Uzseka NorbertTeszt: Panasonic Lumix GX800 – a nagytudású törpe

Uzseka Norbert | 2017. Szeptember 27., Szerda 07:00

Teszt: Panasonic Lumix GX800 – a nagytudású törpe
A Panasonic kezdőknek szánt fényképezőgépe azoknak készült, akik kacérkodnak a fotózással, de nem szeretnének nehéz felszerelést magukkal hordani, sem lemondani a selfie-zésről.

hirdetés

Szerző: Uzseka Norbert

 

A Panasonic némileg zavarba ejtő módon nevezi el a különféle sorozatait ill. kategóriáit. Egyrészt a világ különféle régiói szerint eltérőek a nevek, másrészt a GX800 valójában nem az eddig megszokott, lelkes amatőr/középkategóriás/régi távmérős fényképező alakú GX sorozat tagja (mint a GX7 és a GX80), hanem a GF sorozat folytatása. Ez tehát a Pana belépő szintje, azoknak, akiket vonzana a cserélhető objektíves, komolyabb fotós világ, ám nem szeretnének rögtön irdatlan pénzeket költeni felszerelésre. Ugyanakkor ezek a kis masinák másodgépnek is kiválóak, és akként, tudásuk alapján profik igényeit is kielégíthetik.

 

Kézbe véve

Őszinte leszek: mikor először kézbe vettem a GX800-at, elnevettem magam. Hát még az olcsóbb kompakt gépek egy része is nagyobb meg nehezebb ennél a mütyürnél! A következő döbbenetet meg az hozta, mikor megnéztem a specifikációit, és elkezdtem használni. Merthogy a kis GX800-ba a Panasonic majd' mindent belepakolt, ami az utóbbi idők jelentős fejlesztése – kivéve a stabilizátort. Az sajnos nincs benne. Viszont a Panasonic objektívjeinek jó nagy része továbbra is stabilizált, így a szintén aprócska Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S. is, melyet kitben adnak a GX800-hoz.ba

Hiányzik továbbá az elektronikus kereső, ami különösen erős fényben nagy segítség a komponáláshoz. Magam nem szívesen mondanék le róla, de aki eddig csak mobillal fotózott, annak nem fog hiányozni.

Pláne, hogy mi minden egyebet nyújt a GX800! Van benne 4K fotó és videó (bár utóbbival max. 5 percet lehet egyfolytában felvenni), ami önmagában is szuper dolog, továbbá panoráma, time lapse, stop motion animáció, fókuszhalmozás, utólagos fókusz és így tovább – és ugyanaz a 16 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli, 49 fókuszpontos képérzékelő és frissített Venus Engine processzor, ami a legutóbbi Panasonic masinákban. Szerencsére a PASM módok sem hiányoznak, ahogy a wifi kapcsolat is remekül működik.

 

Ami viszont meglepő volt: a GX800-ba micro SD kártyát kell tenni, nem fér bele a szokásos SD kártya. Az okostelefonok világában ez nem feltétlenül hátrány, nekem is volt egy ilyen kártyám, amit kikaphattam a mobilból, de akkor is szokatlan, bár érthető megoldás.

 

A Panasonic arra is figyelt, hogy a kezdők is ki tudják használni a gép tudását, és a Pana gépekben megtalálható iA+ (Intelligent Auto) üzemmód, valamint a Scene Guide, vagyis a különféle fotós helyzetekhez előre beállított módok ebben nagyon sokat segíthetnek.

 

gx800rear.jpg

 

A 180 fokban előrehajtható érintőkijelzővel pofonegyszerű selfie-t készíteni, ráadásul olyan extra funkciókat is kapunk, mint a 4K-s selfie, amikor a kamera akkor lő, ha a képen látható emberek csoportjából mindenki mosolyog; a különféle szépítő utómunka effektek (Soft Skin, Defocus, Slimming, Beauty Retouch); sőt, a Background Control segítségével a selfie-k háttere is élesíthető ill. lágyítható. Mi több, panorámaselfie-t is lehet készíteni, ami szintén a csoportok fényképezésénél hasznos.

Ha előrehajtjuk a kijelzőt, a masina nyomban Self Shot, vagyis selfie üzemmódba vált, és a Face Shutter és Buddy Shutter funkciók még inkább megkönnyítik, hogy a megfelelő pillanatban készüljön a fotó (amikor épp senki nem takarja ki a másik arcát és így tovább).

A selfie-vel az az alapvető gond, hogy ha a fotó tárgya túl közel van az objektívhez, akkor az jó eséllyel torz lesz (túl nagy orr, ilyesmik), de a GX800 olyan könnyű, hogy valószínűleg elbírja egy normálisabb selfie-bot, és nagyobb távolságból fotózva magunkat kevésbé torzult eredményt kapunk.

 

20170315_1030160__720.jpg

Londoni Könyvvásár
Panasonic 12-32mm f/3,5-5,6 objektív, 1/320 másodperc, f/3,5, ISO 400
 

Ez mind szép és jó, de a GX800 szerencsére akkor is remekel, ha nem "önzőzésre" használjuk, hanem bármi egyéb fotózására. Minthogy cserélhető objektíves gép, a halszemtől a makrón át a madarászatra használt, messzelátó teleobjektívekig bármit rá lehet tekerni. Persze amilyen picurka a gép, az objektívek egy része elég furcsán fog rajta hatni, és a biztonságosabb fogáshoz inkább az objektívekbe kell majd kapaszkodni. Viszont a képek, amiket ezzel a géppel lehet készíteni, hozzák ugyanazt a magas szintet, mint a nagyobb Panák. A fókuszálás gyorsasága sem szerényebb, és a 4K fotó másodpercenkénti 30 képével nehéz elhalasztani a megfelelő pillanatot (már ha helyesen fókuszáltunk). Az pedig egészen sajátos élmény, hogy a Pana 12-32-vel, vagy más, hasonló apró objektívekkel úgy lehet zsebre vágni a masinát, hogy szinte a zsebünket se húzza le.

 

Persze, a könnyűségnek ára van. Nem csak az elektronikus kereső hiányzik (bár beépített vaku van, ám vakupapucs nincs), de gombból és tárcsából is kevesebb jutott rá, mint akár az eggyel nagyobb GX80-ra. Kezdő fotósok számára ez kevésbé lesz zavaró, mint azoknak, akik pont azt szeretik a Pana gépeiben, hogy annyira jól a saját igényeikhez alakíthatják a különféle programozható funkciógombokkal. Ám az érintőképernyő segítségével, a szerintem eléggé világos és áttekinthető menükből bármit könnyen beállíthatunk. Az sem mellékes, hogy hátul, ahol a legtöbb gépen négy irányban elosztva vannak irányító gombocskák, itt tárcsa van, melyet a négy irány szerint benyomva is lehet használni, és forgatva is. Ez igen hasznos megoldás, bár olyan érzékeny a tárcsa, hogy könnyű véletlenül is elforgatni.

A kamera akkumulátora tölthető USB-ről, de, lévén az is kisebb, kb. 200-220 fotót lehet készíteni egy töltéssel.

 

gx800flash.jpg

 

Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S.

A kitobjektívről annyit, hogy azoknak, akik a kompakt fényképezők felől érkeznek, melyekben 10x-es, 20x-os, akárhányszoros zoomok vannak, fura lesz, hogy 3x-os zoomot sem biztosít ez az objektív. A cserélhető objektíves világban sajnos nincsenek, vagy épp nagyon drágák az ilyen hatalmas zoom tartományt átfogó üvegek. A 12-32-esnél jobb kitobjektívet mégis nehéz lenne találni a GX800-hoz. Könnyű, kicsi, beépített stabilizátora jó esetben 3 fényértéket is megfog (kevesebb fényben is lehet vele alacsonyabb fényérzékenység, vagyis ISO mellett fotózni, vagyis kevesebb zaj lesz a képeinken). Emellett, bár nem túl fényerős üveg, híresen éles képet ad. A micro 4/3 rendszeren belül nagyon sokan esküsznek rá.

Full frame-es, avagy 35mm-es kisfilmes értékeken 24-64mm-es látószögtartománya remekül használható a legtöbb helyzetben, amikor a kezdő/amatőr fotósok előveszik a gépüket. A kezdő, 12mm-es látószöge épp elég tág, hogy remek tájképeket vagy városi fotókat készítsünk vele, nagyon sok minden belefér. A 32mm-es tele oldal már kevésbé erős, de sokszor jól jön, és majdnem eléri a portrékhoz használatos látószögtartomány alját (ami 35mm volna ebben a rendszerben, a micro 4/3 kétszeres szorzója miatt, hiszen ekvivalens 70mm-nél kezdődik a klasszikus portrétartomány). Így nagyon közeli portrékra még nem jó, de úgy bő-szekond és szekond plánban, kis szerencsével még talán mellképre is megteszi.

 

20170318_1030462__720.jpg

Harley Quinn és Méregcsók az MCM Birmingham ComicCon-on
Panasonic Lumix G Vario 12-35 f/2,8 II objektív, 1/500 másodpec, ISO 800, f/2,8

 

Összehasonlítás

A micro 4/3 rendszer másik gyártója, az Olympus is készített a GX800-hoz nagyon hasonló masinát. Ez az Olympus PEN E-PL8, melyben nincs 4K fotó és videó (s így nem lehet vele másodpercenként 30 fotót lőni), viszont van benne stabilizátor. Továbbá némileg drágább a GX800-nál.

 

Szóba jöhet még a Panasonic TZ100, mely csúcskompakt, vagyis nem cserélhető az objektívje, és a micro 4/3-nál kisebb, 1"-es az érzékelője. Viszont így is sokkal nagyobb ez az érzékelő, mint a mobiltelefonoké vagy az olcsó kompaktoké. Objektívje 10x-es zoomot ad, van benne aprócska elektronikus kereső, viszont az érintőképernyője fix. Úgy 20-25 ezerrel ez is drágább, mint a GX800.

 

Gx800sor.jpg

 

Végszó

A GX800 fekete, fekete-ezüst és barna-ezüst színben is elérhető (és létezik belőle narancs színű limitált verzió is, bár az csak elvétve kapható). Ára kitben 170 ezer Ft, és ér is annyit tudásához mérten, ám tartok tőle, hogy a kompakt/mobilfotózás felől érkezőknek így is túl drága. Ráadásul a számos tekintetben jobban használható GX80 alig valamivel kerül többe.

Ezzel együtt is remek masina ez, melyben minden megvan, hogy a kezdőket rabul ejtse, és bátortalan érdeklődőből a fotózás szerelmeseivé változtassa őket. A számtalan funkcióhoz remek képminőség társul, a videós képességek pedig elképesztőek – bár arra nem árt figyelni, hogy egy ilyen kicsi és könnyű masinával könnyű remegős felvételt készíteni, tehát valamiféle stabilizálás jól jön, ha szeretnénk ezt kiküszöbölni.

 

Pro

• remek felszereltség és képminőség egy rendkívül kicsi és könnyű gépben

• 4K fotó és videó

• megannyi funkció, ami jól jöhet a selfie-zőknek

 

Kontra

• kissé túlárazott

• elektronikus kereső hiánya

• micro SD kártya a megszokott SD helyett

 

Értékelés: 4,4

 

20170325_1030737_720.JPG

Mudi kutya
Panasonic Lumix G Vario 12-35 f/2,8 II objektív, 1/640 másodpec, ISO 200, f/2,8
 

 


A termék honlapja. 


A fenti fotók és további tesztképek megtalálhatók a Flickr oldalunkon.

 

 

Technikai adatok:

Panasonic LUMIX DC-GX800 digitális egyobjektíves tükör nélküli fényképezőgép

 

Rögzítési adathordozók: microSD Memory Card, microSDHC Memory Card, microSDXC Memory Card (Compatible with UHS-I standard SDHC / SDXC Memory Cards)

Képérzékelő mérete: 17.3 x 13.0 mm (in 4:3 aspect ratio)

Objektívrögzítés: micro 4/3

 

KÉPÉRZÉKELŐ

Live MOS Sensor

Fényképezőgép effektív képpontszáma: 16,00 megapixel

FELVEVŐRENDSZER

Felvételi fájlformátum

Állókép: JPEG (DCF, Exif 2.3), RAW, MPO (Micro Four Thirds szabványú 3D objektív felhelyezése esetén)

Mozgókép: AVCHD (hangformátum: 2 csatornás Dolby hang), MP4 (hangformátum: 2 csatornás AAC)

Oldalarány: 4:3, 3:2, 16:9, 1:1

Képminőség: RAW, RAW+Finom, RAW+Normál, Finom, Normál/MPO+Finom / MPO+Normál (Micro Four Thirds szabványú 3D objektív felhelyezése esetén)

Fájlméret (képpont)

Állókép: [4:3] 4592 x 3448 (L) / 3232 x 2424 (M) / 2272 x 1704 (S) / 1824 x 1368 (Micro Four Third szabványú 3D objektív felhelyezése esetén)/[3:2] 4592 x 3064 (L) / 3232 x 2160 (M) / 2272 x 1520 (S) / 1824 x 1216 (Micro Four Third szabványú 3D objektív felhelyezése esetén)/[16:9] 4592 x 2584 (L) / 3840 x 2160 (M) / 1920 x 1080 (S) / 1824 x 1024 (Micro Four Third szabványú 3D objektív felhelyezése esetén)/[1:1] 3424 x 3424 (L) / 2416 x 2416 (M) / 1712 x 1712 (S) / 1712 x 1712 (Micro Four Third szabványú 3D objektív felhelyezése esetén)

Mozgókép:

MP4

[4K] 3840x2160: 4K/30p: 100 Mbit/s/[4K] 3840x2160: 4K/25p: 100 Mbit/s/[4K] 3840x2160: 4K/24p: 100 Mbit/s/[Full HD] 1920x1080: FHD/60p: 28 Mbit/s/[Full HD] 1920x1080: FHD/50p: 28 Mbit/s/[Full HD] 1920x1080: FHD/30p: 20 Mbit/s/[Full HD] 1920x1080: FHD/25p: 20 Mbit/s/[HD] 1280x720: HD/30p: 10 Mbit/s/[HD] 1280x720: HD/25p: 10 Mbit/s

AVCHD

[Full HD] 1920x1080: FHD/50p: 28 Mbit/s, 50p rögzítés/[Full HD] 1920x1080: FHD/50i: 17 Mbit/s, 50i rögzítés/[Full HD] 1920x1080: FHD/25p: 24 Mbit/s, 50i rögzítés (érzékelőkimenet: 25 kép/s)/[Full HD] 1920x1080: FHD/24p: 24 Mbit/s, 24p rögzítés

Folyamatos felvételi idő (mozgókép):

AVCHD [FHD/50p]: kb. 60 perc H-FS12032 objektívvel/MP4 [4K/30p, 4K/25p]: kb. 40 perc H-FS12032 objektívvel

Tényleges felvételi idő (mozgókép):

AVCHD [FHD/50p]: kb. 30 perc H-FS12032 objektívvel/MP4 [4K/30p, 4K/25p]: kb. 20 perc H-FS12032 objektívvel

WiFi FUNKCIÓ: WiFi IEEE 802.11b/g/n, 2412–2462 MHz (1–11. csat.), Wi-Fi / WPA / WPA2, infrastruktúra mód

NFC: Nem

QR-kódos csatlakoztatás: Van

Jelszómentes kapcsolat: Igen (BE / KI választható)

FÓKUSZ

Kontrasztalapú autofókusz-rendszer, DFD technológia

Utólagos fókusz: Van

Fókusz-egymásrahelyezés: Van

Fókuszmód: AFS (1 kép) / AFF (Rugalmas) / AFC (Folyamatos) / MF

AF mód: Arc/Szem-érzékelés / Követés / 49-Area / Custom Multi / 1-Area / Tűhegy/(Teljes területen érintéses elérhető)

AF érzékelési tartománya: EV -4–18 (ISO100 egyenérték)

Csillagfényes AF: Van

Autofókusz-segédlámpa: Van

 

EXPOZÍCIÓVEZÉRLÉS

Fénymérő rendszer: 1728 zónás többmintás érzékelőrendszer

Fénymérési mód: Több / középre súlyozott / pont

Mérési tartomány: EV 0-18 (F2,0 fényerejű objektívvel, ISO 100 ekv.)

Expozíciós mód: Program AE, Rekesz prioritás AE, Zár prioritás AE, Manuális

ISO-érzékenység (szabványos kimeneti érzékenység): Autom. / intelligens ISO / 100 (kiterjesztett) / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400 / 12800 / 25600 (1/3 EV lépésben változtatható)/(Max. ISO3200 mozgóképrögzítés közben)

Expozíciókompenzáció: 1/3 EV lépésben, ±5 EV (±3 EV mozgókép esetén)

 

FEHÉREGYENSÚLY

Automatikus / Nappali / Felhős / Árnyékos / Lámpa / Vaku / Fehérbeállítás 1, 2, 3, 4 / Színhőmérséklet beállítása

Színhőmérséklet beállítása: 2500–10000 K 100 K-es lépésekben

 

ZÁR

Típus: Fókuszsíkhoz igazított zár egy redőnyre / elektronikus zár

Záridő

Állókép: Idő (max. 60 másodperc), 1/16 000 – 60 (Automatikus zár)/Mozgókép: 1/16,000 - 1/25

Önkioldó

10 s, 3 kép / 2 s / 10 s

 

MOTÍVUMPROGRAM SÚGÓ

Állókép:

Portré (módválasztó tárcsa) / Gyermek (módválasztó tárcsa) / Selymes bőr / Háttérfényben elmosódott / Nyugtató tónus / Különleges táj / Élénk kék ég / Romantikus naplemente / Élénk naplemente / Tükröződő víz / Tiszta éjjeli táj / Hideg éjszakai égbolt / Melegen fénylő éjszakai táj / Művészi éjszakai táj / Csillámló illuminációk / Éjszakai kép kézzel / Éles éjszakai portré / Virág / Étvágygerjesztő étel / Szép desszert / Állat mozgás közben / Éles sportfotó / Monokróm

Mozgókép:

Portré (módválasztó tárcsa) / Gyermek (módválasztó tárcsa) / Selymes bőr / Háttérfényben elmosódott / Nyugtató tónus / Különleges táj / Élénk kék ég / Romantikus naplemente / Élénk naplemente / Tiszta éjjeli táj / Hideg éjszakai égbolt / Melegen fénylő éjjeli táj / Művészi éjszakai táj / Éjszakai kép kézzel / Éles éjszakai portré / Étvágygerjesztő étel / Szép desszert / Állat mozgás közben / Éles sportfotó / Monokróm

 

SOROZAT

AE-sorozat: 3, 5, 7 kép 1/3, 2/3 vagy 1 EV lépésben, max. ±3 EV, egyszeri/sorozat

Fehéregyensúly-sorozat

3 expozíció a kék/sárga tengely vagy a magenta/zöld tengely mentén

SOROZATFELVÉTEL

Gyors sorozat

[Mechanikus zár] AFS: H: 5,8 kép/s, M: 4 kép/s (Live View funkcióval), L: 2 kép/s (Live View funkcióval)/[Mechanikus zár] AFC: H: 5 kép/s (1 területre fókuszáló AF módban), M: 5 kép/s (Live View funkcióval), L: 2 kép/s (Live View funkcióval)/[Elektronikus zár] AFS: H: 10 kép/s, M: 4 kép/s (Live View funkcióval), L: 2 kép/s (Live View funkcióval)/[Elektronikus zár] AFC: H: 6 kép/s, M: 6 kép/s (Live View funkcióval), L: 2 kép/s (Live View funkcióval)

Rögzíthető képek száma

Több mint 15 kép (adott sebesség mellett, RAW fájlok esetén)/Több mint 100 kép (ha nincsenek RAW fájlok)/(a memóriakártya típusától, az oldalaránytól, a képmérettől és a tömörítéstől függően)

4K PHOTO MÓD

4K fényképezési mód*

4K sorozat: 30 kép/másodperc/4K sorozat (S/S): 30 kép/másodperc/4K elősorozat: 30 kép/s, kb. 2 másodperc

 

PANORÁMAFELVÉTEL

Igen (normál / széles látószögű / önfényképező mód)

Exif-adatok

Van

Jelölő funkció

Igen (4K sorozat (S/S) módban)

TIME-LAPSE FELVÉTEL

Van

STOP-MOTION ANIMÁCIÓ

Van

 

VAKU

Beépített TTL vaku, GN5,6-egyenértékű (ISO200 ・m), ill. GN4,0-egyenértékű (ISO100 ・m), beépített felpattanó (Referencia)

Vakuüzemmód

Autom.*, Autom./vörösszemhatás-csökkentés*, Mindig be, Mindig be/vörösszemhatás-csökkentés, Lassú szinkr., Lassú szinkr./vörösszemhatás-csökkentés, Mindig ki * Csak iA és iA+ módban.

Szinkronizálási sebesség

Kevesebb mint 1/50 másodperc

Vakukimenet korrigálása

1/3 EV lépés ±2 EV

Vakuszinkronizálás

1. redőnyre szinkronizálva, 2. redőnyre szinkronizálva

 

CSENDES MÓD

Van

HÁTSÓ KIJELZŐ

TFT LCD-kijelző statikus érintővezérlővel, dönthető kijelző

Kijelző mérete

7,5 cm / 3:2 oldalarány / nagy betekintési szög

Képpontok száma

Kb. 1,04 millió képpont

Látótér

Kb. 100%

Állítható kijelző

Fényerő, Kontraszt, Telítettség, Vörös-zöld, Kék-sárga

Digitális zoom: 2x, 4x

 

Egyéb funkciók

Szintjelző, Valós idejű hisztogram, Segédvonalak (3 elrendezés), Középpontjelző, Kiemelés (állókép / mozgókép), Zebraminta (állókép / mozgókép)

 

ÖNFOTÓZÁS

Önfényképező mód

Igen (egy fókusztávolság, önkioldó: 1, 2, 3 vagy 4 kép, 4K PHOTO, Panoráma)

Zár

Exponálógomb, Érintés, Arcra működő exponálás, Kétszemélyes exponálás

Effektus

Lágy bőr: 10 szint, Szűrőválasztás: Kifejező / Retró / Feltűnő / Monokróm / Játék effekt, Háttérvezérlés: Életlenítés / Élesítés, Karcsúsító mód: 10 szint

 

FOTÓSTÍLUS

Állókép és mozgókép

Normál / Élénk / Természetes / Monokróm / L. monokróm / Táj / Portré / Egyéni

 

KREATÍV VEZÉRLÉS

Állókép

Kifejező / Retró / Régi napok / Feltűnő / Diszkrét / Szépia / Monokróm / Dinamikus monokróm / Durva monokróm / Selymes monokróm / Hatásos művészi / Dinamikus / Keresztfeldolgozás / Játék effekt / Toy Pop / Fehérítőkihagyás / Miniatűr hatás / Finom fókusz / Fantasy / Csillagszűrő / Egypontos szín / Napsütés

Mozgókép

Kifejező / Retró / Régi napok / Feltűnő / Diszkrét / Szépia / Monokróm / Dinamikus monokróm / Hatásos művészi / Dinamikus / Keresztfeldolgozás / Játék effekt / Toy Pop / Fehérítőkihagyás / Miniatűr hatás / Fantasy / Egypontos szín

MOZGÓKÉPES FUNKCIÓ

Flicker hatás csökkentés

[1/50] / [1/60] / [1/100] / [1/120] / KI

 

INTERFÉSZ

USB 2.0 Micro-B

HDMI

microHDMI TypeD / VIERA Link/Videó: Automatikus / 4K / 1080p / 1080i / 720p / 576p/Hang: Sztereó

Hang- és videokimenet: Nem

Mikrofon: Sztereó, szélzaj-kiküszöbölés: KI / Normál / Magas

Hangszóró: Monó

 

ENERGIA

Akkumulátor

Li-ion akkumulátor (7,2 V, 680 mAh, 4,9 Wh) (tartozék)/USB-táplálású töltés

Akkumulátor-üzemidő (CIPA szabvány szerint): kb. 210 kép H-FS12032 objektívvel

 

MÉRET / TÖMEG

Méretek (Szél. x Mag. X Mély.)

106,5 x 64,6 x 33,3 mm (a kiálló részek nélkül)

Súly

Kb. 269 g (microSD-kártya, akkumulátor, váz)/Kb. 239 g (csak váz)/Kb. 336 g (microSD-kártya, akkumulátor és H-FS12032 objektív)

 

 

 

 

 

 

(-)

 

 

 

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.115907 másodperc.