Fotó MagazinTESZT / PENTAX K-1 : Egy Full Frame-es DSLR

Fotó Magazin | 2017. Április 30., Vasárnap 09:00

Miután a Ricoh felvásárolta a Pentaxot a Hoya-tól, sokan úgy vélték, hogy ez a komoly múlttal bíró márkanév végét jelenti, de szerencsére nem így lett.

A Pentax az elmúlt évek során több érdekes DSLR vázzal ajándékozta meg a közösséget, de full frame lapkás gép csak 15 év várakozás után jelent meg a piacon K-1 márkanéven. 


Szerző: Merl Antal


A Photokinán tavaly bemutatott K-1 már Magyarországon is megvásárolható, és így nagy örömömre nekem is alkalmam adódott a gép kipróbálására.

 

pentax_k_1_dslr_camera_body_1455745556000_1223123.jpg


Első pillantásra


A K-1 külső burkolata nagy merevségű, de könnyű magnézium ötvözetből készül, ami kiváló ütésállóságot és elektromágneses védelmet nyújt. Súlya akkumulátorral és 1 db SD kártyával együtt 1010 g. A váz kialakításánál fogva kényelmesen illeszkedik az ember kezébe, fogása hosszabb távon sem fárasztó.Az előlapon csak a bajonett retesze, az AF segédfény, és az infrás érzékelő található. A markolattal ellentétes oldalon az AF/MF váltója, az AF mód kapcsolója, a RAW/Fx1 gombja, és a beállítások zárolásáért felelős nyomógomb helyezkedik el. A két különálló gumidugasz alatt a fejhallgató kimenete, a mikrofon bemenete, majd lejjebb a HDMI, az USB és a külső tápellátás csatlakozói találhatók. A markolat oldalában két SD memóriakártya aljzatot találunk, melyek működése a menüben személyre szabható (tükrözés, RAW-JPEG ide/oda, folyamatos felvétel, videó ide/oda). A kártyafoglalat alatt a vezetékes távkioldó dugasza van elrejtve.

 

K120170110-_IMG0484.jpg


Kis extrák


Aki kihajtható, elforgatható, mozgatható kijelző után vágyott annak most teljesült a kívánsága, mert itt teljesen újfajta megoldást találtak ki a Pentax mérnökei. Síneken mozgó, gömbfejekkel ellátott kis acélrudacskák adják a szerkezet alapját, amire egy további konzol van felerősítve. Ehhez a konzolhoz képest felfelé is elmozdítható a kijelző, gyakorlatilag az egész szerkezet bármilyen irányba és szögbe állítható. A váztest hátsó oldalán egy, a gép méretéhez képest elég nagy, 3.2 hüvelykes, 1,037 millió képpontos LCD kijelző foglal helyet.  Mellette azért még jó pár nyomógomb, köztük egy multifunkciós egység, és egy tárcsa is helyet kapott, ezekkel együtt, használat közben egyáltalán nem tűnik túlzsúfoltnak. 

 

K120170111-_IMG0550.jpg


A prizmaház jobb oldalán egy módválasztó található, aminek elforgatásával közvetlen hozzáférést kaphatunk számtalan funkcióhoz, mint például az ISO-hoz, az expozíció korrekcióhoz, a képsorhoz, a HDR-hez stb. Ehhez a másodlagos módválasztóhoz tartozik egy paraméterező tárcsa, aminek segítségével a beállított funkció értékeit tudjuk módosítani. A másik két, szokásos vezérlőtárcsával a rekeszértéket és a záridőt lehet módosítani a megfelelő módban.  A menüben a vezérlők funkcióit tovább hangolhatjuk.A Pentax K-1-hez portrémarkolat is kapható, ami a többi tükörreflexes fényképezőgépnél megszokott módon csatlakoztatható a vázhoz.
A fény az eddiginél megszokott helyett egy nagyobb tüköraknán keresztül jut a Pentaprizmás keresőbe, amely 100%-os lefedettség mellett 0,7x-es nagyítást produkál a Natural Bright Matt III. mattüvegen keresztül.

 

K120170111-_IMG0528.jpg


Képfeldolgozás


A képi információt egy 36,4 MP-es, 35,9 x 24 mm-es CMOS lapka adja, mely az új fejlesztésű PRIME IV jelfeldolgozót szolgálja ki, aminek köszönhetően akár 14 bites nyers fájlokat is készíthetünk. A szenzor egyébként az aluláteresztő szűrőt nélkülözi, de a DSLR-ek között egyedüliként a Pentax által kínált szenzorstabilizálásnak hála, a szenzor mozgatásával képes ezt a szűrőt szimulálni is. A stabilizátor szintén új szintre lépett, így az immár 5-tengelyes SR II (Shake Reduction) akár 5 fényértéknyit is képes kompenzálni. A fentieken túl, a Pixel Shift Resolution System eljárás által képes 4 lépésben 1-1 pixellel elmozgatni a lapkát, és végül a négy képből egyet készít, bár a felbontás nem változik. Az így keletkezett RAW képet egyelőre csak a SILKYPIX szoftverrel tudjuk feldolgozni. A végeredményben minden pixel tartalmazni fogja az összes színinformációt, ami jobb színreprodukciót és magas érzékenységen alacsonyabb zajszintet eredményez. A K-1 szenzormozgatásos stabilizátora saját tapasztalataim szerint kb. 2,5-3 fényértéket jelent exponáláskor.


ISO tartomány és GPS


A K-1 nagyon jól teljesít, ha a képzajról van szó. A képek ISO 12.800-ig még nagyobb nagyításban is elfogadhatóak, és a gép simán fölveszi a harcot a konkurens fényképezőgépekkel is! Az érzékenység egyébként egészen ISO 204 800-ig emelhető.A Pentax K-1 a beépített GPS-nek hála nem csak egyszerűen a koordináták rögzítésére képes gép, de ezek alapján magát a szenzor pozícióját is korrigálja az ASTROTRACER funkciónak hála. Az állványon lévő gép maximum 30 mp ideig képes követni a csillagok mozgását az égbolton, így ezek fénye pontszerű marad. A „láthatárhoz igazítás” és a „kompozíciómódosítás” két olyan funkció, melyek komponáláskor lehetnek hasznosak. Ha ugyanis felállítottuk az állványt, beállítottuk az állványfejet „nagyjából” vízszintesre, akkor a K-1 a láthatárhoz igazítással automatikusan kiigazíthatja az apróbb hibákat.

 

pentax k1 1455745657000_IMG_584617.jpg


Autofókusz és záridő


 Az új SAFOX 12 autofókusz rendszer 33 pontot kínál, melyből 25 keresztérzékelős és kb. az APS-C terültet fedi le a szenzoron, a pontos fénymérésért pedig egy 86 000 pixeles RGB szenzor felel. A követő fókusz hagy némi kivetnivalót maga után, nagyjából 85 %-os az eredményessége, ebben a megközelítésben elmarad a vetélytársaitól.A leggyorsabb záridő 1/8000 s, a legrövidebb pedig 30mp. Sorozatban 4,4 kép/másodperc a csúcs, (6,5kép APS-C állásban) amire a gép képes.Ha sötétben használjuk a gépet (objektívet vagy például kártyát cserélünk) nem kell megijednünk, a K-1 ugyanis teljes sötétségben is használható, mivel a státuszkijelzőn kívül az objektívfoglalat, a memóriakártya foglalatok, a hátoldali kezelőszervek, de a vezetékes távkioldó aljzata is saját fénnyel rendelkeznek, amelyeket a menüben engedélyezhetünk.Video
Mivel a K-1 főleg fotózásra szánt fényképezőgép, így a videózási képességei szerényebbek a hasonló kategóriájú gépekhez képest. Az eredmény Full HD/1080p 30/fps sebességgel felvett MPEG-4 AVC / H.264 (MOV) formátumú anyag.
A változatlan bajonettnek hála az összes eddig Pentax objektívvel kompatibilis a váz, mi több, az APS-C Crop módnak köszönhetően akár a szenzort le nem fedő objektívekkel is jól használható. Megfelelő bajonettel egyéb más optikákat is feltehetünk rá, élességállításkor a középső AF pont, sípoló hangot ad. Az objektív gyújtótávolságát kézzel kell beállítani manuális objektív használatakor.

 

K120170109-_IMG0460.jpg


Összegzés:


A Pentax K-1 a márkához híven nagyon sok egyedi megoldással állt elő. Külsőleg az ötletes (és igényeinkre szabható) megvilágítás, a másodlagos módválasztó (aminek köszönhetően egy sor funkció válik pillanatok alatt elérhetővé), a hátsó kijelző mechanikája és nem utolsó sorban az időjárás álló szigetelés teszi a fényképezőgépet nagyon vonzóvá. A mozgatható szenzornak köszönhetően nem csak képstabilizálásra alkalmas a gép, hanem olyan funkciókra is mint a csillagkövetés, az automatikus vízszintezés, a kompozíció finomhangolása, és a képponteltolás, amivel a legfinomabb részleteket is ki lehet hozni egy témából. A  Pentax K-1 képminősége is nagyon jó, a képponteltolásnak köszönhetően részletgazdag, nagy dinamikatartományú képek készíthetőek magasabb ISO értéken is alacsony zajszinttel.
A Pentax K-1 videózás szempontjából csak az alapokat nyújtja, látszik, hogy a mérnökök a fotózást tartották szem előtt. A 300.000 expozíciót garantáló gép vázának a piaci ára jelenleg 650.000,- forint körül mozog. A fényképezőgép fotózásban nyújtott teljesítménye, amivel felveszi a versenyt a fő riválisaival is!

Ajánlás 


A most bemutatott Pentax K-1 Full Frame-s gépet elsősorban táj, portré, makró és csendélet fotósoknak ajánlom, ergonomikus kialakítása, és kiváló képminősége révén, hamar megkedvelteti magát felhasználójával. Számomra kifejezett élmény volt a vele töltött több mint egy hét, amit talán a tesztfotók is érzékeltetnek. 



TECHNIKAI JELLEMZŐK


PENTAX K-1Full Frame DSLR kamera
PROKiváló képminőség; kitűnő szolgáltatások; relatíve jó ár.

KONTRA
Viszonylag lassú AF


 Típus Tükörreflexes (DSLR) / Full frame (35mm)   Pixelek száma 36.4 MPx / CMOS      záridő Legkisebb:  1/8000 mp / egnagyobb: 30 mp   Érzékenység (ISO) 100 – 204800 / PRIME IV   Élességállítás Autofókusz/Manuális fókusz   Képformátum / felbontás JPEG/RAW  /  7360 x 4912 pixel   Sorozatfelvétel 4.4 kép/mp / maximum képfelbontásnál   Kijelző mérete 3.2 inch / felbontása 1.037.000 pixel / LCD   memóriakártyák Secure Digital / SDHC / SDXC   Kimenet HDMI, USB   Energiaforrás Li-ion Akkumulátor  
Ára: 628.890- Ft. ( csak váz )
--------------------
PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS4,9 PONT / KÍVÁLÓ
WEB: WWW.PENTAX.HU 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.192440 másodperc.