Fujifilm X-S10 – PASM mindenes

Uzseka Norbert | 2021. Április 16., Péntek 09:00

Fujifilm X-S10 – PASM mindenes
A Fujifilm múlt ősszel egy mini-DSLR-szerű, a tőlük megszokottól némileg eltérő kezelésű géppel jelentkezett, mely nagyon sokat tud egész baráti áron.

Az APS-C szenzoros tükörnélküli fényképezők világában rengeteg fontos dolog történt az utóbbi években. Miközben belépett a Canon és a Nikon, a Sony és a Fujifilm is szuper fejlesztésekkel és újdonságokkal jelentkezett, hogy megtartsa és növelje vásárlóközönségét.

A Fujifilm X-sorozata már jó ideje felnőtt videós képességekben és stabilizálásban a mezőnyhöz, és bár még mindig a Sony mozgáskövető automata fókuszálása számít a legfürgébbnek az APS-C-s MILC-ek körében, az egyre újabb X-gépek egyre jobbak ezen a téren is. Bár nem próbáltam az összes ide tartozó masinát, de ha egyet kellene választanom, az a Fujifilm X-T4 lenne.

Ezek után meglepett, hogy megtörve a hagyományt, a cég nem az X-T40-nel jelentkezett, hanem az X-S10-zel. Mely akár lehetne az X-T40 is, hiszen ott van benne a zöme annak, amit az X-T4 tud (néhány, főleg profi videósoknak és fotósoknak fontos tulajdonságtól eltekintve), kezdve a 26 megapixeles szenzorral és az X-Trans CMOS 4 processzorral. Amiben más ez a gép, az a kezelőfelületekben keresendő. Nagyon sokan szeretjük a Fujifilm gépeket a digitális világban szinte csak rájuk jellemző, retrónak is mondható, a régi filmes gépeket idéző kezelőszervek miatt: hogy van külön tárcsa a záridőnek, ISO-nak, miegyebeknek, míg a rekeszt a legtöbb Fujinon objektíven megtalálható rekeszgyűrűvel állíthatjuk. Ennek köszönhetően kikapcsolt állapotban is pontosan tudhatjuk, ezek a beállítások épp hol állnak (bár más rendszerek nagyobb, profiknak szánt gépein megtaláljuk az erre való felső LCD kijelzőt), plusz valahogy még inkább „fotós” élmény ezekkel a gépekkel fotózni.

Ám a Fujifilm döntéshozói arra jutottak, hogy feláldozzák ezt a sajátosságot, és hogy minél több, a DSLR világból érkező vásárlót bevonzzanak, az X-S10-re ráteszik az ott (és kb. mindenhol máshol) jól megszokott PASM módokat. Nem mintha ezek nem lennének elérhetőek a tárcsák megfelelő állásba forgatásával, de a szokás nagy úr. Ám ezek miatt számomra az volt a legfőbb kérdés az X-S10 kapcsán, hogy lesz-e ugyanolyan jó és sajátos élmény vele fotózni, mint az X-T vagy épp X-Pro gépekkel.

web_X-S10_top_C1.jpg

Kézbe véve

Ami elsőre feltűnik az X-S10 kapcsán, az az, hogy remek markolata van, mely hangsúlyosabb, mélyebb, mint amit a többi Fujifilm gépen megszokhattunk. Piszok jó fogása van a gépnek, nagyon hasonló a felépítése pl. az általam nap mint nap használt Panasonic G80-hoz, noha annál is kisebb és könnyebb. 126 x 85 x 65 mm-ével és 465 grammjával az X-T4-hez mérten pláne jelentős a különbség (135 x 93 x 84 mm, 607 gramm), ámbár az X-T30-nál (118 x 83 x 47 mm, 383 g) így is termetesebb.

Bár megvannak bizonyos Fujifilm jellegzetességek, azért nem egészen ugyanaz a retro külső jellemzi, mint az említetteket.

A váz fémből és műanyagból készült, masszívnak hat, ámbár időjárásálló bevonatot nem kapott.

 

720_20210328_DSCF9203_Mende.jpg

Szalmabála figurák Mendén

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/5, ISO: 160, gyújtótávolság: 16 mm (ekv. 24 mm)

 

Kezelés

A vakupapucs (és beépített, apró vaku) egyik oldalán egy tárcsát találunk, mely a különféle film szimulációs módok közötti váltásra van beprogramozva, de kedvünkre átállíthatjuk más, nekünk fontosabb beállítási lehetőségre is. A másik oldalon találjuk a módválasztó tárcsát, rajta a mágikus négy betűvel (PASM), de C-ből is négy került rá, vagyis ennyi custom, azaz egyéni beállítást tárolhatunk el, amiket egy mozdulattal elő lehet így hívni. Ez roppant hasznos, akárcsak a két apró gomb a módválasztótól jobbra: az ISO és a Q. Utóbbi a gyorsmenüt hozza elő, melyet szintén úgy alakítunk ki, ahogy nekünk a legjobb. Ezek mögött van egy tárcsa, mellyel módtól függően lehet beállítani pl. az expó-korrekciót, a záridőt stb. A markolat tetején van az expó-gomb (körülötte a be- és kikapcsoló), ill. a kis piros videós gomb. A markolat elején pedig még egy tárcsa, különféle értékek állítására.

 

web_X-S10_back_LCD.jpg

Hátul eléggé letisztult, minimalista a design. A keresőtől balra két kis gomb, az egyik a sorozatlövés és egyéb speciális fotós módok menüjét hozza elő (pl. itt van a panoráma is), a másikkal a képeinket nézhetjük vissza. Ez az egyetlen, ami nem tetszett: túl könnyű véletlenül a másikat nyomni.

A keresőtől jobbra AF ON és AEL gomb, melyeket szintén át lehet programozni. Az oldalra és előre is kihajtható, 3”-es, érintésérzékeny képernyő mellett fölül egy apró joystickot találunk, ha inkább azzal helyeznénk át a fókuszpontot, mintsem érintéssel, alul pedig a szokásos Menü/OK és Disp Back gombok találhatók. Így bőven jut hely a hüvelykujjunknak, és nekem legalábbis minden kezelőszerv és gomb pont jó helyen van.

 

A markolaton alul, az állványcsatlakozótól elég messze találjuk az akkumulátor és memóriakártya foglalatát. Hátulról nézve bal oldalon találjuk a HDMI-, USB-csatlakozók ajtaját – ha ezeket használjuk, és előrehajtanánk a monitort, akkor éppenséggel egymás útjában lehetnek. A mikrofon bemenet viszont kicsit föntebb van, kevésbé okoz problémát. (Fejhallgatót USB átalakítóval tudunk a géphez csatlakoztatni.)

 

A gép menürendszere elég jól áttekinthető, bár mint minden nagytudású fényképező esetén, itt is van, amit csak hosszas kutatás árán lehet megtalálni (barátunk a felhasználói kézikönyv). Összességében azonban kívül-belül remekül felépített gép ez.

 

720_20210330_DSCF9667vasut.jpg

Mozdonyok

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 400, gyújtótávolság: 134 mm (ekv. 212 mm)

 

Stabilizátor, sorozat, érzékenység

S hogy mit tud a „vas”? Szinte mindent, amire a fotózást megszállottan űzőknek szüksége lehet (kivéve az időjárástól való védelem), és videózásra sem utolsó.

 

Kezdjük azzal, hogy a Fujifilm kifejlesztett egy olyan stabilizátort, mely kisebb az X-T4-ben találhatónál is, és megfog 6 fényértéket. Plusz összedolgozik a stabival szerelt objektívekkel.

 

A sorozatlövés mechanikus zárral 8 kép/másodperc, elektronikussal 20, de ha belefér az 1,29x-es vágás, akkor 30 fps is elérhető.

 

Az érzékenységet alapból 160-tól 12.800-ig állíthatjuk, de kiterjeszthető 80-ig ill. 51.200-ig. Ezen két extrém beállítás talán inkább kerülendő, máskülönben azt tapasztaltam, hogy a zajosodás 1600-nál kezd láthatóbb lenni, de netre még a 12.800 is simán használható.

 

A Fujifilm remek filmszimulációs módjaiból (melyeket más gépeken színmódnak is szoktak hívni, de valahogy sehol nem olyan szépek, mint itt) 18 található az X-S10-ben.

 

720_20210402135830_DSCF0241_EK111.jpg

Dubai DXB Emirates EK111 Boeing 777-200LR

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/900 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 250, gyújtótávolság: 80 mm (ekv. 121 mm)

 

Videó, wifi, akkumulátor

4K videó max. 30fps-sel érhető el (az X-T4-ben van 60 is), fullHD lassított felvételt pedig némileg vágott képpel, de 10x-eset is tudunk készíteni (240fps-ből). A gép 4.2.0 8-bittel rögzíti a videót, ám HDMI-vel elérhető a 4.2.2 10-bit is. Mikrofon és fejhallgató (utóbbi adapterrel) is csatlakoztatható a vázhoz. Szükség esetén bekapcsolható a váz stabilizátora mellé egy digitális stabi is, ami viszont vágott képet eredményez.

Az X-S10-zel készült felvételek részletgazdagok, élesek, jók a színek (nyilván mindez az általunk beállítottakon is múlik), a legtöbbünknek nincs is ennél többre szüksége.

 

Az X-S10-ben wifi és bluetooth is található, utóbbi kevésbé zúzza az akkumulátort. A Fujifilm Camera Remote nevű applikáció viszonylag gyorsan elindítható és jól kezelhető a fényképező távirányítására, a képek áttöltésére vagy GPS adatokkal ellátására. Az X Webcam v2.0 nevű szoftverrel webkameraként is használható, a Capture One Express nevű fotófeldolgozó program pedig ingyen jár a gépet megvásárlóknak.

 

Hivatalos mérések szerint az NP-W126S nevű akkumulátor egy töltéssel 325 fotót bír, a gyakorlat ennél többet mutatott, pláne, ha sorozatot is lőttem. Nem mellékes, hogy alapból úgy van beállítva a gép, hogy ha egy ideig nem csinálunk semmit, akkor ritkítja a képernyő/kereső képfrissítését, ezzel is energiát spórolva. Akárhogy is, ez nem olyan sok, amennyit a legtöbb DSLR gép aksija egy töltéssel bír, ám a tükörnélküli világban átlagosnak mondható.

 

720_20210330_DSCF9600_Buda.jpg

Budai látkép

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/1100 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 500, gyújtótávolság: 140 mm (ekv. 210 mm)

 

Használati tapasztalatok

A fenti száraz adatok talán megmutatják, hogy milyen sokoldalú, jól felszerelt gép ez, de a fotós élményről keveset árulnak el.

Mivel nagyon jó fogása van, s közben nem ormótlan, élmény volt ezzel a géppel fotózni. A Fujifilmnél megszokott képminőség itt is ugyanolyan jó – már a Proviának hívott Standard filmszimuláció / színmód is remek, de aki a harsányabb, élénkebb színvilágot szereti, az tekerjen a Velviára, és nem fog csalatkozni. A képek élesek, az autófókusz gyors és pontos, még mozgáskövetés esetén is egész sok éles kép lett. Mozgáskövető élességállításból egyébként négy különfélét is beállíthatunk (a Fókusz üzemmód legyen folyamatos AF-C-re, az AF-mód pedig széles/követés-re állítva!), a témának megfelelően, és messze jobb eredményeket lehet így elérni, mint a néhány évvel korábbi fényképezőkkel.

 

Hogy hiányzott-e az X-T sorozatban megszokott „retro” kezelés, a záridő és ISO-tárcsák, az relatív. A Fujifilm élményhez nekem ezek is hozzátartoznak, de mivel általában PASM rendszerű gépeket használok, semmi gondot nem okozott az X-S10-zel dolgozni. Meglehet, így kevésbé egyéni ez a gép, mint sok más Fujifilm masina, de a képminőség, a színek, az élesség, a filmszimulációs módok mind ugyanazt a szintet hozzák. Melynek köszönhetően a gépből kirepülő jpg képek ritkán igénylik az utómunkát. Ha valamit mégis állítani szeretnénk, akár gépen belül is megtehetjük, bár a kicsi monitoron kissé körülményes a RAW feldolgozás, pláne, hogy akármit állítunk, az eredménye csak akkor látszik, ha rányomunk a Létrehozás feliratra.

 

720_20210330_DSCF9706verszilva.jpg

Vérszilvafa virága

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/210 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 160, gyújtótávolság: 140 mm (ekv. 210 mm)

 

Összegzés

Azt gondolom, jó ötlet volt a Fujifilm részéről megalkotni ezt a kamerát, tényleg megvan benne minden, ami ahhoz kellhet, hogy átcsábítsa a DSLR-gépeket használók egy részét. A Fujifilm X vonal régi kedvelőinek azért hiányozni fognak a záridő- és ISO-tárcsák, melyek miatt mintha fizikailag közelebb lennénk a fotózáshoz, de a PASM rendszerből érkezők könnyebben megszokják majd ezt a gépet. Melynek képminősége, színvilágai, fotós és videós tulajdonságai és tudása ugyanazt a magas szintet hozza, amit a gyártótól már megszokhattunk. S bár van egy s más, melyben kevesebbet tud a jelenlegi csúcsgéptől, az X-T4-től, noha ugyanaz a szenzor és processzor, elég egy pillantást vetni az árakra, hogy könnyebb legyen a döntés. Míg az X-T4 az igen remek 18-55mm-es kitobjektívvel 720 ezer forint körüli áron kapható, az X-S10 ugyanezzel az obival 490 ezer körül mozog, de ötezerrel épp 400 ezer alatt elérhető a 15-45mm-es, kisebb, de becsületes objektívvel is. Így hovatovább a hasonló tudású APS-C szenzoros MILC-eknek is erős kihívója, ámbár pl. a Canon M50 II és a Nikon Z50 olcsóbb. Ám mindkettő nagyon új rendszer, kevés objektívvel és tapasztalattal a tükörnélküli vonalon, míg a Fujifilm objektívválasztéka elég gazdag még úgy is, hogy alig találni rá külső gyártótól üveget.

 

Értékelés: 4,8 pont

Pro:

- legfeljebb a nagyon speciális, profi igényeket nem szolgálja ki

- kompakt, jól felszerelt, könnyen kezelhető gép

Kontra:

- nincs időjárásálló bevonata

 

A fényképezőgép honlapja


web_X-S10_front_flashOpen.jpg

Technikai adatok

Fujifilm X-S10

Objektív foglalat: Fujifilm X

Szenzor: AS-C CMOS szenzor

Tényleges felbontás: 26,1 megapixel

Képstabilizátor: Szenzor eltolásos (5 tengelyes / 6,0 fokozatnyi)

Fényérzékenység: ISO 100-12.800 (kiterjeszthető 80-ra ill. 51.200-ra)

Élességállító rendszer: TTL hibrid kontrasztérzékelő és fáziskülönbség elvű AF rendszer

Fókuszmezők: 425 terület

Beépített vaku: van

Elektronikus kereső felbontása: 2,36M képpont

Hátsó kijelző: Teljesen előre fordítható, 3”-es LCD – Érintőpanel; felbontás: 1,04M képpont

Méret: 125 x 85 x 65 mm

Súly: 465 g (váz, akkumulátorral és memóriakártyával)

 

 

 

720_20210326_DSCF8897Berlin.jpg

Berlin falfestmény Budapesten, az Akácfa utcában

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR. Záridő: 1/900 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 33 mm (ekv. 50 mm)

 

720_20210326_DSCF8909tailor.jpg

Kirakat az Akácfa utcában

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 21 mm (ekv. 31 mm)


 

720_20210326_DSCF8950Hoho.jpg

 

0036MARK falfestménye a Bazilikánál

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR. Záridő: 1/450 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 55 mm (ekv. 83 mm)

 

720_20210326_DSCF8989_NemetajkuHoldutca.jpg

A Budapesti Németajkú Református Egyházközség temploma

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/6,4, ISO: 250, gyújtótávolság: 16 mm (ekv. 24 mm)

 

720_20210328_DSCF9216_GrillHinto.jpg

Grill Hintó Mendén

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR. Záridő: 1/680 mp, rekesz: f/5, ISO: 160, gyújtótávolság: 33 mm (ekv. 50 mm)

 

720_20210328_DSCF9508sargahid.jpg

Frissen festett híd Sülysápon

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/2900 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 200, gyújtótávolság: 140 mm (ekv. 210 mm)

 

720_20210404_DSCF0882kanna.jpg

 

Kanna bokeh-val

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR.. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 320, gyújtótávolság: 55 mm (ekv. 83 mm)

 

720_20210405_DSCF0895japanbirs.jpg

Virágzó japánbirs

Objektív: Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR.. Záridő: 1/5000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 320, gyújtótávolság: 55 mm (ekv. 83 mm)

 

720_20210401141634_DSCF9844_porges.jpg

Pörgés

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 160, gyújtótávolság: 140 mm (ekv. 210 mm)

 

720_20210401144302_DSCF0005Paddy.jpg

Paddy portré

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/450 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 160, gyújtótávolság: 140 mm (ekv. 210 mm)

 

720_20210402135846_DSCF0252EK111.jpg

Dubai DXB Emirates EK111 Boeing 777-200LR

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/850 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 250, gyújtótávolság: 50 mm (ekv. 75 mm)

 

720_20210402151328_DSCF0321lovak.jpg

Lovak a Felsőrákosi-réteken

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/1400 mp, rekesz: f/3,2, ISO: 160, gyújtótávolság: 140 mm (ekv. 210 mm)

 

720_20210402153256_DSCF0366ponik.jpg

Pónik a Felsőrákosi-réteken

Objektív: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Záridő: 1/2200 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 160, gyújtótávolság: 71,5 mm (ekv. 107 mm)

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.113589 másodperc.