Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f/2,8-4 Asph.

Uzseka Norbert | 2018. Május 04., Péntek 11:00

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f/2,8-4 Asph.
A Panasonic Leica zoom objektív az egyik végén ultra nagy látószöget, a másikon a normál látószög tartomány szélesebbik felét kínálja.

A micro 4/3 rendszer érzékelője negyedakkora, mint a kisfilmes, avagy full frame-es szenzor. Ez azzal jár, hogy az objektívekre írt értékeket kétszeres szorzóval kell számolni, vagyis jelen objektív a 35mm-es kisfilmes rendszerben a 16-36mm-es látószöget adná. S míg ez a tele oldalon jól jön, hiszen ami full frame-en mondjuk 100mm, az m4/3-on 200mm-t jelent, tehát "messzebb lát", az a nagylátószög oldalán azt eredményezi, hogy ehhez a kisebb érzékelőhöz nehéz olyan objektívet gyártani, ami nagyon széles látószöget fog át. Az új PanaLeica üvegnek tehát bőven van helye, még akkor is, ha akad néhány konkurense – de ezekről később.

 

Külső és belső

Micro 4/3 rendszeren belül ez az objektív a nagyobbak és súlyosabbak közé tartozik: 67mm-es szűrőméret, 88mm x 73,4mm-es méret és 315 grammos súly. A hosszhoz még hozzájön a napellenző, amit ilyen tágas látószöget adó objektíven jó is felcsavarva hagyni. A kisebb vázakon tehát nem annyira kényelmes a fogása (vagyis inkább az objektívbe kell kapaszkodni, nem a fényképezőbe).

Ha viszont azt nézem, hogy csepp-, por- és fagyálló az objektív (ugyanezekre felkészített vázakon), melybe 15 lencsét szereltek 10 csoportban, és hogy a Leica szócska nem csak dísz, hanem valóban faltól falig éles képet jelent legtágabb rekeszen is, akkor máris nem tűnik annyira problémásnak a méret. Arról nem is szólva, hogy az objektív mérete zoomoláskor sem változik, a tubuson belül oldja meg mindezt.

Az sem mellékes, hogy a rendszer többi, hasonlóan nagy látószögű zoom objektívjével ellentétben a PanaLeicának van szűrőmenete, lehet rá felcsavarható ND és CPL szűrőt is tekerni, nem kell beruházni az azoknál jobbára jóval drágább (és körülményesebben használható) lapszűrő készletre.

 

720_20170702_1020354_.jpg

Wekerlei Munkás Szent József plébánia egy esős éjszaka után

Gyújtótávolság: 8mm, záridő: 1/160 másodperc, rekesz: f/9, ISO: 400. Kamera: Panasonic G80


A 8mm-en f/2,8-as fényérték, ha nem is vetekszik a fényerős fix objektívekével, mindenképp jobb, mint a legtöbb kitobi kezdő fényértéke (noha az f/3,5 kevesebb, mint egy fényérték különséget jelent) – és azért több ez, mint lélektani határ, valahogy az a 2,8 tényleg minőségi lépést jelent.

Sajnos ez a fényérték csupán a lenagyobb látószögnél van meg, tele állásba csavarva már egy fényértékkel sötétebb/lassabb az üveg. A 18mm-es (avagy ekv. 36mm-es) látószög abba a tartományba tartozik, amit elvileg az emberi szem általában véve élesen lát. Ezt a normálnak vagy standardnek is hívott látószöget sok fotós imádja, sok fotós viszont rühelli – én történetesen a Panasonic 20mm-es, f/1,7-es optikájának köszönhetően szerettem meg, de ugyanezt adja az Olympus 17mm-es, f/1,8-as, szintén közkedvelt üvege is. Fényerőben és háttérelmosásban persze nem versenyezhet ezekkel a Pana 8-18-as, mégis úgy tapasztaltam, hogy "tele" állásban is sokat használtam.

S persze a 8 és 18 között ott van megannyi kitobjektív ill. a nagy látószög tartományba tartozó üveg 12 és 14mm-es látószöge, ami manapság alapvetőnek számít alighanem az összes rendszerben. Ez a nem túl széles, de nem is túl szűk látószög, ami jó kinn is meg benn is.

 

720_20170629_1020139_UN_.jpgSuperunknowns koncert a Barba Negra Trackben

Gyújtótávolság: 8mm, záridő: 1/60 másodperc, rekesz: f/2,8, ISO: 800. Kamera: Panasonic G80


De persze a lényeg azért mégiscsak a 8mm! Az pedig tényleg ultra nagy látószög: 107°-os. Emiatt olyan ez az üveg, mint a hippik, akik az egész világot keblükre ölelnék. Nagyon sok minden belefér ebbe a látószögbe, és szinte eufórikus érzés volt fotóznom vele. Nem is csak azért, hogy nem kellett hátrébb lépnem, hogy beleférjen a képbe minden, amit bele akarok foglalni, de azért is, mert sokszor egészen közel mehettem a témához, és még úgy is belefért.

Természetesen ilyen tág látószögnél van némi torzítás a széleken, és erre oda kell figyelni, különösen a függőleges vonalaknál, ill. ha a kép széleire embereket is komponálunk. Ám ha kitapasztalja az ember az objektív működését, elkerülheti az ilyen hibákat, és nem kell amiatt aggódnia, hogy túlságosan halszem jellegű lesz a kép.

8mm-en a legtágabb rekesz mellett is éles képet kapunk a széleken, és középen mindenütt pengeéles az objektív a többi látószögnél is, bár a legjobb eredményt némileg meglepő módon 8mm-en adja.

 

720_20170621_1010120.JPGGyújtótávolság: 8mm, záridő: 1/3200 másodperc, rekesz: f/2,8, ISO: 400. Kamera: Panasonic G80


Ahogy az összes különlegesebb látószögnél és optikánál, úgy ennél is figyelni kell rá, hogy az ember ne vigye túlzásba a használatát. Szuper dolog 8mm-en fényképezni, hogy jószerével a fél világ belefér, de legalábbis több, mint amihez szokva vagyunk, ám ha folyton ezt a látószöget használjuk, a képeink egysíkúak lesznek.

Táj- és épületfotózáshoz kiváló ez az objektív, városban és épületen belül is elképesztő, mire képes. Streetfotóhoz talán túl tág a 8mm-es látószög, túl közel kell menni, s az objektív sem az a diszkrét darab, viszont a 18mm-es másik vége már remekül használható ehhez. Portrézásra persze nem való, kivéve az olyan portrét, melyen alanyunk környezetét is megmutatnánk.

 

Videózáshoz, ahogy a Panasonictól megszokhattuk, különösen alkalmas az objektív, a kézi élességállítógyűrű finoman jár, de az autófókuszra sem lehet panasz, mert villámgyors és csöndes.

 

720_20170622_1010365.JPGSiófok, Víztornyok

Gyújtótávolság: 8mm, záridő: 1/160 másodperc, rekesz: f/18, ISO: 200. Kamera: Panasonic G80


Összehasonlítás

Csak nagy vonalakban a m4/3 rendszer többi ultranagy látószöget adó (de nem halszem) objektívjéről. Mint látható, van azért miből válogatni, de dönteni nehéz.

 

Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm 1:2.8 PRO

Pro:

• Az Olympus 1 (avagy 2) mm-rel nagyobb látószöget ad (114°)

• A teljes tartományban f/2,8-as fényerő

• 7,5 cm-es közelpont

Kontra:

• Némileg drágább (400 ezer Ft)

• Számottevően nehezebb

• 14mm a zoom vége, szemben a 18mm-rel

• Nincs szűrőmenet

 

Panasonic Lumix G Vario 7-14mm f/4 Asph

Pro:

• 1 (avagy 2) mm-rel nagyobb látószög (114°)

• Némileg kisebb és könnyebb

• Olcsóbb (jelen, nem akciós árakon úgy 75 ezer Ft-tal)

Kontra:

• 14mm a zoom vége, szemben a 18mm-rel

• Nincs szűrőmenet

• Nem csepp/por/fagyálló

• Alacsonyabb kezdő fényérték

 

Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6

Pro:

• Számottevően kisebb, könnyebb és olcsóbb

Kontra:

• 9mm-es legnagyobb látószög

• Nem csepp/por/fagyálló

• Alacsonyabb fényérték, lassabb fókusz

 

Laowa 7.5mm f/2

Pro:

• 0,5 (avagy 1) mm-rel nagyobb látószög (110°)

• Eggyel nagyobb kezdő fényerő

• Sokkal-sokkal kisebb és könnyebb

• Kb. fele áron lesz majd kapható

Kontra:

• Fix látószög

• Teljesen manuális vezérlés (nincs autófókusz)

• Nem csepp/por/fagyálló

 

Pana8_18_GH5.jpg

 

Összegzés

Hogy egy objektív mennyire jó, az valójában eléggé szubjektív, hiszen azon múlik, mire használjuk, és mennyi időt szánunk a megismerésére. Nekem mindenesetre annyira bejött ez az üveg, hogy a kívánságlistám legtetejére került nyomban.

Nyilván, mint mindennek, ennek is vannak hátulütői (súly, méret, ár, a nem annyira kimagasló fényerő, és persze országomat egy 8-40mm-es, konstans f/2,8-at tudó objektívért…), de ezeket az erényei és előnyei szerintem messze kompenzálják. Nem fogom miatta kidobni a fix 20mm-es obimat, vagy a kis 12-32mm-es Pana kitobjektívet, de annyira élveztem a fotózást ezzel a lencsével, hogy csak akkor került le a teszthez főként használt G80 vázról, amikor portrét vagy valami, csak teleobjektívvel lefényképezhető témát kellett lőnöm.

Ez a 8mm-es látószög egészen elképesztő, ez az igazi szélesvásznú látvány, szinte kinyílik tőle a világ. De szerencsére a teljes zoom tartományban szép, éles képeket készít az objektív, így tájfotózáshoz és belső terekben, utcán, városban és a természetben egyaránt remekül használható.

 

Pontszám: 4,9

 

A fenti tesztképek és továbbiak megtekinthetők Flickr oldalunkon.

 

Az objektív honlapja

 

topstory_pana8_18.jpg

 

TECHNIKAI JELLEMZŐK

Gyártó: Panasonic

Fényerő: f/2.8-4

Zoom tartomány: 8-18 mm (ekv. 16-36 mm)

Képstabilizátor: Nincs

Rekesz tartomány: 2,8-22

Szűrőméret: 67 mm

Bajonett: Micro Four Thirds

Méret: 73 mm x 88 mm (átmérő/hossz)

Súly: 315 g

Felépítés: 15 lencsetag/10 csoport

Minimum fókusz távolság: 23 cm

Maximum nagyítás: 0.12x

Képszög: 107° - 62°

Ár: 388.000 Ft

 

 

 

 

(-)

 

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.082941 másodperc.