Uzseka NorbertOlympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO teszt

Uzseka Norbert | 2018. Január 05., Péntek 08:00

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO teszt
Olympus objektívek Panasonic vázon, 2. rész
Sorozatunkban szeretnék különféle Olympus objektíveket bemutatni szubjektív módon, arra koncentrálva, hogy hogyan működnek az újabb Panasonic fényképezőgépeken.

Szerző: Uzseka Norbert

 

Arról, hogy miért kezdtem el ezt a sorozatot, az 1. részben olvashatnak, de röviden: az újabbkori Panasonic vázakba (a GX8-tól felfelé) olyan kiváló stabilizátort szereltek, hogy immáron az Olympus üvegekből hiányzó beépített stabilizátor nem jelent úgy hátrányt, mint korábban, amikor csak az Olympus vázakban volt stabilizátor.

 

Egy legendás PRO objektív

Az Olympus 12-40-es optikáját 2013 őszén jelentették be, de a micro 4/3 fiatal (idén októberben 10 éves) rendszerében már így is nagy öregnek számít. Ez volt az első az Olympus PRO jelzésű üvegei közül, és kimondottan az E-M1 vázhoz, azzal egy időben jelent meg.

Kézbe véve nyomban kiderül, hogy a rendszer legtöbb objektívjénél nagyobb (69,9 x 84 mm-es) és súlyosabb (382 grammos) darab, melyre 62mm-es szűrő tekerhető. Cserébe időjárás-, por- és cseppálló, és a teljes zoomtartományban f/2,8-as fényértéket ad.

 

20170714_1030616_720.jpg

Mária

Váz: Panasonic DMC-G80. Záridő: 1/800 s, rekesz: f/2,8, ISO: 200, gyújtótávolság: 40mm

 

Az ekvivalens 24-80mm-es látószög és a fix magasabb fényerő a tükörreflexes rendszerek klasszikus, 24-70-es alapzoomjait idézi. Ez egy rendkívül jól használható tartomány, mely, ezzel a relatíve magas fényértékkel lehetővé teszi, hogy akár portrézáshoz is használjuk az objektívet (nyilván inkább tele állásban), a 12mm-es nagylátószög pedig szélesebb, mint amit sok, kitben kapható zoom objektív nyújt. Belső terekben épp úgy remekül használható, mint épület- vagy tájfotózáshoz.

 

Olympus12_40_osszehasonlito2kep_kicsi.jpg

Látószög/gyújtótávolság összehasonlító


Az Olympus 12-40 tehát egy masszív mindenes, amivel számtalan feladatot meg lehet oldani, kivéve persze azt az esetet, amikor hosszabb telére van szükség. Rendszeren belül nagyon sokan esküsznek rá, és arra, hogy ez a legélesebb micro 4/3-os zoom objektív.

Magam is úgy tapasztaltam, hogy bármely látószögnél már f/2,8-as rekeszen is nagyon éles az objektív, bár fura módon 12mm-en a szélek nem annyira kimagaslóan karcolnak. f/11-es rekeszig mindenütt remek élességet produkál az objektív, f/16-nál már kezd némileg hanyatlani, de még f/22-n sem vészes.

 

20170716_1040238_720.jpgAz Úri halastó

Váz: Panasonic DMC-G80. Záridő: 1/400 s, rekesz: f/8, ISO: 200, gyújtótávolság: 12mm

 

Panasonic vázon

Hogy az Oly 12-40 penge éles képet ad Panasonic vázon is, az nem volt kérdés. A két márka között teljes a kompatibilitás, és leginkább a fókuszálás ill. egyes apróbb sajátosságok terén merülhet fel kérdés.

A magam részéről úgy tapasztaltam, hogy nem volt érzékelhető különbség az Oly üveg fókuszálásának sebessége és a Pana objektívek között. Ugyanott küzdött ez az objektív is, mint a Panasonic sajátjai: kevés fényben illetve kevésbé kontrasztos témák esetén.

Nagy erénye az objektívnek, hogy a teljes zoomtartományban 20 cm a legközelebbi téma, amire fókuszálni tud, de ezt az érzékelőtől mérik, úgyhogy nagyon közeli képeket is tudunk vele készíteni. Nem makrót, akkora nagyítást azért ez nem jelent, de így is jobban rá tudunk közelíteni a témára, mint sok más, rendszerbeli üveggel.

 

20170716_1030822_720.jpg

Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló

Váz: Panasonic DMC-G80. Záridő: 1/13000 s, rekesz: f/2,8, ISO: 200, gyújtótávolság: 17mm

 

A fókusz gyűrűt ha hátrahúzzuk, felbukkan egy távolság skála, és az objektív automatáról kézi élességállításra vált – ez Panasonic vázon is működik. Az L-Fn feliratú gomb, mely Olympus vázakon programozható funkciógombként üzemel, Panán sajnos nem üzemel. Ez kevésbé hátrány, hiszen a stabilizátorral felszerelt Lumix gépeken jó pár programozható funkciógombot találunk, különösen a G80-on és GH5-ön, de azért lett volna ötletem, hogy mire használjam, ha lehet. Mindazonáltal emiatt nem döntenék úgy, hogy akkor nekem ez az objektív nem kell.

 

Olympus12_40_GX80on.jpg

Az objektív a Panasonic GX80-on


Tény ugyanakkor, hogy az objektív súlya és mérete hosszú távon negatívan tud érvényesülni, különösen az olyan, kisebb vázakon, mint a GX80. Ugyanezen jellemzői viszont előnyt is jelenthetnek – én legalábbis úgy tapasztaltam, hogy a szuper markolattal ellátott G80-on odafigyeléssel használva akár 5 fényértéket is meg tudott fogni a gép stabilizátora. Vagyis olyan kiegyensúlyozott, jó fogású objektív ez, hogy ha az ember helyesen tartja, akkor szinte ugyanannyira jól működik vele a Panasonic váz, mint ha a Dual IS2 rendszert támogató saját objektívekkel használnám! Persze a tele végén ennél szerényebb értékeket érhetünk el (zoomolva ugyanis megnövekszik az objektív hossza), de még ott is megdöbbentően jól működik együtt az Oly üveg és a Pana váz.

Szintén kellemes meglepetés volt, hogy milyen remekül használható videózásra az objektív – a fókuszgyűrű manuális használatkor könnyen és finoman jár, és fordul annyit, hogy aprólékos beállítást is lehetővé tegyen.

 

Olympus12_40_1120697Panavazon.jpgAz objektív a Panasonic G80-on

 

Összehasonlítás

Az Oly 12-40 legfőbb riválisa a Panasonic Lumix G X VARIO 12-35mm f/2.8, melynek új, II-es verziójában ráadásul ott van az említett Dual IS2, mely, összekapcsolódva a Panasonic vázak beépített stabilizátorával, simán hozza azt az 5 fényértéknyi különbséget, és szintén időjárásálló. Ráadásul ugyanannyiba kerül, mint az Olympus üveg.

Ha nem fotózunk sokat kevés fényben, akkor megelégedhetünk az I-es verzióval is, amelynek az ára ugyan egyelőre még nem esett sokat – mindkét változat hasonlóan remek élességet ad, mint az Olympus.

Ami a Panasonic 12-35mm mellett szólna:

- könnyebb, kisebb

- az I-es verzió olcsóbb

- beépített stabilizátor

- 58mm-es szűrőmenet (a kisebb szűrők általában olcsóbbak is)

Az Olympus 12-40mm előnyei viszont:

- az a plusz 5mm (ekv. 10mm) néha nagyon jól tud jönni

- kisebb tárgytávolság

 

Meg kell jegyeznem, hogy mindkét objektív inkább való profiknak, elsősorban az áruk miatt, de az olcsóbb kitobjektívek között is találunk olyat, amely remek képminőséget és sokoldalú alkalmazhatóságot nyújt, kezdve az aprócska, ám hosszú nevű Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S. üveggel. Tény, hogy a drágább optikák jobbak, de én azt gondolom, hogy a legtöbb amatőr, hobbista fotós jóval kevesebb pénzből is vehet magának az általános, mindennapi használatra megfelelő, több, mint becsületes minőséget adó objektívet.

 

Olympus12_40_pluszketpana.jpgOlympus12_40_pluszkĂŠtPana2.jpg

Balról jobbra: Olympus 12-40mm, Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S., Panasonic G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 Asph. Power O.I.S.

 

Összegzés

Az Olympus 12-40mm egy mindenes objektív, mely mégsem lehet mindennapos, köszönhetően az árának. Aki azonban megengedheti magának, vagy professzionális fotósként szüksége van egy teherbíró, rengeteg fotós feladatnál megbízhatóan működő objektívre, az nem fog benne csalódni. Fentebb felsoroltam, mi az, amiben jobb ez az üveg a Panasonic hasonló zoomtartományt és fix fényértéket nyújtó optikájával szemben – kinek-kinek magának kell eldöntenie, mely jellemzők a fontosabbak a számára. Tőlem mindenesetre maximális pontszámot kap, mert tényleg kivételesen, a fényerős fixek színvonalát idéző képet ad közel minden beállításon.

 

Értékelés: 5 pont

 

Pro:

• relatíve nagy fényerő a teljes zoom tartományban

• sokoldalú alkalmazhatóság

• kimagaslóan éles kép

• csepp-, por- és fagyálló kivitel

• az átlagnál jobb közelpont

 

Kontra:

• ár

• súlyosabb és méretesebb a micro 4/3 rendszer számos objektívjénél

 

Az objektív honlapja

 

A fenti és további tesztfotók megtekinthetők teljes méretben Flickr oldalunkon.

 

 

topstory_Oly12_40.jpg

 

Technikai adatok

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO

Elérhető bajonett(ek): Micro 4/3

Stabilizátor: nincs

Gyújtótávolság: 12-40 mm (3,3x zoom)

Objektív felépítése: 14 lencsetag 9 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 84-30°

Legnagyobb blende: f/2,8

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 20 cm

Szűrőmenet: 62 mm

Méret: 69,9 x 84 mm

Tömeg: 382 g

Ár: 299.900 Ft

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.116668 másodperc.