Nikon Nikkor Z 24-70mm f/4 S – több, mint standard

Uzseka Norbert | 2019. Szeptember 23., Hétfő 08:00

Nikon Nikkor Z 24-70mm f/4 S – több, mint standard
A Nikon a Z bajonettes gépeivel lépett be a full frame tükörnélküli fényképezők világába. Teszteltük az ehhez kiadott első standard zoom objektívet, mely felülmúlta várakozásainkat.

Lehet mondani, hogy sem a Nikon, sem a Canon nem siette el, hogy felvegye a kesztyűt a Sony full frame-es tükörnélküli gépeivel szemben, de jó munkához idő kell, és ez hatalmas lépés, melynél nem lehetett hibázni. A vélemények nyilván megoszlanak, hogy a két régi nagy gyártó bármelyik full frame-es MILC masinája üti-e a Sony csúcsgépeit, de azt nem lehet mondani, hogy bármelyikük gyenge termékekkel lépett volna be erre a piaci szegmensre.

 

Ez cikkem tárgyára is igaz. Elsőre persze sok profi vagy megmondóember csak legyintett, meglátva, hogy csupán f/4-es legtágabb rekeszt ad ez a standard zoom. Ám a Nikon nem pusztán egy jól használható, viszonylag elérhető árú mindenest akart ezzel hozzácsapni a Z6 és Z7 kitjeihez, az objektív képminősége túlmutat a legtöbb kitzoomon. Sőt. Bár magam nem tudtam kipróbálni, de minden tesztben, ahol szóba kerül, megjegyzik, hogy a Nikon F bajonettes DSLR-ein igen közkedvelt Nikon 24-70mm f/2.8E VR objektívnél élesebb képet ad ez az f/4-es üveg. Ami elég nagy szó, tekintve, hogy az F bajonett egyik alapvető optikájáról van szó.

 

Kézbe véve

A 24-70-es kicsinek és könnyűnek számít, ha a DSLR vonal felől vizsgáljuk, és némileg nehéznek és nagynak, ha valamely tükörnélküli rendszert használjuk. 77,5 mm-es átmérőjéhez 88,5 mm-es legkisebb hossz társul – amennyiben össze van csukva. Ez ugyanis összecsukható objektív, melyet előbb ki kell nyitni, hogy használhassuk. Legnagyobb látószögön már 11 cm, max. telére kitolva és a napellenzőt is rácsatolva pedig majd’ 18 centi hosszú lesz. A súlya 500 gramm, rendszertől függően találni ennél nehezebbet és könnyebbet is, mindenesetre, aki a full frame DSLR-ét váltaná le erre, az könnyebbnek fogja találni.

 

720_20190803_DSC_2585_DĂŠg_24_70mm.jpg

Dég, Holland ház

Váz: Nikon Z 6. Záridő: 1/320 s, rekesz: f/9, ISO: 100, fókusztávolság: 24 mm


Az objektív bajonettje és ahhoz csatlakozó része fémből van, a többi minőségi műanyagból – nyilván ezen is múlott a kisebb súly. De még így is sikerült időjárásálló tömítésekkel ellátni az optikát.

Van rajta széles zoom gyűrű, gumi burkolattal, és keskeny kézi élességállító gyűrű, alatta a fontosabb gyújtótávolságokat tüntették fel: 24, 28, 35, 50 és 70 mm. Ez hasznos, ahogy az automata és kézi élességállítást váltó kapcsoló is, távolságskálát viszont nem kaptunk – cserébe azt a gép jelzi ki a monitoron vagy EVF-en.

Jó fogású, jól kezelhető, fölös csicsáktól mentes, masszív objektív ez.

 

720_20190803_DSC_2584_DĂŠg_24_70mm.jpg

Dég, Holland ház

Váz: Nikon Z 6. Záridő: 1/250 s, rekesz: f/9, ISO: 100, fókusztávolság: 70 mm

 

Használati tapasztalatok

Ez a zoom átfogás nagyon sok mindenhez remekül használható.

A 24mm-es nagylátószögbe úgy fér bele sok-sok minden, hogy nem igazán látni torzítást a képszéleken (bár ez a beépített szoftveres korrekciónak is köszönhető). Megvan a normál látószög, amivel atyáink és nagyatyáink lőtték örökérvényű fotóikat, és ott a 70 mm-es vége, ami telének ugyan kicsi, de mégis közelebb visz a témához, ha a lábunknak már nem sikerül, és portrézásra is jó, főleg, ha nem fej-és-vállak jellegű képet lövünk.

Mindezen látószögekben kiválóan teljesít az objektív. Úgy tapasztaltam, hogy általában teljesen nyitott blendénél is megvan a kellő élesség középen és a széleken is. Van, hogy még nagyobb élességet kapunk f/5,6-os rekesz mellett a képszéleken, de ennél jobban lerekeszelni nem igazán kellett, sőt.

A full frame érzékelőnek köszönhetően még f/4-en is elég szép a háttérelmosás, 70 mm-en és nagyobb háttértávolság mellett pláne, bár a nagy fényerejű fixek papírvékony mélységélességét hiba lenne elvárni.

 

A legkisebb tárgytávolság 30 cm, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha kitekerjük az obit 70 mm-re, akkor legfeljebb 15 centire lehet a témánk a frontlencsétől. Ez kb. 1:3-as leképezési arányt ad, amit nem lenne helytálló makrónak nevezni, de így is közelebbi képeket lehet vele lőni, mint a legtöbb nem-makró üveggel. Meg ugye a full frame szenzor képmérete bőven lehetővé teszi, hogy vágjunk a képből.

 

720_20190808_DSC_2898_24_70mm.jpg

Rockstars Not Dead koncert a Barba Negra Trackben (vágott kép)

Váz: Nikon Z 6. Záridő: 1/250 s, rekesz: f/4, ISO: 640, fókusztávolság: 70 mm

 

Ugyanezen okokból viszonylag jól használható az objektív akár kevesebb fényben is. Kipróbáltam koncerten is, amikor még nem igazán adtak fényt a színpadi lámpák, de már a Nap sem, és azt tapasztaltam, hogy egész magasra engedhetem az ISO-t, még mindig elég szép, éles képeket kapok. Nyilván itt a Z6-ba és Z7-be épített 5 tengelyes stabilizátor, ami 5 fényértéket is képes megfogni a 24-70-essel, kevésbé jelent segítséget, hiszen a gyorsan mozgó zenészek (vagy egyéb témák) ugyanúgy igénylik a gyors záridőt, ezért fontos, hogy a Z rendszer gépei ill. ez az obi is bírják a magas érzékenységet.

Persze cikkem tárgya ezzel együtt sem kimondottan való a kevés fényben fotózásra – annak az f/4-es rekesznek ez az egyik számottevő hátulütője. A másik pedig a nagyobb mélységélesség, mely szintén csak bizonyos témák esetén jelent problémát. Ezektől eltekintve azonban olyan mindenes ez, melyet számtalan témához és körülmény mellett remekül lehet használni, megbízhatóan fogja hozni az éles képeket.

 

Az objektív ára önmagában 300 ezer forint, ami nem csekély, viszont ha kitben vesszük, a Nikon Z 6 árát momentán 188 ezerrel dobja meg.

Időközben megjelent az egy fényértékkel „gyorsabb” Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S, mely viszont 740 ezer forint körüli áron elérhető.

 

720_20190810_DSC_3139_24_70mm.jpg

Tevék a siófoki Bella Állatparkban

Váz: Nikon Z 6. Záridő: 1/250 s, rekesz: f/11, ISO: 400, fókusztávolság: 70 mm


Összegzés

A Nikon Z bajonettes tükörnélküli fényképezőire kiadott első standard zoomja meglepően jól sikerült. Bár az f/4-es legtágabb rekesz bizonyulhat túl szűknek kevés fényben, de mindenes üvegnek messze jobb, mint sok más rendszer hasonló úgymond kitobjektívjei, elsősorban azért, mert igen éles képet ad. Emellé, főleg a hasonló DSLR-es obikhoz mérten relatíve kicsi és könnyű, mégis időjárásálló, masszív darab. Egyértelmű, hogy a Z bajonettes rendszert használók felszerelésének sokáig alapvető része lesz.

 

Értékelés: 4,6 pont

Pro:

- éles képet ad szinte bármely állásban

- sok témára jól használható zoom tartomány

- időjárásálló

Kontra:

- kevesebb fényben ill. ha papírvékony mélységélességre lenne szükség, kevés lehet az f/4-es legtágabb rekesz

 

Az objektív honlapja

 

nikkorZ24_70_Z6.jpg

 

Technikai adatok

Nikkor Z 24-70mm f/4 S

Elérhető bajonett: Nikon Z

Gyújtótávolság: 24 - 70 mm

Objektív felépítése: 14 elem 11 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 61 – 22,8°

Legnagyobb blende: f/4

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 30 cm

Szűrőmenet: 72 mm

Méret: 77,5 x 88,5 mm

Tömeg: 500 g

Stabilizátor: van

Időjárásálló: igen

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.210756 másodperc.