Nikon D3s

Fotó Magazin | 2010. Március 09., Kedd 12:00

Nikon D3s
example_group example_group example_group example_group

Elõnyök:

  • nagyszerû érzékenység,
  • gyors kártyakezelés,
  • nagyon jó kezelhetõség,
  • az elõdökhöz méltó, átgondolt szerkezet

 

Hátrányok:

  • alkalmanként lassú menü
Két évvel ezelőtt a Nikon hatalmasat lépett előre a D3 piaci bevezetésével. A gép műszaki tartalma tökéletesen
illeszkedett a kategóriával szemben leginkább megfogalmazott elvárásoknak. Gyorsasága, fejlett fénymérő és élességállító rendszere ...

... és persze visszafogott felbontása illetve az ezzel párban járó, lélegzetelállító érzékenysége, szinte azonnal elkezdte növelni a Nikont használó profik táborát. Két év telt el, s a D3 mint fényképezőgép még ma is korszerű, tudása még most is kívánatos. Az idő azonban könyörtelenül halad előre, s ahogyan a naptárat lapozzuk, tudjuk, hogy a régi modell megszűnik, és helyét új veszi át. Így történik ez most is, amikor a Nikon leváltja az annyira szeretett D3 modellt az új D3s változatra.A D3s nem csinál forradalmat, nincs is rá szükség, hiszen azt az előd már véghezvitte. Az új váz épp csak ott frissít ahol az a gyár mérnökei szerint szükséges a versenyképesség megőrzéséhez. Az újításokról szólva nehéz lenne azt mondani, hogy bármelyik is hiányzott volna az elődből, talán az érzékelő automatikus tisztítását leszámítva. Ennek ellenére, mindaz ami bekerült, nagyon hasznos és jó.

Amitől a D3-ból „s” modell lesz
A D3s ott erősített ahol az előd is bajnok volt. A már eddig is magas érzékenységet még magasabbra emelték. A korábbi 25600-asnak megfelelő legnagyobb ISO érték helyett immár 102400-as, maximális teljesítmény áll rendelkezésünkre. A teszt során a gép meglepetést meglepetésre halmozott. Az érzékenység növelése 1000-ig szinte semmiféle látható minőségi romlást nem okoz. Tovább emelve az érzékenységet, iso 4000-nél kezd a kép olyan jelleget mutatni mint amit más modelleknél 1600-as értéken jónak neveznénk. A 10000-es értéket elérve a kép még mindig részletgazdag és jól használható. Ilyen érzékenységen a legtöbb gond a fehéregyensúllyal van, hiszen ahol annyira kevés a fény, hogy már ilyen beállítás használatára kényszerülünk, ott gyakran a világítás minősége is problémás. Elérve a normál érzékenységtartomány plafonját, a 12800-at, a sötét részek részleteinek helyén már elkezd eluralkodni a zaj. Igaz, ez is csak akkor válik feltűnővé, ha magas beállításon használjuk a D Lighting-ot. Ugyanez a jelenség egy APS-C gépnél már 3200-on megfigyelhető. A kiterjesztett érzékenységet H2.0-ig (ISO 51200) emelve, a zaj a kép egészén megfigyelhető, a részletgazdagság és a dinamika beszűkül. A legmagasabb érzékenységhez a H3.0-hoz (ISO 102400) érve, szűrés nélkül a képet a zaj valamiféle nagy lyukú, színes csipketerítőként fedi be. A zajszűrést nagy teljesítményre kapcsolva azonban ez szertefoszlik. A zaj inkább kezd hasonlítani valamiféle a kép elé rakott koszos plexifelületre. Ugyanakkor a kép sok szempontból még itt is  megfelelő minőségű.

A zaj nagyon jól kezelt. Még extrém helyzetekben sem igazán lehet zavaró mértékű csíkosodást észrevenni. Természetes, hogy ISO 102400-nél a kép erősen zajos, ez a zaj azonban jó természetű, vagyis könnyen szűrhető.Kevés a fény, de sem a vaku sem az állvány nem ad megfelelő megoldást a kívánt kép elkészítéséhez? Sebaj, az érzékenység növelése jelentősen kiterjeszti lehetőségeinket.Elmondhatjuk, hogy a 102400-as érzékenység nem csupán valamiféle marketing trükk, hanem értékes, használható tulajdonság.

Ahogyan az várható volt, tovább fejlődött az érzékelő kiolvasása is, így gyorsabb lett az élőképes élességállítás és elérhetővé vált a HD videofelvétel is. Az új D-videó funkció elsősorban a magas, ISO 102400-as érzékenység miatt érdekes és vonzó. Ezen túl igazából nem nevezhető kimagasló teljesítménynek sem a 720p felbontás sem az M-Jpeg formátum. Utóbbi hatékonyságban és általános képminőségben is elmarad a korszerűbb tömörítési eljárásoktól. Egyedüli előnye, hogy mivel valójában nem más mint Jpeg képek sora, könnyen vágható. Annyira könnyen, hogy még maga a fényképezőgép is képes egy-egy kockát kiemelni és önálló képként elmenteni. Illetve, a gépen is megvághatjuk a felvett anyagot. A felvételekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy az 1280x720-as felbontás csak FX módban elérhető, vagyis DX módban (akár APS-C-re tervezett optikákat használva) csak 640x424 használható. Bár a videó nem tekinthető fő funkciónak, alighanem így is sokan fogják használni.

    1 / 3  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.122307 másodperc.