Panasonic Lumix G100 – nemcsak vloggereknek

Uzseka Norbert | 2020. November 09., Hétfő 08:00

Panasonic Lumix G100 – nemcsak vloggereknek
A Panasonic a vloggereket célozta meg a G100-zal, ezzel a kicsi, könnyű, 20 megapixeles, micro 4/3 szenzorral szerelt géppel – de fotósoknak sem utolsó választás.

Az már közhely, hogy az okostelefonok térnyerése és fejlődése veszélybe sodorta a fényképezőgépek piacát. Ahogy azt is minden fotós jól tudja, hogy amíg körömnyi szenzorral építik a mobiltelókat, addig a képminőségük nem fogja megközelíteni a nagyobb érzékelőkkel bíró fényképezőket. Ám a netre szánt anyagoknál ez nem számít olyan mértékben, így a kameragyártóknak válaszolniuk kell a kor kihívásaira. Ennek köszönhetően több márka is kiadott olyan fényképezőt, melyet a videós internetes tartalomgyártóknak (egyszerűsítve: vloggereknek) fejlesztettek ki.

Mire van szüksége egy vloggernek? Alighanem könnyű kezelésre, arra, hogy a képernyő előre is fordítható legyen, és a videós készségek is fontosak. Cikkem tárgya mindezen kritériumoknak megfelel, de ez messze nem minden.

 

Kézbe véve

A G100-as úgy néz ki, mint egy csupafekete Olympus E-M10, sőt, egy hajszállal még annál is kisebb és könnyebb. Széltében 116 mm, a magassága 83 mm (van ennél alacsonyabb gép, de itt fölülre került az elektromos kereső), a mélyége pedig 54 mm, amit a hangsúlyos, jó fogású markolatnak köszönhet. Súlya 352 gramm, és ha a kitben hozzá adott 12-32mm-es, több mint becsületes kis objektívet tesszük rá, akkor egy nagyobb zsebben is elfér.

 

Hátul megvan a forgatható tárcsa, ami jól jön számos beállításnál, rajta a szokásos menüpontok, közepén a Menu/Set gomb, fölötte egy, alatta két további funkciógomb, melyek elrendezéséhez hamar hozzá lehet szokni – ez egy viszonylag egyszerű kiosztás.

 

720_20201022_1013150_Dezso.jpg

Dezső!, a gourmet büfékocsi

Objektív: Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 Asp. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 25 mm (ekv. 50 mm)


A képernyő érintésérzékeny, és a fókuszpont áthelyezésén és a menükben való navigáción kívül sok egyébre használható.

Fölül jobb szélen piroslik a videógomb, ezen kívül üzemmódtárcsa, expogomb tárcsával és az expo-korrekció funkciógombja tömörül, míg a kereső másik oldalára további két funkciógomb került, melyek alapból a kereső/monitor módjainak váltására ill. a fotók megosztására szolgálnak, de mindet kedvünkre átprogramozhatjuk.

 

A gép két oldalán találjuk a vállpánt vagy csuklópánt rögzítésére szolgáló bigyókat, ám ezek a szokásos fityegős megoldás helyett fixek és fémből vannak. Ez jót tesz az amúgy minőségi műanyagból készült váz masszivitásának is.

 

panaG100up.jpg

Ami rossz hír: a gépbe nem építettek stabilizátort, nyilván ez is kellett ahhoz, hogy ekkorka lehessen. Van viszont elektronikus IBIS videóhoz, ami azonban nagyon nem ugyanaz. És a sötétebb őszi napokon bizony hiányzott a vázstabi. Kevesebb fénynél tehát érdemes stabilizált és/vagy fenyerősebb objektívet használni.

 

Nem mondom, hogy aki visszasírja a legendás Panasonic GM5 kompaktságát, az a G100-zal boldog lesz, de összességében ez egy meglepően könnyű, kicsi és pofás masina.

 

720_20201003_1011145_K.jpg

Balatoni portré

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Mega-OIS. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 32 mm (ekv. 64 mm)

 

Fotós tapasztalatok

A G100 is megkapta az utóbbi időkben bezetett 20 megapixeles szenzort, és a hozzá illő gyors processzort, úgyhogy a képminőségre nem lehet panasz. Magam nagyon szeretem a Panasonic gépeiben, hogy képesek a valóságos színeket megragadni, de ha felturbózott, ragyogó árnyalatokra  van szükségem, az is elérhető pár mozdulattal. Nem is szaporítanám a szót arról, hogy fényképezőként milyen a G100, mert többé-kevésbé hozza pl. a GX9 szintjét, csak nüansznyi dolgok vannak, amik itt hiányoznak. Gyors és elég pontos az arc- és szemkövető fókusz is.

Az elektromos kereső tetején van egy aprócska, 5,1-es kulcsszámú vaku, amitől nem szabad sokat várni, de megeshet, hogy megmenti a képet, pl. ha témánk háttérfényben áll.

 

Az ISO-val is ugyanúgy bánik a G100 szenzora, mint a többi hasonló micro 4/3-os fényképező – 1600-nál már akad zaj, szóval azt érdemesebb a csak netre szánt képeknél használni.

 

panaG100back.jpg

Videós tudás és tapasztalatok

Videós vonalon azonban van némi bibi. Egy dolog, hogy az elektronikus stabilizátor miatt megeshet, hogy ha mozgatjuk a kamerát videózás közben, akkor néha akad a kép. Aki sűrűn filmez ilyen módon, az jó eséllyel előbb-utóbb úgyis beszerez magának egy gimballt vagy egyéb komolyabb stabilizátort. Az viszont már gond lehet, hogy a 4K videó esetében vágott képet kapunk. Ha kikapcsoljuk a stabilizátort, még hagyján, de ha bekapcsoljuk, s pláne, ha magasra állítjuk (van a köztes standard állás is), a nagylátóból sokkal szűkebbet látó objektív lesz… Az meg annyit tesz, hogy ha valaki szelfizve akar alaposan stabilizált 4K videót rögzíteni, akkor kénytelen lesz beszerezni egy ultranagylátó objektívet is, vagy egy hosszabb szelfibotot, vagy elfogadni, hogy ebben az esetben a fején kívül nem sok fog a képbe beleférni (ld. a cikk végén a további tesztfotók között).

 

Íme a teljes 16:9-es méretarányú fotó:

720_20201017_1012770_4Khoz.jpg

 

Ez pedig a magas fokozatra állított stabilizátorral készült videóból egy kép:

720_vlcsnap-2020-11-08-16h05m42s713.jpg

 

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a vloggerek jókora része leteszi valahova a kamerát, és úgy rögzíti, amit meg akar osztani a világgal. Ebben az esetben nem okozhat gondot a 4K croppolása, a stabit meg pont, hogy ki kell kapcsolni.

Aztán sokaknak a 4K-ra sincs szüksége. OK, hogy így jó esetben több részletet tudunk rögzíteni (ami akár full HD-be visszakonvertálva is látható), de a netre kerülő anyagokat a legtöbb tartalomfogyasztó nem Ultra HD tévén fogja nézni, hanem tableten, de leginkább mobiltelón, ahol nincs szükség 4K-ra.

Ahogy a file méret sem mindegy. 4K videót tárolni, vagdosni, szerkeszteni: ez mind erős számítógépet igényel. Nyilván fel lehet tölteni a Youtube-ra, Facebookra 4K-t is, de valamennyit a legtöbb esetben maga a szolgáltató fog butítani az anyagon. És persze a vlog nézőinek sem mindegy, hogy 4K-ban kell streamelniük a cuccost (ami kevésbé combos internethálózat vagy wifi mellett lassulással járhat, plusz jobban zabálja a mobiladatot), vagy elég mondjuk HD-ben. És ha mégis tévén néznék, hát a méteres átmérőjű full HD tévéken is épp elég szép a képe a G100-zal rögzített videóknak.

Szóval azt gondolom, bármily ijesztő is szembesülni a 4K szűkített képével, a legtöbb felhasználó számára ez nem jelent majd hátrányt. Akinek meg jelent, az jó eséllyel amúgy is a még komolyabb videós tudású gépek közül fog választani.

 

720_20201022_1013275_Nepliget.jpg

Népligeti metrómegálló

Objektív: Venus Optics Laowa 7.5mm f/2. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/4, ISO: 640, gyújtótávolság: 7,5 mm (ekv. 15 mm)

 

Van egyébként a G100-on egy videó szelfi mód 4K-ban, amely érzékeli, ha előre fordítjuk a képernyőt, és nyomban úgy állít be mindent, hogy az orcánk és a háttér is szép éles legyen. Aki elmosott hátteret szeretne, meg beleszólást a beállításokba, az tekerje a módtárcsát a videókamera ikonjára.

Ezt amúgy azért is javasolnám, mert ha az arckövető fókuszra bízzuk a fókuszálást ahelyett, hogy magunk állítanánk be kézzel az élességet, akkor sajnos megesik, hogy keresgél a fókuszmotor, ami nem néz ki túl jól videón. Ez nyilván akkor fordul elő, ha elfordulunk (vagy a témánk elfordul) a kamerától.

Az előrefordított monitoron piros keret jelzi, ha épp megy a videófelvétel, s ez igen hasznos megoldás.

 

Egyébként 4K UHD-ben 30, 25 és 24 fps érhető el 100mbps mellett. Színprofilokat is kapunk az utólagos feldolgozáshoz: van Cinelike D, Cinelike V és V-Log L kimondottan videózásra, ISO 100 és 6400 között állítható érzékenységgel.

 

Full HD-ben 120fps-ből lehet lassítani, van mód time lapse és stop motion videó készítésére, és ami tényleg különlegesség: függőleges állású videót is lehet készíteni az Instagram és egyéb közösségi médiumokban való megosztáshoz.

 

A kamera három mikrofonját OZO Audió rendszerrel szerelték, ami lehetővé teszi a téma követését, ill. beálíthatjuk, honnan rögzítse a hangot. Ez szuper dolog (és jelen állás szerint egyedülálló is a tükörnélküli gépek körében!), más kérdés, hogy az amúgy a pályatársakénál tényleg jobb hangminőség kicsit mesterségesnek hat. Nyilván történik itt némi szoftveres rásegítés, az is lehet az oka.

 

720_20201009_1012323Bikaspark.jpg

Bikás park

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Mega-OIS. Záridő: 1/40 mp, rekesz: f/20, ISO: 200, gyújtótávolság: 12 mm (ekv. 24 mm)

 

Akku teljesítmény

Hivatalos adatok szerint a képernyőt használva 270, a keresővel komponálva 250 fotó készíthető, egyik sem túl jó érték, viszont ha bekapcsoljuk az energiatakarékos módot, amikor egy másodperc után lekapcsolódik a használt képernyő, akkor 900-ig lehet huzatni.

MicroUSB-s töltésre van lehetőség, kapunk hozzá falit is, de mivel akkor is gépen belül kell lennie az akkunak, kevéssé tudjuk majd használni töltés közben a gépet. Viszont tölthetjük a masinát powerbankról is.

 

720_20201006_1011931Paddy.jpg

Paddy kutya

Objektív: Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 Asp. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/1,6, ISO: 320, gyújtótávolság: 25 mm (ekv. 50 mm)

 

Wifi, megosztás

A G100 tetején bal oldalon van egy megosztásra szolgáló gomb, de az csak fényképek átküldésére jó, a mobiltelefonos távirányítást a menüből kell elindítani. A gép a Panasonic újabbik, LUMIX Sync nevű appjával működik, a régi Image App nem viszi. Ez egy az elvárható szintet hozó, számos funkcióval bíró applikáció, melynek első alkalmazása számomra kínkeserves volt, és számítani kell rá, hogy ha már minden flottul megy, akkor is beletelik pár percbe, mire meglesz a kapcsolat az okoseszköz és a fényképező között. Javasolt úgy kezdeni, hogy mindkét gépen beindítjuk a bluetooth-t (szimplán wifi jellel sosem sikerült összekötnöm a kettőt), aztán a fényképező wifi menüjében kiválasztani az okostelót és így tovább.

November végén érkezik egy firmware frissítés, amellyel a G100-at is használhatjuk majd webkameraként.

 

SHGR1.jpg

 

Állványos markolat (DMW-SHGR1)

A G100-zal együtt jött ki ez a markolatként is használható minitripod, külön ill. vele együtt kitben is megvásárolható (utóbbit javaslom). A kis háromláb a Manfrotto Pixijére emlékeztet, bár cseppet kisebb annál, és a gömbfejet itt nem egy gombot benyomva lehet állítani, hanem csavarral, ami nehézkesebbé teszi a beállítását, cserébe masszívabb tartást ad.

Az SHGR1-ből kilógó kis USB csatlakozókábelt a G100-ba lehet dugni (mi több, firmware frissítés után a GH5, GH5S, G90 és G80 is tudja használni, kivéve az altató gombot), és így a gömbfej alatt lévő három gombbal tudjuk vezérelni a fényképezőt. Van egy exponáló gomb, egy szép piros videós gomb, és egy alvó üzemmód gomb.

Vloggerek számára mindenképp javaslom, hogy ezzel együtt szerezzék be a gépet, mind szelfire, mind egy helyre letevős felvételekhez nagyon hasznos.

 

720_20201022_1013210_Pottyosutca.jpg

A felújított Pöttyös utcai metróállomás

Objektív: Venus Optics Laowa 7.5mm f/2. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/4, ISO: 640, gyújtótávolság: 7,5 mm (ekv. 15 mm)

 

Összehasonlítás

A teszt írásának pillanatában épp akcióban kapható a G100 kit a 12-32-es objektívvel és a miniállvánnyal együtt, igen baráti 250 ezres áron. Micro 4/3-on belül előrehajthatós képernyővel szerelt, tehát vloggerkedésre külső monitor nélkül használható gépekből jellemzően nagyobbakat találunk, és a zömükben rendes stabilizátor is van (OK, az Olympus E-M10 IV képernyője is előrehajtható, épp csak alul, ami nyomban lehetetlenné, de legalábbis trükkössé teszi a használatát ha állványról vagy valahova letéve videóznánk).

A Panasonic G90 váz 270 ezer forint körüli áron van (12-60-as kitobival 320 ezer), nincs vágás a 4K videóban, de persze nagyobb-nehezebb.

Ha belefér némi kis vágás a 4K videó esetén (kb. annyi, mint a G100-on stabi nélkül), a G80 is szóba jöhet, 12-60-as kitobival ugyanannyiba kerül, mint a G100, igaz, nem jár hozzá a helyes kis statív.

Az Olympus E-M5-jei közül a II-es váz 296 ezernél kezdődik, igaz, videós vonalon nem olyan erős, mint a III-as verzió, ami viszont közel 400 ezer forint objektív nélkül.

És akkor a rendszer profiknak szánt csúcsgépeiről még nem beszéltünk (Panasonic GH5, G9, Olympus E-M1 sorozat), melyek tudása messze túlmutat azon, amit a legtöbb vlogger kíván.

A többi rendszert meg hagyjuk is, csupán a Sony ZV-1-et említeném meg „kívülről”, ami 270 ezer Ft körül vásárolható meg, nem cserélhető, hanem fix az objektívje, 1”-es, tehát kisebb a szenzora, de egyben-másban jobban teljesít, mint a G100, bár a 4K videó ott sem teljes szenzor méretű.

Az mindenesetre világos, hogy a G100 speciális fényképező, és messze nem a legdrágább a lehetséges riválisai közül.

 

720_20201009_1012295_Ujbuda.jpg

Bikás park, Újbuda

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Mega-OIS. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 17 mm (ekv. 34 mm)

 

Összegzés

Szívből remélem, hogy bejön a fényképező-gyártóknak az a taktika, hogy ilyesmi gépekkel megfogják a vloggereket, és úgy általában új vevőket csábítsanak át a mobiltelósok közül a sötét old… úgy értem, az igazi fényképezőgépet használók közé. A G100-asnak számos erénye van, kezdve a kompakt mérettel-súllyal és a menő külsővel, át a remek fotós készségeken és az elérhető objektívek garmadáján egészen a videós tudásáig. Még akkor is, ha utóbbi kapcsán vannak hiányosságai, melyeket főleg azok fognak megérezni, akik stabilizáltan szeretnének 4K videót rögzíteni. Ez sem áthidalhatatlan probléma, máskülönben pedig kimondottan jó élmény volt ezt a kis masinát használni. Vloggereknek az egyik legjobb választás, de felszereltsége és jelen ára mellett sokan másoknak is vonzó lesz.

 

Értékelés: 4,6 pont

Pro:

- kicsi, könnyű, sokat tud

Kontra:

- 4K videónál beállítástól függően jelentős képvágás

- csak elektronikus stabilizátor

 

A fényképezőgép honlapja

 

panaG100_12_32.jpg

Technikai adatok

Panasonic Lumix DC-G100K

Objektív foglalat: Micro Four Thirds

Szenzor: 4/3'' Live MOS szenzor

Tényleges felbontás: 20,3 megapixel

Képméret-arány és képterület: 4:3 / 17,3 x 13,0 mm

Képstabilizátor: Hybrid (elektronikus), Full HD-nél 5FÉ, 4K-nél 4FÉ-t fog

Fényérzékenység: ISO 200-25.600 (kiterjeszthető 100-ra)

Élességállító rendszer: Kontrasztérzékelő AF rendszer

Fókuszmezők: 49 terület

Manuális élességállítás: Igen; Nagyobb fókuszmezővel vagy "focus peaking" (színes kontraszt élek) funkcióval

Beépített vaku: van, kulcsszám: 5,1 (ISO 200)

Elektronikus kereső felbontása: 3,680 K képpont

Hátsó kijelző: Teljesen előre fordítható LCD – Érintőpanel; mérete: 7,6 cm / 3,0'' (3:2); felbontás: 1,840 K képpont

Méret: 115,6 x 82,5 x 54,2 mm

Súly: 345g (váz, akkumulátorral és memóriakártyával)

Ár: 249.900 Ft (12-30mm-es kitobjektívvel)

 


 

 

 

720_20201003_1011087pirosbogyo.jpg

Objektív: Panasonic Lumix G 42.5mm f/1.7 Asph POWER O.I.S. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/1,7, ISO: 200, gyújtótávolság: 42,5 mm (ekv. 85 mm)

 

720_20201003_1011374_hattyu.jpg

Már megint a hattyúk

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 55 mm (ekv. 110 mm)

 

720_20201003_1011454_K.jpg

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 200, gyújtótávolság: 30 mm (ekv. 60 mm)

 

720_20201003_1011498_Balatonvilagos.jpg

Kilátás a balatonvilágosi magaspartról

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/14, ISO: 200, gyújtótávolság: 140 mm (ekv. 280 mm)

 

720_20201004_1011681napraforgo.jpg

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Mega-OIS. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/4,8, ISO: 200, gyújtótávolság: 22 mm (ekv. 44 mm)

 

720_20201004_1011689paradicsom.jpg

Kései paradicsom

Objektív: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Mega-OIS. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 32 mm (ekv. 64 mm)

 

720_20201103_1013616Akacfautca.jpg

Akácfa utca, Budapest

Objektív: Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 Asp. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/2,2, ISO: 400, gyújtótávolság: 25 mm (ekv. 50 mm)

 

A Maszkos Tesztelő bemutatja, melyik 4K videófelvétel mekkora képlevágással jár 12mm-es (ekv. 24mm) gyújtótávolságnál.

16:9 képarányú teljes kép:

720_4K_20201107_1013654_osszehasonlitashoz.jpg

 

Kikapcsolt stabilizátorral készült 4K videóból kivett kép:

720_4K_stabioff.jpg

 

Standard fokozatú stabilizátorral stabilizátorral készült 4K videóból kivett kép:

720_4K_stabistandard.jpg

 

Magas fokozatú stabilizátorral stabilizátorral készült 4K videóból kivett kép:

720_4K_stabihigh.jpg

 

 

 

 

 


 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.081146 másodperc.