Hasselblad H3DII-39

Fotó Magazin | 2010. Március 03., Szerda 18:00

Hasselblad H3DII-39
example_group example_group example_group example_group

 
Érzékelõ...............39 megapixel
Érzékenység..........ISO50/100/200/400/800
RAW.....................Hasselblad 3FR
Sorozatfelvétel......1kép-1.4sec, 39kép percenként
Színkezelés...........Hasselblad Natural Color Solution
Színmélység.........16bit
LCD képernyõ........3”-os TFT, 24 bites (230 400 pixel)
Zársebességek......32mp-1/800mp
Memóriakártya......CF, UDMA
Tömeg.................2290 g

Ha valaki már próbálkozott műteremben tárgyfotózással, az eddig ismert gyártók riporter­gépének valamelyikével, és lenyűgözte az eredmény, akkor itt az ideje megismer­ni a Hasselblad H3DII-39-es középformátumú kameráját .

Persze nem fair az összehasonlítás egy 24 X 36 mm-es érzékelős géppel, hiszen azok a sebességre termettek, viszontagságos körülmények közötti bizonyításra. A Hasselblad másról szól. Egy fotóstúdióban az elsőszámú szempont a minőség, ráadásul a középformátumú H3DII-39 szenzora duplája (36,8 X 49,1mm)
a kisfilmes méretnek. A Hasselblad H-System harmadik generáció­ja a H3DII-39, csak a H3DII-50 és a H4D előzi meg, ami a high-end DSLR kategória jelenleg legjobb darabja. Előrelépésként a szenzor hűtésének növekedése említhető, így akár 16 óra folyamatos használat mellett sem ingadoznak a színek.
A H2D-hez képest, aminek még hűtőventillátora volt, a H3D-n már nem szerepel, ezért nem kell tartani a fokozott porosodástól.
A 39 megapixeles Kodak szenzor ISO50-ISO400 között dolgozik, de a Phocus szoftverrel ISO800-ig lehet emelni.
A hátfalon egy 3”os LCD képernyő segíti a komponálást, sőt még beépített vakuval is felszerelték a külső helyszíni munkákhoz és mindegyik zársebességhez szinkronizálva van. Az akkumulátor
a markolatban kapott helyet, ami egy ötletes és helytakarékos megoldás, egy mozdulattal cserélhető. A keresőben (HVD 90x) látható kép bármelyik tükörreflexes kamerán túltesz világosságban és képélességben és minden expozíciós jellemzőről tájékoztatást ad.
Az objektívet levéve egy hatalmas tükröt láthatunk, aminek mozgása makrófelvételnél berázná a kamerát, ha nem lenne a tükörfelcsapás-gomb, és persze egy masszív állvány is részét kell képezze a felszerelésnek.      
A markolat fogása olyan, mintha egy fegyvert tartanánk a kezünkben, a hüvelykujj bemélyedése stabil fogást eredményez. A két forgótárcsa a rekesz és a zársebesség beállítására szolgál, illetve a vaku első- vagy második redőnyre történő szinkronizálása kapott nyomógombot.  
Tízenkét HC/HCD központi záras objektív áll rendelkezésre 28mm-től 300mm-ig, de a C-típusú optikákat (V-System) is felszerelhetjük a CF
lencse-adapterrel, bár az automatikus kép-korrekciót mellőzni kell.


Képminőség, kezelés
A Hasselblad kamerák sajátos látványa a H3DII-39-nél is tetten érhető, a diafilmekre jellemző természetes, részletgazdag megjelenítésű , nem egy művi, digitális kép. A színkezelés, a dinamika és az átmenetek olyan tökéletes képeket alkotnak, melyhez hasonlót nem találunk más gyártóknál. A Phocus szoftver a másik erőssége a Hasselbladnak: Firewire kábellel összekötve 1 másodperc alatt betöltődik körülbelül 110 Mb-os kép. Elég a monitort nézni a fények beállításához ha van egy segítőnk, aki a lámpákat állítja, a számítógép képernyőjéről vezényelhetjük az egész folyamatot. A beállítások egész garmadája áll rendelkezésre, a meta­adatok között a GPS koordinátákat is rögzíthetjük. Az élesítés gyári beállításon megfelelő, de egy csúszkával manuálisan lehet szabályozni. Automatikusan moiré eltávolítást hajt végre a Phocus szoftver, sőt perspektíva korrekció is szerepel a menüben. A Digital Auto Correction (DAC) az objektívek szín és egyéb torzítási hibáit szünteti meg. Az élő hisztogrammal és az expozíció-korrekcióval már a tényleges kép elkészülte előtt változtathatjuk az expozíciót. Egy-két furcsaságra is fény derült, amire kényesen reagál a H3DII-39. Az első bekapcsoláskor, amíg a szoftver és a kamera megtalálja egymást, 15 másodpercet kell várni, hogy összeálljon a rendszer. Ha ez alatt akarjuk folytatni a munkát, akkor lefagy a fényképezőgép (állítólag csak Pc-n). A másik jelenség az akkumulátorral kapcsolatos. A vázról érdemes levenni használaton kívül, mert 5 nap alatt teljesen le tud merülni, ha nem is fotózunk vele.

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.117725 másodperc.