Nagy AnitaMég egy hétig látható az Elliott Erwitt kiállítás!

Nagy Anita | 2017. Szeptember 18., Hétfő 11:00

1964-ben Magyarországot fotózta Elliott Erwitt, a világhírű fotográfus. A képekből nyílt válogatás a Mai Manó Házban, ami még ezen a héten látogatható, ne hagyjátok ki!

hirdetés

Magyarország, 1964: Kádár János megkapja a „Szovjetunió hőse” kitüntetést, megnyílik az ország első önkiszolgáló ABC-je, hazánk és Csehszlovákia között megindul a menetrend szerinti autóbusz-forgalom. Szóval, semmi különös, zajlik az élet a szocializmus alatt. Valami kivételes azonban mégiscsak történik ebben az évben: az országba látogat egy ekkor még csak 36 éves amerikai fotográfus, és elkészíti egész pályafutása több ikonikus fényképét. Elliott Erwitt – akiről szó van – egy megbízás keretében utazott a Vasfüggöny keleti oldalára – Magyarországon kívül Lengyelországban és Csehszlovákiában járt –, ahol a rá jellemző egyéni látásmóddal örökítette meg az itteni hétköznapokat. Az Elliott Erwitt Magyarországon című kiállítás a hazánkban készült fotókból mutat be egy itthon még soha nem látott válogatást. Az amerikai fotográfus számos helyre eljutott Budapesten, a Keleti pályaudvartól kezdve a Nagymező utcán át a Citadelláig, de több vidéki városban és faluban is megfordult – látszólag a monumentális szocialista műalkotások és a városi kontrasztok ugyanúgy lenyűgözték, mint a falusi élet egyszerű pillanatai. Erwitt különösen élvezte a megbízatást, mivel, ahogy ő maga mondta, nem volt semmilyen megkötés, szabadon fotózhatta azt, amit akart.

A kiállításon a MAGNUM Photos ügynökséghez tartozó további világhírű fotográfusok Magyarországon készült képeiből vetítünk válogatást, melyeken keresztül nyomon követhetjük a II. világháború utáni helyzetet, az 1956-os forradalom véres harcait, a szocializmus éveit és a rendszerváltást követő időszakot.

A Mai Manó Ház kiállításával párhuzamosan a Capa Központban Elliott Erwitt: Retrospektív című kiállítása látható, mely a világhírű fotográfus több mint fél évszázados munkásságának legismertebb képeit mutatja be.

 

70x50mano-page-001.jpg

 

Elliott Erwitt 1964-ben a Time magazin megbízása keretében járt Magyarországon. Az akkor csupán 36 éves fotográfus a megbízásra egy interjúban úgy emlékszik vissza, mint egyik legemlékezetesebb munkájára: „Nem volt semmilyen megkötés. Szabadon fotózhattam, amit csak akartam.” A jelenleg látható kiállítás az idén 89. életévét betöltő fotográfus Magyarországon készült képeiből mutat be egy válogatást, köztük Erwitt egyik maga által is legkedvesebbnek tartott képével, rajta a falusi úton vonuló libákkal és népviseletbe öltözött lányokkal (Magyarország, 1964). Az itt készült fotográfiák közül többet is kiemel, amikor életművéről kérdezik: a Keleti pályaudvaron készült önarcképét, és az induló vonat mellett búcsúzó asszonyról készült fotót. Elliott Erwitt 1964-ben nem csak Magyarországon készített képeket, hanem az egykori Csehszlovákiában és Lengyelországban is fényképezett, megörökítve a szocialista országokban zaj-ló hétköznapi élet történéseit.

 

par289893_comp.jpg

Hungary, 1964 © Elliott Erwitt / Magnum Photos

 

 

A Vasfüggöny keleti oldalán töltött három hónap alatt összesen 350 tekercs filmet használt fel. Ezekből a képekből jelent meg első fotóalbuma, Kelet-Európa: Csehszlovákia, Magyarország, Lengyelország (1965) címmel, amelyet a kiállításon is bemutatunk. A Magyarországon töltött időszak során a fotográfus számos budapesti helyszínen megfordult a Keleti pályaudvartól a Citadelláig, emellett a falusi élet történéseit is dokumentálta. Erwitt magyarországi képei a városi és a vidéki életet a rá jellemző humorral ábrázolja, ugyanakkor láthatóvá teszi a korszak sajátos, a rendszer adottságaiból adódó korlátait és nehézségeit is. A kiállításon Elliott Erwitt Magyarországon készült képei mellett levetítjük Erwitt Csehszlovákiában és Lengyelországban készült fotóinak válogatását is, illetve a MAGNUM Photos ügynökséghez tartozó világhírű fotográfusok Magyarországon készült képeiből összeállított válogatást. A képeken keresztül nyomon követhetők a II. világháború utáni magyarországi állapotok, az 1956-os forradalom harcai, a szocializmus évei és a rendszerváltást követő időszak is.

 

(Csizek Gabriella – Barkóczi Flóra)

www.maimano.hu

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
maimano@maimano.hu

Nyitvatartás:

Minden hétköznap: 11:00 - 19:00

 Hétvégén: 11:00 – 19:00

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.110167 másodperc.