Panasonic S 24-105mm f/4 Macro OIS - az első

Uzseka Norbert | 2019. Július 16., Kedd 08:00

Panasonic S 24-105mm f/4 Macro OIS - az első
A full frame-es Panasonic gépekhez kiadott egyik első objektív egy jókora zoom átfogást és becsületes maximum blendét adó, utazó-zoomnak is beillő optika.

Az L-bajonettes, full frame-es Panasonic rendszer indulásakor csupán három objektívet jelentetett meg a gyártó. A jövőben a tervek szerint számos optikával fog gazdagodni a kínálat, főleg, hogy a Sigmától is érkezik majd jó pár érdekesség (és akinek van rá kerete, az máris válogathat a Leica L-bajonettes üvegeiből), de meggyőződésem, hogy a Panasonic S 24-105mm nagyon sokáig alapvető része lesz a rendszert használók felszerelésének.

 

Kézbe véve

Ahogy az a full frame szenzor és a jelentős zoom átfogás miatt várható, mérete (84 x 118 mm, s hozzá 77mm-es szűrőmenet) és súlya (680 gramm) meglehetős. A Panasonic S1-re ill. S1R-re tekerve másfél kilós kombót kapunk így, amit nem hogy zsebben, de kisebb fotós táskában sem lehet cipelni. Úgyhogy a tükörnélküli rendszerek egyik nagy előnye, mely a kisebb súlyban és méretben jelentkezik, itt nincs meg.

 

panasonicS1R_.jpg

 

Az időjárásálló, masszív kivitelű objektív mentes a feltűnő külső jegyektől. Van rajta zoomgyűrű a fókusztávokkal, igen finoman működő kézi élességállító gyűrű, a csatlakozáshoz legközelebbi részen pedig, a Panasonicnál szokásos AF/MF kapcsoló és stabilizátor kapcsoló mellett találunk egy Lock feliratú gombot is. Ez arra szolgál, hogy 24mm-re (tehát a legjobban összezárt állásra) tekerve az objektívet az úgy is maradjon, ne csússzon kijebb szállításkor. Ami amúgy nem történt meg nálam egyszer sem, a Lock kapcsoló rögzítése nélkül sem.

 

Zoomolás közben az objektív változtatja a méretét, ha pedig a szirom alakú napellenzőt is rátesszük, akkor 105mm-re kitekerve úgy a kétszeresére nő a hossza. Ezzel együtt sem mondható, hogy full frame vonalon túl nagy vagy nehéz lenne.

 

720_20190602_1010570_.jpgKifli koncert Kispesten

Váz: Panasonic S1R. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/5, ISO: 800, gyújtótávolság: 105 mm


Tapasztalatok

Az objektív ezzel a zoom átfogással valahol a standard zoomok és az utazó vagy turista zoomok között helyezkedik el. A 105mm-es vége inkább kistelének számít, de ha madarászásra rövid lehet is, egyébként rendkívül sok feladatra alkalmas, ideértve a portrézást is. A 24mm-es legnagyobb látószög kellően széles, hogy szinte minden beleférjen, de még ne lépjen fel az ultranagy látószög ill. halszem objektíveknél jellemző torzítás. Legalábbis a beépített szoftveres korrigálás tesz róla, hogy így legyen.

 

Az f/4-es rekesz talán nem tűnik túl fényerősnek, de ne feledjük, hogy full frame rendszerről van szó, amely jól bírja a magasabb ISO értékeket is. Ráadásul az objektívbe épített stabilizátor az S1/S1R vázba épített stabival összekapcsolódva akár 6 fényértéket is képes megfogni. Ez annyit tesz, hogy 24mm-en 2 másodpercet is kitarthatunk kézből beremegés nélkül, 105mm-en meg jó esetben akár ½ másodpercet is! Persze az ezen záridőnél gyorsabban mozgó téma bemozdult lesz így is.


720_20190610_1011141_.jpg

Trabant a gödöllői kastély parkjában

Váz: Panasonic S1R. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 101 mm


Az autófókusz gyors, mint a gondolat, és pontos is. Közvélekedés szerint a Panasonic által használt DFD fókuszállítási rendszer a gyorsan mozgó témáknál kevésbé megbízható, mint a Sony vagy a DSRL-ek autófókusza, de vannak azért fotós technikák, amikkel ez a hátrány kiküszöbölhető, csak akkor ugye a fotósnak is dolgoznia kell, nem bízhat mindent a gépre.

 

Az tehát, hogy számos fotós témánál bevethető, jól kezelhető üveg ez, világos, de a fő kérdés mégiscsak az volt, hogy egy ilyen, alapvetően kitzoomnak szánt optika milyen képminőséget nyújt.

Képközépen szuperet, ezt általánosságban ki lehet jelenteni. A képszélek problémásabbak, ahogy az sejthető is. A legtöbb zoom állásban még így is elég jó az f/4-es legtágabb rekesz, de ha a széleknek is pengének kell lennie, jobb lerekeszelni 5,6-ra vagy 8-ra.


Az sem mellékes, hogy a jókora, 47 megapixeles felbontást adó S1R vázon teszteltem az objektívet. Elképzelhetőnek tartom, hogy a 24MPx-es S1-en jobban teljesít, minthogy itt „nem csak” a full frame szenzort kell kirajzonia, hanem az extrán nagy felbontást is, így fokozottan igaz, hogy az érzékelő lehetőségeinek maximális kihasználásához csúcsminőségű optikára van szükség. Zoomról lévén szó eleve hátrányból indul a 24-105-ös, de összességében így is remek képet ad a legtöbb állásban, és már 24mm-en is képes olyan háttérelmosást nyújtani, ami a kisebb szenzorú gépeken a nagy fényerejű fix objektívekkel sem minden esetben sikerül.

 

Makró

Az objektív nevében szereplő macro szócska 1:2-es leképezésre utal, melyet 105mm-re tekerve, a témától kb. 30 centiről fotózva lehet elérni (az érzékelőtől számítva, mert a frontlencsétől mérve ez úgy 11 centi lesz). Mondhatnánk, hogy ez nem igazi makró, ahhoz 1:1 kellene, de mivel full frame-ről van szó (s pláne az S1R irdatlan felbontása esetében), azért megfelelő kivágással így is igen közeli fotókat készíthetünk. Persze érdemes a témát középre komponálni, mivel itt érvényesül a leginkább a képszéli lágyulás.

 

720_20190610_1011182_.jpg

Virág és lakói

Váz: Panasonic S1R. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/9, ISO: 640, gyújtótávolság: 105 mm

 

100%-os kivágás:

720_20190610_1011182_100szazalek.jpg

 

Összegzés

Bár nem tökéletes, de tudását, tulajdonságait és képminőségét tekintve nagyon is jól teljesítő zoom objektív ez, mely a tájképtől a portrézáson át a kistelés témákig nagyon sok mindenre használható. Az f/4-es legtágabb rekesz a teljes zoom tartományban, a szuper stabilizátor és az időjárásállóság miatt profiknak is jó társa lesz ez az üveg a mindennapokban. Igaz, a Panasonic full frame rendszer árai miatt elsősorban a profik lesznek a vásárlói is. Önmagában jelenleg 460 ezer forintba kerül, ami kitzoom viszonylatban igen magasnak tűnik, de amúgy is valószínű, hogy a többség kitben venné – a videós vonalon erősebb S1-gyel együtt véve kb. 1,1 milliót kell fizetnünk, a hatalmas képfelbontást adó S1R-rel vásárolva pedig 1,5 millió forinttól szabadulunk meg.

 

Értékelés: 4,6 pont

Pro:

- remekül használható zoom tartomány és legtágabb rekesz

- masszív felépítés, jó kezelés

Kontra:

- relatíve nehéz és nagy, és nem kitben magas ár

- képszéleken nem minden állásban elég éles a kép

 

Az objektív honlapja

 

panasonic24_105.jpg

 

Technikai adatok

Panasonic S 24-105mm f/4 Macro O.I.S

Elérhető bajonett: Leica L

Gyújtótávolság: 24 - 105 mm

Objektív felépítése: 16 lencsetag 13 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 28,5°

Legnagyobb blende: f/1,4

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 30 cm

Szűrőmenet: 77 mm

Méret: 84 x 118 mm

Tömeg: 680 g

Stabilizátor: van

Időjárásálló: igen

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.212406 másodperc.