Sigma 30mm F1.4 DC DN Contemporary – Mennyi? 30!

Uzseka Norbert | 2019. Június 04., Kedd 08:00

Sigma 30mm F1.4 DC DN Contemporary – Mennyi? 30!
A Sigma 2016 őszén adta ki a negyedik olyan objektívjét, mely micro 4/3 bajonettel is kapható. Ezen rendszerben némileg szokatlan látószöget nyújt – de kimagasló fényértéket és élességet is.

Mikor bejelentették cikkem tárgyát, kissé furcsálltam a dolgot. Egyrészt mert a Sigmának már volt egy 30mm-es, igaz, "csak" f/2,8-as fényértékű fix objektívje (nem szólva a Panasonic és Olympus hasonló látószögű, ámde makró optikájáról), másrészt mert ez a 30mm-es látószög micro 4/3-on ekv. 60mm-nek felel meg, az meg már nem igazán normál látószög, de még nem is az, amit már portréra is jó használni, telének meg pláne rövid. Persze Sony E bajonettre csavarva kisfilmes értéken 45mm-nek felel meg az objektív látószöge, tehát ott egy remek normál üvegnek számít (és sokan dicsérik is).

 

Kézbe véve

Bár nem olyan kicsi, mint számos fix a micro 4/3 rendszerben, mégsem érződik túl nagynak ez az objektív még a kisebb markolatú MFT vázakon sem. Súly és hossz tekintetében épp a duplája az említett Sigma 30mm f/2.8 EX DN objektívnek, de 265 grammjával és 73mm-es hosszával (melyhez 52mm-es szűrőmenet társul) semmiképp sem tartozik a rendszer böhöm üvegei közé. A fogása, kialakítása a Sigmától megszokott letisztultságot és minőséget hozza. A megtermett, finoman forgó kézi élességállító gyűrűn kívül nincs rajta semmi, max. a gyárilag mellé csomagolt napellenző. Időjárás álló bevonat vagy stabilizátor nem került bele. Utóbbi hiányát az elmúlt években kiadott komolyabb Panasonic vázak ill. csaknem bármely Olympus kamera beépített stabilizátora enyhíti. De ránézésre, túl azon, hogy szép meg jó, istenigazából csak az az f/1,4-es rekesz tűnik különlegesnek benne.

 

720_20180628_1270955.JPGRobotlovag a Budai Várban

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/16000 s, rekesz: f/1,4, ISO: 200


Használati tapasztalatok

Az óvatos ismerkedés után, amikor még volt bennem némi szkepszis, a gyakorlati alkalmazás hamar meggyőzött, hogy ez egy rendkívüli optika. Úgy tudom, Sony E bajonetten is szépen muzsikál, de amit micro 4/3-on már a legtágabb rekeszen produkál, az elképesztő – ahogy az is, hogy azt az élességet jószerével a legszűkebb, f/16-os blendéig megtartja. A széleken is! Ez kevésbé meglepő, ha arra gondolunk, hogy APS-C szenzorra készült az üveg, s így a kisebb micro 4/3-os lapkán a szélek is élesebbek lehetnek. De ennek tudatában is lenyűgözött a 30-assal készült képek élessége, részletgazdagsága.

Mint az ötödik MFT-s Sigma obi, a 16mm f/1.4 DC DN Contemporary kapcsán leírtam, a korábban kiadott, f/2,8-as fix sor (19, 30 és 60mm) is meglepően éles képet ad, de az, amit ez az üveg már f/1,4-en is produkál, egészen elképesztő. Ha szép elmosásra van szükségünk, hogy a témánk látványosan elkülönüljön a háttértől, akkor ez a Sigma a legjobbak között van!

 

Persze önmagában az, hogy kevés fényben is jól lehet használni ezt az üveget (és az autófókusz sebességére sem volt okom panaszkodni!), még nem minden. Nagy kérdés volt számomra, hogy mi lesz az, amit jól le lehet fotózni egy már nem normál-, még nem portré látószöget nyújtó üveggel. De azt tapasztaltam, hogy ha az alanyról némileg tágabb kivágással készítünk portrét, akkor a Sigma nyújtotta élességgel és elmosással tényleg szuper képeket lehet lőni. Magam odavagyok az olyan portrékért, ahol a környezet is látszódik (és szerepe is van), még ha ez plusz kihívást is jelenthet a fotósnak, hiszen különösen oda kell figyelni a háttérre. De erre a feladatra ez az objektív eszményi.

Ha pedig hozzászokik az ember, hogy a normál látószögnél (ekv. 50mm) némileg szűkebb kivágással kell dolgoznia, akkor gyakorlatilag bármire jól használhatja, amire egy normál obi megfelel. Sok nagy fotós mester javasolja a fényképezéssel ismerkedőknek, hogy szerezzenek be egy fix objektívet, és próbáljanak azzal megoldani különféle fotós feladatokat, mert az fejleszti a kreativitást. Ráadásul vannak fényerős és éles normál obik, amik kedvező áron érhetőek el. Szerintem a Sigma 30-as ebbe a sorba is illik. Ha ráhangolódik az ember erre a kissé szokatlan látószögre, könnyen arra eszmélhet, hogy le sem akarja venni az objektívet a vázról. Nem mondom, hogy mindenre jó, hogy bármit meg lehet vele oldani, de az optikán magán nem fog múlni, hogy éles és szép képeket készítsünk.

 

720_20180628_1280073_.jpgHuszárok a Budai Várban

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1600 s, rekesz: f/1,4, ISO: 200


Meglehet, streetfotóhoz néha túl szűk, ahogy egy teljes táj vagy épület sem fog egykönnyen beleférni abba a 30mm-be. A 30 cm-es legkisebb tárgytávolság sem alkalmas arra, hogy nagyon közel menjünk a témához. De ügyesen komponálva, netán a részleteket kiemelve jó eséllyel remek képeket lövünk majd vele. Ráadásul úgy látom, a micro 4/3-os Sigmáknak megvan a maguk sajátos képi világa, ami túlmutat a kimagasló élességen és a szemnek kellemes háttérelmosáson (ami különben a 2,8-as sorra is jellemző). Ahogy telt az idő, amit ennek az objektívnek a tesztelésével tölthettem, úgy nőtt egyre inkább hozzám (meg a vázhoz) az üveg, de hogy mi a titka, azt nem tudom megfogalmazni. Egyszerűen csak jó érzés vele fotózni, jó kihasználni az f/1,4-es rekesz adta előnyöket, és jó, hogy ha magam mindent megteszek a lábzoom segítségével, hogy megfelelő legyen a kompozíció, akkor sosem kell csalódnom az élességben. Sokszor leesett az állam, hogy kb. 114 ezer forintért ilyen minőségi optikát kapni!

 

Összehasonlítás

A normál vagy kistele objektívek elősorolásába most nem mennék bele, csak a szintén 30-asokról írnék:

Sigma 30mm f/2.8 EX DN: kicsi, könnyű, olcsó, meglepően éles képet adó objektív, mely kb. fele annyiba kerül, mint a nagyobbik Sigma. Viszont 2 fényértékkel "sötétebb", és a micro 4/3 rendszerben szokatlan látószöget adó 30mm hátrányai itt jobban érvényesülnek – Sony E bajonetten közkedveltebb darab.

Panasonic Lumix G 30mm f/2.8 Macro MEGA O.I.S. és Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm f/3.5 Macro: – mindkét üveg 1x-es nagyítást (vagyis életnagyságú leképezést) nyújt, tehát aki makrózni szeretne, az nyilván ezek valamelyikét választja. A Panában van stabilizátor és cseppet fényerősebb, emellett élesebb is, mint az Olympus. Előbbiért 95, utóbbiért 93 darab, Mátyás királyt ábrázoló papírfecnit kell leszámolnunk a boltban.

 

720_20180628_1270951_.jpg

Portéka a Budai Várban

Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/8000 s, rekesz: f/1,4, ISO: 200


Összegzés

Bár micro 4/3 rendszerben kissé fura az ekv. 60mm-es látószög, a gyakorlatban ez nem okozott számottevő problémát. Van, ahol több energiát kell fordítani a komponálásra, és van, amit nem lehet meglőni ezzel az üveggel, de az f/1,4-es legtágabb rekesz, a már azzal is csúcs élesség, a minőségi kialakítás, a mérsékelt súly és méret együtt egy olyan objektívet adnak, amely értő kezekben csodákra képes. Ugyanezen látószöggel kaphatók olcsóbb üvegek, ám ha nem akarunk makrózni ill. belefér az így sem egetverően magas ár, valamint nem fontos, hogy zsebben is elférjen a gép és az obi, akkor ez az optika könnyedén a kedvencünkké válhat.

 

Pontszám: 4,7 pont

Pro:

- Magas fényerő, s már legtágabb rekeszen is éles kép

- Minőségi kivitel nagyon baráti áron

 

Kontra:

- Micro 4/3-on némileg fura látószög, amit szokni kell

- Nem időjárásálló

 

Az objektív honlapja

 

Topstory_sigma30.jpg

 

Technikai adatok:

Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary

Elérhető bajonett(ek): Micro 4/3, Sony E

Gyújtótávolság: 30mm

Objektív felépítése: 9 lencsetag 7 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 50.7°

Legkisebb blende: f/16

Legkisebb tárgytávolság: 30 cm

Szűrőmenet: 52 mm

Méret: 64,8 mm x 73,3 mm

Tömeg: 265 g

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.269888 másodperc.