Fotó MagazinPanasonic Lumix DMC-GH5 – a filmesek fényképezőgépe

Fotó Magazin | 2017. November 13., Hétfő 11:00

Panasonic Lumix DMC-GH5 – a filmesek fényképezőgépe
A Panasonic Lumix GH4 az a fényképező, amelyet profi filmesek is használnak videófelvételekhez. Utódjára, a GH5-re közel 3 évet kellett várni, és tényleg számottevő és remek újításokkal szolgál úgy videózás, mint fotózás terén.

SZERZŐ I UZSEKA NORBERT

 

A micro 4/3 rendszer egyik csúcsa a GH5, ez már akkor is nyilvánvaló, ha az ember csak a specifikációkat olvassa el róla. De legnek számít méret tekintetében is: a por- és cseppálló, -10 fokig üzemképes, magnéziumötvözetből készült váz önmagában 725 grammot nyom, és kb. akkora, mint a profibb APS-C-s tükörreflexes gépek. A micro 4/3 rendszer egyik legfőbb előnye, a kisebb méret és súly tehát itt nincs meg, de van más, amiért egy, az APS-C szenzoránál kisebb érzékelőlapkát rejtő, mégis ugyanakkora masinát érdemes lehet megvenni.

 

Újdonságok a korábbi modellhez képest

A GH5 elsősorban a videós képességek terén veri kenterbe a DSLR gépek zömét és irdatlan drága, profi videókamerákat is. Már a GH4 képességei is olyanok, amiket talán csak a profi filmesek tudnak teljes egészében kihasználni, és ez most még inkább így van. A GH5-be is bekerült a G80-ban bemutatott, Dual I.S. 2 nevű, rendkívül hatékony stabilizátor rendszer, mely egyrészt a vázban található, másrészt a megfelelő objektívek stabilizátorával együttműködve 5 fényértéket is képes megfogni. Ez videózás közben is kiválóan működik – némi odafigyeléssel külön stabilizátor, állvány vagy steadicam nélkül is elképesztően jól kiküszöböli a kézremegés vagy a járás okozta bemozdulást.

Jelentős újítás, hogy a GH5 már 60 kép/másodperc sebességgel tud fotózni ill. videózni 4K-ban (8 megapixeles, cropolt formában), valamint itt van a filmgyártásban alkalmazott 4K 30p 4:2:2 / 10-bites mód is. Emellett immáron elérhető a teljes szenzort használó (pontosabban 18 megapixeles képet rögzítő) 6K mód, mely 30 kép/másodperc sebességgel lő – s mindkét verzióval időbeli korlátozás nélkül lehet filmezni. Megvannak a különféle filmes színprofilok és beállítások (Cinelike-D és –V, Like 709, V LogL, mely utóbbiért sajnos külön fizetni kell), melyekhez továbbiak érkeznek majd firmware frissítés formájában. Lassított felvételt Full HD-ban az eddigi 96 fps helyett már 180 fps sebességű felvételből lehet készíteni, és végre van mód Auto ISO-t használni a manuális beállítású videózásnál is.

 

20170318_1011204.JPGBirminghami csatorna este

Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8 II ASPH. POWER O.I.S. objektív

35mm, f/2,8, ISO 800, 1/50 másodperc


A különféle 4K és 6K módok fotózásra is használhatók, és a másodpercenkénti akár 60 fotót készítő géppel sokkal könnyebb elkapni a megfelelő pillanatot – bár természetesen fotós tudásra, helyes beállításokra itt is szükség van. Nem hiányoznak az utóbbi idők olyan Panasonic fejlesztései sem, mint pl. az utólagos fókusz, vagy a fókuszsorozat, mely nagy segítség makrófotózáskor, mellyel az általunk kijelölt mélységben lesz éles a kép.

A GH5 16 helyett 20 megapixeles szenzort kapott, mely valós méretében persze nem nagyobb, mint az eddigi micro 4/3-os gépeké. Viszont a hozzá kifejlesztett új Venus Engine processzor tényleg minőségi ugrást hoz – magam úgy tapasztaltam, hogy az összes Pana gép közül a GH5-nek van a legszebb, legrészletgazdagabb, legszínhelyesebb képe.

A fókuszálást az eddigi 49 helyett 225 fókuszpont teszi lehetővé – az autofókusz álomszerűen gyors és pontos, de a mozgáskövető fókusz is rengeteget fejlődött. Követő fókusz mellett a GH5 már 9 kép/másodperc sebességre képes mechanikus rekesz mellett (a K-s módoknál elektromos redőnyt használ).

 

highres-Panasonic-Lumix-GH5-Leica-12-60mm-Lens-2_.jpg

 

Kézbe véve

Elsőre talán nem szúr szemet, hogy a hátsó, kihajtható érintőképernyő nagyobb a szokásosnál, 3,2"-es, ám azt nyomban észreveszi az ember, hogy az elektronikus kereső mérete is megnőtt. Ez így egyike a piacon található legjobbaknak.

A különféle kezelőgombok és tárcsák kiosztása nem különbözik nagyon a GH4-étől – talán a videós gomb felülre kerülése a leglátványosabb újítás. A helyén egy mini joystick található, melynek számos funkciója közül a legjobb a fókuszpont ill. –terület kiválasztása. Viszont a GH5-ből hiányzik a beépített vaku, mely, az efféle kis villanók szerény minőségét tekintve nem nagy hátrány – ezt a gépet úgyis elsősorban profik fogják megvenni, akiknek bizonyára van külön vakujuk.

A GH5-be egyszerre két, nagy sebességű (UHS II) SDHC/SDXC memóriakártyát is be lehet tenni, és beállíthatjuk, hogy melyikre mit mentsen a gép, továbbá akár bekapcsolt állapotban is cserélhető a megtelt kártya! De ezt a masinát amúgy is kedvünk szerint testre szabhatjuk, sőt a menübeállítások kimenthetők a kártyára. Újdonság még a bluetooth, mely a szintén hasznos wifi mellett csak még inkább megkönnyíti, hogy kameránkat okostelefonról vagy tabletről irányítsuk.

A GH5-höz is készült portrémarkolat, melybe plusz akkumulátort tehetünk, megduplázva az üzemidőt. A 3,5mm-es sztereó mikrofonbemeneten túl megvásárolható a DMW-XLR1 nevű mikrofonadapter, mellyel profi mikrofon csatlakoztatható a géphez. A teljes méretű HDMI csatlakoztató is nagy előny a videósok számára.

 

20170316_1000664.JPGPáva a londoni Kew Gardensben

Panasonic Leica DG Vario Elmarit 12-60mm f2.8-4 objektív, 12mm, f2.8, ISO 400, 1/80 másodperc

 

Tapasztalatok

Elsőre szoknom kellett a GH5 méretét, súlyát, de annyira jó fogása van, hogy szinte meg sem éreztem, pedig a vele egyidőben kijött, kitben is megvásárolható Panasonic Leica DG Vario Elmarit 12-60mm f2.8-4 objektívvel felszerelve már közelíti az 1 kg-ot.

A kisebb szenzorméret egyik hátulütője az, hogy kevesebb fényben ill. magasabb érzékenység (vagyis ISO) esetén kevésbé részletes ill. szép képet kapunk. Mindkét micro 4/3-os gyártó, a Panasonic és az Olympus is rengeteget tesz azért, hogy ezt a hátrányt ledolgozza. A GH5 esetében egyrészt a Venus Engine tesz róla, hogy ISO 3200-ig nagyon jó minőségűek legyenek a fotók (afölött már erős a zajosodás), másrészt pedig a szuperhatékony stabilizátor is segít. Főleg statikus témáknál, ill. ha nem cél a mozgás kimerevítése, óriási segítség, hogy akár 1 másodperces exponálást is ki lehet tartani kézből, ami sok esetben elég is ahhoz, hogy ne kelljen túlságosan feltekerni az ISO-t.

 

20170318_1000716.JPG

St. Phillip’s Cathedral, Birmingham

Panasonic Leica DG Vario Elmarit 12-60mm f2.8-4 objektív, 12mm, f14, ISO 1600, 1/5 másodperc (kézből)

 

Összegzés

A GH5 elképesztő egy kamera. Már a GH4 is legendás darab volt, és tudása ma is lenyűgöző, de a GH5-be sikerült annyi és olyan újítást tenni, hogy mind filmeseknek, operatőröknek, mind pedig profi fotósoknak legyen miért kifizetni az amúgy érthető módon magas árat. Bár mind a Panasonic (pl. G80), mind az Olympus gyárt olyan gépeket, melyek a magasabb igényű fotósoknak is megfelelnek, a GH5 az Olympus OM-D E-M1 Mark II gépével együtt a végső bizonyíték arra, hogy a micro 4/3 rendszerben is lehet csúcsminőségű, tudásukban, felszereltségükben a nagyobb szenzorra építő gépeket is leköröző kamerákat készíteni.

Pontszám: 4,9

 

 

Flickr album a fenti tesztfotókból és további képekből

 

A GH5 magyar honlapja 

www.videopart.hu

 

GH5Eisa.jpg 

 

TECHNIKAI ADATOK

Panasonic Lumix DMC-GH5

 

PRO

Rendkívül sok és valóban hasznos szolgáltatás egy kényelmes, időjárásálló vázban

 

KONTRA

Nagy méret és súly, magas ár

 

KÉPÉRZÉKELŐ

20 megapixel micro 4/3 CMOS (17,3 x 13 mm)

 

KÉPFELDOLGOZÓ EGYSÉG

Venus Engine

 

ADATTÁROLÁS

SD, SDHC, SDXC

 

FÓKUSZÁLÁS

225 fókuszpont

 

LCD KIJELZŐ

8 cm, elforgatható TFT LCD-kijelző statikus érintővezérlővel, kb. 1,62 millió képpont

 

CSATLAKOZÁS

Wifi/QR kód/Bluetooth

 

ZÁRSEBESSÉG:

60-1/8,000mp + bulb

 

KERESŐ

OLED paneles élő képkereső, 3,38 millió képpontos, látómező: kb. 100%

 

VAKU

nincs

 

FÁJLTÍPUS

RAW és JPEG

 

MÉRET

138,5×98,1×87,4 mm

 

SÚLY

725 g (SD-kártya, akkumulátor, váz)

 

ÁRA

279.900 Ft (csak a váz)

 

 

panasonic_dmc_gh5_mirrorless_micro_four_1283257.jpg 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.136964 másodperc.