Nikon D90

Fotó Magazin | 2010. Március 28., Vasárnap 12:00

Nikon D90
example_group example_group example_group example_group

Érzékelõ.....................12,3 megapixel CMOS, 23,6X15,8 mm, DX formátum

Érzékenység...............ISO 200-ISO3200/auto

LCD képernyõ............ 3” TFT, 920 000 pixel

Élességállítás..............Multi-CAM 1000 TTL, 11-pontos fázisérzékelés

Fénymérés................ 3D mátrix, középre súlyozott, szpot (2,5%)

Sorozatfelvétel.......... 4,5 kép/mp

Vaku........................ 17-es kulcsszámú beépített, 

vagy rendszervaku 1/200mp szinkronidõ

Távkioldó.................. MC-DC2 vezetékes

Memóriakártya.......... SD/SDHC

Csatlakozás............... High-Speed USB 2.0, GPS, HDMI

Tömeg...................... 620 g

 

Elõnyök:

- mozgóképfelvétel lehetõsége,

- jó képminõség,

- gyors mûködés

Hátrányok: 

- csak manuális fókusz a videóknál,

- az élõkép mód lassú fókuszálása

A híres D80 utódja járt nálunk egy bemutatkozásra és megmutatta mennyi minden változás zajlott le bő két év alatt. Akkor még nem is hallottunk szenzortisztításról, nem tudtuk mi fán terem az élőkép funkció...

... nem is beszélve a videó felvételről egy tükörreflexes kamerában. Mindezek vajon szentségtörésnek számítanak, vagy egy új szintre emelik a fotózás élményét? A gépváz fogása a jól ismert nikonos érzettel ajándékoz meg, a hüvelykujjnál egy kevés gumírozott betéttel, a többinél a fogantyún egy vájattal a stabil tartás érdekében. A forgótárcsák – melyekkel például a rekeszt és a zársebességet állítjuk – megfelelő helyre kerültek, akár egy kézzel tartva is lehetséges a forgatásuk. Az előddel ellentétben az OK nyomógomb a navigációs gombok közepére került és a véletlen benyomást megelőző Lock kapcsoló kialakítása is megváltozott. Az élőkép funkció dedikált gombot kapott természetesen, mivel a D80-ban még nem volt megtalálható ez a képesség. A legfontosabb funkciókat továbbra is közvetlenül a vázról vezéreljük, mint az érzékenység, a minőség, vagy a fehéregyensúly, de az optika mellett elhelyezett programozható gombra tetszőleges funkciót rendelhetünk. 

 

Az optikai kereső mattüvege 16 négyzetre osztott, közepén a 11 fókuszponttal, eleinte kissé bonyolultnak ható látvány fogad, de minden expozíciós és egyéb információ kijelzésre kerül, csak meg kell barátkozni vele. A lefedettsége 96%-os (0,94% nagyítású), világos és torzításmentes képet ad, a komponálás tökéletes eszköze. A 3”-os LCD kijelzőnek nemcsak a mérete, hanem a felbontása is megnőtt, 100%-os lefedettsége főleg élőkép módban bizonyul jó tulajdonságnak. A 920 000 pixel felbontás visszajátszáskor kamatoztatja tudását, az élesség, vagy a részletezettség viszonyait könnyen le tudjuk ellenőrizni. A váz tetején elhelyezett státuszkijelzőről az összes információ és a kamera adott állapota leolvasható, zöld háttérvilágítással ellátva, amely néhány másodperc múlva automatikusan elsötétül, ha nem történik változtatás, ezzel is kímélve az akkumulátort (EN-EL3e, 7.4V, 1500 mAh, kb. 850 kép).

 

A csatlakozók között megjelent a HDMI aljzat, hiszen a D90 az első tükörreflexes, amely a mozgókép felvétel lehetőségét megkapta. Egyelőre szűkösebb határokkal kell beérnünk, hiszen a felvétel alatt csak manuálisan fókuszálhatunk és a felvételek hossza 5 percben, vagy 2 Gb méretben limitáltak. A videókban azonban pozitívan kellett csalódnunk, mert HD minőségben hasonló élményt nyújtanak, mint a videó kamerák felvételei. Élőkép módban az OK gombbal indítható a felvétel és a kijelzőn figyelemmel kísérhető a várható hosszúsága. A D90-et ezúttal egy új CMOS érzékelővel gyártották, de továbbra is az EXPEED processzort rejti a gépváz, melyet mindig a gyors működés jellemzett. A DX formátumú érzékelő gyújtótávolság szorzója 1,5-szörös, tehát a 18-105 mm-es optika egy 28-160 mm-es objektív gyújtótávolságával egyezik meg. Az érzékenysége a két végpont között is tágítható, így az ISO100-ISO6400-as tartományban mozoghat. A szenzor tisztaságáról egy nagyfrekvenciás szűrő gondoskodik, ami ki- vagy bekapcsoláskor lép működésbe, de beállítható mindkét esetben is. 

 

Képminőség, funkciók

A tesztfotók az AF-S Nikkor 18-105mm 1:3.5-5.6 G ED SWM objektívvel készültek, alapbeállításon enyhén lágy képhatást eredményeztek, a színek élénken reprodukáltak, a dinamika-átfogás tág határok között mozog, amit a D-Lighting funkcióval több lépésben is növelhetünk. A D-Lighting akár felvétel előtt is beállítható öt fokozatban, de ugyanaz a hatás a Retus menüből is elérhető. A D90 - akárcsak a többi Nikon kamera - kifinomult képszerkesztési műveletek egész sorát kínálja, például a perspektíva-korrekció, torzítás-csökkentés, halszem-hatás, RAW konverzió vagy a többféle színszűrő, melyekkel a számítógépes utómunka megspórolható, és minden korrekciót a gépen belül el tudunk végezni. Az eredeti felvételt változatlanul meghagyja, de a sor végére elmenti a módosított képet, így nincs ok az aggodalomra, ha mégsem tetszene a korrekció eredménye. 

 

 


    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.120796 másodperc.