OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO – addiktív!

Uzseka Norbert | 2023. Március 27., Hétfő 07:00

OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO – addiktív!
1:1-es leképezési arányú makró objektívet alighanem minden tükörnélküli rendszerben találni már. 2:1-es nagyításút már kevésbé, pláne olyat, ami autófókuszt is tud. Az OM 90-es ilyen.

hirdetés

A makró fotózás külön műfaj. Van, aki szerint merő unalmas pepecselés, más viszont boldogan vagy épp zen jellegű meditatív állapotban tölt órákat azzal, hogy különféle élő és élettelen témák apró, szabad szemmel nehezen látható részleteit megörökítse. A makrózásnak megvannak a maga szabályai, trükkjei, és még azoktól is számottevő türelmet igényel, akik már profik benne.

Egyik legfőbb jellemzője, hogy ilyen közeli / ilyen nagyítású képeknél a mélységélesség nagyon, de nagyon keskeny tud lenni. A kisebb szenzorral szerelt fényképezőknek megvan az az előnyük, hogy azokon nagyobb a mélységélesség, tehát némileg egyszerűbb velük makrózni. Az OM System 90mm-ese mikro 4/3-os rendszerre készült, melynek érzékelőlapkája negyede a full frame-esnek.

 

Kézbe véve

Micro 4/3 vonalon elég hosszú objektívnek számít a 90-es a maga 136 mm-ével, bár átmérője (69,8 mm) alig jelentősebb, mint a foglalat, melyre kerül. 62 mm-es szűrő megy rá, ill. cső jellegű napellenző, mely a teszthez nem állt rendelkezésemre, mindenesetre hozzátesz még pár centit a hosszhoz.

 

Az objektív elején találjuk a magától értetődően méretes kézi élességállító gyűrűt, melyet hátrahúzva manuális fókuszálásra áll át a gép, és előkerül a távolságskála.

A következő szegmensben három kapcsolót/gombot találunk. Legalul van az L-Fn nevű, OM/Olympus vázakon programozható funkciógomb, fölötte kapcsolhatjuk ki-be a rendkívül effektív (megfelelő OM vázon akár 7 fényértéket is megfogó!) stabilizátort. Legfölül a háromállású fókuszlimitert találjuk, mely rendkívül hasznos megoldás arra, hogy az objektív ne a teljes fókusztartományban keresgélje a fókuszt AF módban. Ha nagyon közeli képet lőnénk, állítsuk a piros S-sel is jelzett Super Macro állásba, ha témánk 25-50 cm-re van gépünktől, akkor középre, ha pedig kivételesen nem valami közeli témát akarunk elkapni, hanem bármi egyebet, amire ez az amúgy teleobjektívként is kiváló üveg jó lehet, akkor a 0.25m – végtelen állásba.

 

Az objektív megkapta az IP53 besorolást, mely megfelelő vázzal együtt használva az átlagnál hatékonyabb por- és cseppálló bevonatot jelent.

 

A teszthez az OM-5 vázat használtam, mely esetében helyesebb azt mondani, hogy az objektíven volt a váz, mintsem fordítva, mindazonáltal ezen a kisebb masinán is jó volt a fogása, nem érződött túl nehéznek a maga 453 grammjával.

 

topstory_9035_90mm_90macro_BLK_Stand_MF.jpg

 

Tudás, felszereltség, tapasztalatok

Túlzás nélkül lehet ezt az objektívet szenzációsnak nevezni. 2:1-es nagyítást nagyon kevés obi tud, ilyen makró közelségben még sokkal kevesebb képes automata fókuszálásra. Mindennek a tetejében még jól felépített, jól használható, strapabíró darab is.

 

Ugye az 1:1-es makró azt jelenti, hogy az erre képes objektív olyan közelit tud lőni, melyen a téma 1 centimétere szintén 1 cm lesz a szenzoron (mely széltében a micro 4/3 rendszer esetében úgy 17 mm). A 2:1-es nagyítással viszont ki tudjuk tölteni a képmezőt 8,5 milliméteres bármivel. Ez olyasmi, ami akkor üt be igazán, ha az ember kipróbálja, és a saját szemével látja…

 

A makró objektíveknél alapkövetelmény, hogy éles képet adjanak, lehetőleg minden rekeszen, faltól falig. A makró fotókon általában nagyon is le kell rekeszelni, hogy a mélységélesség ne csak a milliméter töredéke legyen. Viszont minden szenzornak ill. objektívnek megvan a határa, az a legszűkebb rekesz, ahol már beüt a diffrakció, így a kép, főleg a szélein, lágyulni kezd. Minél kisebb a szenzor, annál tágabb blendén következik ez be. Más szóval aki makrózni akar, annak bizony még ezzel is sakkoznia kell, és ez nem egyszerű.

Szerencsére az OM 90mm-es objektívről elmondható, hogy nagy általánosságban éles a képe. Középen pláne, a képszélen mondjuk a legtágabb f/3,5-nél még nem annyira penge, mint némileg lerekeszelve, de így is nagyon rendben van.

 

Teleobjektívként használva minden sima, az objektív szép éles képet ad, és egyébként makróra állítás nélkül is jóval közelebb enged a témához, mint a legtöbb objektív (bármely rendszerben).


720_20230305_3050018angyalmeret.jpg

Angyal méret

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400

720_20230305_3050015angyalkozeli.jpg

Angyal nagyon közeli

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/5 mp, rekesz: f/16, ISO: 400


720_20230305_3050014angyalmakro.jpg

Angyal makró

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/4 mp, rekesz: f/16, ISO: 400


Makrózáskor, tehát S-Macro állásba kapcsolva az első, amit tapasztal az ember, hogy a legtágabb rekesz f/5-re csökken. 1:1-en, pláne 2:1-es leképezés mellett, még itt is leheletvékony a mélységélesség, úgyhogy általában muszáj is lejjebb rekeszelni. Aztán már a témán ill. a fotóson múlik annak megítélése, hogy mi néz ki jól, mi elég éles. f/22-ig rekeszelhető az objektív, ott azért már jelentkezik a lágyulás, amit a makró eleve felerősít, de jól használva azzal is lehet jó képeket lőni, f/18-ig meg simán.

 

Ha azonban mégsem lennénk elégedettek a blende szűkítésével elérhető mélységélességgel, ill. hogy az mennyire éles, akkor ott van az a remek dolog, amit az OM5 is tud, és focus bracketingnek hívják (minthogy az OM5-ben nincs magyar nyelvű menü, így ott tényleg). Ez a fókuszhalmozás azon verziója, amikor a fényképező maga állít össze egyetlen fotót az általunk beállított paraméterek szerint lőtt fotókból. Jó esetben ezen a képen már minden éles lesz, aminek annak kell lennie. Így gépen belül készítve, az OM5 esetében legalábbis, némileg vágott képet kapunk, azt is csak jpg-ben. Viszont ha RAW-ban (is) fotózunk, a sorozat képeiből utólag viszonylag egyszerű egyetlen képet összerakni, pl. Adobe Lightroom és Photoshop segítségével. Ez a módszer persze statikus témánál tud igazán működni, hiszen a sorozat elkészülte még fényben gazdag körülmények között is igénybe vesz némi kis időt, ami egy fürgébb rovar vagy más lény számára elegendő lehet, hogy bemozduljon, s ezzel elrontsa a murit. (Uggyanez áll az OM-5-ben is elérhető nagy felbontású módra, mely kb. 50 megapixeles képet készít az alap 20 mpx-es helyett.)

 

720_20230307_3070013vizkopofokuszsorozat.jpg

Fókuszsorozat vízköpővel

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 200

 

 

Nem mintha olyan nagyon egyszerű lenne élőlényeket makrózni. Nálam március elején járt az objektív, amikor még nem igen mozgolódott egy ízeltlábú „barátunk” sem, úgyhogy ez a része most kimaradt, de magától értetődik, hogy gyorsabb záridőre lehet szükség a legtöbbüknél, miközben a mélységélesség megköveteli a szűkebb blendét.

S még ha van is elég fényünk, akkor is megtörténhet, hogy az objektív túl közel van a témához, és leárnyékolja azt. Ha 2x-es nagyításban szeretnénk megörökíteni témánkat, kb. 6,5 centire kell megközelítenünk azt, míg ha megelégszünk az 1:1-es leképezéssel, akkor 9 és fél centiről lőhetjük. Veszélyesebb hüllők, rovarok, pókok esetén ez még mindig kényelmetlenül közel van, de ne feledjük, valószínűleg ők sem repesnek az örömtől, hogy valami óriás próbálja őket lefényképezni. Ez az a terepe a makrózásnak, amihez nyilvánvalóan az adott lények ismerete is szükséges, nem „csak” a fotózásé.

Ám ha kevés a fény, vagy leárnyékol az obi, akkor még mindig beszerezhetünk megfelelő makró vakut ill. fényforrást.

 

Továbbá állványra is szükségünk lehet. Különösképp 2:1-es makrózásnál minden töredékmilliméter számít a fényképező elhelyezésénél is. OK, hogy van brutál jó stabi és makrón is működő AF, de a kezünk önkéntelen remegése, testünk mikromozgásai még így is meghiúsíthatják a megfelelő pontján éles kép elkészültét. Ilyenkor derül ki, hogy mennyire hasznos a fotósállványunk, tudjuk-e úgy használni, hogy elég közel kerüljön a fényképező a témához, és tudjuk-e úgy állítgatni, hogy meglegyen az élesség.

 

Amiben az autófókusz nagy segítség lehet, de fontos látni, hogy az bizonyos körülmények között ugyanúgy küzdeni fog, ahogy a nem-makró objektíveké is. Jelesül, ha kevés a fény, ill. ha a téma nem elég kontrasztos, akkor bizony lesz némi keresgélés, meg amúgy is makró üzemmódban lassabban állít élességet (érthető módon). És ha azt nézzük, hogy 1,7-0,85 centis téma kitölti a képmezőt, akkor számíthatunk rá, hogy ilyen apró felületen nem lesz elég kontraszt, amibe az AF kapaszkodhat. De már az is óriási segítség, hogy van AF makró módban, és hogy számos esetben el is találja, amit kell. A többire ott van a szépen járó, nüansznyi állításokra is alkalmas manuál-gyűrű.

 

720_20230305_3050089fank.jpg

Közeli fánk

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400

 

720_20230305_3050094_fankmakro.jpg

Makró fánk

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/1,7 mp, rekesz: f/22, ISO: 400


 

És akkor a slusszpoén: az objektív együtt tud működni az Olympus MC-20 telekonverterrel, amivel 4x-es nagyítás érhető el. Az nem járt nálam a teszt kapcsán, de biztos vagyok benne, hogy azzal éles képet összehozni melós dolog (minthogy két fényértéket veszít a konverter által az objektív a legtágabb rekesz tekintetében), ám annál elképesztőbb az eredmény.

 

A magam részéről sosem voltam nagy makrós, de amit ez az objektív művel, az egyszerűen addiktív, és mikor ráállt az agyam meg a kezem a makrózásra, kb. mindent is lefényképeztem vele, kétszer. Rendkívül jó móka látni a dolgok és élőlények apró részleteit, egészen máshogy néz utána az ember a világra. Már csak ezért is megéri.


 

Teleobjektív

De a 90mm nem pusztán makró objektív ám! Full frame-re átszámolva 180 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő látószöget ad, magyarán egész megtermett teleobjektív. Ezt a látószöget, pláne f/3,5-ös legtágabb blendével, igen kevés objektív tudja micro 4/3 rendszerben (vagy bármi másban).

Ez már az a fajta tele, amivel már meg lehet próbálni becserkészni madarakat és vadakat. Nyilván van a rendszerben ennél „messzelátóbb” üveg is, de persze nem csak madarászásra jó egy nagyobb tele. Emberlakta környezetben és a természetben egyaránt remekül használható apróbb részletek ill. amúgy elérhetetlen távolságban lévő témák megörökítésére.

 

Nyilván használható portrézásra is, két dolgot észbentartva: 1. már egy fej-és-vállak típusú portréhoz is elég messze kell állnunk alanyunktól, így ha instruálni is szeretnénk, akkor készüljünk fel rá, hogy meg kell emelnünk a hangunkat, és 2. ezen a látószögön az emberi arc némileg kikerekedik, ha ez a jó szó. Egyszóval ha teljesen szembe néz velünk a portré alanya, egyenesen előre, hogy nem fordítja el az arcát, akkor mindkét füle is jól látszik majd, és ez a fajta „kilapulás” nem mindenkinek áll jól.

 

720_20230303_3030210fakopancs.jpg

A fakopáncs, aki nem repült el

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800

 

 

Összehasonlítás

Micro 4/3 rendszerben további négy autófókuszos makró objektív elérhető: Panasonic 30mm f/2.8 ASPH Mega OIS Macro, Olympus ED 30mm f/3.5 Macro, Panasonic Leica 45mm f/2.8 OIS Macro, és OM System M.Zuiko 60mm f/2.8. Ezek egyike sem volt nálam a 90-es tesztjekor, sőt, sajnos csupán a 60-ast volt szerencsém korábban röviden kipróbálni. Így elsőkézből való összehasonlításra nincs módom, ezért alaposan utánaolvastam a neten a különféle tesztekben és véleményekben, melyek elsősorban a 60-ast emlegetik. Nem véletlenül, hiszen messze ez a legközkedveltebb makró üveg a rendszerben, ráadásul az egyik legélesebb obi is a palettán. Ha eddig bárki azt mondta, hogy micro 4/3-os makró, mindenki rávágta, hogy Olympus 60mm.

Hogy ez változik-e, majd kiderül. Ahogy nézem, kb. fele-fele arányban oszlanak meg a vélemények arról, hogy a 90-es élesebb képet ad-e. Annyi bizonyos, hogy a 60-as megáll az 1:1-es leképezésnél, amit úgy 8,3 centiről tud lőni. Ugye ez ekv. 120mm-es obinak felel meg, ami éppenséggel jobban használható portrézásra is, ám kevésbé „messzelátó” tele. A legtágabb rekesz terén csekély az előnye, méret és súly tekintetében számottevő a különbség (56 x 82mm, 185 gramm), s még jelentősebb az árban. Mert míg a 60-as 220 ezerért vihető, cikkem tárgya 100 Ft híján 600 ezer jó magyar forintba kerül. Az pedig ijesztőbb annál is, mint amikor egy pókkal nézel farkasszemet 2:1-es nagyításnál.

 

720_20230303_3030235pirostelefon.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800

 

Összegzés

Hogy megéri-e a 90-es azt a 600 ezret? Azt gondolom, akinek szenvedélye (vagy munkahelyi kötelessége) a makrózás, az már tán meg is vette, vagy már azóta csak vajaskenyeret eszik, mióta bejelentették. Túl azon, hogy jó móka-e makrózni, mert ez szubjektív, ez az objektív rendkívül sokat tesz ahhoz, hogy minél könnyebben menjen vele a munka. A fókuszlimiter, az időjárásálló bevonat, a manuálgyűrű, az autófókusz, a brutálisan erős stabilizátor, az OM gépek fókuszhalmozása – mind-mind olyan extra, amit sok nem-makró obi is megirigyelhetne, a makróüvegek között pedig végképp párját ritkítja az ilyen jól felszerelt objektív. Ja, és a „standard” makrókhoz képest nem „csak” 1:1-es leképezést, de 2:1-es nagyítást tud, s még ott is működik az AF. Nem mellesleg teleobiként is remekül bevethető, a nagyobb teléket igénylő témáknál is hozza a szintet (gyors AF, szép képélesség stb.). Érthető, hogy mindezek után megkérik az árát (plusz államunk megkapja a brutál magas ÁFÁt…).

 

Értékelés: 4.8 pont

Pro:

- kivételes makró objektív, ami 2:1-es leképezést is tud, működő AF mellett, ráadásul nagytelének sem utolsó

Kontra:

- van az a makrós eset, amikor meg kell küzdeni az élességért

 

Az objektív honlapja

 

web_9035_90mm_OM-1_BLK_Top_90macro_BLK_MF.jpg

 

Technikai adatok

OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO

Elérhető bajonett(ek): micro 4/3

Gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180mm)

Objektív felépítése: 18 lencsetag 13 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 14°

Legnagyobb blende: f/3,5

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 6,5 cm (nem makró módban 22,4 cm)

Szűrőmenet: 62 mm

Méret: 69,8 x 136 mm

Tömeg: 453 g

Stabilizátor: van

Időjárásálló: igen

 

 

 

További tesztképek

 

720_20230301_3010027Paddykozeli.jpg

Paddy közelről

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/5, ISO: 200

 

720_20230301_3010047kaktusz.jpg

 

A virágzó kaktusz (nagyon közelről)

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/4, ISO: 200


720_20230301_3010041kaktusz.jpg

A kaktusz virága közelin

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/9, ISO: 200

 

720_20230301_3010042kaktuszmakro.jpg

A kaktusz virága makró

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/9, ISO: 200

 

720_20230302_3020074katica.jpg

Katica közelről

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/1,3 mp, rekesz: f/13, ISO: 200

 

720_20230302_3020076katicamakro.jpg

Katica makró

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/1,3 mp, rekesz: f/13, ISO: 200

 

720_20230302_3020077katica.jpg

Katica még mindig nagyon közelről

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/1,6 mp, rekesz: f/13, ISO: 200

 

720_20230302_3020085QRpengeto.jpg

Gitárpengető makró

Váz: OM System OM-5. Záridő: 2 mp, rekesz: f/16, ISO: 200

 

720_20230302_3020081QRpengetomakro.jpg

Gitárpengető makróbb

Váz: OM System OM-5. Záridő: 4 mp, rekesz: f/13, ISO: 200

 

720_20230303_3030154baba.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1250

 

720_20230303_3030157babaszem.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/10 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1250

 

720_20230303_3030181_fasor.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400

 

720_20230303_3030187MunkasSztJora.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400

 

720_20230303_3030222_bogyo.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/30 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800

 

720_20230305_3050025Mariamedal.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/5 mp, rekesz: f/14, ISO: 400

 

720_20230305_3050028Mariamedalmakro.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/1,3 mp, rekesz: f/22, ISO: 400

 

720_20230305_3050029SztFerencmedalmakro.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 2,5 mp, rekesz: f/22, ISO: 400

 

720_20230305_3050031SztFerencmedal.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/5, ISO: 400

 

720_20230305_3050061fokuszsorozat_szitakoto.jpg

Szitakötő fókuszsorozattal

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400

 

720_20230305_3050157PuskasPaddy.jpg

Paddy

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400

 

720_20230305_3050173borostyanbogyo.jpg

Borostyán bogyói

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400

 

720_20230305_3050221_balance.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1600

 

720_20230305_3050268pirossapis.jpg

Közeli

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1600

 

720_20230305_3050269pirossapiskĂśzeli.jpg

Még közelebbi

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1600

 

720_20230305_3050270pirossapismakro.jpg

Makróbb

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1600

 

720_20230305_3050271pirossapismegmakrobb.jpg

Még makróbb

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/5, ISO: 1600

 

720_20230305_3050273haverok.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800

 

720_20230305_3050276haverokkozeli.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/25 mp, rekesz: f/5, ISO: 800

 

720_20230306_3060007Bpbagoly.jpg

Budapesti bagoly

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 200

 

720_20230306_3060017_NemzetiMuzeum.jpg

A Nemzeti Múzeum részlete

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 200

 

720_20230307_3070037_tunderf5.jpg

Tündéri bokeh-teszt, f/5

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/5, ISO: 200

 

720_20230307_3070038_tunderf16.jpg

Tündéri bokeh-teszt, f/16

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/4 mp, rekesz: f/16, ISO: 200

 

720_20230307_3070040tunderszarnyf5.jpg

Tündérszárny-bokeh, f/5

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/5, ISO: 200

 

720_20230307_3070041tunderszarnyf18.jpg

Tündérszárny-bokeh, f/18

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1 mp, rekesz: f/18, ISO: 200

 

720_20230307_3070044_tundermeret.jpg

Tündéri méret

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/3 mp, rekesz: f/18, ISO: 200

 

720_20230307_3070047_gallmakro.jpg

Gall makró

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1,3 mp, rekesz: f/14, ISO: 200

 

720_20230307_3070059lapismakro.jpg

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/8 mp, rekesz: f/5, ISO: 200

 

720_20230307_3070109makro100Ft.jpg

100 Ft-os makró

Váz: OM System OM-5. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/5, ISO: 800

 

720_20230307_3070109makro100Ft_100szazalek.jpg

720_20230307_3070109makro100Ft_100szazalek.jpg

100%-os kivágás az eredeti képből

 

720_20230307_3070110makro100Fthires_100szazalek.jpg

720_20230307_3070110makro100Fthires_100szazalek.jpg

100%-os kivágás a nagyfelbontású, 50 megapixeles képből

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.112656 másodperc.