Fotó MagazinMindennapi Photoshop: Perspektíva

Fotó Magazin | 2014. Szeptember 29., Hétfő 08:00

Mindennapi Photoshop: Perspektíva
A perspektíva manipulálásának igénye gyakorlatilag egyidős a fotográfiával. Az új Photoshop CC-ben rejlő újdonságok azonban ismét aktuálissá teszik a témát, amely talán megérdemel egy önálló írást.

Azt az általános iskolából is ismert tényt, hogy a párhuzamosok a végtelenben találkoznak, a fényképezésben nagyon könnyű tettenérni. Az optikai leképzés során minden fotós nap mint nap szembesül vele.A perspektíva torzulásának és az objektív önálló hibáinak kiküszöbölésére a Photoshop legelső verziói is kínáltak már valamilyen digitális megoldást. Ezek egy része annyira jól működik, hogy évek óta változatlan formában megtalálhatóak. Az eddigi digitális eszközök nagy része a képet egy irányban deformálja. Úgy működnek mintha az egész kép egyetlen sík lenne, és ezt a képsíkot torzítják. Ennek a deformációnak az egyik legismertebb tagja a Free Transform parancs. Azokban az esetekben használható jól, amikor a korrekció az egész képet egyformán, mindenhol érinti, akár aszimmetrikus formában. Nincs más dolgunk, csak az Edit menü Free Transform parancsára megjelenő sarokpontokat a Ctrl folyamatos nyomása mellett szabadon mozgatni. Hasonló eszköz még a kevesebb szabadsággal bíró, kicsit automatizált, azonban több lehetőséget kínáló Lens Correction parancs (Filter menü). Nevéből is adódik, hogy alapvetően a lencsehibák kiküszöbölését szolgálja (hordó vagy párna torzítás, vinnyetálás stb.), de itt található a perspektíva korrigálásra való négy csúszka is, amelyek hatása megegyezik a Free Transforméval. Perspektíva korrekcióra azokban az esetekben használható, amikor kis mértékben, szimmetrikusan, gyorsan kívánunk korrigálni, és nincs szükségünk a Free Transform nagy szabadságfokára. Az igazi újítás azonban a Photoshop CC Perspective Warp parancsa. Ez azokban az esetekben hatásos, amikor két vagy több sík is korrigálásra szorul, ráadásul eltérő mértékben és/vagy eltérő irányban. A Perspective Warp hatását a legkönnyebb úgy elképzelni, mintha a képünk egy képlékeny gumilapon lenne, amibe szögeket verünk. Ezek a szögek azonban mozgathatóak, így a gumiszerű képünk nyúlik, deformálódik. A mostani esetben egy nagylátószögű (24mm) objektívvel készült fényképet szeretnék utólag korrigálni úgy, hogy az alapvető perspektíva korrekción túl úgy változzon a kép, mintha enyhén más oldalállásból fotóztam volna. Vagyis az épület egyik oldalából többet, a másikból pedig kevesebbet szeretnék látni.

 

kicsi 1_eredeti.jpgEredeti fotó

 

Nézzük a lépéseket egyenként:


1. Egy önálló layerre adjuk ki az Edit/Perspective Warp parancsot.


2. Első lépésként meg kell rajzolni az épület meglévő, rossz síkjait. Kezdetben rajzoljunk
tehát egy négyzetet bárhol a képen.


3. A négyzet sarokpontjai – akárcsak a Free Transform esetében – szabadon eltolhatóak.
Tegyük be ezeket olyan helyre, amely az épület egy síkját egyértelműen kijelöli (a sarkokra).


4. A szerkesztővonalakat középen megfogva, a shift lenyomása mellett húzzuk meg kifelé. Legyen nagyobb
tehát a megrajzolt sík az épület valódi méreténél, sőt akár a képnél is. Ezek után a sarokpontok helyzetén valószínűleg megint korrigálni kell. Ezeket a lépéseket addig ismételjük, míg a négyzet közepén lévő összes segédvonal egyformán nem fut az épület vonalaival.


5. Rajzoljunk egy újabb négyzetet az épület másik oldalára és ismételjük meg a korábbi pozicionálást.
Ha elég közel kerül egymáshoz a két négyzet, automatikusan egymáshoz tapad.

 

4_help.jpg

 

6. Ha minden segédvonal a helyén van, vagyis követi az épület vonalait és a rajzolt sík az épület
síkján túllóg, bal oldalt, felül váltsunk át a Layout (szerkesztő) nézetből a Warp-ra.


7. Most eltűnnek a segédvonalak, de a sarokpontok már úgy mozgathatóak, hogy torzul vele a kép is.
Húzzuk ki őket úgy, hogy korrigálja akár a természetes perspektivikus látást, akár a rossz nézőpontot.


8. Ha egyértelmű vízszintesekre és függőlegesekre van szükség, segíthet a Warp kapcsoló mellett található
három ikon. Mindegyik automatikus, vízszintes, függőleges vagy mindkét irányú korrekciót készít.

 

9. Ha nem használjuk az előző gombokat, a shift lenyomása mellett egy majdnem függőleges szerkesztővonalra klikkelve egyszer, a vonal színe sárgára változik.

Ezután a vonal automatikusan beáll pontosan függőlegesre és a szerkesztőpontnál fogva az egész vonal

mozgatható vízszintesen. Így korrigálható könnyen a rossz nézőpont, nagyobb felületet adva az egyik,

és értelemszerűen kisebbet adva a másik oldalnak.


10. Előfordulhat, hogy a folyamat végén nem tudjuk jól megvágni a képet, nem egy téglalap alakú, hanem egy idétlen formájú, a széleken itt-ott lyukas képünk lesz. Ezeket a lyukakat egy nagyobb négyzetben ki kell
jelölni (Marquee tool), új layerre tenni (Ctrl+J) és az Edit/Transform/Warp paranccsal kitolni a pixeleket
a szélek felé. Ugyanúgy működik, mint a Perspective Warp, csak az egész layer egyetlen deformálható
alakzat.

 

kicsi 3_osszetettPC.jpgVégeredmény

 

10 tipp a hatékony korrekció érdekében:


1. Ne korrigálj túlságosan! Nem kell minden élnek függőlegesnek lennie, természetellenesen hat.
Ha retusálás után egy kicsit össze is tartanaka párhuzamosok, hihetőbb az egész.


2. Ne komponálj túl szűken, inkább nagyobbat lásson az objektív, kelleni fog a korrekciónál.

 

3. Ezek a korrekciók mivel igen erős beavatkozások, igazán szépen csak nagy felbontású képeknél működnek.


4. Sajnos nem elég a Photoshop CC-t használni. A Perspective Warp-hoz egy izmosabbvideókártya is szükséges. Ha nem lehet ráklikkelni a Warp-ra, és a 3D eszközökre sem (szürke a felirat), valószínűleg
a gyenge videókártya a ludas.


5. Habár az épület korrekciójánál többé-kevésbé szépen dolgozik a Photoshop, azért egy ember, szöveg, vagy akár egy autó alakjánál – mivel ezek arányait egyértelműen ismerjük – könnyen észrevehető a retusálás. (Lásd a sárga taxit a jobb sarokban).


6. Raw feldolgozás során is korrigálható a perspektíva. Ez részben hasonlít a Photoshop Lens Correction parancsához. Az új kiadású szoftverekben (Lightroom, Camera Raw) van néhány – meglepően jól működő – automatikus korrekció, amivel például a kép enyhe ferdesége, vagy perspektivikus dőlése egyetlen gombbal korrigálható.


7. Ha egy nem raw képet akarsz gyorsan korrigálni, kérd a Filter/Camera Raw Filter parancsot. Menj a Lens Correction ablakba és nyomd meg az “A”-ikont.

 

8. Ha nincs szkennered, és fényképezőgéppel “szkennelsz” egy papírt, a leggyorsabban a Perspective Crop Toollal korrigálhatod, csak a szokásos módon a papír sarkára kell illeszteni a szerkesztő vonalak sarokpontjait, majd megnyomni az entert.


9. Megéri Full screen módban (F billentyű) használni a Free Transformot. Így a szerkeszőpontok a képhatáron kívül is láthatóak maradnak.


10. Ha sokat és precízen kell használni a Perspective Warpot, megéri Smart Filterré alakítani (Filter menü)
és nagyobb lapra helyezni (Image menü/Canvas Size). Így később minden újból állítható, és a végén szabadon megvágható (lásd még Fotóvideó 111sz.).


Nánási László

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.108833 másodperc.