Fotó MagazinKARIM ILIYA - DANCE WITH THE WHALES

Fotó Magazin | 2021. Június 26., Szombat 08:00

TÁNC A BÁLNÁKKAL. A 2018 évi Hasselblad Master díjas Karim Iliya a Hasselblad X1D II 50C kamerához készült AquaTech REFLEX búvártokkal merült víz alá és örökítette meg a bálnák elő-világát a francia polinéziai Moorea és a Hawaii Maui szigeteknél...

 

KARIM ILIYA

 

A szabadmerülő búvár és 2018-ban Hasselblad Master-díjas Karim Iliya a Hasselblad X1D II 50C kamerához készült AquaTech REFLEX búvártokkal felfegyverkezve merült víz alá és örökítette meg a bálnák és teknősök természetes és békés világát a francia polinéziai Moorea és Hawaii Maui szigeteknél.

 

Hasselblad Master Karim Iliya ventured underwater with the AquaTech REFLEX Water Housing for the Hasselblad X1D II 50C, capturing the world of whales and turtles around the French Polynesian island of Moorea and Maui, Hawaii.

 

DUPLA OLDAL image009 copy.jpg

 

TÁNC A BÁLNÁKKAL / DANCE WITH THE WHALES

 

Mindig izgalmas dolog, ha valaki kiszabadulva a földi légkőr oxigéndús világából a víz alá, vagy a világűrbe merészkedik. A Hasselblad kamerák számára már mindkét terület ismerősnek számít, hiszen immáron több mint 50 évvel ez előtt, az amerikai űrhajósok a Holdra szállás alkalmával a gyártó kameráit vitték magukkal, amivel egyedülálló felvételeket készítettek, most pedig a víz alá merülve a Hasselblad kamerák Karim Iliyának segítettek egy, a földi halandó számára kevésbé ismert világról készült sorozat elkészítésében.

 

It’s always exciting whenever someone leaves behind the oxygen-rich world of Earth's atmosphere and ventures underwater or into outer space. Both areas are familiar to Hasselblad cameras as it has been more than 50 years since the U.S. astronauts used the cameras of the manufacturer when they landed on the Moon, taking extraordinary pictures. Now, going underwater, Hasselblad cameras have helped Karim Iliya to create a photo series of a world that is largely unknown to earthbound mortals. 

 

P1188330_without_Oneill copy.jpg

 

Az átlagosnál könnyebb víz alatti ház lehetővé tette Karimnak az egyenletes, zökkenőmentes haladást a vízben. A fő cél az volt, hogy közelről kerüljön kapcsolatba az óceán óriásaival, melyek a föld legnagyobb emlősei és amelyeknek a megközelítése már önmagában is hihetetlen izgalmas, nagy bátorságot igénylő feladat egy ember számára. Az új AquaTech víz alatti tok használatával Karim könnyedén tudott mozogni a víz alatt, így igazán közel kerülhetett ezekhez a csodálatos tengeri élőlényekhez.

 

Using an underwater housing that’s lighter than the average, Karim could move through the water smoothly and seamlessly. His main goal was to get up close and personal with the giants of the ocean, which are the largest mammals on Earth and approaching them is hugely exciting in and of itself and requires great courage. With the new AquaTech REFLEX Water Housing, Karim could move under the water easily and was therefore able to get really close to these amazing sea creatures.

 

image005 copy.jpg

 

TALÁLKOZÁS A BÁLNÁKKAL / MEETING WITH THE WHALES

 

Moorea partjaitól a mély vizekre hajózva Karim a vízfelszínt kémleli, és figyeli, hol tör fel levegő, ami a púpos bálnák jelenlétéről árulkodik. „Amikor valóban sikerül rájuk lelnem, és a bálna is érdeklődést mutat irántam, az a legelképesztőbb élményt jelenti a számomra. Itt vagy, szemtől szemben egy óriási lénnyel, ami nagyobb, mint bármely szárazföldi állat és intelligens szemekkel néz rád.

 

Taking a boat out to the deep waters off the coast of Moorea, Karim keeps his eyes peeled for a puff of air breaking the ocean surface. That’s when he knows he’s found Humpback whales. “When you do find them, and if the whale is interested in interacting, it is the most incredible experience I can describe. Here you are, face to face with a giant, bigger than any animal on land and it looks at you with intelligent eyes.” 

 

"A bálnák hihetetlenül kedvesek, érzőek és gyakran kíváncsiak” – magyarázza Karim. Az interakció szempontjából kulcsfontosságú, hogy a búvár óvatosan tudjon mozogni a szelíd tengeri óriások körül, különösen, amikor olykor karnyújtásnyi közelségbe merészkednek hozzád.

 

„They are incredibly gentle, compassionate, and often curious,” explains Karim. Moving cautiously around these gentle giants is key to interaction, especially when they sometimes approach as close as at an arm’s length.

 

image002 copy.jpg

 

Amikor ott van előtted egy bálna, az már önmagában is olyannyira lenyűgöző, hatalmas élmény, hogy ilyenkor végképp nem a kamerámmal akarok babrálni. Nem voltam biztos benne, hogy a víz alatt sok paraméteren tudok majd állítani, azonban a szoftver kialakítása és a gombok elhelyezése értelemszerű, teljesen logikus, így lehetővé tették számomra a zársebesség, az ISO érték, az expozíció kompenzáció, a fókusz és az összes többi beállítás módosítását, amire a víz alatt szükségem volt.

 

Having a whale in front of you is already such an overwhelming experience, the last thing I want to be doing is fiddling with my camera. I wasn't sure I would be able to change many settings underwater but the software design and button placement is intuitive and let me change my shutter speed, ISO, exposure compensation, focus, and all the settings I needed to underwater. 

 

20201105-karim-iliya-0003173_x1500 copy.jpg

 

TEKNŐSÖK TESTKÖZELBEN / INTERACTING WITH TURTLES

 

Nem messze Karim lakhelyétől Maui szigetén egy elsüllyed mólót találunk, mely természetes módon zátonnyá alakult, ahol gyakori vendégek a teknősök. A zátony közelében a kis halak felsorakozva várják ingyen ebédjüket, hiszen különleges szimbiózisuknak köszönhetően ők azok, akik az ideérkező teknősöket megszabadítják a rajtuk összegyűlt apró parazitáktól. Mivel a teknősök itt már megszokták az emberek jelenlétét a vízben, még a kamera közvetlen közelsége sem zavarja őket.

 

Close to where Karim lives in Maui is a sunken pier that has naturally become a reef with a turtle cleaning station. Here, small fish line up for a free meal by eating the small parasites gathered on the turtles. And as turtles here have become accustomed to human presence in the water, they go about their business as usual even with a camera in front of them. 

 

1188305_x1500 copy.jpg


„Amikor teknősöket szeretnék fotózni, útnak indulok a szabadmerülő búvárfelszerelésemmel, melynek része a búvármaszk, a légzőcső, az uszony, a búvárruha és az ólomöv. A zátonynál a teknősök gyakran egyhelyben lebegnek a vízben, amíg a kis halak megtisztítják őket. Ez nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy szemmagasságba kerüljek velük, miközben háttérként a tenger kékje, valamint az elsüllyedt mólón kialakult zátony szolgál” – magyarázza Karim.

 

“To photograph turtles, I go from shore with my freediving gear which includes a mask, snorkel, long fins, wetsuit and weight belt. At the turtle cleaning station, the turtles are often hovering while they get cleaned by the little fish. This provides an interesting opportunity to be eye level with the turtle while having blue water in the background, as well as a dynamic reef on a sunken pier,” explains Karim.

 

20201105-karim-iliya-0003184_x1500 copy.jpg

 

A teknősök hüllők, így akárcsak amikor a víz felett fotózom őket, ilyenkor is igyekszem olyan lassan mozogni körülöttük, amennyire csak lehet, kerülve a hirtelen mozdulatokat. Ellazítom a testemet, veszek néhány mély levegőt, és alámerülök a kékségbe.

 

Turtles are reptiles, and just as when I'm photographing them above water, I try to move as slow as possible around them without making any sudden movements. I relax my body, take a few deep breaths, and dive down into the blue. 

 

p1188433_x2560 copy.jpg

 

VÍZ ALATTI FÉNYKÉPEZÉS / UNDERWATHER PHOTOGRAPHY

 

Karim számára döntő fontosságú, hogy merülés előtt a lehető legjobban megismerkedjen a használt felszereléssel, hiszen így tud könnyedén fotózni a víz alatt. Szabadmerülő búvárként a semleges lebegőképesség elérésére törekszik, így egy búvármaszk pántjának a segítségével plusz súlyt erősít a kameratok aljához, hogy az is semleges felhajtóerővel rendelkezzen. Általában legfeljebb 15 méteres mélységig szokott fotózni, ahol több a fény és a szín is.

 

Familiarizing himself as much as possible with his gear before diving down is crucial for Karim to work on autopilot once he’s under the water. As a freediver, he tries to be neutrally buoyant; to achieve this, he uses an extra mask strap and attaches a weight to the bottom of the housing unit in order for it to be neutrally buoyant as well. Typically photographing no deeper than 15 meters (50 feet) where there is more light and colour, this proves to be the ideal spot for his documentation.

 

20201105-karim-iliya-0003049_x2560 copy.jpg

 

„A könnyűsúlyú tok használatával valódi élvezet volt a fotózás. Jóval nehezebb tokhoz vagyok szokva, így a REFLEX víz alatti tokkal szinte kiváltságos érzés volt a víz alatt dolgoznom” – meséli Karim

 

“The lightweight housing is a pleasure to use. I'm typically using a much heavier dive housing so moving the REFLEX Water Housing through the water felt like such a privilege,” says Karim. 

 

20200922-KARIM-ILIYA-0001441 copy.jpg

 

Amikor Hasselblad kamerával dolgozom, a fotózáshoz való teljes hozzáállásom megváltozik. Igyekszem kellő időt szánni a megfigyelésre és a kép megkomponálására. Ahelyett, hogy gyorsan kattintgatnék, figyelek, és türelmesen várom a megfelelő pillanatot. A fényképezőgépeket többnyire nem arra tervezik, hogy olyan környezettel birkózzanak meg, ahol minden kék, azonban az X1D II ugyanolyan jól teljesített a víz alatt, mint a víz felett. 

 

When I shoot with a Hasselblad camera, my entire approach to photography changes. I try to take the time to look, to compose, and to be patient. Instead of rapidly firing the shutter, I watch and wait for the best moment to take the photo. Cameras aren't usually designed to deal with a world where everything is blue but the X1D II did just as well underwater as it did above water.

 

_Aquatech_X1D II 50C_lifestyle copy.jpg

 

The reaches of Hasselblad X1D II 50 cameras now go further and deeper

- thanks to the AquaTech REFLEX Water Housing

 

 

REFLEX vízalatti tok / WATER HOUSING

HASSELBLAD / AQUATECH COOPERATION

 

A Hasselblad fényképezőgépeivel most az eddigieknél is messzebbre és mélyebbre juthatunk – köszönhetően az AquaTech vállalattal közösen megalkotott REFLEX víz alatti toknak. Az új széria első modelljét képviselő, továbbfejlesztett kialakítású búvártok 20 év tervezői munka és valós körülmények között történő tesztelés eredménye. A rendkívül könnyen hordozható, 1,6 kg súlyú REFLEX X1D II 50C tok akár 10 méteres vízmélységig biztosít védelmet, ezzel lehetővé teszi, hogy középformátumú kameránkkal a víz alatt, a kreatív önkifejezés egy teljesen új mezsgyéjére léphessünk.

 

The reaches of Hasselblad cameras now go further and deeper with its collaboration with AquaTech in their new REFLEX Water Housing. The upgraded build culminates 20 years of design and field testing and is the first in a new series. Weighing 1.6kg (3.52 lbs) and waterproof down to 10 meters (33ft), the highly portable REFLEX X1D II 50C allows for taking the power of medium format underwater for a whole new wave of creative expression. 

 

_Aquatech_X1D II 50C_Productshoot copy.jpg

 

Az AquaTech vállalattal való együttműködés még magasabb szintre emelte a legkönnyebben hordozható középformátumú kameránkban rejlő lehetőségeket, hiszen az X rendszerhez készült REFLEX tok nagyobb kreatív szabadságot biztosít az innovatív X1D II platform számára. A Hasselblad X rendszeréhez készült első hivatalos víz alatt kiegészítő, a REFLEX X1D II 50C búvártok, az XCD objektívek teljes sorozatával használható. A lehető legnagyobb masszivitás és legkisebb súly finom egyensúlyát megvalósító REFLEX X1D II 50C üvegszálas polikarbonát vázán 316 típusú rozsdamentes acélból készült, anódosan oxidált alumínium, valamint nagy szilárdságú műanyag kezelőszervek találhatók, így a tokot nemcsak kiemelkedő ergonómia és könnyű kezelhetőség jellemzi, hanem ezzel együtt képes nagyfokú védelmet biztosítani a sós vízzel és a korrózióval szemben is.

 

This exciting collaboration with AquaTech takes our most portable medium format camera even further, giving our innovative X1D II platform more creative freedom thanks to REFLEX for the X System. As the first official underwater solution for Hasselblad’s X System, the REFLEX X1D II 50C allows for shooting with the entire XCD lens range. Balancing maximum strength and minimal weight, the glass-filled polycarbonate construction combines controls made from 316 stainless steel, hard anodised aluminium and high strength plastics for a superior tactile feel and easy control while simultaneously ensuring extreme protection against saltwater and corrosion

 

p1188336_x1800 copy.jpg

 

A Hasselblad X1D kamerával, most messzebre és mélyebbre juthatunk

-köszönhetően az Aquatech Reflex vízalatti toknak.


A REFLEX X1D II 50C-n elhelyezett két elektronikus exponáló gomb, fekvő és álló tájolás esetén egyaránt megkönnyíti a víz alatti fotók és videók készítését. A gép menüjében való navigálásra, valamint a különböző paraméterek beállítására pedig a hátoldali gombok biztosítanak módot. A REFLEX X1D II 50C méreteit tekintve 210 mm-es szélességgel, 135 mm-es mélységgel, valamint 190 mm-es magassággal bír és a következő vezérlési opciók érhetők el vele: Menu; AE Lock; AF Drive; Browse; Rectangle; Star; Cross / Delete. A REFLEX víz alatti tok mellett a készlet tartalmaz továbbá egy hátlapot a kezelőszervekkel, kameratalpat a felfogatáshoz, exponáló kábelt és használati útmutatót.

 

Facilitating simple handling when shooting stills or capturing video under water, the two electronic shutter buttons on the REFLEX X1D II 50C also enable easy capture whether shooting in landscape or portrait orientation. Navigating other settings and menu parameters can be done via the camera’s back buttons. The REFLEX X1D II 50C dimensions measure at W 210mm (8.26“) by L 135mm (5.31“) by H 190mm (7.48“). It allows access to the following camera controls: Menu; AE Lock; AF Drive; Browse; Rectangle; Star; and Cross / Delete. In addition to the REFLEX Water Housing, the kit includes: Back Plate with Controls; Camera Plate for mounting X1DII Camera; Cable Release for Electronic Shutter; Instructions; and Tool Kit. 

_X1D II 50C with XCD 45P front-right white copy.jpg

 

A Hasselblad X1D II 50C-hez készült REFLEX búvártok 1795 eurós ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba Európában. 

 

The REFLEX Water Housing for the Hasselblad X1D II 50C has a MSRP of $1695 excluding tax / €1795 including VAT when purchased through European retailers only.

 

More informations: www.hasselblad.com 

 

 

KARIM-ILIYA portre 720x500.jpg

 

KARIM ILIYA

A SZÍNFALAK MÖGÖTT / BEHIND THE SCENES

 

Karim Iliya, miután a középiskolában megkapta az első fényképezőgépét, még további 10 évet kellett még várnia, mire megkapta első víz alatti házát - úgy érezte, hogy most újrakezdi a fotózást. Karim a Közép-Keleten nőtt fel, és már teenager korában rájött, hogy mennyire érdeklődik a természet világa iránt, ami mára a bálnák, a robbanó vulkánok, a sarkvidék jégvilága és sok más lenyűgöző hely felfedezésében öltött testet, melyek embereknek és egzotikus állatoknak adnak otthont. 

 

- After receiving his first point and shoot camera in high school, it took another 10 years before Karim Iliya got his first underwater housing – it felt like he was starting photography all over again. Karim grew up in the Middle East and realised as a teenager how much he was interested in nature, which has since materialised in the exploration of whales, exploding volcanoes, the ice of the polar regions and other fascinating places which give home to people and exotic animals.

 

Célja, hogy saját perspektívájában készített fényképeit és videóit felhasználva bemutassa, hogy miként szemléli a világot, miközben emberekről és állatokról mesél nekünk. Szenvedélye a bálnák, a nagymacskák és más kihalással fenyegetett állatok életének dokumentálása, mindez a Föld sérülékeny ökoszisztémájának védelme érdekében.

 

- His goal is to use the photos and videos taken from his own perspective to show us how he sees the world while telling us stories about people and animals. His passion is to document the life of whales, big cats and other endangered animals, all for the sake of protecting the fragile ecosystem of Earth.

 

Rendszeresen utazik szerte a világban, ahol számos fotós és videóprojekten dolgozik, de az év három-négy hónapját a bálnák életének dokumentálásával tölti.

 

- He regularly travels around the world, working on a number of photography and video projects, but spends three to four months a year documenting the life of whales.

 

Karim az év nagy részében Hawaii-on található, ez a második otthona, szinte együtt él az óceánnal, ahol általában bálnákat, teknősöket és más víz alatti élőlényeket fényképez. Profi búvárként és szabadbúvárként Karim idejének nagy részét merüléssel és a bálnák életének dokumentálásával tölti.

 

- Based most of the year in Hawaii, Karim has grown up with the ocean as his second home where he usually photographs turtles and other underwater wildlife. As a professional scuba diver and free diver, much of Karim’s time is spent going deeper and documenting the lives of whales.

 

"Ezek a bálnák az óceán egészét képviselik, a természet finomságát, a kihalás széléről való visszatérés figyelemre méltó történetét és a természetes terek és ökoszisztémák védelmének fontosságát ezen a bolygón" - mondja Karim. 

 

- “They represent the ocean as a whole, the delicateness of nature, a remarkable story of coming back from the brink of extinction and the importance of protecting the natural spaces and ecosystems on this planet,”

says Karim.


Karim fényképeit digitálisan nem módosítják részek, elemek hozzáadásával vagy eltávolításával, kivéve kisebb színkorrekciókat árnyékokat vagy kiemeléseket.

 

- Karim’s photos are not digitally altered, no pieces or elements are added or removed, apart

from minor color corrections, shadows or highlights

 

„A fényképezés egy olyan jármű, - mondja Karim - amely elvezet minket egy világkörüli utazásba, az óceán mélyére, vagy hatalmas sivatagokba, a sarkok jégvilágába, vagy egyenesen fel a magas égbe. A fotózás a történetmesélés eszköze, hogy „hangot adjon” azoknak is, akiknek még ilyen nincs”

A púpos bálnákat gyakran szelíd óriásoknak nevezik. Ők a legdinamikusabb és legérdekesebb állatok a földön, akikkel valaha is kölcsönhatásba léphettem. Augusztus és október között a púpos bálnák a Vava’u szigeti Tongába érkeznek, hogy párosodjanak és a nőstények megelljék borjaikat.

 

- „Photography is a vehicle – says Karim – which leads us on a journey around the world, to the depths of the oceans or to the vast deserts, to the ice worlds of the polar regions or high up in the sky. Photography is a way       of telling stories, to „give a voice” even to those who don’t have one, yet”.

 

„A púpos bálna szemébe nézni leírhatatlan élmény, ami megváltoztatja az életedet. Bejártam a világot és hihetetlen dolgokat láttam. Vulkánokat, mikor felrobbantják vörösen izzó lávájukat az égboltra, az északi fényt mely táncolt Izland téli tájain, vitorláztam a görög szigetek között a tüzes nap lángoló sugarai alatt, de ezek az élmények mind nem érnek fel azzal, amikor a víz alatt találkozol egy púpos bálnával. Ez a hely, ahol a képeimet készítettem, ahol a szerelem és az alázat legerősebb érzelmeit megtapasztalhattam és láttam ahogy meglett felnőtt emberek könnyeiket hullatták, teljesen megváltozott az életem. A történések és az átélt mindent felülmúló élmények sora arra késztetett, hogy életemet – kölcsönhatásban és dokumentálva – ezekkel a csodálatos állatokkal éljem és hogy képeimet és filmjeimet megoszthassam a világgal. – mondta Karim Iliya

 

- Looking into the eyes of a humpback whale is an experience beyond description – it changes your life. I’ve travelled all around the world and have seen incredible things, volcanoes shooting their glowing red lava into the sky, the northern lights dancing over the winter landscapes of Iceland, I’ve sailed around the Greek islands under the burning rays of the sun, but none of these experiences compare to meeting a humpback whale underwater. This is the place where I took my photos, where I experienced the strongest emotions of love and humility and saw grownup people shedding their tears, my life has changed completely. These events

  and a series extraordinary experiences compelled me to live my life interacting with and documenting these 

    amazing creatures and to share my images and films with the world” – said Karim Iliya.

 

Karim Iliya élményeit és tudását másokkal is örömmel megosztja! Kurzusait, a bálnákkal való találkozást Tonga gyönyörű partjainál szervezi és vezeti, ahol kisebb csoportok számára is professzionális módon mutatja be ezt a fantasztikus világot.

 

- Karim is happy to share his experiences and knowledge with others. He organizes and conducts his courses and meetings with whales by the beautiful shore of Tonga, where he introduces this fantastic world to small groups in a professional way.

 

Bővebb információ: www.dancewithwhales.com 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.025975 másodperc.