Fotó MagazinCanon EOS 100D az egyedi kreativitáshoz

Fotó Magazin | 2013. November 29., Péntek 11:00

Canon EOS 100D az egyedi kreativitáshoz
A tükör nélküli kamerák erős piaci nyomásának a Canon azzal akart ellenállni, hogy miniatürizálta a közismert SLR küllemét és egyben a belső alkotóelemeit.

Ez a lépés eredményezte a világ legkisebb és legkönnyebb APS-C DSLR kameráját, annak megszokott kezelési és minőségi tulajdonságaival.

Az új tükörreflexes EOS 100D –vel egy minőségi kamerát kínál a Canon azoknak a fotográfusoknak, akik be szeretnének szállni ebbe a szegmensbe, közben kevés pénzt költenének és mégis jó minőségre számítanak. Ez az új APS-C méretű gép 18 Mp CMOS szenzorral rendelkezik, kompakt építésű és könnyű. Szintén új, a mellérendelt EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS STM alapzoom, az úgy nevezett Stepping-Motor AF technológiával.  Sok a hasznos funkció, felvételi üzemmód. Egy kényelmes navigáció az érintőkijelzőn könnyen kezelhetővé teszi ezt a kamerát, miközben a fotós koncentrálhat kreatív felvételek megalkotásán.

 

Az EOS 100D a legkisebb építésű (116,8 x 90,7 x 69,4 mm) és legkönnyebb (407 gr) DSLR kamera APC-C-CMOS képérzékelővel, amelyik valaha gyártásba került, legalábbis a Canon szerint. A gyakorlatias, áttekinthető és könnyű kezelési lehetőségek egy jó ajánlás azoknak a fotográfusoknak, akik a növekvő képalkotási igényüknek eleget téve a DSLR rendszerbe szeretnének beszállni.

 A Kit -ben hozzárendelt EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS STM zoom-optika éles és részletgazdag képeket ad, videó módban halk, és hasznos a képstabilizálós funkciója.

A világos optikai kereső a motívum helyes megítélését könnyíti meg. Az elkészült felvételeket a fotográfus kényelmesen egy 7,7 cm átlós Clear-View érintés érzékeny LCD monitoron tekintheti meg, ellenőrizheti annak minőségét.

 

 

stmlineup.jpg

 

Az EOS 100D szíve egy új 18 megapixeles APS-C-Hybrid CMOS AF II érzékelő. Együtt a DIGIC 5 képfeldolgozó processzorral, gyakorlatilag minden felvételhelyzetben tökéletes képeket eredményez. Az új hibrid érzékelő az élességállításhoz egy fázisfelismerőt használ, amelyik a pixelek több mint 80 %-át érinti,  emiatt igen magas az AF sebessége, ez főleg a videofelvételnél és a Live-View módban lehet előnyös. A 4 képkocka per másodperc hasznos a kezdőnek ahhoz, hogy biztonsággal magas minőségű képeket tudjon készíteni a családról, barátokról, akár a szabadság alkalmával is.

 

Canon-EOS-100D-TOP-w-EF-S-18-55mm-IS-STM.jpg

 

A Canon EOS 100D egy sor gyakorlati felvételmóddal és kreatívszűrővel rendelkezik. Ez kedvező előfeltétele annak, hogy a kezdő DSLR fotográfus bátran kísérletezzen, és lépésenként továbbfejlessze saját kreatív képalkotó képességeit. Az automatikus motívumfelismerő program az adott motívumot részletesen elemzi, és erre alapozza a kamera optimalizált beállítását. Ily módon a fotográfus összpontosíthat a motívumválasztásra, a kompozícióra, és az élességi pontra, a többit rábízhatja a kamerára.

A Canon bővítette a felvételmódok választékát. Új ebben a sorozatban a gyerek, étel és gyertyafény felvételmód.

Több szűrő hatása a felvétel előtt ellenőrizhető, megfelel-e a fotográfus elvárásának. Így nem lesz meglepetés. Bár van egy olyan felvételi lehetőség is az EOS 100-D repertoárjában, ahol egy expozícióval két képet lehet készíteni, az egyik effektszűrős, a másik alapbeállítással rögzül.

 

Canon-EOS-100D-FSL-w-EF-S-18-55mm-IS-STM.jpg

 

 

A törekvő fotográfus szívesen örökíti meg szép emlékeit videóra. Az Canon EOS 100D ebben egy optimális partner, mivel minőségi képességeit kijátszhatja. Az EOS 100D a Hybrid AF II segítségével helyesen és folyamatosan a főmotívumon tartja az élességet.

 

ISO_12800_100szazalek.jpgISO 12800

 

 

A már említett Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS STM egy jó minőségű alap zoom a mindennapos használatra. Ez az új lencse a 100D ajánlott kiegészítője. A Canon STM lencséket arra tervezte, hogy a Hybrid AF II rendszer előnyeit maximálisan kihasználja. Tájképfelvételre, de portréra is különösen alkalmas. A 18 és 55mm közti gyújtótávolság elegendően rugalmas, hogy különböző fajta motívum befogására alkalmas legyen. Egy optikai 4 lépés-képstabilizáló  pontos és részletgazdag képeredményeket tesz lehetővé hosszú zársebességnél is. Egy kézi élességállító bármikor engedi, hogy munka közben manuálisan is korrigáljuk a fókuszpontot.  Az STM technológia egy gyors és majdnem hangtalan élességállítást tesz lehetővé, ami főleg a videofelvételezésnél egy előnyös plusz.

 

1.jpg

 

Összefoglalás

Ez a beszállószintű DSLR kamera tökéletes felvételeszköz a kezdő, de ambicionált fotográfusnak, aki biztonságos úton technikailag jó képekhez akar jutni. Minden adott: motívumfelismerő automatika, megbízható autófókusz, képstabilizáció, kreatívszűrők, emellett könnyű és pici a DSLR kamerák minden jó tulajdonságaival. Az eleme 380 felvételt tesz lehetővé, ami átlagosan egy napi termelésnek felel meg.

A gyártó által ajánlott EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS STM Kit alap-zoom mellett a Canon további 75 lencséje közül választhat az igényes fotós.

 

Canon-EOS-100D-FRT.jpg

 

A tesztképek meglepően jók, ami a felbontást, az alapélességet, a színhelyességet és a kontrasztot illeti. A képek ISO 1600 -on nagyon tiszták és jó minőségűek, zajt gyakorlatilag nem látni, a jól működő képstabilizáció pedig éles képeket biztosít hosszú zársebesség esetén is. A mellékelt képek erről adnak némi tanúságot. A Canon EOS 100D mindösszesen méltó utódja a közkedvelt Canon EOS 90D-nek.

 

 

 

Főbb tulajdonságok

-          Kis méret (116,8 x 90,7 x 69,4 mm) és könnyű súly (407 gr)

-          18 Mp APS-C CMO szenzor 14-bit –es DIGIC 5 képprocesszorral

-          Hybrid CMOS AF II rendszer 80%-os képkivágás lefedéssel

-          Folyamatos autófókusz videomódban, motívumkövetéssel

-          ISO 100-12 800 (kiterjeszthető 25 600-ra)

-          4 kép per s sorozatlövési frekvencia

-          1080p30 videofelvétel készítés

-          3 inch LCD érintés érzékeny monitor

-          9 pontos autófókusz

-          Kreatív szűrők sokasága

 

 

(Benkő Sándor)

 

www.canon.hu

Share |

korsosj2014. Augusztus 20. @ 06:48:09

""A Canon EOS 100D mindösszesen méltó utódja a közkedvelt Canon EOS 90D-nek.""

Ki írta ezt a cikket? Ilyen gép nem is létezik!
Talán az 1000D-nek, vagy az 1100D-nek lehet méltó utódja.

    1 / 1    

top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.122588 másodperc.