Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH. teszt

Uzseka Norbert | 2020. Szeptember 30., Szerda 11:00

Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH. teszt
Bő négy éve jelent meg a micro 4/3 rendszer legnagyobb fényerejű 12mm-es (ekv. 24mm) nagylátószöget adó objektívje. És nem ez az egyetlen jó tulajdonsága.

A kisfilmes értéken 24mm-es látószöget adó 12mm-es objektívek már jó ideje jelen vannak a piacon, de nem volt ez mindig így, a kezdetekkor a micro 4/3-os rendszerben is a 14mm volt a jellemző legnagyobb látószög, akár zoomokról beszéltünk, akár fixekről. Az a 2mm a nagylátó oldalon meglepően látványos különbséget jelent. És nem csak annyiról van szó, hogy tágabb a látvány, de a legtöbb 12mm-es objektív esetében meg tudják oldani a gyártók, hogy ne legyen képszéli torzítás, ami a még többet látó halszem optikáknál üdvös, ám nagylátóknál hiba.

Hogy tájképekhez, épület- és városfotózásnál, vagy épp „streeteléshez” mennyire hasznos ez a nagylátószög, talán nem is kell ecsetelnem, ám azon már lehet vitatkozni, hogy szükség van-e egy ilyen fényerős és magas árú, fix objektívre is, amikor számtalan zoom és két igen jó fix obi is van a rendszerben, amely tudja a mágikus 12-t. Lentebb erről is lesz szó.

 

Kézbe véve

Az egyik igen erős érv a Summilux mellett már a kézbevételekor kiderül. Ugyan rendszeren belül, pláne az apró fixek között nem számít se kicsinek, se könnyűnek (70 x 70mm-es méret, 335 gramm), ám látványra és érintésre is egyértelmű, hogy ez valami csúcsszuper holmi. Az mondjuk pont nincs ráírva, hogy elbír némi port és vizet (de az extrém körülményeket nem), amiért mindenki csak hálás lehet, aki kevésbé kellemes időjárási körülmények között is szeret fotózni.

 

720_20200818_1720963_HegyestuMonoszlo.jpgHegyestű, Monoszló

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 200


Az objektívhez jár egy keskeny, de hasznos, köralakú napellenző, ami olyan keveset ad hozzá a hosszához, hogy már csak a frontlencse védelme okán is érdemes állandóan fenn hagyni. 62 mm-es szűrő megy fel rá, ami kevéssé szerencsés ebben a rendszerben, de inkább az, mint az üsse-kő…

Az objektív elejéhez legközelebbi gyűrű a rekeszt állítja. Ez sajnos rettentő ritkán fordul elő a legtöbb rendszerben, hovatovább luxus-számba megy, pedig nagyon hasznos, én legalábbis szívesebben tekergetem az objektíven a blendét, hogy a váz erre használható tárcsáját másra használhassam. Plusz így kikapcsolt állapotban is látni az aktuális állást. Mely 1,4-től 16-ig teljes fényértékenként van jelezve, de 1/3-onként állítható, és ott a piros A is az automata állításhoz (vagyis a záridő előválasztáshoz). A rossz hír az, hogy ez csak Panasonic vázakon működik, Olympusokon nem. Klassz lenne, ha a két cég ráébredne, hogy ahhoz, hogy a vásárlókat megtartsák, ilyen kivételezésnek nincs helye, és megcsinálnák a szükséges firmware frissítést az Oly vázakhoz…

 

A nagyobbik gyűrű a kézi élességállítást szolgálja, az elvárható minőségben. A bajonett közelében találjuk az AF/MF kapcsolót, ami klassz és hasznos, főleg olyan vázakon, melyekre nem került kézi/autómata élességállítás kapcsoló (mint pl. a Panasonic GX80).

 

PanaLeica12mmvazon.jpg

Használati tapasztalatok

Egy ilyen csúcskategóriás objektívnél (momentán 480 ezer forint körüli az ára) különösen fontos kérdés az élesség. Egyrészt a felhasználási területei egy részénél alapvető követelmény a faltól-falig élesség (táj-, épület/városi fotók), másrészt ilyen tág blendénél, mint az f/1,4 nagyon gyakran fordul elő, hogy a képszélek lágyabbak, de még a képközepek sem feltétlenül olyan szuperek, mint némileg lerekeszelve. Ráadásul ennek az objektívnek a nevében ott szerepel a mágikus Leica szócska is, így az elvárások joggal lehetnek magasak.

Magam úgy tapasztaltam, hogy középen f/1,4-en is szuper az élesség, és a képszéleken is egészen jó. f/2-től f/8-ig csúcsszuper minden, és f/5,6-on a legjobb. Az f/16 az, amit csak nagyon indokolt esetben használnék, de ekkora látószögnél amúgy is olyan nagy a mélységélesség már tágabb rekeszeken is, hogy erre jó eséllyel nem lesz szükség. Máskülönben alighanem ez a legélesebb 12mm-es látószöget adó objektív a piacon.

 

Az objektív 15 elemet rejt, 12 csoportban, és 9 lamellát szereltek bele, aminek köszönhetően köralakú bokeh foltokra lehet számítani. Nyilván ilyen tág látószögnél a háttérelmosás kérdése ritkábban jön elő, de közeli téma–távoli háttér és ennek fordítottja esetén szemetgyönyörködtető bokeh-t lehet elérni a legtágabb rekeszek mellett.

 

720_20200904_1740831_Lanchid.jpg

A Széchenyi lánchíd éjjel

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/30 mp, rekesz: f/1,8, ISO: 500

 

Az f/1.4 legfőbb előnye persze nem is ez, hanem az, hogy lehetővé teszi a kevesebb fényben fotózást, ill. hogy hosszabb záridőt is ki tudjunk tartani kézből. A nagylátószög fent felsorolt fő alkalmazási területei közül mindegyik tudja ezt kamatoztatni, bár nem szabad elfelejteni, hogy bármekkora záridőre fussa is állvány nélkül, a mozgó témák nem fognak lassabban mozogni.

 

A Summiluxba nem került stabilizátor. Ez kissé meglepő ebben az árkategóriában, de tekintve, hogy ekkora látószögnél amúgy is elég hosszú záridőket lehet kitartani, ill. hogy az utóbbi években számos olyan, stabilizált Pana és Oly váz jelent meg, amelyek magukban is megtartanak úgy 3-4 FÉ-t, ez valójában nem akkora hátrány. ½ másodpercet meg tudtam oldani kézből, néha kevesebbet is, igaz, az már az a kategória, amikor érdemes több fotót is lőni, hogy legyen miből válogatni.

 

Nagyon közeli képeket nem lehet ezzel az objektívvel készíteni, mármint makró értelemben, mert amúgy a 20cm-es közelpont nagyon is közel enged bármely témához. Ha ez pl. egy ember, akkor a környezete is bele fog férni a képbe.

 

720_20200906_1750038Cirmi.jpg

Cirmi közeli

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/1,8, ISO: 200

 

Ami még feltűnt, az az, hogy nyáron, amikor ezerrel sütött a Nap, legalacsonyabb érzékenység (ISO 200) és legszűkebb blende (f/16) mellett is kiégett lett a 24p-s videó, amit ezzel az objektívvel készítettem. Ez nem a Summilux hibája, nyilván egy ragyogó napsütéses napon annyi fény árad a szenzorra is, hogy más megoldáshoz kell folyamodni. Ez lehet egy ND szűrő, vagy az, hogy 50/60p-ben filmezünk (ami persze a legtöbb kamera esetében azt jelenti, hogy buktuk a 4K-t és vele a több részletet), és ha szükséges, azt konvertáljuk vissza mozis vagy tévés képsűrűségre.

 

Máskülönben annyira jó volt ezzel az objektívvel fotózni, a látószög és az f/1,4 miatt is, hogy megkértem a gyerekeimet, hogy a Télapónak fogalmazandó leveleikbe írják inkább ezt, aztán majd leboltoljuk. :)

 

720_20200819_1730373_Dorgicsepanorama.jpg

A dörgicsei Levendárium panorámája

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/4, ISO: 200

 

Összehasonlítás

A micro 4/3 rendszerben úgy istenigazából két nagyobb fényerejű, fix 12mm-es objektívet találunk. Mindkettő kisebb, könnyebb, olcsóbb, némileg talán kevésbé éles itt-ott, és f/2-es, tehát egy fényértékkel „lassabb” a legtágabb blendéje, és egyik sem védett az időjárástól. Olympus M.Zuiko 12mm f/2 Digital ED és Samyang 12mm f/2 NCS CS a nevük, előbbi 130 grammos, 56mm hosszú, és 250 ezer forintért vehető meg, utóbbiban nincs automata élességállítás és az EXIF adatokat sem viszi át (de attól még penge, és ekkora látószögön a kézi fókusz is elég könnyen használható), 245 grammot nyom, 59mm hosszú és 130-135 ezerért vesztegetik. Ha nincs igazán nyomós okunk, hogy a fényerősebb profi üveget vegyük (vagy szimplán még nem próbáltuk a Summilux 12mm-est), akkor ezeket is teljes megelégedéssel használhatjuk majd.

A zoomok terén vannak a következő, profiknak szánt, 12mm-t is adó csodák: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro (350.000 Ft), Panasonic Lumix G X VARIO 12-35mm F/2.8 II ASPH (300-330.000 Ft), Olympus ED 7-14mm f/2.8 PRO (478.000 Ft), Panasonic Leica 8-18mm f/2.8-4 (390.000 Ft), Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4 (315.000 Ft), Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 ASPH (680.000 Ft). Nem szükséges ecsetelnem sem a zoomok rugalmasságát, sem azt, hogy fényerőben, bár zoomnak ezek mind fényerősek, egy f/1,4-es fixhez mérten ezek közül csak egy nem marad el számottevően.

És vannak a 12mm-t tudó kitzoomok, amelyek között szintén találunk olyat, amelyik remek képélességgel ajándékozza meg a használóját. Persze, ezeket általában f/3,5-ös legtágabb blendével szerelik, tehát kevés fényben aligha számíthatunk rájuk (ill. arra, hogy kiváltják a magas ISO-t és az azzal járó zajosodást), de ha a 12mm-es nagylátószögre van igazán szükségünk, nem akarunk éjjelente streetfotózni vagy csillagokat lődözni, akkor azért többük is hozza a szintet.

Van hát miből választani, csak a választás maga ne lenne olyan cefet nehéz, ugye?

 

720_20200912_1750428_divideD.jpg

Divided koncert a Dürer Kertben

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 500

 

Összegzés

A micro 4/3 legfényerősebb 12mm-es objektívje hozza a Leica névtől elvárható csúcsminőséget, úgy kialakításában, mind kezelésben és képminőségben. Ára ill. az egyáltalán nem elhanyagolható riválisai miatt elsősorban profik fogják megvenni, akiknek a lehető legjobbat kell kihozniuk a képeikből, és gyakran használják ezt az amúgy közkedvelt nagylátószöget. Táj-, város-, épület-fotósként nem is kérdés, hogy ezt kell venned, streetfotóra sem olyan nagy és nehéz, hogy feltűnő legyen, a mérsékelt időjárásállóság is nagy erénye, és a szépséges háttérelmosás sem akármi.

 

Értékelés: 4,9 pont

Pro:

- egyedülálló fényerő, csúcs képélesség

- szuper felépítés relatíve kompakt méretben

Kontra:

- persze, hogy jobb lenne, ha olcsóbb lenne, de megéri az árát

 

Az objektív honlapja

PanaLeica12mm.jpg

 

Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH.

Elérhető bajonett(ek): Micro 4/3

Gyújtótávolság: 12mm

Legnagyobb blende: f/1,4

Legkisebb blende: f/16

Objektív felépítése: 15 lencsetag 12 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 84°

Legkisebb tárgytávolság: 20 cm

Szűrőmenet: 62 mm

Méret: 70 x 70 mm

Tömeg: 335 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 

További tesztfotók:

 

720_20200927_1760661Kepregenyfeszt_vagott.jpg

Képregényfesztivál a Dürer Kertben (vágott kép)

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/2,2, ISO: 800


720_20200813_1710481_petofihid.jpg

A Petőfi híd este

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

720_20200813_1710749_StormTheStudio_vagott.jpg

Storm The Studio koncert az A38 hajón (vágott kép)

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 800

 

720_20200814_1720101BudapestiNagyboldogasszonytemplom.jpg

A Budapesti Nagyboldogasszony-templom

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 400

 

720_20200816_1720176Dunaipanorama.jpg

Dunai panoráma

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/4, ISO: 200

 

720_20200816_1720177_Duna.jpg

Dunai látkép

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/10, ISO: 200

 

720_20200817_1720489_hattyu.jpg

Balatonfüredi hattyú és kacsák

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 200

 

720_20200818_1720626virag.jpg

Bokeh

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

720_20200818_1720994bogar.jpg

Bogár és bogyók a Hegyestűnél

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/4, ISO: 200

 

720_20200818_1730162_csicsoibringa.jpg

 Reklámbringa

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/5000 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

720_20200819_1730272Dorgicse.jpg

 Dörgicsei templomrom

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 200

 

720_20200819_1730352_Dorgicse.jpg

Levendárium, Dörgicse

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/8, ISO: 200

 

720_20200819_1730371Dorgicse.jpg

 Levendárium, Dörgicse

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/5000 mp, rekesz: f/1,6, ISO: 200

 

720_20200819_1730372Dorgicse.jpg

 Levendárium, Dörgicse

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/1,6, ISO: 200

 

720_20200819_1730403rozsabogar.jpg

Rózsabogarak és rózsák

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 200

 

720_20200823_1730617Paddy.jpg

Paddy és szerelme

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/4, ISO: 200

 

720_20200825_1730936lakotelep.jpg

Kispesti lakótelep

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/5, ISO: 200

 

720_20200906_1750030angyal.jpg

Angyal

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

720_20200908_1750108_Agavekavezo.jpg

Az Agave Könyvek és Kávézó nyitónapján

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/2,5, ISO: 500


720_20200908_1750098_Agavesuti.jpg

Vegán pekándiós-körtés torta

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 320

 

720_20200912_1750406_DurerKert.jpg

Dürer Kert

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 500

 

720_20200912_1750407_DurerKert.jpg

Dürer kerti este

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 500

 

720_20200912_1750498_divideD.jpg

Divided koncert a Dürer Kertben

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 500

 

720_20200919_1760299VWBogar.jpg

VW Bogár

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/1,6, ISO: 200

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.082092 másodperc.