Olympus OM-D E-M5 Mark III teszt

Uzseka Norbert | 2020. Április 06., Hétfő 08:00

Olympus OM-D E-M5 Mark III teszt
Az Olympus OM-D E-M sorozatának félprofi tagja az 5-ös. A II-es verzió megjelenése óta bő négy év telt el, s az a gép máig remekül teljesít, kíváncsiak voltunk hát, miben tud többet az utódja.

A micro 4/3 rendszer egyik legfőbb erénye és előnye a kezdetektől fogva az volt, hogy a full frame-nél és APS-C-nél kisebb szenzor köré kisebb gépet és hozzá kisebb objektíveket lehet építeni. Mindazonáltal a profiknak szánt csúcsmodellek nem számottevően kisebbek és könnyebbek akár a DSLR gépeknél sem. A csúcskategóriánál eggyel lejjebb lévő szintet képviseli az E-M5 (ill. a Panasonic esetében a G80 és G90). Ez a lelkes és elszánt amatőröknek, valamint profiknak is megfelelő gép hidat képez a valóban kisebb vázak és a hatalmas tudású profi gépek között. Ténylegesen kisebb és könnyebb, mint a tükörreflexes fényképezők zöme, de olyan tudása van, ami kevés kívánnivalót hagy maga után a profik részéről is.

 

A legfontosabb változás az elődmodellhez képest az, hogy az E-M5 III-ba ugyanaz a 20 megapixeles szenzor és TRUEPIC VIII processzor került, ami az E-M1 II-ben és az E-M1X-ben is dolgozik. 121 fázis-különbség érzékelős autófókuszpont van benne (és mind kereszt típusú!), ami garantálja a szupergyors AF-et – az E-M5 II 16 megapixeles szenzorán 81 AF pont volt


Kézbe véve

A korábbi E-M5-öknek is hangsúlyos, jól megragadható markolata volt, a III-asé pedig még nagyobb. Mégsem ormótlan.

A vázra került pár újabb kezelőgomb, ill. a módtárcsa kiosztása is változott, pl. rátették a Bulb módot, ami a hosszú záridős fényképezésre (asztrofotósok előnyben!) lett kitalálva. Kapunk külön ISO gombot, bár szerintem kissé szerencsétlen helyre tették, hátulra a gép jobb fölső sarkába, ahol kicsit nehézkes elérni (amíg hozzá nem szokik az ember), viszont könnyű véletlenül benyomni. Ezzel együtt remek, hogy ott van, ahogy az expozíció korrekció gomb is jól jött.

 

olympusEM5IIfelul.jpg

 

A váz súlya kisebb lett úgy 5 dekával az elődjénél (a III-as méretei: 85,2 x 49,7 x 125 mm, súlya 414 gramm), ami elsősorban annak köszönhető, hogy fém helyett műanyagból gyártották. Ez ijesztően hangzik, hiszen a korábbi E-M5-ök híresek voltak strapabírásukról, de egyáltalán nem éreztem úgy, hogy az új design bármivel is törékenyebb lenne. Remélem, az idő is ezt igazolja majd. Mindenesetre a csepp- és porállóság ugyanolyan masszív, mint a korábbiaknál.

 

Szintén a könnyítést szolgálja, hogy az eddig használatos BLN-1 akkumulátor helyett a kisebb Olympus gépekből ismerős BLS-50 került. Ezzel együtt papíron nem változott az egy töltéssel elkészíthető fotók száma (310), de ha bekapcsoljuk az energiatakarékos módot, ennél jóval több is elérhető. Újdonság az USB-s töltési lehetőség is (micro-USB-vel).

 

720_20200302_3020101_kispirosauto.jpg

Piros kisautó

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm F3.5-6.3 MSC. Záridő: 1/30 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 20 mm

 

Az oldalra és úgy teljesen előre is fordítható képernyő érintésérzékeny, bár a menükben nem lehet érintéssel navigálni (kivéve a Super Control Panelt, ami a hátul található, OK feliratú gombbal hívható elő, és amiben a legfontosabb beállításokat gyűjtötték össze gyorsmenü-jelleggel).

 

Beépített vaku nincs, de a dobozban megtaláljuk az apró, ám hasznos, FL‑LM3 nevű villantót.

 

Az E-M5 III-hoz 59 ezer forint körüli áron érhető el az ECG5 nevű plusz markolat, amibe nem lehet akkut tenni, de még jobb fogást biztosít, plusz van rajta exponáló gomb, mely egyben tárcsaként is funkcionál.

 

olympusEM5IIIhatul.jpg

Használati tapasztalatok

Úgy tapasztaltam, hogy a kissé problémás ISO gombtól eltekintve remekül felépített és könnyen kezelhető gép ez. Az elődjét is nagyon szerettem, de a külső és belső frissítések okán a III-as fotózás és videózás terén is nagyot lépett előre.

 

Önmagában az, hogy a szenzor 16-ról 20 megapixelessé lett, nem jelent feltétlenül jót, de szerencsére a hardver és a szoftver is úgy fel lett turbózva, hogy az ugyanakkora helyre bezsúfolt több pixel nem, hogy gyengébb, de még jobb képminőséget nyújt. Ez különösen magas ISO-n látszik – magam a micro 4/3 rendszerbeli gépeimmel nem szívesen lődözök 1600-asnál magasabb érzékenységgel (legfeljebb ha csak netre szánom az adott képet), de az E-M5, hasonlóan az E-M1 II-höz és az E-M1X-hez, ahonnét a szenzora származik, ISO 6400-on is bőven nyomtatható képeket lő.

Egyébként alapból ISO 200 és 25600 között állítható az érzékenység, de lefelé akár 64-ig is kiterjeszthető, csak akkor nagyon oda kell figyelni, hogy a csúcsfények ne égjenek ki.

 

Ugyan az E-M1X-ből (és az időközben megjelent E-M1 III-ból) nem kerültek át az intelligens követőmódok (mint pl. autó, repülő, állat stb.), az arc- és szemkövetés szuperül működik. Érdemes megjegyezni, hogy az arckövető fókusz már 2012-ben, a legelső E-M5-ben is benne volt!

 

720_20200229_2290286_teltemetesUN_-2.jpg

Téltemetés Wekerlén

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 800, gyújtótávolság: 40 mm


A stabilizátor már a II-esben is megfogott 5 fényértéket, ám a III-as továbbfejlesztett stabija a Sync IS-sel szerelt Olympus obikkal együtt 6,5 Fé-t is képes. Szóval ha mindig is szerettél volna kézből kitartani 2 másodpercet, akkor ezzel a géppel megteheted… Bár egyelőre csupán két ilyen Olympus obi van (300mm f/4.0 és 12-100mm f/4.0).

 

Sorozatlövés szempontjából sem gyenge a gép: mechanikus zárral 10, elektronikussal pedig 30 kép is készíthető másodpercenként. Itt vannak a különféle PRO Capture módok (amikor a gép az expó gomb félig lenyomásától kezdve rögzíti a képeket), valamint az asztro- és egyéb hosszú záridős fotókhoz használható Live bulb / Live kompozit módok is (amikor az LCD képernyőn látszik, ahogy a telő-múló idő alatt felépül a kép – zseniális funkció!).

Továbbá a nagy testvérekből átkerült a Hi-Res (nagy felbontású) mód is, bár jelen esetben csak állványról működik. Ilyenkor 8 képet készít a gép gyors egymásutánban, s ezekből állít össze (gépen belül!) egy 50 megapixeles képet (vagy 80 megásat, amennyiben RAW-ra állítjuk). A részletek szerelmeseinek kitalált funkció egyetlen hátulütője, hogy igazán jól csak statikus témával működik – pl. tájképeknél, ha szellő rezdül, úgy az némileg látszani fog a végeredményen.

Van lehetőség kamerán belüli halszem korrekcióra is.

 

A menürendszer továbbra is kalandos, de a már említett Super Control Panel, ami a hátsó OK gomb megnyomására ugrik elő, hatalmas segítség, ahogy a számos funkciógomb ill. saját beállítási lehetőség is.

 

Wifi és Bluetooth is lehetővé teszi képeink megosztását ill. a távirányítást, s az ehhez való Olympus applikáció is frissült.

 

olympusEM5III_12_200.jpg

 

Videó

Videó vonalon is jelentős, amit az E-M5 III nyújt. FullHD-ban mondjuk továbbra is gyengébb képet ad, mint sok pályatársa, már csak ezért is érdemesebb 4K-ban filmezni (ha a memóriakártyánk elég gyors hozzá), és azt visszakonvertálni. 4K UHD 30, 25 ill. 24 fps-sel érhető el, 102mbps mellett, viszont ami igazán nagy szó: van 4K CINE is, 24 fps-sel (237mbs mellett), és egyik 4K verzióban sem vág le a gép a képből! Kapunk továbbá Flat színprofilt is, ami megkönnyíti a videós utómunkákat.

Továbbá FullHD-ban elérhető 120fps gyorsaságú felvétel is, amiből klasszul lehet lassított videókat készíteni. Mi több, time lapse videó is mókolható a géppel.

Nem mellesleg a videós autófókusz is sokat fejlődött, főleg akkor érdemes erre bízni az élességállítást, ha emberi arcot filmezünk.

Nagy segítség a mikrofon bemenet, viszont hiányzik a fejhallgató kimenet. A stabilizátor filmezésnél is remekül működik, kézből is bátran videózhatunk így – bár nyilván van olyan téma, ahol jobb külső stabit vagy gimballt használni.


720_20200227_2270103_varju.jpg

Dolmányos varjú

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm F3.5-6.3 MSC. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 320, gyújtótávolság: 124 mm

 

Összehasonlítás

Más rendszerek gépeivel most nem vetném össze az E-M5 III-at, legyen elég annyi, hogy a felszereltsége és az elérhető, hatalmas objektív kínálat okán számos APS-C szenzoros gépnél is vonzóbb választás lehet.

Ami az E-M5 II-t illeti, mely egy százassal olcsóbb (300 ezer forint, bár az Olympus Mintaboltban akciós áron, 209 ezerért is elérhető épp), nos, abban nincs 4K videó, s ahogy fentebb felsoroltam, elég sok mindenben többet tud nála a III-as. De összességében így is egy nagyon megbízható, jól használható, ütős gép.

A másik fő kihívó MFT-n belül a Panasonic Lumix G90, melyből a váz kitobi nélkül 319 ezer forint körül érhető el, és nagyjából ugyanazokat tudja, mint az E-M5 III. Videóra általában a Panasonic szokott jobb lenni, viszont a 90-esben nincs 4K CINE, s ez erős érv videós szempontól az Olympus mellett. Egyébként szerintem merőben ízlés kérdése – kinek melyik gép színvilága, kezelőfelülete, fogása tetszik jobban.

 

Összegzés

Fentebb szinte csak a legfontosabb tulajdonságait és funkcióit soroltam fel az ezüst-fekete és teljesen fekete változatban is elérhető E-M5 III-nak, de talán ennyiből is látszik, hogy elképesztően jól felszerelt, sokoldalú masina ez. Bár a korábbi verzióktól eltérően fém helyett műanyagból készült, egyértelműen masszív, sokat bíró gép, melynek szuper a fogása, remekül kialakítottak a kezelőszervei, a képminősége jpg-ben is kiváló, ráadásul a 20 megapixeles szenzor számos micro 4/3-os gépnél jobban teljesít kevés fényben. Az autófókusz, ideértve az arc- és szemkövetést, a 121 fázis-különbség érzékelőpontnak köszönhetően fürge és pontos. A live bulb/kompozit ill. a nagy felbontású módok speciális igényeket is kiszolgálnak. A videósok is számos jól használható funkcióból választhatnak. Ehhez jön a hatalmas objektívválaszték, a váz relatíve könnyű súlya és nem ormótlan mérete. Igen, azt kell, hogy mondjam, hogy ár-érték arányban nehéz hasonlóan jó fényképezőt találni.

 

Értékelés: 4,9 pont

Pro:

- tudás, kezelhetőség és megbízhatóság terén is kimagasló

Kontra:

- nem igen tudok mibe belekötni, talán csak egy erősebb akkumulátor hiányzik

 

A fényképezőgép honlapja

 

olympusEM5III_12_40.jpg

 

Technikai adatok

Olympus OM-D E-M5 Mark III

Szenzor: 4/3'' Live MOS szenzor

Bajonett: micro 4/3

Pixelek száma: 20,4 megapixel

Legnagyobb záridő: max. 30 perc

Legkisebb záridő: 1/8.000 másodperc

Érzékenység (ISO): 200 – 25.600 (kiterjeszthető 64-re)

Beépített vaku: nincs (de jár a géphez külön vaku)

Vakupapucs: van

Maximális képfelbontás: 5184 x 3888 pixel

Maximális videófelbontás: 4096×2160 pixel

FPS (maximum felbontásnál): 30 kép/mp

Kereső: 2,36 millió pixel felbontású OLED EVF

Kijelző: 3"-es, kihajtható, elforgatható, érintésérzékeny, 1,0,37 millió pixel felbontású LCD

Támogatott memóriakártyák: SD, SDHC, SDXC (UHS-I támogatás, UHS-II támogatás)

USB 2.0 csatlakozás töltésre is

mikrofon bemenet

Stabilizátor: van, 5 tengelyes

Li-ion akkumulátor (hivatalos CIPA adatok szerint 310 kép egy töltéssel)

Méretek: 125,3 x 85,2 x 49,7 mm

Súly: 414 g

 

 

 

 

720_20200227_2270019_korut.jpg

Nagykörúti épület

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm F3.5-6.3 MSC. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/5,2, ISO: 200, gyújtótávolság: 37 mm

 

 

 

720_20200227_2270037_korut.jpg

 

Körúti részlet

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm F3.5-6.3 MSC. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/4,8, ISO: 200, gyújtótávolság: 28 mm

 

 

 

720_20200301_3010026_borostyan.jpg

 

Borostyán bogyója

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm F3.5-6.3 MSC. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 200 mm

 

 

 

 

(-)

Share |

gedart2020. Április 07. @ 09:57:28

Szerintem amit az m5 mark II AF rendszeréről írtatok az hibás. Nincs rajta 81 fáziskülönbséget mérő pont. Tisztán kontrasztalapú af mérést használ.
Mellékelem az Olympus honlapján található adatokat.

Élességállító rendszer:
Módszer
Kontrasztérzékelő AF rendszer

Fókuszmezők:
81 pont / Összes, Csoportos

    1 / 1    

top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.125159 másodperc.