Fotó MagazinHasselblad X1d-50c: NEM CSAK STUDIÓKBAN

Fotó Magazin | 2018. Március 05., Hétfő 14:00

A hagyományosan középformátumú kamerákat gyártó svéd Hasselblad tavaly előtt az X1D-vel világelsőként, tükörnélküli középformátumú rendszerkamerát mutatott be a nagyközönségnek.

A professzionális középformátumú kamerák magas árához képest ez a kamera viszonylag olcsó[U1] nak mondható.

 

SZERZŐ: BENKŐ SÁNDOR

 

A kamerát a Hasselblad Magyarországi képviselete jóvoltából stúdiókörülmények között tesztelhette a Profi Foto magazin. Az első próbafelvételek ígéretesen részlet gazdagok, nagyon finom árnyalatúak és szuper élesek voltak. De nem akarok az eredmény elé menni, vegyük sorjában a dolgokat

 

Új koncepció, régi minőség

 

A Hasselblad brand, úgy, mint a Leica is a fotóipar zászlóshajói. Ezzel a teljesen innovatív tükörnélküli koncepcióval a gyártó új vevőréteget céloz meg, persze a meglevő Hasselblad felhasználókon túl, akik a megszokott minőséget szeretnék megkapni, de kedvezőbb áron. Marad a középformátum is, de kiegészül a híres Hasselblad termékcsalád egy tükörnélküli kamera változattal.

 

Képérzékelő

 

Az X1D képérzékelője 50 megapixeles (8272x6200 képpont) és 4:3 formátumú. Ebben a formában található a Fujifilm GFX 50 S -ben és a Pentax 645Z -ben is. A nagyobb érzékelő felület a képminőségben látszódik. A Hasselblad 14 blendés dinamikatartományt ígér 16 bit színmélységben, ami ideális megoldás kontrasztos felvételeknél, például a tájfényképészetben, a Street fotográfiában, és nem utolsósorban a stúdiófotózásban is.

 

Magas ISO érzékenység

 

Középformátumú kamera létére az X1D ISO érzékenysége viszonylag magas (ISO 25.600). Meglepő módon a Sony által gyártott szenzor ISO 3200 -al is még jó és használható minőségben adja vissza a felvételeket. Ezt a jó minőségű érzékelőt az X1D esetében egy kompakt, dizájnos külalakú, könnyű alumínium vázba építette a Hasselblad. A váz a maga 725 grammjával súlyban csak egy harmada a nagytestvérnek a H6D -nek, csak 100 grammal súlyosabb a Sony Alpha 7R II tükörnélküli kameránál és kisebb, mint egy hagyományos DSLR kamera. A kompakt vázhoz mérten a markolata feltűnően nagyra sikerült. Ezzel viszont biztonságos a megfogása, még lapátméretű kezekkel is, vagy esetleg télen kesztyűben.

 

Hasselblad-X1D-4.jpg

 

Kezelőfelület, gombok

 

Az X1D kezelőelemeit a kamera jobb oldalán találjuk. Gyakorlatilag az összes nyomó és tekerő gomb jobb kézzel érhető el. A bekapcsolón kívül az X1D -nek mindösszesen 10 kezelőgombja van, öt a kamera-beállításokra, mint például a fehéregyensúly, és plusz öt a monitor mellett a kameramenü kezelésére és a fotó és videó felvételek visszajátszására.

A viszonylag kevés kezelőelem ellenére a kamera mégis könnyen kezelhető. Ez első sorban a könnyen megtalálható kezelőgomboknak és az egyszerű menüfelépítésnek köszönhető. Első ránézésre komplikáltnak néz ki, de könnyen megtanulható, és áttekinthető szimbolika-rendszerével inkább okos telefonra hasonlít, mintsem egy fotokamera menürendszerére.

 

hasselblad-x1d-50c-50mp-fentrol.jpg

 

Korszerű kereső

 

Egy elektronikus keresőn szemlélhetjük motívumunkat. Minőségében a legkorszerűbb felbontással rendelkezik a maga 2,36 megapixeles felbontásával. A gyakorlatban nem okozott csalódást, mivel nem zizeget, nem moarézott és viszonylag valósághűen adta vissza a motívumot.

A kamera tetején egy TTL-vakupapucs van, ami a Nikon rendszerhez kompatibilis, hátulján pedig érintés érzékeny képmonitort találunk, ami 7,5 cm átlóval rendelkezik és 920 000 ponttal bontja fel a képet. Az X1D természetesen WLAN –al és GPS –el is rendelkezik.

 

Felhasználási terület

 

A Hasselblad X1D első sorban az állóképes fotósoknak találták ki, de micsoda meglepetés, filmezésre is kiválóan alkalmas, méghozzá Full HD -ben (1920 x 1080 pixel). Az adatokat SD kártyára tárolja, ehhez két fiókot találunk a gépben.

 

Hasselblad-X1D-50c-Image-Sample-11.jpg

 

Objektívek

 

Az X1D -vel egy időben a Hasselblad új objektívszériát (XCD néven) dob a piacra. Az első négy objektív fix gyújtótávolságú: XCD 45mm 1:3,5 és XCD 90mm 1:3,2, XCD Macro 3,5/120 mm, XCD 3,5/30 mm.

Mindkét objektív - a középformátumú gépekhez képest - méltatlanul kompaktra és könnyűre sikerült, leképezési minősége viszont a teszteredmények alapján mégis jónak mondható. Az objektívek tartalmazzák a zárszerkezeteket. Ezek a központi záros optikák 1/2000s szinkronidőket engednek meg. Ezzel a tulajdonságával a napsütötte strandon is használhatjuk a vakut, hogy hangulatos képeket készíthessünk az „amerikai éjszaka” mintájára. Ez a zár okozza az exponáló hangot is, ami bevallom, a teszt során az egyik zavaró tényező volt, mivel nem lehetett kikapcsolni és viszonylag hangos volt.

A másik kellemetlen tapasztalat a kamera hátulján elhelyezkedő monitor színtévesztése volt. Mint az a portrén látható - színes fényeket használtunk során, ami megzavarhatta a monitort. A másik pedig, hogy ezeket a monitorokat gyárilag úgy lövik be, hogy ne égjen ki, ne süljön be semmi. Ezt a gyakorlat viszont egy lapos görbével közismerten a színek kifakulásához vezethet. Objektívből viszont jól állunk. Adapter segítségével még további 12 Hasselblad objektív alkalmazható ezen a kamerán.

 

Hasselblad-X1D-50c-Image-Sample-31.jpg

 

Összegzés

Szerintem, ezt a kamerát nem első sorban a profi stúdiómunkára találták ki, mivel arra körülményes. Mégis, legalábbis ami a képminőséget illeti, hozta a megszokott Hasselblad minőséget. Mint a bevezetőben már előrebocsátottam a tesztképek részletgazdagok, nagyon finom árnyalatúak és szuper élesek. A színekben is jellemző volt a finom átmenet, ami a 16 bites konverternek köszönhető.

A Hasselblad X1D 50C -vel egy korszerű, csúcskategóriás tükörnélküli középformátumú kamerát tesztelhettünk, ami hozta az elvárt formát. Ebben az árkategóriában ez evidensnek tűnik. Megjegyzem, hogy más márkák is ezzel a Sony által gyártott képérzékelővel rendelkeznek, ráadásul hasonló ár kategóriában, mégis a Hasselblad új tükörnélküli kamerája meg tudott győzni magas teljesítményével.

A Hasselblad X1D-50C váz Magyarországon cirka bruttó 2.700.000 millió Forint. Ezzel a kamerával ebben az árban már nem kattintgatunk, hanem fényképezünk.

 

hasselblad_x1d_50c_medium_format_mirrorless_.jpg

 

Pro

Kiváló képminőség, minimalista dizájn, kompakt

Kontra

Monitornak a motívumot megjelenítő minősége, lassú szériakép frekvencia

Értékelés

4,9 Kiváló / csúcsminőség

Technikai adatok

 • Felbontás: 8.272 × 6.200 Pixel, 50 MP
 • Chip-Méret: 43,8 × 32,9 mm 
 • Formátum: Tükörnélküli középformátum
 • Objektív: XCD-bajonettel
 • Záridő:  30s - 1/2.000 s
 • ISO érzékenység: 100-25.600
 • Autófókuszterület: 35 mérőpont
 • Kereső: EVF, 2,36 millió képpont
 • LCD monitor: 7,6 cm; 920.000 képponttal
 • Váz ára: ca. 2.700.000 Forint
 • Súlya: 720 gr

sanyi foto 01.jpgFotó: Benkő Sándor

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.213977 másodperc.