Teszt: Nikon D750: Strapabíró praktikus

Fotó Magazin | 2017. Szeptember 18., Hétfő 09:00

A beépített Wi-Fi funkcióval ellátott full frames gépvázat a japán gyártó a D810 és a D610 modellek közé pozícionálta. Visszatekintő cikkünk.

hirdetés

SZERZŐ I GONDÁR FLÓRA

 

A középkategóriás digitális tükörreflexes gépek kategóriájába sorolt FX-formátumú gépváz gyors és precíz AF-teljesítményt nyújtott a tesztelés során még kedvezőtlen fényviszonyok között is. Az élességállító rendszer mellett a magas képminőség is felírható a gép előnyei közé.

 

NikonD750.jpg

 

Strapabíró és praktikus kialakítás

A tartós, időjárásálló – por- és cseppálló – szigetelésekkel ellátott fémváznak köszönhetően a Nikon full frames fényképezőgépe zord időjárási körülmények között is biztonsággal bevethető. A mély markolat biztonságos tartást, stabil fogást biztosít, ezáltal a gép hosszabb időn keresztül is kényelmesen használható. A gépváz kompakt méretéből és kis súlyából adódóan praktikus útitárs lehet az igényes amatőrök, haladó fotósok számára. A Nikon D750 a tükröződésgátló bevonattal ellátott dönthető kijelzője egyedi nézőpontú alkotást tesz lehetővé, segítséget jelenthet a komponálásnál például makrófotózás, vagy videókészítés közben. A száz százalékos lefedettségű kereső ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a fotósok biztonsággal komponálhassanak. A beállítótárcsák is – a Nikontól jól megszokott módon – remekül kézre állnak, a kezelőfelület meglehetősen egyszerű használatot eredményez. A Nikon D750-nel a beépített Wi-Fi-funkciónak köszönhetően az elkészült felvételeket akár utazás közben is megoszthatjuk ismerőseinkkel a kompatibilis okoskészülékeinken keresztül, mindehhez csupán egy ingyenes alkalmazás – a Wireless Mobile Utility – telepítésére van szükség. A gép két SD kártyafoglalattal rendelkezik, így az egyik kártya túlcsordulása esetén nem kell új kártya behelyezésével bíbelődnünk, de úgy is dönthetünk, hogy egyik kártyára a JPEG-tömörített, a másikra pedig a RAW-formátumú (NEF) felvételeket rögzítjük.

 

NikonD750-1_720.jpg

Gyorsaság, sokoldalúság

A full frames D750 6,5 kép/másodperces sebességgel képes sorozatfelvételek készítésére, így a fotózás során rendkívüli precizitással és gyorsasággal örökíthetjük meg az eseményeket. Az éles képekért az 51 érzékelőpontos autófókuszrendszer felel, amely még rossz fényviszonyok között is pontos élességállítást tesz lehetővé akár -3Fé értékig. A „Csoportos AF mező”-mód hasznosnak tűnik olyan felvételek esetében, amikor a téma nem válik el élesen a háttértől. Ekkor az élességállító-rendszer automatikusan a közelebbi tárgyra fókuszál.

nikond750_rear.jpg

Káprázatos képminőség teljes képméreten

A 24,3 megapixeles FX-formátumú érzékelő a széles dinamikatartománynak köszönhetően kivételesen részletgazdag felvételeket eredményez. A lenyűgöző fényérzékenységből adódóan a gép tiszta, borotvaéles képeket produkál még rossz fényviszonyok között, nagy ISO-értékek mellett is. Az érzékenység ISO100 és 12800 között 1/3-os lépésekben állítható, de kiterjeszthető 50 és 51200 ISO közötti értékig. Az érzékenység vezérlése akár manuális módban is beállítható automatikusra. Ekkor megszabhatjuk az érzékenység legmagasabb értékét, illetve a leghosszabb záridőt. Az Expeed 4 képfeldolgozó processzornak köszönhetően nemcsak a zajszűrés hatékonyabb, de jelentősen gyorsabb a használat is. Megjegyzendő, a kontraszt tekintetében még lenne hova fejlődnie a masinának. A magas képminőséghez hozzájárul a fotók lenyűgöző, élénk színvilága is. A legrövidebb záridő 1/4000 sec, ezzel a pillanat töredéke alatt zajló események is könnyedén lencsevégre kaphatók.

 

NikonD750b_720.jpg

 

Fejlesztett videofelvételi lehetőség

A masina 1280 x 720 pixeles felbontás mellett 50/60p képkockasebességgel készít mozgóképet. A Nikon D750 a motoros rekesznek köszönhetően videófelvétel készítése közben is a teljes ISO-tartományban dolgozik, emellett állítható a záridő, a rekesz, valamint a hangerőszint értéke egyaránt. A vázat ellátták beépített mikrofonnal és fejhallgató-kimenettel, de külső mikrofon is csatlakoztatható a fényképezőgéphez.

NikonD750flash.jpg 

Összegzés

A Nikon D750 remek választás lehet olyan fotográfusok számára, akik gyakran fényképeznek eseményeken, mozgó témákkal dolgoznak. Az akciófotózásnál előny a gép által magas érzékenység mellett produkált kiváló képminőség, a pontos és villámgyors autófókusz és a lendületes – 6, 5 kép/ másodperces sebességű – sorozatfelvétel készítésének lehetősége. A halkan működő zárszerkezet csendes alkotást tesz lehetővé, ez előadás- és koncertfelvételek készítése közben különösen hasznos lehet. Nem utolsó szempont a praktikus kialakítás sem, ami szintén megkönnyíti, kényelmessé teszi a használatot nehéz körülmények között is.

 

A Nikon D750 honlapja

 

Nikon D750

PRO: beépített Wi-Fi, tiszta képek magas érzékenységnél is,

6,5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel

KONTRA: nehéz súly, magas ár

GYÁRTÓ: NIKON

TÍPUS: FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgép

KÉPÉRZÉKELŐ: 24 megapixeles 35,9 x 24 mm CMOS

ÉRZÉKENYSÉG: ISO 100 – ISO 12 800

KÉPFELDOLGOZÓ RENDSZER: EXPEED 4

KIJELZŐ: Kihajtható 3,2”-os LCD-monitor

AUTÓFÓKUSZ: Kontrasztalapú 51 pontos AF-rendszer

OBJEKTÍV BAJONETT: F-bajonett

SOROZATFELVÉTEL SEBESSÉGE: 6,5 kép/mp

VEZETÉK NÉLKÜLI KAPCSOLAT: Van

FÁJLFORMÁTUM: NEF (RAW), JPEG, MOV

ADATHORDOZÓ: SD, SDHC, SDXC

MÉRET: 140,5 x 113 x 78 mm

SÚLY: 840 g

ÁRA: kb. 570.000 Ft

PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS: KIVÁLÓ

PONTSZÁM: 4,8

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.114432 másodperc.