Fotó MagazinCanon 1D Mark IV.

Fotó Magazin | 2010. Április 17., Szombat 04:00

Canon 1D Mark IV.
example_group example_group example_group example_group
A Mark IV-esben minden megvan ami az üdvösséghez kell: dupla processzor, hézagmentes mikrolencsék a CMOS szenzoron, független erősítőkkel történő jelátalakítás, sőt még videó felvételi mód is rendelkezésre áll.

A professzionális kategória kompromisszummentes megoldásokat követel a sebesség és a megbízhatóság szempontjából. Nézzük mire képes még a Canon zászlóshajója! Az EOS 1D markolata számomra mindig is a tökéletes ergonómiai kialakítást jelentette és a Mark IV esetében sincs ez másképp. A vízszintes fogásnál a középsőujjnak külön vájat van kialakítva, ami jó hatással van a komfortos használatra, a portréállásban pedig a váz rendkívül széles talapzatát markolhatjuk. A súlyelosztás is megfelelő a tekintélyes súlyt finom mozdulatokkal, stabilan lehet kontrollálni. A legfontosabb beállítások mind dedikált nyomógombbal rendelkeznek, a kék háttér világítású státusz LCD-vel szempillantás alatt reagálhatunk a megváltozott fényviszonyokra. A hüvelykujj alatt csúszásgátló gumibevonat gondoskodik a további kényelmes fogásról, a méretes forgótárcsát és a joysticket könnyedén el tudjuk érni. A CF és az SD kártyafoglalat egy vaskos ajtó mögött rejtezik, a többi csatlakozást a túloldalra szerelték. A vázszerkezetet 76 darab gumitömítéssel tették por- és vízállóvá, így a mostoha időjárás csak a fotós zavarja. Az akkumulátor (LP-E4) a kamera alsó részében lett elhelyezve, a töltöttségéről egy 6 fokozatú ikon ad tájékoztatást, illetve százalékban jelzi a szintjét és a készíthető képek számát is pontosan méri.  

 

 Egy szupergyors riportergépnél fontosak az adatok, lássuk mit teljesít a Mark IV-es:  a teljes 16,1 megapixeles felbontással 10! képet készít másodpercenként, miközben élességet állít ha például a téma szembe jön a kamerával, így jelenleg a leggyorsabb sorozat felvétel birtokosa címet viseli. JPEG fotókból 121-et, a RAW formátumból 28 darabot képes folyamatosan csinálni, az UDMA 6 memória kompatibilitással a képírási sebesség sem hagy kívánnivalót maga után. A 45-pontos autófókusz rendszer hibátlanul teljesít, a követő funkcióban (AI Servo II) tapasztalt pontos és gyors működés kedvez a sport- és riportfotózás követelményeinek, képes előre meghatározni a sebesség és az irány koordinátáiból a téma várható elhelyezkedését, így állítva élességet. Ez a prediktív funkció még akkor is a kiszemelt tárgyon tudja tartani a fókuszt, ha az pillanatnyilag takarásban van.

A terepen a kedvezőtlen fényviszony a másik neuralgikus pont, ami a fotósok életét megkeseríti, ezért a Canon a normál ISO 12 800-on túl egészen az ISO 102 400-as magasságba terjesztette ki az érzékenység maximális értékét. A zajcsökkentés a világossági- és a színzajban is dolgozik, a színegyensúly megtartása mellett, amit a hézag nélküli mikrolencsékkel értek el a tervezők.  A videó felvétel sem maradhatott ki a kamerából, sőt mindjárt az 1080p HD videó felbontásban (30fps), mélységélesség  és manuális expozíció állítással. A látványos lassításos jeleneteket a 720p felbontással 60fps és 50fps frissítéssel rögzíthetők, tehát a videó funkció eléggé kiforrott a Mark IV-ben.  

 

A szenzor egy APS-H méretű CMOS érzékelő, amelynek 1,3X-os gyújtótávolság szorzója van, a processzor a DUAL DiGiC4, vagyis mindjárt két darab is helyet kapott a vázban a sebesség növelése érdekében. Szükség is volt erre, hiszen ezt a tetemes adatmennyiséget feldolgozni pár másodperc alatt nem kis teljesítmény.

A CMOS érzékelő kapcsán fontos megemlíteni a pormentesítő rendszert, ami három szinten előzi meg a szenzor szennyeződését: a tüköraknát fedő sapkát úgy alakították ki, hogy a le-fel csavargatás során kevesebb por tud bejutni, mint a korábbi változatnál. A szenzor elé továbbá egy fluor bevonatos portaszító szűrőt szereltek és végül nagyfrekvenciás vibrációval igyekszik távol tartani a port minden bekapcsoláskor a Mark IV.

A dinamika átfogás korrigálását az Auto Lighting Optimizer funkció végzi, a fotók kontrasztját és világosságát módosítja a részletek jobb visszaadása érdekében, megspórolva a számítógépes utómunkálatokat. Három szintje kiválasztható és az ellenfényes témáknál különösen javallott próbát tenni vele, mert így meg lehet előzni a háttér túlexponálását.    

 

710Top copy.jpg

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.117992 másodperc.