Fotó MagazinIKONOK - Canon EOS-1V

Fotó Magazin | 2012. Június 18., Hétfő 10:00

Ez az ismertető egy olyan fényképezőgépről szól, amely méltán tartozik a fotográfia ikonjai közé, mert a profi filmes kamerák új szabványát teremtette meg, magasra emelve a lécet a konkurrencia számára.

Sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek a mai digitális professzionális gépekben is megtalálhatók.

 

A Canon rövid története

 

1933-ban igen szerény méretű cég alakult Precision Optical Instruments Laboratory néven (POIL) egy  lakásban Tokyo Roppongi kerületében, mely célul tűzte ki jó minőségű fényképezőgépek gyártását. Az alapítók Goro Yoshida (1900-1993); Saburo Uchida (1899-1982); Takeo Maeda (1909-1975) voltak.

 

canon.png

 

Ekkor jó minőségű kamerákat zömében Németországban  gyártottak, de ezek Japánban szinte megfizethetetlenek voltak.  A prototipust Kwanon –  Irgalmasság Istennője –  névvel illették, jelképül pedig a lángokkal körülvett 1000 karú Istennőt választották.  Eddigi ismereteink szerint a prototipusból nem maradt példány.

 

kwanon_final.jpg

A Kwanon  logo és a Kwanon kamera


1936 februárjában a cég megjelentette a „Hansa Canon” kamerát (Standard modell, Nikkor 50mm f/3.5 optikával), amely az első Canon néven forgalomba került 35mm-es, redőnyzáras gép volt Japánban, ugyanis 1935-ben a POIL a Canon-t kereskedelmi márkanévként jegyeztette be (a cég csak 1947-ben vette fel a Canon Camera Corp., Inc. nevet). A Canon jelentése Bibliai Írások, és kiejtése azonos a Kwanonéval.

 

A II. világháború és a vele járó nyersanyag hiány nagy mértékben hátráltatta a gyártást és a fejlesztéseket, ezért a háború után a régi távmérős gépeket gyártották és fejlesztették tovább.

 

Jol megérti magát a sokkal fiatalabb 70-200-as objektivvel is.jpg

 

Jelentősebb állomások a Canon életében:

 

- 1959 május: Canonflex, az első tükörreflexes kamera

- 1961 január: Canonet gépcsalád (olcsó, 10 év alatt 1,2 milliós eladás)

- 1971 május: öt év fejlesztés után a Canon F-1 megjelenése. A gép az 1976-os Montreal-i nyári és az 1980-as Lake Placid-i téli olimpia hivatalos kamerája

- 1976 április: Canon AE-1, az első mikroszámítógépes fényképezőgép

- 1979 november: a Canon első autófokuszos  gépe, az AF35M (Autoboy)

- 1987 március: EOS 650 az AF kamerák új generációja, az EOS. Ezt követi 1989-ben az EOS-1.

- 1992 november: EOS 5QD, az első szemmozgással fokuszáló kamera.

- A digitális korszak 1996: PowerShot 600 a Canon első saját fejlesztésű digitális fényképezőgépe.

- 2000 április: EOS-1V. A gép megjelenése szenzáció volt a profik igényeit kielégítő tulajdonságaival, megteremtve a következő korszak szabványát.

- 2001: EOS-1D DSLR, a sport és sajtó riportereket célozza meg, majd az EOS-1Ds, korának legmagasabb minőségi színvonalú DSLR gépe.

- 2005-től jelentek meg a Canon full frames és APS-H méretű CMOS érzékelő lapkákkal felszerelt nagyágyúi (EOS-1Ds Mark II; EOS-5D; EOS-1D Mark III; EOS-5D Mark II; stb)

- 2011: a Canon bejelentette az EOS-1D X kamerát, amely 2012 tavaszán jelenik meg a piacon.

 

1.jpg

A tükörakna és az EOS bajonet (balra) valamint a zárszerkezet (jobbra)

 

Az EOS-1V


Az EOS-1V 35mm-es redőnyzáras SLR  film kamera. A gép váza sajtolt magnézium ötvözet, a kezelőszervei, valamint az objektívek por és freccsenő víz ellen védő gumitömítésekkel vannak ellátva. A gép 45 pontos AF rendszerrel és 100%-os kereső lefedettséggel rendelkezik. A zár függőlegesen futó fém lamellás szerkezet, melynek legnagyobb sebessége 1/8000 mp. Fénymérője 21 zónás rendszerű, a vaku zársebessége max 1/250mp-re szinkronizálható, E-TTL  rendszerű. Exponálási sebessége max 10 képkocka/mp (egy tekercs filmet nem egész 4 mp alatt lehet vele „elfogyasztani” !) . Valószínűleg a világ legjobb 35mm-es akció fényképezőgépe.

 

A gép még nagyon sok olyan „leg”-gel rendelkezik, amely a professzionális fotósok igényeit  elégíti ki (elnyerte a Photo-Journalists Club 17th Annual Camera Grad Prix nagydíját). A műszaki adatokat nincs terünk e helyütt felsorolni, inkább nézzük, hogy mit tud a gép.

 

A gép felsö kezelöszervei és a kijelzö.jpg

 

A gép felső kezelőszervei és a kijelző

 

Filmbefűzés

 

Egy olyan gép esetében, amely 4 mp alatt képes egy tekercs filmet elfogyasztani, a filmbefűzés nem lehet bonyolult. Erre a tervezők is gondoltak, mert a befűzés valóban gyerekjáték és gyors. A kazetta behelyezése után a film befűző fület a jobb oldali piros jelig kell kihúzni, majd bezárni a hátfalat. A gép automatikusan befűzi a filmet és lehet tovább dolgozni. A visszacsévélés is automatikus és gyors (36 kockás film esetén 8 mp, de csendes üzemmódban – 49db – is csak 18 mp). Természetesen a kamera DX kompatibilis, tehát automatikusan felismeri és beállítja a film ISO érzékenységét.

 

A gép bal oldalán látható a filmakna fedél biztonsági zárszerkezete.jpg

 

A gép bal oldalán látható a filmakna fedél biztonsági zárszerkezete

 

A kereső

 

Az EOS-1v keresője 100%-os kép lefedettséget biztosít . A keresőben egy vízszintes és egy függőleges kijelző található a kép alatt illetve annak jobb oldalán. A függőleges skála az expozíciós szintet jelzi (±3 fényérték, 1/3 osztással), a skála alatt pedig a képszámláló található. A vízszintes kijelző egyebek között a fókusz pontos beállítását jelző indikátort, a záridőt, a rekeszértéket és még sok fontos információt jelenít meg. A kereső közepén látható a 45 autofokusz pontot tartalmazó ellipszis, és  spotmérő körvonala. A kereső nagy gumírozott keretével tökéletesen megfelel a szemüvegeseknek, bár tartalmaz dioptria korrekciós rendszert is (-3 ; +1 dioptria határok között).

 

 

Kezelőszervek

 

Mivel én a Canon SLR világot az EOS-1DS MkII-vel kezdtem (amely 2005-ben jelent meg), megdöbbentett, hogy a Canon mérnökei mennyire átgondoltan alkották meg az EOS filozófiát. Az EOS-1V gyakorlatilag ugyan azokkal a kezelőszervekkel rendelkezik, mint a későbbi EOS-1 DSLR-ek. Természetesen a digitális funkciók nem szerepelnek rajta, de minden egyébb kezelőszerv ugyan ott helyezkedik el a gépvázon, és a beállítható (custom) funkciók is ugyan azt a logikát és számozást követik, mint az utódok (pl: a tükörfelcsapás engedélyezése mindkét gépen a CFn 12 funkción található).

 

A sokkal fiatalabb 70-200-as objektivvel is gond nélkül müködik.jpg

 

A sokkal fiatalabb 70-200-as objektívvel is gond nélkül működik

 

Hátulról nézve, a gép bal oldalán találhatók a külső vaku és a távkioldó csatlakozói (ez utóbbi egyben a gép és a számítógép közötti kapcsolatot is biztosítja). Itt található a filmakna bizonsági zárszerkezete is. A gép hátoldalán található a gép bekapcsoló gombja (itt már minden elektromos!), a filmakna hátfalának a kémlelő nyílása (a befűzött film típusának megállapítására). Ugyancsak a hátfalon helyezkedik el a részlegesen exponált film visszatekerésének gombja, valamint az EOS-ra jellemző lapos vezérlőtárcsa, az AE Lock és a fókuszpont kiválasztó gomb. A jobboldalon található ajtó felnyitása után jutunk hozzá az egyéni beállítások gombjaihoz. Ennek két csoportja van, a Custom Functions (19 db) és a Personal Functions (30 db). Ez utóbbiak csak egy külön vásárolható szoftver segítségével állíthatók be. A 19db CFn funkcióval mindenki testreszabhatja a kameráját. A gép tetején balról jobbra haladva találhatók a “Mode” (P,M,Av,Tv,DEP és Bulb); az AF üzemmód és normal valamint vaku fénymérés beállító gombok. Ezek kombinációival lehet az ISO értéket, és az auto exposure bracketing-et is beállítani. Tovább haladva jobbra látható a filmsíkot mutató jelölés , a vaku csatlakozó, az információs kijelző, annak világítás kapcsoló gombja, az expozíció kompenzáció gombja és a szokásos EOS fügőleges vezérlő tárcsa. Ezeken kívül már csak a Flash Exposure Lock (FEL-mely egyben a több pontos fénymérés vezérlő gombja is) és a legfontosabb, az exponáló gomb található a gép tetején.

 

A gép homloklaján található az objektív bajonett a reteszelő gombbal,  alul a blende beugrató gomb, és  az exponáló gombhoz közel az önkioldó működésést jelző piros LED.  

 

A géphez külön megvásárolható egy adathátfal, mely a legfontosabb adatokat felírja a filmre, valamint többféle markolat, amelyek közül a PB-E2 biztosítja a 10 kép/mp (Ni-MH akkuval) exponálási sebességet. A PB-E2 üzemeltethető AA méretű ceruzaelemekkel is  (fontos:  szabvány elemek mindenütt kaphatók!), de ez esetben csak 6 kép/ mp sebességre képes. A PB-E2-vel ellátott EOS-1V hivatalos neve EOS-1V HS (a cikk képein ez a verzió látható).

 

Ez az ajto rejti a testreszabást szolgáló gombokat.jpg

 

Ez az ajtó rejti a testreszabást szolgáló gombokat

 

Autofókusz

 

A gép autofókusza gyors és precíz, még gyenge fényviszonyok mellett is. A 45 autofokusz pontból választhat a gép automatikusan, illetve manuálisan is beállítható a kívánt pont (amely lehet egy kiválasztott pont, vagy annak kisebb-nagyobb környezete – a CFn 17 funkció beállításával). Be lehet állítani a keresőben egy “kedvenc” fókuszpontot is, amelyre egyetlen gombnyomással rá lehet ugrani (ez akkor hasznos, ha nem vagyunk elégedettek az automata választásával). A kamera nem rendelkezik beépített AF-Assist fénnyel, ezt a Canon vakui tartalmazzák. Az autofókusz üzemmódok:

 

- One-Shot AF: az autofókuszálás befejeződik, amikor a gép a kívánt fókuszt elérte, ettől kezdve az AF lock működik.

- AI Servo AF: a fókuszálás követi a mozgó tárgyat  az exponálásg. (AI=Artificial Intelligence)

- Manuális fókuszálás: az objektíven lévő fókuszállító gyűrű forgatásával (ha az automatika nem képes a fókuszálásra, pl gyenge fényviszonyok mellett)

 

 

Fénymérés

 

A gép az alábbi fénymérési módokat tudja:

 

- Kiértékelő mátrix mérés: mind a 21 mérőpont résztvesz a mérésben , a gép kiértékeli a fényviszonyokat, és ezek alapján számítja ki az optimális rekeszt és záridőt).

- Részleges fénymérés: ajánlott, ha a háttér sokkal világosabb mint a főtéma. Ekkor a mérésben a mérőmező középső 8,5%-a vesz csak részt.

- Pont (Spot) mérés: Ekkor csak a középső 2.4%-a mér a fénymérő celláknak.

- Középre súlyozott átlag mérés: a mérésben a teljes mérőmező részt vesz, de a kép közepe nagyobb hangsúlyt kap.

- Több pontos fénymérés: ez esetben a gép spot méterként működik, és a fotográfus határozza meg, hogy mely pontok vegyenek részt az átlagolásban.

Az esetek igen nagy százalékában az első mérési mód adja a legjobb eredményt.

 

Szabványos AA elemekkel müködik.jpg

 

Szabványos AA elemekkel működik

 

Különlegességek

 

Az EOS-1V a filmszalag elejére rányomtatja a  „film azonosító”-t, egy két tagú számot XX-XXX formában. Az első két számjegy jelöli pl. a projekt számát (ezt a fotográfus állítaja be) míg a második háromjegyű szám a film sorszámát. Ez nagyon fontos lehet, ha több fotós is dolgozik, mert ezzel elkerülhető a filmek keveredése. A gépváz minden tekercs adatait (expozíció, záridő, dátum, stb) rögzíti, melyek egy  külön megvásárolható kit (ES-E1) segítségével PC-re letölthetők, és összepárosíthatók az exponált filmkockákkal. 

 

 

Személyes tapasztalatok

 

Az EOS-1V HS-t tartalék gépnek vettem az EOS-1DS Mk II mellé az eBay-on. Az elképzelésem az volt, hogy a meglévő objektívjeimet kompromisszumok nélkül tudjam használni egy másik vázon. Az fel sem merült bennem, hogy az EOS-1V után gyártott objektívek esetleg nem kompatibilisek a „nagyapóval” ezen már csak akkor gondolkodtam el, amikor a váz a kezemben volt. Szerencsére – mint azt már többször említettem – a Canon mérnökei gondoltak rám, mert eddig még nem találkozta olyan EOS objektívvel amely inkompatibilis lenne a régi vázzal (pl: a nemrégiben kibocsátott EF 70-200 1:4 L IS USM).

 

Szerencsére eddig még nem volt rá szükség mint tartalék gép, viszont annál többször használom „fő műsoridőben”, illetve második gépként (pl. esküvőkön fekete fehér képek készítésére kíválóan bevált). Aki már olvasta valamelyik cikkemet, az tudja hogy elhivatott filmes fotográfus vagyok, ezért ahol az időfaktor nem jellemző (az ügyfél nem azonnal akarja a képeket) ott inkább ezt a gépet használom, és eddig még nem okozott csalódást. A kezelőszervek hasonlósága miatt nem kellett egy új gépet megtanulnom ezért a váltás a két EOS között nem okoz gondot (feltéve, hogy nem felejtem otthon a filmeket).  Fénymérője kíváló, sebessége minden igényemet kielégíti. Mint minden EOS-1 ez is nagy strapabírással rendelkezik, ezért bármilyen (kapkodós) riport jellegű munkánál bizalommal használom.

 

Az EOS-1V mind a mai napig kapható az USA-ban, új ára 1699 USD. Használtan az eBay-en 600-1000 USD-ért kapható.

 

Mottó: Sokáig éljen a film!

 

Szabó István

Share |

OKE882016. Január 14. @ 20:49:56

Tisztelt Szabó István!

Sikerült beszereznem egy Canon EOS 3 filmes gépet a digitális mellé, mivel az analóg gép mindig vonzott, egy igazi kihívás, de nincs hozzá magyar nyelvű használati utasításom. Tudna nekem ebben segíteni.
Köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel!

x2014. Július 18. @ 09:50:31

Nem értem, a szoftver ott van a Canon honlapján...
http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_35mm_slr_cameras/eos_1v#DriversAndSoftware

sinar4442013. Január 28. @ 17:39:02

Kedves Scarbantia!

Én követtem el a cikket és ha valóban érdekel a filmes világ, még találhatsz hasonló írásokat a Video Foto Magazin hasábjain. Kizárólag filmes gépekről írok, olyanokról, amelyek valamilyen szempontból különlegesek. Sajnos nem tudok segíteni, mert nem rendelkezem a kábellel és a szoftverrel. Én is sokáig kerestem, és a mai napig nem sikerült hozzájutnom, ezért a szoftver által nyújtott kényelmi funkciót nem tudom használni. Sebaj, a gép anélkül is kiváló.

Üdv
Szabó István

scarbantia2012. Október 14. @ 12:37:00

Igen nagy örömmel láttam, hogy 2012-ben ilyen cikkek látnak napvilágot!
Szívesen olvasnék még hasonlókat, akár filmekről, filmszkennerekről, bármivel, ami ezzel kapcsolatos. Kicsit kedvet kell csinálni az embereknek hozzá!

Időközben nekem is sikerült beszereznem egy ilyen vázat markolattal, és egy hozzá való ES-E1 kábellel, de sajnos a szoftver nincs meg, csak a frissítése. Se égen, se földön nem tudom megszerezni, pedig nagyon jó lenne.

Nem tudsz ebben segíteni, hogy hol találhatnék ilyet?

Talán egy webáruházat találtam, ahol véletlen ott maradt, de valami 50-60e Ft-nyi dollárért.

    1 / 1    

top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.189634 másodperc.