának megfelelően szuper) Olympus 40-150mm f2.8 Pro üveg is egy fényértékkel “lassabb”. Viszont abban van autófókusz, ami a Samyang által gyártott objektívek túlnyomó részéből hiányzik. Ez kevésbé okoz gondot a nagy látószögű objektíveknél, ám egy ilyen, méretes tele esetében jóval alaposabb odafigyelést, fotós tudást és izomerőt vagy vaskos statívot igényel a felhasználótól, mint amihez az autófókuszos üvegek korában a legtöbbünk hozzászokott. Igaz, az első autófókuszos kamerák forgalomba kerülése (1977-78) előtt csak manuális lencséket használhattak a fotósok, mégis sikerült korszakalkotó képeket lőniük egyeseknek.

Persze a kézi élességállítású objektíveket olyan gépeken a legjobb/legkönnyebb használni, melyeken van élkiemelés vagyis Focus peaking (pl. az újabb Olympus és Panasonic kamerák), anélkül jóval nehezebb látni, hogy mi is van fókuszban.

 

720_20170121_1410823Samyang135mm_.jpg

Nala kutya

Panasonic G7, ISO 200, 135mm, f/2, 1/640 másodperc

 

Ergonómia

A micro 4/3-os fényképezőgépek egy része jóval kisebb, mint a tükörreflexes masinák, és ha túl kicsi vázra tekerjük fel ezt a monstrumot (mely a vaskos, fém napellenző nélkül is 122 mm hosszú, 830 grammot nyom, és 77 mm-es a szűrőmenete), akkor egy olyan kombót kapunk, amit nem lehet a megszokott módon kezelni. A nagyobb méretű, jobb markolattal bíró vázakon (mint a Panasonic G7/G80, a GH sorozat tagjai, ill. az Olympus két E-M1 modellje) már sokkal jobban fekszik, de így is szokatlanul súlyos és orrnehéz lesz azoknak, akik eddig csak a rendszer natív objektívjeit használták (talán csak a Pana 100-400mm-es obija és az Olympus 300mm nehezebb ennél). Viszont a Samyang párját ritkítóan éles és fényerős teleobjektív, tehát van annyi pozitívuma, ami felülírja a hátrányokat.

 

Használat

A Samyang 135mm legfőbb erénye, hogy teljesen nyitott rekesz mellett is elképesztően éles a képe. S ez az élesség nem csak a kép közepére igaz, de a szélekre is. Persze f/4 és 8 között kapjuk a leginkább tökéletes fotókat, de még a legszűkebb rekeszérték, f/22 mellett is rendben van a minőség. Némi vignettálás azért látszik f/2-n, de nem olyasmi, amit legrosszabb esetben utólag, pl. Lightroomban ne lehetne kijavítani.

Nem lévén elektronikus kapcsolat az objektív és a váz között, teljes körű EXIF adatokat nem kapunk, de a rekesz előválasztás (vagyis az A) mód használható, ekkor a rekeszt az objektíven kell beállítani, a záridő kiválasztását pedig a váz végzi.

 

720_P170125_1000056_Samyang135mm_f2_8_.jpg

Margit-híd

Panasonic G80, ISO 200, 135mm, f/2,8, 1/2500 másodperc

 

Persze a legfőbb kérdés mindig az, hogy mire használná, mire használhatja az ember az adott üveget. Magam úgy tapasztaltam, hogy ez a 135 (avagy 270) mm-es látószög olyan, hogy természetfotóra, pl. madarakat fényképezni nagyon jó, de nem "visz" annyira közel a témához, hogy kitöltse a képmezőt, viszont ha én mentem közelebb, akkor a téma döntött a távozás mellett. Ez persze abból is fakad, hogy nem vagyok nagy madarász – egy Máté Bence ezzel az obival még álmából felverve, fél kézzel is díjnyertes fotókat lőne.

Bár az objektív jóval "telébb" látószöget ad, mint a klasszikus portré lencsék, azért portrézásra is remekül alkalmazható. f/2 és a távolságból is fakadó háttérelmosás, kell-e még bármit mondanom? Viszont igen messziről kell fényképezni ahhoz, hogy alanyunk egész feje látszódjon, és megeshet, hogy modellünk csak akkor fogja hallani az instrukcióinkat, ha kiabálunk neki – saját tapasztalatból mondom.

Apropó, az objektív közelpontja 80 cm, és a remek fókuszgyűrű és a rekeszállító mellett egy roppant hasznos távolságskála is található rajta, kár, hogy a végtelennek nincs a forgatás közben érzékelhető, fix állása.

 

samyanf135mmside.jpg

 

Összegzés

Bár nagyon máshogy működik, mint a legtöbb, ma használatos objektív, élmény volt a dél-koreai gyártó 135mm-esével fotózni. Télen volt nálam, amikor nem csak a súly, de a hidegben lehűlő alumínium ház is kényelmetlenségeket okozhatna, de mindezeket feledtették az objektív által produkált élénk színek és éles képek. 180 ezer forintos ára húzósnak tűnhet, ám ha az ember elkezdi használni és megszokja, akkor menthetetlenül bele is szeret.

 

Pontszám: 4,2

PRO

Különleges tele látószög, kimagasló képélesség

 

KONTRA

A súlyból-méretből ill. a manuális kezelésből fakadó nehézségek

 

Az objektív honlapja

Az objektív a magyar forgalmazó oldalán

Flickr album tesztfotókkal

 

samyang135mm.jpg

 

TECHNIKAI ADATOK

Samyang 135mm f/2 ED UMC

 

TÍPUS

Fix manuális objektív

 

OPTIKAI FELÉPÍTÉS

11 lencsetag, 7 csoportban

 

BAJONETT

Canon, Canon-M, Nikon, Pentax, Sony A, Sony-E, 4/3, Mikro 4/3, Samsung NX, Fujifilm-X

 

LEGSZŰKEBB BLENDE

22

 

LEGKÖZELEBBI ÉLESSÉGÁLLÍTÁSI PONT

80 cm

 

FILTERÁTMÉRŐ

77 mm

 

MÉRET

119,6-146,9mm

 

SÚLY

820-845g

 

ÁR

179.900 Ft

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.243934 másodperc.