Zoner Photo Studio X teszt

Uzseka Norbert | 2024. Június 04., Kedd 08:00

Zoner Photo Studio X teszt
Fotóink katalogizálásához és szerkesztéséhez több különféle számítógépes szoftverből választhatunk – ezek egyikét teszteltük.

Ha azt kérdezném, ki milyen programot használ RAW- ill. jpeg fotók szerkesztésére, a legtöbb fotós az Adobe Lightroomot említené, illetve a Photoshopot és a Camera RAW-t. Ám az Adobe már jó ideje előfizetésessé tette ezen szoftvereit, ráadásul olyan árakon, melyeket nem minden fotós tud vagy hajlandó kifizetni – főleg azok nem, akik nem profik, akik nem ebből élnek. (Mások a Capture One-ra vagy az Affinityre esküsznek, és így tovább.)

A Zoner Photo Studio X sem az a fajta szoftver, amit egyszer megvesz az ember, és használja, amíg jól esik. Ez is előfizetős. Ám az áraik jóval földközelibbek. Az Adobe Creative Cloud oldalán látott árak alapján van lehetőség elég kedvezményes Lightroom+Photoshop csomagra előfizetni, 10,15 euróért per hó, ami kb. 4400 Ft-ot jelent, avagy évi 48 ezret (bár a nagyobb online tárhellyel járó előfizetések szoftverenként ennek duplájába vagy még többe kerülnek). Ezzel szemben a Zoner ára 5,99 dollár havonta (ez most épp úgy 2200 Ft-ot jelent), az éves előfizetés pedig 59 dollár, ami 22 ezer jó magyar forint alatt van jelen árfolyamon.

Más kérdés, hogy az Adobe CC-vel több-kevesebb online tárhely is jár, míg a Zoner esetében ez szerényebb: a Basic előfizetés mellé 20 gigabyte tárhelyet kapunk, amely RAW file-ok esetében nagyon kevés – bár persze az Adobe felhőben elérhető teret is hamar betölti az ember, ha túl sokat fotóz…

 

A fő kérdés tehát az: vajon a program tudása is annyival szerényebb, mint amennyivel kevesebbe kerül?

 

A legfontosabb tudnivalók

A céget Csehországban alapította még a ’90-es években néhány megrögzött fotós és számítástechnikus, de a röviden ZPS X-nek nevezett szoftvert épp két évtizede mutatták be. Mára a világ több pontján is van irodájuk, számos díjat is elnyertek.

 

A szoftver jelenleg Windows 10-re és 11-re érhető el (Mac-re tehát nem). Angol, német, orosz, cseh és szlovák, kétféle kínai, japán és olasz nyelven érthető el (magyarul tehát nem).

Minden évben két nagyobb frissítés érkezik hozzá, melyek, ahogy visszanéztem az előzményeket, tényleg lényegi és számottevő előrelépéseket hoznak. De apróbb módosítások sűrűbben is előfordulnak, köztük – ahogy pl. az Adobe Lightroomnál és Camera RAW-nál megszokhattuk – az újabb fényképezőgépek RAW-jaihoz ill. az újabb objektívek profiljaihoz szükséges update-ek.

 

A Zoner első ránézésre nem forradalmasítja a számítógépes fotókidolgozást. Kezelőfelülete nagyvonalakban hasonlít az Adobe vagy a többi, ilyen célra fejlesztett programéra, ami abból is fakad, hogy alapvetően mindegy, melyik szoftvert használjuk, a képeinken jó eséllyel ugyanazon módosításokat szeretnénk elvégezni.

 

A Zoner azonban mintegy összegyűjti a különböző munkaterületeket, de külön modulokra bontja azokat:

 

Manager modul

Ez szolgál a fotók rendszerezésére, címkézésére, értékelésére stb.


 

720_Zoner_developmodul.jpg

(Katt ide a kép nagyobb verziójáért!)


Develop modul

A fotók kidolgozására való modul, mely leginkább a Lightroomhoz hasonlít.

Az alapvető fotószerkesztő beállításokon túl (mint amilyen az expo kompenzáció, a kontraszt, az élesítés, a világos- ill. sötét részek állíthatósága és így tovább) mód van különféle szűrők, presetek használatára is – ahogy a többi hasonló szoftverben is. De mindegyiknek megvannak a maga jellegzetességei és apróbb-nagyobb egyedi megoldásai.

Itt pl. van egy True HDR nevű megfejtés, mely természetesebbnek ható, magas dinamikatartományú képeket ígér, s nem is csak ígéri. Akkor legalábbis, ha HDR-képes monitoron használjuk. A hagyományos monitorokon ugyanis nem látszik a különbség.

Innen érhetjük el a fekete-fehér / monokróm beállításokat is, bár alapból azok nekem elég alapra vettnek tűnnek a Lightroom vagy a Nik Collection felszereltségéhez mérten. Érdemes kicsit utánanézni a preseteknek, melyekből jó pár ingyen letölthető a Zoner oldaláról is.

 

 

720_Zoner_editormodul.jpg

(Katt ide a kép nagyobb verziójáért!)


Editor modul

Itt végezhetünk olyan módosításokat, melyeket amúgy a Photoshopban szoktunk meg. Ahhoz képest szerényebb ugyan a funkciókészlet, de túl a legfontosabbakon bőven akadnak különféle szűrők, egyéb színesítő (de a legtöbbünk által ritkán alkalmazott) elemek is. Használhatunk layereket, azaz rétegeket is.

 

Print modul

Innen tudjuk a képeket kinyomtatni, ill. a legkülönfélébb, fotóval ellátott termékeket létrehozni és megrendelni (mint amilyen a fotókönyv, a naptár, vagy akár a hűtőmágnes).

 

 

720_Zoner_video_Tulpa.jpg

(Katt ide a kép nagyobb verziójáért!)

 

Videó modul

Az Adobe-nál szintén külön szoftver szolgál a videók vágására, szerkesztésére, a Zonernek az is része. Ez nem egy mindenre kiterjedő videószerkesztő, amellyel a hollywoodi vágókat is kenterbe verhetjük, de amire a legtöbbünknek szüksége van, benne van, és mindez a fent említett összegért. Bár a funkciók alapra vannak véve, az egyes módosítások, mint pl. a képélesítés, meglepően gyorsan mennek végbe, és hatékonyak is.

 

 

Nyilván más az egyes részek, funkciók, beállítások leosztása, mint a többi hasonló programban, de a fejlesztők igyekeztek mindent logikusan felépíteni és elhelyezni, és sikerült is határozottan kézreálló programot készíteniük. Természetesen mindent szokni kell, bármely más fotókidolgozó szoftvert használtunk is korábban, de a tesztelésre rendelkezésemre álló idő (kb. egy hónap) alatt nem tapasztaltam semmi idegesítő anomáliát. Mi több, a Zoner kezelőfelülete jócskán ad lehetőséget a testreszabásra. Ez sem olyasmi, amivel még nem találkoztunk, de jó tudni, hogy itt is van mód még kezesebbé tenni a programot.

 

Persze, hogy kinek mi áll kézre, szubjektív. Ahogy arról is hiába írnék, hogy az én adott számítógépemen, az általam használt Adobe programokkal összehasonlítva mennyire volt fürge a Zoner (pl. mert a Lightroomban már jókora katalógust építettem, míg a Zonert nulláról kezdtem). De általánosságban úgy tűnt, hogy gyorsabban indul el a szoftver, és egyes, jelentős számítási kapacitást igénylő fázisokkal is hamarabb elkészült, mint világhírű riválisa. Az sem mellékes, hogy ha Lightroomból Photoshopba kell váltani, az lassabb, mint Zoneren belül az egyik modulról a másikra.

 

Szintén hasznos, és a fejlesztők figyelmességét jelzi, hogy gyakorlatilag mindenről tudunk extra infót kapni – ha adott funkció mellé visszük az egeret, oda, ahol nincs más info / választható rész, előjön egy rövidke videó, s mellé magyarázó szöveg, az adott készség használatáról. (Ha már mindez a kisujjunkban van, ezt ki is kapcsolhatjuk.) Emellett a Zoner honlapján elképesztő mennyiségű ingyenes, letölthető ill. megnézhető info- és tananyag van.

Ahogy minden valamirevaló grafikus szoftverben, itt is vannak természetesen gyorsbillentyűk is, amik nagyban meggyorsítják a munkát.

 

Úgy tapasztalom, teljesen egyénfüggő (de sokszor az adott fotós vagy videós project, feladat is meghatározza), hogy kinek melyik fotószerkesztő szoftver jön be leginkább. Nekem személy szerint, miután legalább nagyvonalakban kitapasztaltam a működését, a ZPS X nagyon tetszett. Számos olyan apróság van benne, amely jelzi, hogy a fotósok igényeire odafigyelve készül és változik ez a program – de pl. pont a modulos felépítése nem apróság, ellenben az egyik legnagyobb erénye. Nyilván könyvnyi terjedelmet igényelne, hogy alaposan leírjam a működését, de talán a legfontosabbakat sikerült fentebb összefoglalni.

 

A szoftvert ingyenesen le lehet tölteni és 7 napig kipróbálni, aztán válik fizetőssé. Ha van egy kis szabadideje az embernek, érdemes így tenni.

S ha mégsem szeretnénk előfizetni rá, vagy lejár az előfizetésünk, és nem újítanánk meg, akkor sem kell lemondanunk a fotóinkról: ugyan szerkeszteni, módosítani akkor már nem lehet őket, ám a felépített katalógusunk megmarad, ahogy az is, hogy elmenthessük a képeket az elérhető formátumokba. (Szerintem ennek így illene lennie, de nem mindenütt ez a jellemző…)

 

 

A program honlapja

 


ZPSXbox.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.158792 másodperc.