Fotó MagazinTeszt: PEAK Design táskák mindennapi használatra

Fotó Magazin | 2017. Február 19., Vasárnap 21:00

Aki figyelemmel kíséri az angol nyelvű fotós oldalakat, blogokat, az alighanem találkozott már a Peak Design nevével.

A San Franciscó-i cég közel 5 millió dollárt szedett össze közösségi finanszírozással az általa megálmodott fotós táskákra a legnagyobb crowfunding oldalon, a Kickstarteren, ami jelzi, hogy sikerült olyasmit alkotniuk, amire nagyon sokan vártak.

 

peakdesign_header-1500x1000.jpg

 

Szerző: Uzseka Norbert

 

A Peak Design termékei immáron Magyarországon is hozzáférhetőek a Tripont jóvoltából, de a legtöbbünknek alighanem az lesz a legfontosabb, hogy tényleg annyira jók-e ezek a holmik, mint amilyen sok pénzbe kerülnek. Erre nincs általános válasz, hiszen mindenkinek magának kell tudnia, mire van szüksége, mire használná az adott táskát, és a fényképezőgép vásárlásra vonatkozó aranyszabály itt is érvényes: kézbe kell venni, ki kell próbálni.

 

everyday messenger .jpg

 

Vegyük kézbe őket

 

Az első PD táska az Everyday Messenger volt, mely kb. egy éve készült el két változatban, 13 ill. 15"-es laptop tartóval. A többi PD táska csak szén- ill. hamuszürke verzióban kapható, ebből az oldaltáskából, futártáskából vagy általvetőből azonban létezik világosbarna is. Az a legszebb mind közül. Messenger táskák terén szerintem nem állunk rosszul, más gyártóktól is lehet kapni innovatív termékeket, de a PD újításai (mint a vékony, origamiként hajtogatható, mégis erős elválasztók, a mágneses záródás, a speciális időjárásálló anyagok), valamint a nagyfokú alakíthatóság miatt ez valóban különösen szép és praktikus táska.

 

everyday sling 01.jpgeveryday_sling_.jpg

Az aprónak tűnő Everyday Sling méretét meghazudtolóan sokrétű, és ha épp nincs szükségünk sok cuccra, akkor ennél könnyebb és jobban használható kis táskát nem sokat találni. Az Everyday Tote leginkább nagyméretű női táskának tűnik. Női szemmel nem tudom nézni, de úgy tippelek, a visszafogott, szürke szín lehet az egyetlen, ami egy hölgynek nem tetszene benne, mert egyébként csoda rugalmasan alakítható és megannyi plusz zsebet rejtő táska ez. A tripod ill. egyéb nagyobb holmik külső felfüggesztésére szolgáló pántok segítségével hátizsákká is alakítható, és az oldalán lévő zipzárakkal gyorsan elérhető a kameránk is.

 

back pack 20L and 30L.jpg

 

Az Everyday Backpack 20 ill. 30 literes változatban kapható. Előbbibe is rengeteg fotós vagy egyéb felszerelést lehet belepakolni, a teljes vállszélességű utóbbi viszont azon profik igényeit is kielégítheti, akik fullframe vázakkal, sok objektívvel mennek bevetésre. Hátrány lehet azonban, főleg azoknak, akik stúdióban fotóznak, hogy az alapból három vízszintes részre osztott (de akár egyetlen nagy terűvé is alakítható) hátizsák alsó két része csak oldalról érhető el. Számtalan módon lehet ugyan alakítani az elválasztókat, ám ez a táska megkívánja, hogy használója észben tartsa, mit hova rakott, hiszen nem lehet teljes egészében lenyitni az elejét vagy hátulját.

 

everyday_messenger_belso felepites.jpg

 

A 20 l-es hátizsák inkább való amatőr/hobbista fotósoknak, és a tükör nélküli rendszereket használók (jómagam micro 4/3-os gépekkel fotózok) még így is túl tágasnak érezhetik a fakkokat az apróbb objektívek számára. A kisebbik hátizsák hátsó részébe max. 15"-es laptop fér, és azt nagyon erősen fogja – aminek hátulütője, hogy szűkösnek érződik a hely, és pl. iratmappákat nem vagy csak nehezen lehet elhelyezni a laptop rekeszben. A teljes táskán átívelő oldalzsebekbe a memóriakártyáktól a telefonig nagyon sok mindent lehet tenni, de van, ami a pici zsebekből könnyen kicsúszik. Ezek a zsebek előre felé nyílnak, és végig ki kell őket nyitni, hogy kivehesd, amit oda raktál. Az everyday kitétel mégis helytálló: bármelyik táska megfelelő lehet mindennapi használatra – akár nem fotósoknak is.

 

Peak-Design-Everyday-Bags-csoportkep.jpg

 

Összegzés


Amikor anno megvettem életem első cserélhető objektíves fényképezőjét, arra jutottam, hogy még tán azt is könnyebb eldönteni, hogy kivel házasodjon össze az ember. Aztán rájöttem, hogy fotós táskát venni még sokkal nehezebb. Ha van az embernek némi ideje, kedve, pénze, ne adj' Isten tehetsége is, akkor jószerével bármely, ma kapható géppel csinálhat jó, vagy legalábbis neki megfelelő fotókat. Hanem a meglévő rendszerhez és igényekhez passzoló táskát megtalálni egészen extrém feladat lehet. És ami nekem jó, másnak nem lesz az.

 

backpack-live.jpg

 

Számomra fontos, hogy gyorsan és könnyen elő tudjam kapni a gépet, ha meglátok bármi megörökítendőt. Hogy legalább az egyik vázamat magammal hordhassam munkába is, és az összes apró-cseprő holmim, netán az A/4-es papírstószaim jól elférjenek, és könnyen megtalálhatóak legyenek. Az is szempont, hogy ne úgy nézzek ki a táskával, mint aki iskolába vagy épp túlélő túrára megy, sőt, ha lehet, ne is legyen egyértelmű, hogy fotóstáskát viselek. Mindezeknek a Peak Design több táskája is megfelel, csupán az ár marad érzékeny pontnak…

 

www.tripont.hu

 

http://www.tripont.hu/gyartok/peakdesign


Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.188300 másodperc.