Hama Terra 140 fotós hátizsák teszt

Uzseka Norbert | 2023. Április 11., Kedd 07:00

Hama Terra 140 fotós hátizsák teszt
A különféle fotós kiegészítőtek, állványokat is gyártó Hama több fotós táska sorozatot is gyárt. A Terra szériából az igen baráti árú hátizsákot teszteltünk.

Ha létezik valami, ami nehezebb, mint eldönteni, melyik fényképezőt vagy objektívet vedd meg, hát az az, hogy megtaláld a számodra megfelelő fotós táskát. Hatalmas a választék, de hogy kinek mi kényelmes és hasznos, az nem csupán szubjektív, de úgyis csak használat közben derül ki.

 

A Hama Terra 140 első ránézésre nem tűnik tipikus fotós hátizsáknak, nem ordít róla, hogy erre találták ki. Az átlagosnál viszonylag kisebb mérete (27 x 23 x 42 cm) és súlya (750 gramm) is jelzi ezt.

 

Kívül mattnak ható szürke színű a táska zöme: elegáns, visszafogott, de nem hivalkodó. Ezt a színt amúgy alighanem a Peak Design hozta divatba. A hátizsák aljához közel elhelyezett sárga csík nem pusztán esztétikai extra (vagy hiba, amennyiben nem tetszik), lévén fényvisszaverő, így igen hasznos.

 

A Hama felirat alatt van egy a tolvajok számára kellemetlenül rejtett, cipzáros rész, ahova egy nagyobb mobiltelefon fér be, vagy e-könyv olvasó, ilyesmik. Továbbá találni itt rekeszt tollaknak, egyéb apróságoknak (pl. memóriakártya).

web_fotostaska-terra-140-szurke-3.jpgA fölül lévő tárolórész kifelé nyílik, tehát megintcsak viszonylag védett megoldást ad. Ebben, a hátizsák „hátfalánál” két zsebet találunk, melybe akkumulátort, memóriakártyát, efféle apróbb holmikat tehetünk, míg a tágasabb tároló részben elfér pénztárca, ilyesmik. Innen érhetjük el a táska hátához simuló tablet tartót, ahova max. 12,9”-es táblagép (esetleg laptop) fér – A/4-es iratok már nem.

Ezen fölső tároló alja kivehető, így ha valami hatalmas teleobjektívet szeretnénk beszuszakolni a táskába, akkor ezzel a megoldással akár sikerülhet is.

 

A belső részeken egyébként kb. óarany színű, alighanem nylon (vagy újrahasznosított PET) borítást találunk. Jobb, mint ha fekete lenne, ami sötétben megnehezíti a cuccok megtalálását, de az élénkpiros vagy narancssárga belsőknél is kellemesebb ez a szín a szememnek.

 

De ami miatt igazán megtetszett ez a hátizsák: az egyik oldalán cipzárral nyitható, ott, ahova a fényképezőt tesszük. Számomra ez a legkényelmesebb megoldás: a jobb vállamról előrehúzva a táskát, gyorsan elő tudom kapni a gépet.

Ez a rész kétfelé osztható a belül lévő elválasztóval. Ez a párnázott elválasztó elvileg kedvünkre áthelyezhető, de mivel tépőzáras megoldással működik, melyhez csak ezen alsó tárolórekesz felénél alakítottak ki vízszintesen egy csíkot, amihez tapadhat, így biztonságosan csak ez a két félre osztott verzió működik. Rakhatjuk máshogy is az elválasztót, épp csak el fog mozdulni, úgy meg könnyen kieshetnek a cuccaink.

Így viszont kevésbé alakíthatjuk kedvünkre a hátizsákot, és ha pl. egy vázat vinnénk magunkkal, s ahhoz még néhány kisebb objektívet, akkor azokat érdemes még külön (jó esetben hozzájuk kapott) zsákocskákban hordozni, hogy ne ütődjenek össze.

Amúgy ennek az „oldalajtónak” a belsején is van némi tároló rész, egy némileg nagyobb zseb ill. egy, amibe toll vagy ceruza tehető.

 

web_fotostaska-terra-140-szurke-2.jpg

 

A hátizsák másik oldalán masszív fogantyú van (mely jóval erősebb, mint amit a tetejére tettek), valamint időjárás anyaggal párnázott zseb, melybe palackot vagy állványt tehetünk, plusz fentebb egy csatos pánt utóbbi rögzítésére.

 

A táska alját masszívabb anyag borítja, melyről könnyű letörölni a koszt ill. nedvességet. Ha pedig elkezdene esni az eső, úgy az alul rögzített esővédő huzatot kell előhúznunk (ezt amúgy a jól párnázott háti oldal alatt tároljuk, ha kedvezőbb az időjárás).

 

A vállpántok állíthatóak, kényelmesen párnázottak, és kapunk mellkaspántot is, ami hosszabb túráknál ill. nehezebb felszerelésnél jön jól.

 

A hátizsák méretei miatt kézipoggyászként is felvihető repülőre, hátul pedig trolley-pánt segíti az utazókat.

 

web_fotostaska-terra-140-szurke-1.jpg

 

Ezzel együtt, mint a fentiekből látható, ez nem az a hátizsák, amelybe több váz és rakat objektív is fér, meg még tripod és vizes palack is. Ahogy hosszabb fotós túrákra sem feltétlenül alkalmas, már ha innivalót és állványt is vinnénk magunkkal, minthogy igazán jó helye csak egyiknek lesz.

Inkább való ez a hátizsák főleg városba, amikor nem akarunk nagyon sok felszerelést magunkkal vinni (és nincs szükségünk iratokra vagy laptopra sem), de mégis biztonságban akarjuk tudni a fotós holminkat. Pont az tetszik benne, hogy az átlagos fotós hátizsákoknál kisebb, de amúgy jól felszerelt és kényelmes táska, melyből villámgyorsan előkapható a fényképező. És azért bőven lehet bele pakolni is (az alsó, nagyobb rész belső méretei 22 x 13,5 x 22 cm).

Ha számít a környezettudatosság, hát az sem mellékes, hogy kívül-belül 100%-ban újrahasznosított poliészterből készült. Meg amúgy is pofás, jól kinéző darab, mellyel tömegközlekedésen kisebb eséllyel lökjük fel a körülöttünk utazókat, mint ha egy félszekrénnyi hátizsákkal próbálnánk utazni.

 

A Terra 140 hátizsák 16-18 ezer forintos áron kapható a Hama partnereinél, s ez bizony egészen olcsónak számít sok más fotós táska ill. hátizsák árához képest.

 

A hátizsák honlapja

 

Hama Terra 140

Külső méretek: 27 x 23 x 42 cm

Belső méretek: 22 x 13,5 x 22 cm

Súly: 750 g


 

 

terra140_esovedo.jpg

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.187327 másodperc.