Uzseka NorbertInterjú Gordon Lainggel

Uzseka Norbert | 2017. Június 13., Kedd 08:00

Interjú Gordon Lainggel
Gordon Laing a Cameralabs.com nevű, közkedvelt tesztoldal és az In Camera c. könyv szerzője.

hirdetés

SZERZŐ: UZSEKA NORBERT

 

Gordon Laing Cameralabs.com című honlapját sokan ismerik az angolul tudó magyar fotósok közül. Gordon rendkívül alapos tesztjeiben a valós életbeli tapasztalatokra helyezi a hangsúlyt a pixelszámlálás és a technikai adatok halmozása helyett. De nem csak rendkívül praktikus, jól használható teszteket ír, hanem könyvvel is jelentkezett nemrégiben. Az In Camera című kötet (melyről itt olvashatják ismertetőnket) 100 saját képpel illusztrálja Gordon fő fotós elvét, mely szerint a mai fényképezőgépek zömének annyira jó a JPEG motorja, hogy némi odafigyeléssel és megfelelő fotós tudással felvértezve ebben a tömörített formátumban is el lehet készíteni az akár a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő fotókat. A rendkívül barátságos újságíró-fotóssal interjúztunk.

 

Az In Camera című, első fotós könyved néhány hónapja jelent meg. Mit mondanál róla annak, aki még sosem hallott rólad és a honlapodról?

GL: Ez a könyv mindazoknak szól, akik szeretnének úgy fotózni, hogy ne kelljen azon aggódniuk, hogy hogyan hozzák majd utólag rendbe a képeiket Photoshoppal. Legyél bár kezdő fotós, vagy profi, aki szeretne visszatalálni a fotózás tiszta, eredeti megközelítéséhez, a könyv azt mutatja meg, hogy a modern technológiát és a klasszikus fotós technikákat vegyítve hogyan lehet kamerán belül olyan képeket készíteni, amilyeneket csak szeretnél.

 

Sok fotós szerint a JPEG maga az ördög a tömörítés okozta részletvesztés és a kamerán belüli élesítés miatt, és hogy a legjobb eredményt úgy lehet elérni, ha RAW-ban fotózol, amit persze utólag kell a számítógépen "előhívni". Miért volna jó hát JPEG-ben fotózni?

GL: Mindig azt javaslom, hogy ha a géped engedi, RAW-ban és JPEG-ben is készítsd el a fotóidat, így ha bármikor szeretnél utólag módosítani a képen, ott van a RAW is. De mindig arra törekszem, hogy már fotózáskor azt a hatást érjem el, amit szeretnék, hogy ne kelljen utómunkázni. A mai JPEG motorok annyira fejlettek, hogy adnak olyan jó (ha ugyan nem jobb) képet is, mint amilyet a RAW feldolgozásával érhetnék el.

 

Az In Camera nem igazán a felszerelésről, a gépekről szól. Sok más fotós könyvvel ellentétben, nálad megtalálni a technikai adatokat is, de a hangsúly azon van, hogy hogyan és hol készítetted a képeket. Mi vitt rá, hogy megírd ezt a könyvet?

GL: Több dolog is. Először is, a JPEG motorok annyira sokat fejlődtek az utóbbi időkben, hogy ma már anélkül is el tudom érni a kívánt eredményt, hogy utólag módosítgatnom kellene a RAW file-okat. Másodszor, a tükörnélküli kamerák annyira jól kijelzik, hogy mit fogsz látni a képen, annyira jól lehet velük komponálni, hogy egyszerűen nincs többé kifogás. Ha valamit elrontottál, azon nyomban tudsz módosítani. Harmadszor pedig, azt vettem észre, hogy meglepően sok fotós mondja azt, hogy majd otthon kijavítja a képeit, miközben ott helyben megtehetné, néhány beállítás vagy a látószög módosításával. Valahányszor kiteszek egy fotót a különféle oldalaimra, mindig vannak, akik megkérdezik, hogy milyen Lightroom beállítást használtam hozzá, min változtattam, mintha ez lenne az egyetlen módja a fotózásnak… Alig akarják elhinni, hogy a fotóim mind utólagos módosítás nélküli JPEG-ek. Úgyhogy nekiláttam, hogy bebizonyítsam, hogy utólagos belenyúlás nélkül is lehet olyan fotókat csinálni, amilyeneket csak szeretnél. De mindig azt mondom, azt csináld, ami neked működik. És amit jól esik. Ha szeretsz elbabrálni a képekkel, vagy szükségét érzed az utómunkának, tedd azt, de ne gondold, hogy ez minden kép és minden fotós számára kötelező.

 

És miért pont ilyennek írtad meg ezt a könyvet?

GL: Olyan könyvet akartam írni, amit magam is szívesen olvasnék! Szeretek fotós könyveket lapozgatni és ihletet kapni a képektől, de azt is tudni akarom, hogy hol készült a kép, milyen technikai beállításokkal, és miért. Rengeteg fotós oszt meg káprázatos képeket anélkül, hogy elmondana róluk bármit. Nem hiszem, hogy szándékosan nem beszélnek a háttérről, de én tudni akarom a teljes sztorit. Ezért írtam meg így a könyvemet, hogy mindezek benne legyenek, de el is különítve az egyes történeteket, hogy akár úgy is végig lehessen pörgetni, ahogy mondjuk egy szakácskönyvet átfut az ember.

Gordon Laing In-Camera-book-header-720.jpg 

A Cameralabs oldalt akkor ismertem meg, amikor az első cserélhető objektíves gépemet vettem, és nyomban az egyik (ha nem A) kedvenc honlapom lett, merthogy a tesztjeid a valós életbeli tapasztalatokról és alkalmazhatóságról szólnak, nem csak unalmas pixelbambulásról. Érdekelne, hogyan lett belőled fotós és hogyan indult a honlap?

GL: Kicsi gyerekkoromtól fogva érdekelt a fotózás. Nagyon szeretem benne, hogy egyszerre ad művészi és tudományos élményt, és hogy megtanít rá, hogy láss, hogy mindent észrevegyél, ami csak körülötted van. Az egyetemen fizikát tanultam, utána újságírónak álltam, és úgy kezdtem el kamerákról szóló teszteket írni, először különféle magazinoknak, aztán pedig az interneten. Már 25 éve vagyok újságíró, fotós meg szinte mióta az eszemet tudom, és ez a kettő remekül működik együtt. A Cameralabs már 12 éve indult, méghozzá azért, hogy legyen egy helyem, ahol igazán hosszú teszteket írhatok!

 

Fotósként kik a legfőbb hatásaid vagy kedvenceid?

GL: Nagyon szeretem a valós életből elkapott pillanatokat és a humort, amit az olyan amerikai fotósok képein látok, mint William Eggleston és Stephen Shore, vagy a brit Martin Parr. De a barátaim közül is sokan inspiráltak, különösen az asztrofotózás és a hosszú záridős fényképezés terén. Az a jó, ha az embert minél több minden tudja inspirálni!

 

Rengeteget utazol, így érdekelne, hogy az utazgatás és cikkírás a mindennapi munkád-e, vagy megengedheted magadnak, netán valamely kamera gyártó támogat ebben? :)

GL: Nem, senki nem támogat! A Cameralabs-et gyakorlatilag az tartja el, hogy ha az olvasók a honlapomon lévő linkre kattintva vesznek bármit az Amazonról vagy a B&H nevű fotós üzlettől, akkor én abból részesedést kapok – meg persze lehet nekem PayPallel kávé adományt küldeni, és a könyvemet is megvásárolhatják. Az utazás a nagy szerelmem, és annyi pénzt és időt költök rá, amennyit csak bírok. És a luxus körülmények helyett mindig a hosszabb és több utazást választom. Kit érdekelnek a menő hotelek, amikor az igazi élet azokon kívül zajlik?!

 

A könyved tele van gyönyörű fotókkal és hasznos tippekkel és tanácsokkal, amiket bárki jól használhat, nem csak azok, akiknek van pont olyan gépük meg felszerelésük, amivel az adott kép készült. Szinte mindegyik tükörnélküli rendszer szerepel a könyvben (kivéve a Nikon/Canon/Pentax vonalat), de érdekelne, melyek a kedvenceid?

GL: A munkáimhoz azóta használom a tükörnélküli gépeket, mióta megjelentek. Először a micro 4/3 rendszert használtam, aztán kipróbáltam a Sonyt, a Fujit és a többit is. Mára három rendszer maradt meg tartósan: az Olympus/micro 4/3 és a Fuji gépeket használom általában, de sport és akció fotókhoz a Sonyt. A legtöbb fotót a könyvben Olympus és Fuji kamerákkal lőttem, mert általában ezekkel utazom, és szerintem ezeknek vannak a legjobb JPEG motorjai.

 

A tesztjeid és videóid alapján barátságos embernek tűnsz, a könyvedben mégis alig akad olyan kép, amin ember is látható. A szövegben meg többször is utalsz rá, hogy nem szereted a turistákat, akik elözönlik a helyeket, ahol épp fotóznál. Ezt mondjuk meg is értem, de miért nincsenek emberek a képeiden?

GL: Mert nem vagyok valami jó portréfotós, és mert túl szégyellős vagyok.

 

A honlapod alapján is nyilvánvaló, hogy szereted a szép helyeket, legyenek bár közel vagy távol. Gyakran fotózol Brightonban, ahol laksz, és sokszor jársz olyan helyeken is, ahova bizonyára minden fotós szeretne eljutni. Miért pont a tájkép fotózás a kedvenced? Vagy netán vagy egy titkos mappa a számítógépeden, tele portrékkal, streetfotókkal és művészi felvételekkel? :)

GL: Egyszerűen csak azt fotózom le, ami tetszik vagy érdekes a számomra, és az jellemzően nem más, mint a tájak, a városi helyszínek és az étel!

 

Hogyan szoktál általában fotós útra menni?

GL: A legtöbb fotómat nagy családi utazásokon készítem, amikor rengeteg különféle helyre eljutunk. Van, amiről tudunk, és rá is készülünk. Van, amire útközben találunk rá. A lényeg maga az utazás!

gordonlaing20406344516_a814371480_z.jpg 

A könyvedben három fotó is szerepel, melyet Budapesten készítettél. Mit gondolsz a városról?

GL: Kb. ötször jártam már Budapesten, és nagyon szeretem. Sőt, kétszer keresztül is autóztam Magyarországon, úgyhogy turistaként egész jól megismertem. Persze vonzanak az olyan nagyszerű látképek, mint amilyeneket a Duna partjain lehet fotózni, különösen a Parlamentnél, és a romkocsmákba is jó betérni. De azt is szeretem, ha olyan helyekre találok, ahol nem jár annyi turista, és a jó kávézókért is odavagyok. Csodálatos város – és ország –, remélem, hamarosan újra eljutok oda!

 

Biztosan vannak helyek a világban, ahol még nem jártál, de szeretnél…

GL: Így van, például sosem jártam még Egyiptomban, pedig nagyon szeretnék. De a távoli Észak is vonz. Jártam már Alaszkában és Norvégiában, de szeretnék minden korábbinál messzebbre jutni.

gordonlaing20245934739_dea854e29c_z.jpg 

Mik a tesztírás legjobb és legrosszabb részei?

GL: Amikor elkészülsz eggyel, már neki is kell látni a következőnek. Ettől aztán néha olyan, mintha egy gyári futószalag mellett ülnél, de nem panaszkodom, mert imádom kipróbálni az új termékeket! És néha szomorú, hogy vissza kell adni a tesztelésre kölcsönkapott kamerákat (merthogy ezeket általában két hétre adják oda a gyártók), de mindig jön egy újabb szuper gép.

 

Mi volt a legnagyobb elismerés és meglepetés, amit újságíróként vagy fotósként megéltél?

GL: Szeretem, amikor azt hallom emberektől, hogy egy tesztem miatt olyan kamerára találtak, ami inspirálja őket, ami segít nekik megvalósítani az álmaikat, vagy akár aminek köszönhetően a hivatásukká lesz a fotózás.

 

Volt már olyan, hogy valamely kameragyártó megkérdezte a véleményedet, amikor egy újabb kamerát vagy objektívet terveztek?

GL: Igen, többen is kértek már tőlem véleményt vagy javaslatot. A legtöbben nagyon nyitottak, és tényleg odafigyelnek, hogy mit mondok, különösen a tükörnélküli rendszereket gyártó cégek.

 

A cikkben szereplő fotók a cameralabs.com engedélyével jelentek meg / Photos reproduced with permission from cameralabs.com

gordonlaing7187814388_9ef0a36ff3_z.jpg

 

 

( - )

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.111023 másodperc.