Uzseka NorbertOlympus M.Zuiko Digital ED 45mm f/1.2 PRO teszt

Uzseka Norbert | 2018. Június 21., Csütörtök 08:00

Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm f/1.2 PRO teszt
A micro 4/3 rendszer eddig sem volt híján kiváló portré optikáknak, ám az Olympus új PRO objektívje képében rendkívüli versenytárs érkezett.

 

Az Olympus PRO sorozata egyre bővül, és két dolgot bátran kijelenthetünk: 1. egytől egyig kivételes üvegek tartoznak ide, és 2. melyek zöme szinte ugyanúgy néz ki. Még a 12-40-es PRO zoom is a megszólalásig (de legalábbis a zoom gyűrű elfordításáig) hasonlít az immár három részes (17, 25, 45mm) f/1,2-es széria tagjaira. Csupa, a rendszerben általánosnál megtermettebb, ám első ránézésre is nyilvánvalóan csúcsminőségű objektív.

 

Kézbe véve

A 45mm-es üveget tehát első ránézésre csak az oldalán lévő feliratok alapján lehet megkülönböztetni a többitől, és ez szerencsére a minőségre is igaz. A por-, csepp- és fagyálló objektívnek megvan a maga súlya, mérete, de amit beleépítettek, az meg is követeli ezt. Az is egyértelmű, hogy az Olympus elsősorban a csúcsgépeihez, vagyis az E-M1 két verziójához szánja a PRO sorozat tagjait, miként ezek tudják a legtöbbet kihozni ezekből az optikákból. Mivel magam végtelenül elégedett tulajdonosa vagyok az említett 12-40-esnek, számomra otthonos, jó érzés volt kézbe venni a széria fix üvegeit. A Panasonic G80 vázamnak is van olyan markolata, amivel könnyű megtartani a szokásosnál némileg testesebb objektívet, de ha őszinte akarok lenni, a kisebb vázakon sem okoz akkora kényelmetlenséget. Nem lehet zsebre vágni, na bumm.

 

720_20180402_1140860_.jpg

Szimba, a macska

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/60 s, blende: f/2, ISO: 800


Működés, tapasztalatok

Amiért cikkem tárgya a legtöbb olvasónak szemet szúr, az nyilván az f/1,2-es fényerő. Van a rendszerben ennél is fényerősebb optika, a Voigtlander 42.5mm f/0.95, ám az teljesen manuális, márpedig ennél a kisfilmes értéken 90mm-esnek számító gyújtótávolságon nagyon nem mindegy, hogy számíthatunk-e az autófókuszra, vagy magunknak kell beállítani az élességet, mely a legtágabb rekeszeken olyan keskeny sávot is jelenthet, hogy roppant könnyű eltéveszteni a fókuszt – vagy az élességállító gyűrű tekergetése miatt elszalasztani a pillanatot. Ez nem nagylátószög, ahol adott távolságon túl alapból is megvan az élesség. Kell-e mondanom, hogy az autófókusz fénysebességű az Olympusban, és mellé szinte hangtalan is?

 

Az Olympus PRO sorozat kis finomságait itt is megtaláljuk: az előre-hátra húzható fókuszgyűrű, mely megkönnyíti az autó/manuál fókusz közti váltást (és manuálra állítva előbújik egy hasznos, de kissé nehezen leolvasható távolságskála), és mely leheletfinoman használható (nagy előny ez akkor is, ha videózásnál vetnénk be), a csak Olympus vázakon működő funkció gomb, az okos megoldással rögzíthető napellenző.

 

oly45pro_EM1II.jpg

 

Ami azt a csodás f/1,2-t illeti, az sem egyedülálló (ld. Panasonic Nocticron 42.5mm f/1.2), de attól még nagyon kevés objektív büszkélkedhet vele – ahogy kevés objektív tulajdonos is. Az ilyen üvegek drágák (bár más rendszerekben még sokkal drágábbak a hasonló képességű holmik), de az a háttérelmosás, amit kapunk (az Olympus esetében ezt feathered bokeh-nek hívják), és mellé az élesség, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, nem érhető el olcsóbb anyagokkal, kevesebb lencsetaggal. És azt kell, hogy mondjam, hogy ez az üveg már teljesen nyitott blendénél is irgalmatlanul karcol. A legjobb élességet, középen és a széleken is, az f/2 és 8 közötti tartományban éri el, de még a legszűkebb rekesznél, f/16-nál is elfogadható képeket kapunk.

 

Ami kicsit meglepett, az a „mindössze” 50 cm-es tárgytávolság. Úgy értem, a többi Olympus PRO üveg esetében ennél jóval közelebb lehet menni képünk tárgyához, és nem csak relatíve, hanem hogy mekkora területtel lehet maximálisan kitölteni a képmezőt. Persze, mihez képest: ezzel az objektívvel nagyjából 14 cm széles terület tölti ki a képmezőt, a 17mm-essel kb. 10 cm-es, a 12-40-essel meg kicsit kevesebb, mint 6 cm-es. Nüansz, és nem hiszem, hogy ezen múlna bármi, hiszen makróra ezek egyike sem való, szemben mondjuk a szintén szuper Olympus M. Zuiko Digital 60mm F2,8 ED üveggel.

 

720_20180401_1190955_.jpgVilkó és Lugosi az Ellátóházban

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/60 s, blende: f/1,2, ISO: 1600


Koncertfotózás

Hogy portréra tökéletes a 45mm f/1,2, az kérdésen felül áll. Amire én ezen kívül roppant kíváncsi voltam, hogy hogy muzsikál koncertfotózásnál. Minthogy az általam leginkább kedvelt, kisebb klubos koncerteken viszonylag közel tudok menni a színpadhoz, tehát nem szükséges igazi teleobjektív, ám annál inkább igényli ez a közeg a nagy fényerőt. Micro 4/3-on különösen, köszönhetően a kisebb érzékelőlapka okozta zajosodásnak. Nyomtatásba ISO 1600-on lőtt képeket sem nagyon szívesen adok, ugyanakkor tény, hogy netre a 3200-asak is jók tudnak lenni. Viszont a koncerteken, főleg a mozgalmasabb rock bulikon, még a jól felhúzott ISO sem mindig elég, f/5,6-on azzal sem biztos, hogy nem lesz bemozdult a kép.

Magam a Panasonic Lumix G 42.5mm f/1.7 objektívet használom ilyen körülmények között, ami egy jóval olcsóbb, könnyebb, kisebb, és úgy kb. 2/3 fényértékkel „lassabb” üveg. Ami annyit tesz, hogy amit le tudok lőni azzal 800-as ISO-val, azt kis szerencsével elkaphatom 400-assal is, ha az Oly PRO-t használom, de 640-en biztos. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ez bizony sokkal nagyobb különbséget és előnyt jelent, mintsem a kevesebb, mint 1 FÉ differencia alapján gondolná az ember.

 

Összehasonlítás

Mint említettem, a rendszer nem áll rosszul portréoptikák terén. A Panasonic Nocticron 42.5mm f/1.2 a legfőbb kihívója az Olympusnak. Ez egy kicsit még drágább, egyéb paramétereiben azonban nagyon hasonló üveg. Itt-ott talán leheletnyit élesebb, más állásokban viszont az Olympus a nyerő – ez alapján tehát nehéz lenne választani. A Nocticron mellett szól, főleg Panasonic vázon, a beépített stabilizátor, ahogy az Oly üveg nyilván inkább Olympus vázon nyújtja a legtöbbet.

A Voigtlander 42.5mm f/0.95 objektív a klasszikus filmes bokeh monster objektíveket idézi háttérelmosásban, ám abban is, hogy nincs benne autofókusz.

A Panasonic Lumix G 42.5mm f/1.7-es obiról a koncertfotózásnál már írtam, penge kis üveg az is, akárcsak az Olympus olcsóbb fix sorának megfelelő tagja, a minden túlzás nélkül kultikus M.Zuiko 45mm f/1.8. Ez volt a rendszer első kimondottan portré optikája, és bár a széleken kissé lágy képet ad legtágabb rekeszen, sokkal kisebb, könnyebb és olcsóbb, mint a PRO üveg.

Megemlítendő még az Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm f/1.8, mely 275-300 ezer forintos árával a fentieknél drágább, ám a PRO-nál jóval elérhetőbb. Ez is egy elképesztően éles üveg, de számolni kell vele, hogy a jóval telébb látószög miatt kevésbé alkalmas általános fotótémákra, mint a 45mm-es.

 

720_20180403_1200105_.jpgKészül a tetoválás a La Magrában

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/640 s, blende: f/1,4, ISO: 1600


Összegzés

Az Olympus PRO sorozata a csúcsminőségről szól, és nem árul zsákbamacskát, hiszen nem csak tudás, de ár terén is a profikat célozza meg. Ha Ön profi fotós, aki gyakran használja portréra Olympus E-M1 vagy E-M1 II vázát, már rég megvette ezt az üveget, s ha mégsem tette, úgy csakis erre tudom biztatni. A szemkápráztató élesség és varázslatos háttérelmosás, a strapabíró, mégis „dizájnos” kialakítás, az, hogy a gyártó látnivalóan mindenre gondolt, amire egy profi fotósnak szüksége lehet, tökéletes portréüveggé teszi ezt, mellyel persze bárki más is boldogan fog portrézni.

 

Értékelés: 4,9 pont

 

Pro:

- már legtágabb rekeszen is elképesztő élesség

- strapabíró kivitel

 

Kontra:

- bár annyira nagyon nem nagy és nehéz, a kisebb micro 4/3-os vázakon igényli a kétkezes fogást

- drága (400 ezer Ft) - bár más rendszerben még drágább egy hasonló objektív

 

Az objektív honlapja

 

A fenti tesztképek és továbbiak megtekinthetőek Flickr albumunkban.


 

oly45pro.jpg

 

Technikai adatok:

Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm f/1.2 PRO

Elérhető bajonett(ek): Micro 4/3

Stabilizátor: nincs

Gyújtótávolság: 45 mm (fix)

Objektív felépítése: 14 lencsetag 10 csoportban

Látószög: 27°

Lamellák száma: 9

Legnagyobb blende: f/1,2

Legkisebb blende: f/16

Legkisebb tárgytávolság: 50 cm

Szűrőmenet: 62 mm

Méret: 70 x 84,9 mm

Tömeg: 410 g

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.101896 másodperc.