Fotó MagazinSIGMA 14mm F1.8 DGF HSM I ART teszt

Fotó Magazin | 2017. November 28., Kedd 11:00

A Sigma a 14mm –s, F1,8 fényerős szupernagylátószögű objektívet idén júniusban, Japánban a CP- fotókiállításon mutatta be a szakközönségnek.

hirdetés

Ez az objektív a legjobb fényerejű, amit a Sigma eddig gyártott. Megfelelő bajonettcsatlakozással a Nikon, Canon, és Sigma kamerákhoz kapható. A Sony kamerákon adapterrel csatlakoztatható. Az objektív Magyarországon július óta vásárolható kb. 480 000 Forintos áron.

 

SZERZŐ: BENKŐ SÁNDOR

 

Az objektív nem sok ideig volt szerkesztőségünkben, mégis egy átfogó és részletes benyomást szerezhettünk róla a tesztünk során. A használt tesztkamera egy Canon 5DS volt 50 megapixellel.

 

Lássuk a részleteket

 

Ezzel a 14mm-es optikával a Sigma már összesen 11 fixgyújtótávolságú objektívet kínál az ART -szériában. Ez az objektív nemcsak a legnagyobb szögű a szériából, hanem egyben a legfényerősebb teljes képkockás (Full Frame) szupernagylátószögű objektív. Az új objektívvel a fotográfusnak egyértelmű lehetőségi adódnak, hogy újlátványú, kreatív felvételeket készítsen. Különösen a 27cm-es legkisebb fókusztávolság ad erre alkalmat, amivel az előteret erőteljesen kihangsúlyozhatjuk a háttér előtt. Az autófókusz ultrahang-irányítású, de bármikor manuálisan korrigálható is.

 

 

14mm-f1-8-dg-hsm-a-450-e57.jpg

 

A Sigma 14mm F1.8 DG HSM ART objektív felépítése 16 lencsetagból áll, amelyek 11 csoportban rendeződnek.  A három FLD -üvegelem és további 4 SLD –lencsetagnak különösen alacsony a szórtfény érzékenysége, de emellett a kromatikus aberrációt is hatékonyan csökkentik.

A 80mm átlós frontlencse egy préselt aszférikus elem, amely felelős a nagylátószögért és a nagy fényerőért. Ez az elem továbbá csökkenti a képtorzítást és egyben csökkenti a képszélek felé fellépő enyhe fénycsökkenést is. A blende 9 lamellából áll, amelyek egy majdnem kerek nyílást mutatnak és ezzel gyönyörű bokeh hatást tesznek lehetővé. A 126mm hosszú és 95mm széles objektív 1,17 kg súllyal nem épp pehelysúlyú, viszont garancia a képminőségre, mivel kevés beépített, műanyagot feltételez.

Az üvegfelület víz- és olajtaszító, a bajonettet tömítőgyűrű veszi körül a por és a víz kivédésre. A minőségi kivitelezésű és robusztus váz nemcsak szép látványt nyújt, de emellett profi minőségű képeket is készít, és látszik rajta, hogy hosszú, megbízható használatra tervezték.

 

kicsi_BS_8805.jpg

 

kicsi_BS_8816.jpg

 

Összefoglalva


Tesztünk során meggyőződhettünk, hogy a relatív magas árért a vásárló kiváló minőséget kap, ami nem csak az objektív kialakításában jelenik meg, hanem a tesztképeken is. Az objektív súlya ellenére könnyedén és pontosan fókuszált, a fókuszpontot hamar megtalálta és az 50 megapixelt megfelelő felbontással látta el.  Ily módon részletgazdag fotók készülhettek, megfelelő kontraszttal és neutrális színvisszaadással. Összességében egy abszolút egyéni optikával találkoztunk, amely minden probléma nélkül teljesítette a sikeres ART -széria felé támasztott elvárásokat.


sigma-foto.hu

 

PRO

Kiválós felbontás, színkezelés és kontraszt

KONTRA

Viszonylag nagy méret és súly

 

Értékelés

4,8 KÍVÁLÓ

 

TECHNIKAI ADATOK

Gyártó:                                   Sigma

Modell:                                   14mm F1.8 DG HSM ART

Gyújtótávolság:                      14mm

Fényerő:                                 F1.8

Legkisebb blende:                  F16

Lencserendszer:                     16 lencse 11 csoportban

Lamella:                                 9

Legkisebb fókusztávolság:      270mm

Képstabilizátor:                      nincs

Autófókusz:                 van

Filtermenet:                nincs

Súly:                            1.170g

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.117452 másodperc.