Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F/4 Pro teszt

Uzseka Norbert | 2021. Augusztus 09., Hétfő 07:00

Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F/4 Pro teszt
Az Olympus egy újabb remek zoom objektívvel jelentkezett az egyébként is kivételesen jól ellátott micro 4/3 rendszerben. Az ultranagylátótól normál látószögig terjedő átfogás nagyon sok mindenre jó lehet – lássuk, milyen a képminőség!

Az Olympus még nem adta el fényképezőgép üzletágát, mikor már hallani lehetett erről az objektívről, így ez bizonyára még nem az új cég, az OM Digital Solutions fejlesztése. Anno kicsit furcsálltam egy 8-25mm-es (kisfilmes értéken 16-50mm), f/4-es zoomobi ötletét, lévén több, így-úgy hasonló üveg a rendszerben, de mikor végre kézbe vehettem, nem telt bele egy nap, hogy igazolva lássam a gyártót.

 

Kézbe véve

Az Olympus PRO objektívjei szinte mind ugyanúgy néznek ki, ha nem is kicsik, semmiképp sem nagyok, ordít róluk a minőség, kézreállóak, remek funkciókkal vannak felszerelve, és a képminőségük is kimagasló. Ám ez az első PRO üveg, amelyet, hogy használjuk, előbb ki kell nyitni a zoom gyűrű elforgatásával. Ekkor némileg megnő, de még így sem lesz ordenáré nagy dög. Összecsukva a mérete 77 x 88,5mm (72mm-es szűrőmenettel), súlya pedig kinyitva is 411 gramm. Ez azért micro 4/3 vonalon nem tűnik épp zsebobinak, de még a teszthez leginkább használt, kimondottan kicsi-könnyű Olympus E-P7 vázon sem bizonyult ormótlannak a gyakorlatban.

 

A szirom alakú napellenző az Olympus PRO vonalon már jól ismert megoldással egy ügyes kapcsolóval ugrik a helyére ill. azzal lehet le is szedni. Szintén ismerős okosság, hogy a frontnál lévő, vékonyabb kézi élességállító gyűrűt hátrahúzva nyomban manuál üzemmódba kerül a fókusz. További kényelmi funkció a jóval szélesebb zoomgyűrű alatt, a bajonettnél lévő, programozható funkciógomb, mely sajnos csak Olympus vázakon működik, Panákon nem.

 

Az objektív nem stabilizált, ez főleg nagylátószögnél kevésbé is hiányzik, meg a legtöbb mai micro 4/3-os vázba amúgy is olyan erős stabit építettek, amik 4-5 vagy még több fényértéket is megfognak, úgyhogy ez ritkán lesz hátrány. Időjárásálló bevonat viszont van.

 

720_20210627_0030_Rockmuzeum.jpg

A Rockmúzeum részlete

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/4, ISO: 800, gyújtótávolság: 8 mm

 

Használati tapasztalatok

Nyilván beletelik némi időbe, mire az ember megszokja, hogy ez ilyen kinyitós objektív, ám ha ez megvan, már automatikusan menni fog. Zoomolás közben minimálisan változik még az objektív mérete, de nem oly mértékben, hogy zavaró legyen.

 

Hogy az autómata fókusz villámgyors és zajtalan, az manapság hovatovább alap, s a kézi élességállítás sem problémás – ami jó hír a videósok számára, akiknek amúgy is erősen ajánlott ez az üveg.

 

Az f/4-es legtágabb rekesz az, ami sokak számára a választóvonal lehet. Merthogy ez ugye nem túl fényerős. Kevés fényben, legyen akármilyen szuper a gépünk stabilizátora, f/4-es blende mellett magasra kell húzni az ISO-t, és a micro 4/3 rendszer érzékelőlapkái nem viselik azt túl jól. Gépe válogatja, de max. ISO 3200-as érzékenység fölött erősen jelentkezik a zajosodás. Szóval ha főleg és elsősorban kevés fényben szeretünk fotózni, mozgó, nem statikus témákat, akkor másik objektívre lesz szükségünk. Ahogy asztrofotózáshoz sem biztos, hogy ez lesz a legjobb választás, hiába az ultranagy látószög.

 

olympus8_25zoom.jpg

Az f/4 másik hátránya a nagy mélységélesség, mely persze csak akkor hátrány, ha mi pont papírvékonyat szeretnénk, plusz álom- vagy krémszerű bokeh-t. Arra nagyon fényerős üveg kell, de azért a 8-25-ös is tud egész tetszetős háttérelmosást: ha a fotó témája közel van a géphez, a háttere meg jó messze.

 

Aztán persze az ekv. 50mm-es tele vég sem igazi tele, az a normál látószög, amit sokan szeretnek, sokan rühellnek, egy biztos, messzelátóként nem funkcionál.

 

Máskülönben viszont szinte mindent tud ez az objektív, hogy hetekre-hónapokra a vázon ragadjon. Ahogy az elvárható az Olympus PRO üvegektől, minden zoom állásban és csaknem minden blendén szuper élesek a vele készült képek. Nyilván a legszűkebb rekeszt (f/22) jobb hanyagolni, és megesik egyszer-egyszer, témától függően, hogy f/4-en cseppet lágyabbak a képszélek, de akkor elég egy kicsit lerekeszelni, és faltól-falig meglesz a penge.

 

720_20210702_0003_MNG8mm.jpg

A Budavári Palota 8mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 8 mm

 

720_20210702_0004_MNG25mm.jpg

A Budavári Palota 25mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 25 mm

 

Az ekv. 16mm-es ultranagy látószög tényleg nagy (107°), ha nem odafigyelve komponálunk, a képszéli egyenesek emiatt torzulhatnak is, bár a gépen belüli korrekció elég erős, amint a RAW képeket megnyitva kiderült. Ez az a látószög, amibe belefér a fél város, az egész hegy, vagy épp jómagad és a családod unokatesókkal együtt.

Persze nincs mindig szükség ekkora látószögre, pláne mivel minél messzebb van a géptől egy-egy képelem, annál kisebbnek fog látszódni a képen. Úgyhogy nagy segítség, hogy egy mozdulattal akár normál látószögig tekerhetjük a zoomot, s máris ki tudunk ragadni részleteket ill. ki tudunk hagyni zavaró elemeket az elénk táruló látványból. Emiatt ez az objektív eszményi társ streetfotósoknak, városi, akár épületfényképészeknek, de a természetfotósok is szeretni fogják.

Utóbbiak már csak azért is, mert a legkisebb tárgytávolság 23 cm a teljes zoomtartományban, és így 50mm-re tekerve egészen közeli (ha nem is makró) képeket készíthetünk.

 

Számítottam rá, hogy remek élmény lesz ezt az objektívet használni, nagyon ritkán hiányzott az f/4-nél tágabb blende (OK, nyáron teszteltem), de azt azért nem gondoltam volna, hogy mire vissza kell adnom, már az egyik legjobb, legsokoldalúbb micro 4/3 objektívnek fogom tartani!

 

720_20210628_0891_Luna.jpg

Bokeh-teszt Luna macskával

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 23 mm

 

Összehasonlítás

A 8-25-ös objektív 370.000 Ft körüli áron szerezhető be, ami nem kevés pénz, s bár a teszt során számomra bebizonyosodott, hogy az utolsó fillérig megéri, de lássuk, milyen kihívói vannak a rendszerben!

Az egyik fő riválist teljes nevén Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f/2.8-4 ASPH-ként emlegetjük, momentán 407 ezerért zsákolható be, és igen kiváló üveg. Amint látható, itt egy fényértékkel tágabb a legnagyobb blende (f/2,8), ám ahhoz csak 8mm-en van szerencsénk, aztán minél tovább zoomolunk, annál inkább szűkül (igaz, f/4-re csak 18mm-en). Ez az 1FÉ előny egyes esetekben (és asztrofotózásnál) jelentős különbség, máskülönben nem érzem számottevőnek. Amennyire meg tudom állapítani, élességben sincs különösebb eltérés, ellenben a 18 vs 25mm tele oldal már nem mindegy. A 18 (ekv. 32) mm azért jóval tágabb, mint a 25 (ekv. 50) mm, érzésre is más képet ad. Itt tehát az dönt, hogy ezt a tele véget mennyire használnánk ki. Ha úgyis a nagylátó a lényeg, akkor nehezebb a döntés.

A másik fő rivális a még drágább (679 ezer Ft) Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH. Itt ugye szűkebb a legtágabb látószög, de még mindig ultranagy, a tele vége ugyanaz, ellenben a teljes zoom tartományban megkapjuk a mágikus f/1,7-es legtágabb blendét, ami tán még azt is lehetővé teszi, hogy kézből fotózzuk az éjsötét szobában hálóját szövő pókot. Itt aztán nincs probléma a keskeny mélységélességgel és a gyönyörű háttérelmosással sem. Más kérdés, hogy ennek az objektívnek nemcsak az ára jóval nagyobb, de a mérete és súlya is. A képélesség nyilván itt is csúcsszuper, azon nem fog múlni.

Nem utolsó játékos aztán az Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm 1:2.8 PRO sem, melyben kicsit még tágabb nagylátást, de jóval tágabb tele oldalt kapunk, f/2,8-at a teljes zoomtartományban, de nagyobb-nehezebb az objektív, akárcsak az ára: 470 ezer Ft.

Aztán ott a szintén ekv. 14-28mm átfogást, de f/4-es blendét adó Panasonic Lumix G Vario 7-14mm f/4 Asph, és ennek sem gyenge a képminősége, de „csak” 340 ezerbe fáj.

S végül, ha nem tudunk 300 ezer fölötti összeget szánni egy ultranagylátó zoomra, de 175-öt még össze tudunk kalapozni, akkor megvásárolhatjuk az Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 nevű, emezeknél kisebb-könnyebb, de persze ultranagylátó és legtágabb blende terén is behatároltabb objektívet. Ennek a képminősége nem olyan kimagasló, mint a fentieké, de azért becsületes darab, egy jó fotós kezében ez is csodákra képes.

 

720_20210702_0074_Lada_cropped.jpg

Utcakép a Budai Várból (16:9-es képarányra vágott kép)

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/16, ISO: 200, gyújtótávolság: 25 mm

 

Összegzés

Tény, hogy az f/4-es legtágabb blende behatárolja a 8-25-ös objektív kevés fényben való használatát, ahogy a 25mm-es tele vég sem igazi tele, hanem normál látószög. De ha főleg akkor fényképezünk, amikor van elég fény, és szeretjük a nagylátószöget (ultrától normálig), fotózzunk bár városban vagy természeti környezetben, az új Olympus PRO zoom tökéletes választás lesz. Az Oly PRO sorozatában megszokott csúcsszuper képélesség és remek funkciók mind megvannak, s bár az ára nem csekély, de bőven megéri.

 

Értékelés: 4,8 pont

Pro:

- remekül használható zoom átfogás

- kimagasló képélesség és remek funkciók

Kontra:

- kevés fényben és háttérelmosáshoz kevés az f/4-es legtágabb lende

 

Az objektív honlapja


olympus8_25vazon.jpg

Technikai adatok

Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F/4 Pro

Elérhető bajonett(ek): micro 4/3

Gyújtótávolság: 8 – 25 mm (ekb. 16-50 mm)

Legnagyobb blende: f/4

Legkisebb blende: f/22

Objektív felépítése: 16 lencsetag 10 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 107° - 47°

Legkisebb tárgytávolság: 23 cm

Szűrőmenet: 72 mm

Méret: 77 x 88,5 mm

Tömeg: 411 gramm

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 

 

720_20210624_0144_Szentivanej_cropped.jpg

Szentivánéji tűzszobor Wekerlén (3:2-es képarányra vágott kép)

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/25 mp, rekesz: f/4, ISO: 1250, gyújtótávolság: 25 mm


 

720_20210626_0035_KĂŠpregĂŠnyterasz_.jpg

 

Képregényes bokeh

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 25 mm


 

720_20210626_0038_KĂŠpregĂŠnyterasz_.jpg

 

Lakatos Botond dedikál a Képregényterasz alkalmával

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 11 mm

 

720_20210626_0061_kinainegyed.jpg

A kínai negyed részlete

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/25 mp, rekesz: f/22, ISO: 200, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210626_0063_kinainegyed.jpg

A kínai negyed részlete

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210627_0001_Rockmuzeum8mm.jpg

Rockmúzeum 8mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/5 mp, rekesz: f/8, ISO: 800, gyújtótávolság: 8 mm

 

720_20210627_0002_Rockmuzeum25mm.jpg

Rockmúzeum 25mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/8 mp, rekesz: f/8, ISO: 800, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210627_0032_Rockmuzeum.jpg

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/2,5 mp, rekesz: f/4, ISO: 800, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210627_0043Rockmuzeum8mm.jpg

Rockmúzeum 8mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/5 mp, rekesz: f/8, ISO: 640, gyújtótávolság: 8 mm

 

720_20210627_0044Rockmuzeum25mm.jpg

Rockmúzeum 25mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/4 mp, rekesz: f/8, ISO: 640, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210628_0920_feherviragok.jpg

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210702_0001_VarInfo.jpg

Info-pont a Budai Várban

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210702_0005_8mm.jpg

A Mátyás-kút 8mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 8 mm

 

720_20210702_0006_25mm.jpg

A Mátyás-kút 25mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210702_0021_latkep8mm.jpg

Budavári látkép 8mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 8 mm

 

720_20210702_0022_latkep25mm.jpg

Budavári látkép 25mm-en

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210702_0045lepke.jpg

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210702_0069zaszlok.jpg

Budavári zászlók

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 16 mm

 

720_20210624_0101_Paddy.jpg

Paddy

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 8 mm

 

720_20210704_0035paradicsomf4.jpg

Bokeh- és legkisebb tárgytávolság teszt zöld paradicsommal

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 25 mm

 

720_20210704_0037paradicsom25mmf1_8.jpg

Bokeh- és legkisebb tárgytávolság teszt zöld paradicsommal, Olympus M.Zuiko Digital 25mm f/1.8 objektívvel

Váz: Olympus PEN E-P7. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/1,8, ISO: 400, gyújtótávolság: 25 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.063179 másodperc.