Fotó MagazinLeica Sofort: a divatos pillanatvadász

Fotó Magazin | 2018. Január 21., Vasárnap 13:00

Egyre több gyártó dob piacra instant fényképezőgépet és ez alól a Leica sem kivétel.

Szerző: Nagy Anita

 

Az azonnali papírkép igazi reneszánszát éli, és akik pár éve úgy vélték, hogy csak múló retro divathullám a polaroid visszatérése, azok nagyot tévedtek, hiszen egyre szélesebb a termékpaletta.

Ezeknek a gépeknek az egyik előnye egyben a gyengesége is, azaz kevés beállítási lehetőséggel, leegyszerűsítve működnek. Ugyanakkor ebben a műfajban talán nincs is igény másra, hiszen pont az a lényege, hogy az adott pillanatot elkapjuk és szinte azonnal viszontlássuk papírképen is. Valóban remek szórakozás, és egyre több profi fotós is használja, beleépíti szolgáltatásába, mivel egy-egy rendezvényen, esküvőn egyre gyakoribb igény a megrendelők részéről a digitális képek mellett ez a szórakoztató „extra”.

Szerkesztőségünkbe ezúttal a Leica Sofort fényképezőgépe érkezett meg, hogy minket is magával ragadjon pár napra az „instant” életérzés.

 

Leica-Sofort_front-560x420.jpg

 

Külső jellemzők, megjelenés

 

A Leica Sofort a nagy multú cég első instant fényképezőgépe. Egyik nagy erőssége kétségkívül a külleme. Egy igazán divatos, trendi fényképezőgépet tartunk a kezünkben, amiben szó szerint gyönyörködni lehet. A retro külső annyira feltűnő, hogy használatakor, emberek között nem egyszer hangzott el felém a következő mondat: „De szép, mi ez”?

 

hl_screenshot_20160916160609_1_original_760x760.jpg

 

A gép téglalap formáját, ha előröl figyeljük meg, azonnal feltűnik, hogy a márkajelzés mellett helyet kapott egy „Selfie” tükör, ami segít nekünk abban, hogy önportré készítése közben a legjobb formánkat mutassuk. Aranyos…Az expogombot leszámítva minden más állítási lehetőség a hátoldalra került. A bekapcsoló gomb alatt a módválasztót találjuk, ezután következik a vaku állítási lehetőség, majd az időzítő és legalul a fény mennyiségét szabályozhatjuk. A kazetta gépbe helyezése mondhatni pofon egyszerű, így erre külön nem is térnék ki.

 

Leica-Sofort-LimoLand-with-Strap-1512x1008-BG-ffffff_teaser-1316x878.jpg

 

Belső jellemzők, technikai adatok

 

A Sofort egy fix, ekvivalens 60 mm-es gyújtótávolságú, F12.7 fényerejű optikát kapott, rendelkezik beépített vakuval és nyolcféle programmóddal. Egy 1/8 és 1/400 mp között működő mechanikus zárat terveztek a gépbe, valamint 0,37x-es nagyítású optikai keresőt. 

 

Window-Teaser_Keyvisual_teaser-1200x470.jpg

 

Az választható programmódok a következők: selfie, parti, sport, makró, multiexpo, B mód.

Bármennyire egyszerű is a gép, érdemes odafigyelni a beállításokra, hiszen egy automatán hagyott vaku és egy túl közelről fényképezett tárgy máris kiégett képet eredményez. Az elkészült képeket tekintve, az instant technikára jellemző esetlegesség és kiszámíthatatlanság itt is jelentkezik, de összességében kontrasztos és instanthoz képest igazán éles képeket kapunk. A géphez 62×46 mm méretű, ISO800 érzékenységű 10 képes csomag vásárolható, színes és fekete-fehér kivitelben is.

 

unnamed (1).jpg

 

 

Összegzés

 

A Leica Sofort mindenkiből lelkesedést vált ki, szakmától, életkortól és nemtől függetlenül. Nyilvánvalóan nem a profi fotós szegmenset célozta meg a gyártó, ugyanakkor annyira kedves és szerethető fényképezőgép, hogy mindenki érdeklődésére számot tarthat. Képminőségét, használatát tekintve mindenkinek bátran ajánljuk, 80 eFt körüli áron megvásárolható a boltokban.

 

Értékelés: 4,5 / 5 pont

 

Pro:

•  divatos külső

• egyszerű beállítások

• instanthoz képest kifejezetten éles képek

 

Kontra:

 

• magas ár

 

Bővebben: leitz-hungaria.hu

 

leicasofortportada.jpg

 

Technikai adatok:

  • 60 mm gyújtótávolságú (34 mm ekv. látószöget adó), f/12,7 fényerejű objektív
  • 3 fókusztávolság választható: 0,3-0,6 m (Macro), 0,6–3 m (közeli), 3 m – végtelenig (távoli)
  • 1/8-1/400 közötti záridő
  • expozíció kompenzáció plusz vagy mínusz 2/3 Fé
  • beépített vaku
  • 0,37×-es nagyítású optikai kereső
  • üzemmódok: makró, B-mód, automatikus, önkioldó, party, sport, dupla expozíció, szelfi
  • lítium-ion akumulátor (3,6V, 740mAh, 2,6Wh)
  • 124 x 94 x 58 mm méret
  • 305 gramm tömeg
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.213608 másodperc.