Uzseka NorbertTeszt: Panasonic Lumix DMC-G80

Uzseka Norbert | 2017. Október 10., Kedd 07:00

Teszt: Panasonic Lumix DMC-G80
A Panasonic múlt év őszén bemutatott új modelljébe annyi remekül használható szolgáltatást pakolt a gyártó, hogy felsorolni is nehéz.

SZERZŐ I UZSEKA NORBERT

 

Ugyan a G80 nem tartozik a Panasonic felsőkategóriás GH sorozatába, ám így is olyan sokat tud, hogy mind igényes amatőr és profi fotósok, mind filmesek örömmel használhatják.

 

A micro 4/3 rendszer érzékelője ugyan kisebb, mint a full frame-es ill. APS-C érzékelős rendszerek lapkái (2-szeres szorzóval lehet számolni a kisfilmes értékeket), ám így is lehet velük profi minőségű fotókat készíteni. Ráadásul a kisebb érzékelőhöz kisebb vázat is lehet gyártani, ill. abba több olyasmit lehet beletenni, ami a többi rendszerben csak jóval drágábban lenne megvalósítható. A Panasonic G80 pedig olyan, mint egy túlélőkészlet, ami jószerével bármilyen problémára megoldást kínál.

 

Újdonságok a korábbi modellekhez képest

A Panasonic sorozatait ill. azok számozását nem egyszerű követni (pláne, hogy akár országonként/világrészenként máshogy hívják ugyanazt a masinát). A G széria tagjai kis méretű DSLR-nek néznek ki, és mind fotós, mind videós téren kiválóak, bár videóban a profi filmesek számára kialakított GH sorozat jóval többet tud. Ám ár-érték arányban a G80-hoz fogható fényképezőgépet ma nem sokat találni.

PanaG80_up.jpg 

 

A G80 közvetlen elődje a G7 volt. Első ránézésre nincs is sok különbség, az új váz 10 dekával nehezebb (fél kilós így), de nem látszik rajta, hogy a G7-tel ellentétben csepp- és porálló. Persze időjárásálló objektív nélkül, önmagában ez nem akkora dolog, különösen, hogy az ilyen üvegek igen drágák, de a választható kitek egyike a 12-60mm-es, f/3,5-5,6 fényerejű objektívvel kapható, mely egy igen korrekt és elérhetőbb árú, mindenes optika.

A G7-hez mérten szintén újdonság a beépített stabilizátor. Az első stabilizált Panasonic modell a GX7 volt, bár az a stabi még csak keveset fogott. Aztán a profi GX8-ba 4 tengelyes került, a GX7 igazi utódjába, a GX80-ba viszont már 5 tengelyes, és ugyanilyet találni a G80-ban. A Dual IS 2 nevű rendszer a megfelelő Pana objektívekkel együtt ráadásul még többet (5 fényértéket!) fog, ugyanis összekapcsolja a váz és az objektív stabilizátorát.

Korábban a m4/3 rendszerben az Olympus javára írták a beépített stabilizátort és a jpg képek jobb minőségét – nos, az előbbiben a Pana beérte a riválist. A képminőség megítélése pedig ízlés kérdése is, mindenesetre RAW-ban fotózva, némi utómunkával a Panasonic gépekből is remek és színhelyes képek nyerhetők ki. A stabilizátor hasznosságáról csak annyit, hogy az esti szürkületben, 1600-as ISO mellett 1/8 másodperces képeket kézből tudtam fotózni! Persze a gyorsan mozgó témákat a stabilizátor sem fogja megfagyasztani, de így is elképesztően hasznos szolgáltatás. Ami az ISO-t illeti, 3200-ig teljesen rendben vannak a képek, afölött persze már látványosabban zajosodnak.

 

P17129_1000743_Pana12_60mm.JPGEsti városkép kézből fotózva

Objektív: Panasonic 12-60mm f/3,5-5,6. Adatok: 13mm, 1/8 másodperc, f/3,5, ISO: 1600

 

4K fotó és videó

A G7 óta a Panasonic másik nagy fegyvere a 4K-s fotózás (ill. videó). Ez ugyan nem használja a teljes, 16 megapixeles szenzort, csupán 8,3 MP-s képeket lehet ezzel a móddal lőni – ám másodpercenként 30 képet! Ha nincs jó helyen a fókusz, azok sem lesznek jók, ellenkező esetben viszont akár sporteseményt fotóz az ember, akár a követhetetlenül fürge gyerekeit, jó eséllyel elkapja a tökéletes pillanatot, és A/4-es nyomatra ez a méret is kiváló.

 

A G80-ban (akárcsak a GX80-ban) nincs aluláteresztő szűrő, ami általánosságban nagyobb részletgazdagságot tesz lehetővé. A DfD (Depth from Defocus) autófókusz rendszernek köszönhetően az egy képes autófókusz rendkívül gyors. A követő AF is jobb egy kicsit, mint korábban, de az erősebb DSLR gépek vagy a Sony A sorozata még mindig jobban teljesít ilyen téren. Itt vannak az utóbbi idők olyan Panasonic újításai is, mint a csak 4K méretben működő utólagos fókusz ill. a fókuszsor (focus stacking), csupa olyan kényelmi funkció, amiből kezdők és profik is profitálhatnak (különösen azok, akiket vonz a makrófotózás).

 

P161026_1050449_Pana35_100.JPG

Október a Dunán

Objektív: Panasonic 35-100mm f/2.8. Adatok: 35mm, 1/100 másodperc, f/18, ISO: 200

 

További szolgáltatások

A G7-hez hasonlóan kihajtható és elforgatható az érintőképernyő, melyet akkor is használhatunk a fókuszpont áthelyezésére, ha közben a szintén kiváló elektronikus keresőn keresztül komponálunk. Természetesen van wifi, amin keresztül okostelefonnal távirányítható a masina. Van mikrofon bemenet, HDMI kimenet, de fejhallgatót továbbra is csak a GH gépekhez lehet csatlakoztatni. A memóriakártya új, jobban elérhető helyre került (ráadásul már UHS-II kártyát is kezel a gép), egyébként mintha csak a G7-et látnám: négy funkció választó tárcsa (plusz a fókuszmód kapcsoló), öt fizikai és öt virtuális (az érintőképernyőn elérhető), kedvünkre programozható funkciógomb. Van külön filmfelvételi mód, amiben kreatívan beállítható rengeteg paraméter, és kapunk néhány színprofilt is (Cinelike Gamma D, Cinelike V). Van hangtalanul működő elektronikus zár 1/16,000 másodperces legrövidebb záridővel. Itt van a Panától megszokott, jobbára logikus és áttekinthető, de néha kalandos menürendszer. És a GH sorozatnál olcsóbb gépek közül a G80 az első, amelyhez külön portrémarkolat is kapható (mellyel megduplázhatjuk a DSLR gépekhez mérten jóval szerényebb akkuidőt). És így tovább.

 

PanaG80_flipped.jpg

Összegzés

Mindezt a töméntelen jóságot egy se nem divatos, se nem retro külsejű, szolid kinézetű vázba pakolta a gyártó. Egy olyan vázba, mellyel nagyon jó és kényelmes mind fotózni, mind filmezni. A kellemes méretű markolatnak köszönhetően stabil fogása van a gépnek, ezen a vázon sem a kis méretű natív obik, sem a megtermett tele zoomok, sem a más rendszerből átadapterezett üvegek nem néznek ki idétlenül, mindet jól lehet ezen a masinán használni. Igazi mindenes darab, ami bármilyen szituációban jól helyt áll. Persze, nem olyan kicsi, hogy zsebre lehessen vágni, mint a GX80-at, ám aki egy strapabíró gépet keres, amit mindenhova magával vihet, ami elképesztően sok funkcióval bír, s közben mégis kisebb-könnyebb, mint az átlagos DSLR-ek, annak érdemes megnéznie az ár-érték arányban a legjobb fényképezők közé tartozó G80-at.

 

A G80 itthon kétféle kitben kapható. A fentebb említett 12-60mm-esről hamarosan külön is írunk majd. A másik kit az elején némileg szűkebb látószöget adó, ám tele irányban jóval „messzebbre látó” 14-140mm-es utazó zoom objektívet tartalmazza. Mindkettő igazi mindenes, korrekt élességű, szép képeket lehet velük készíteni, és zoomátfogásuk okán ugyanúgy mindenhova magunkkal vihetjük őket, ahogy magát a G80-at.

 

Pontszám: 4,9

 

PRO

Rendkívül sok és valóban hasznos szolgáltatás egy kényelmes, időjárásálló vázban

 

KONTRA

Bizonyos fényviszonyok között a jpg képek nem mindig színhelyesek

 

P170126_1000151_Pana12_60mm_40mm.JPG

 Januári színek a Fővám téren

Objektív:Panasonic 12-60mm f/3,5-5,6. Adatok: 40mm, 1/500 másodperc, f/5,5, ISO: 400

 

A teszt lapunk 133-as számában jelent meg eredetileg.

 

A fenti képek és további tesztfotók megtalálhatók Flickr oldalunkon.

 

 

TECHNIKAI ADATOK

Panasonic Lumix DMC-G80

 

KÉPÉRZÉKELŐ

16 megapixel micro 4/3 CMOS (17,3 x 13 mm)

 

KÉPFELDOLGOZÓ EGYSÉG

Venus Engine

 

ADATTÁROLÁS

SD, SDHC, SDXC

 

FÓKUSZÁLÁS

49 fókuszpont

 

LCD KIJELZŐ

7,5 cm, elforgatható TFT LCD-kijelző statikus érintővezérlővel, kb. 1,04 millió képpont

 

CSATLAKOZÁS

Wifi/QR kód

 

ZÁRSEBESSÉG:

60-1/16,000mp

 

KERESŐ

OLED paneles élő képkereső, 2,36 millió képpontos, látómező: kb. 100%

 

VAKU

Beépített TTL vaku, GN6,0-egyenértékű (ISO200 ・m), ill. GN6,2-egyenértékű (ISO100 ・m), beépített felpattanó

 

FÁJLTÍPUS

RAW és JPEG

 

MÉRET

128,4×89×74,3 mm

 

SÚLY

505 g (SD-kártya, akkumulátor, váz)

 

ÁRA

269.900 Ft (csak a váz)


A Panasonic Lumix DMC-G80 honlapja 

 

PanaG80_rear.jpg

 

 


 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.102141 másodperc.