Fotó MagazinRangos elismerésben részesült Mártonfai Dénes

Fotó Magazin | 2017. Március 12., Vasárnap 10:00

Fényképész édesanyja révén már gyerekként kapcsolatba került a fotózással. A legfőbb támogatást és ösztönzést most is a család, felesége és kisfia jelenti számára.

Szerző: Hanol Erzsébet

www.teol.hu

 

Pályafutása egyik legnagyobb – de remélhetőleg nem utolsó – elismerését kapta Mártonfai Dénes, aki „A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter” különdíjat, valamint Vidéki foci című sorozatával a Sport sorozat kategória első helyét nyerte el a 35. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

Mártonfai Dénes Hőgyészen nőtt fel, és már gyermekkorában kapcsolatba került a fotózással, köszönhetően fényképész édesanyjának. A szekszárdi I. Béla Gimnáziumban töltött évek alatt amatőrként foglalkozott a fényképezéssel: akkoriban főleg tájképeket fotózott, de sok minden érdekelte, így embereket is fényképezett és sport témájú képeket is készített. Az érettségi után már nem volt kérdéses számára, hogy komolyabban szeretne foglalkozni a fotózással, ezért Budapesten, a Práter utcai fényképész iskolában folytatta tanulmányait. Ott vett részt élete első fotópályázatán is, amelyen egy harmadik díjat nyert.

 

2936008_vf_0001.JPG

 

A Práter utcai évek után, maradva a fővárosban, 2003-ig a Teleschola operatőr iskolába járt, ahonnan a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) fotóriporteri szakára vezetett az útja. Elmesélte, hogy a portfoliójában, amellyel a képzésre jelentkezett, szerepelt egy olyan kép is, amely a most díjazott Vidéki foci sorozatba is beleillene. A MÚOSZ-nál 2005-ben végzett. Diplomamunkája az általa csak MÁV-os anyagként emlegetett fotósorozat volt, amelynek képei a több évnyi ingázásnak köszönhetőek, hiszen az otthona és a Budapest közötti vonatutak alatt készültek.

 

A díjnyertes fotósorozatot ide kattintva tudja megtekinteni!


Gyakorlatát a Reggelnél töltötte, majd a Mai Napnál helyezkedett el. A lapnál félév után vették státuszba, amelyet félóráig tudhatott magáénak. – Tíz órakor aláírtam a szerződésemet, 10.30-kor pedig megszűnt az újság – idézte fel a történteket. Ezt követően a Napi Gazdaság munkatársa lett, ám egy idő után megelégelte a fővárosi létet, és hazajött. Az elhatározás egybe esett azzal, hogy a Tolnai Népújság fotóriportert keresett, így jelentkezett az állásra. Mártonfai Dénes 2005 novembere óta dolgozik a megyei lapnál, közel öt éve fotórovat-vezetőként. Elmondta, hogy a vidéki fotóriporteri munka lényegesen másabb, mint amire egy országos napilapnál van szükség. Kevesebb a történés, mégis több a munka, hiszen a dolgozói létszám is jóval szerényebb, mint egy országos lapnál. 

 

2936010_vf_0003.JPG

 

Egymást inspirálják

Mártonfai Dénes 2014 óta tagja a Pictorial Collective Egyesületnek. Mint mondta, a magyar fotóriporterek alkotta csoport létrejöttét az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak. Hisznek benne, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számunkra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. Saját érzéseikre és benyomásaikra támaszkodva láttatják az általuk választott témákat – a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetekben.

A napi munka mellett folyamatosan készíti a saját anyagait is, köztük olyanokat, melyeken már évek óta dolgozik. – Ezzel sokszor a családtól veszem el az időt, ezért mindenképpen szeretném megköszönni a nejemnek és a kisfiamnak a támogatást. Ők azok, akik ösztönöznek, biztatnak és velem örülnek a sikereknek – hangsúlyozta Mártonfai Dénes.

 

2936011_vf_0004.jpg

 

Mint mondta, vidéki fotóriporterként, a lapkészítés diktálta feladatok mellett szükségesnek tartja a megyében történő események dokumentálását is. Szeret visszatérni egy-egy helyszínre, hogy hosszabb távon tudjon foglalkozni társadalmi problémákkal, emberi sorsokkal. Azt vallja, hogy egy anyag sosincs kész, mindig lehet rajta dolgozni. Ezért nem befejez egy-egy témát, legfeljebb csak pihenteti egy ideig. Arra törekszik, hogy a napi munka se váljon számára rutinná, még ha vannak is olyan események, amelyeken évről évre, szinte napra pontosan jelen van a megyei napilapos körforgásból adódóan. A legfőbb szempont számára a minőség.

Az elismerések kapcsán elmondta, magának és a szakmának is szerette volna bizonyítani, hogy vidéken is lehet jó képeket csinálni. A 35. Magyar Sajtó Fotópályázatra négy sorozattal és egy hírképpel nevezett. A Vidéki foci mellett, szintén sport kategóriában az őcsényi hőlégballon versenyről készült sorozata szerepelt. A természet és tudomány kategóriában egy légi fotósorozatát bízta a zsűrire, társadalomábrázolás és dokumentarista fotográfia kategóriában pedig egy olyan sorozatot, amely tűzeseteknél készült képekből állt össze. Ez utóbbi szintén sokáig versenyben volt a zsűrinél, ezért Mártonfai Dénes úgy véli, ennek is köszönhető a legjobb megyei fotósnak járó elismerés, amelynél a teljes portfoliót értékelték.
Nincs a megyének olyan települése, ahol ne készített volna már fotókat. A közös munka során újságíró kollégái is megtapasztalhatták, hogy Mártonfai Dénes nem ismer lehetetlent, ha egy jó képről van szó, és ahogy egyikük fogalmazott, Dénest az Isten is fotóriporternek teremtette.

 

Több kiállításon is szerepelt fotóival

Kollégánk eddigi munkáit több elismerés fémjelzi. 2008-ban megkapta lapunk nívódíját, az Axel Springer-Magyarország Kft. sajtófotó pályázatán pedig több kategóriánkénti első helyezés mellett 2010-ben elnyerte a legmagasabb elismerést, Az év fotóriportere díjat. Kétszer, 2009-ben és 2010-ben részesült a fiatal fényképészeknek adható Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjban. A MÁV-os anyaggal a Magyar Sajtófotó Alapítvány fotóesszé pályázatán nyert díjat, ami az első komolyabb elismerése volt.
Jelentősebb kiállításai közé tartozik a másodéves Pécsi József ösztöndíjasok kiállítása, amelyet Budapesten, a Mai Manó Házban mutattak be. Mártonfai Dénes itt négy társával együtt állított ki. A kiállítás katalógusa alapján aztán meghívást kapott a Helsinki Fotóbiennáléra, és az egyéni tárlaton a Hétköznapi lányok és a Vidéki foci sorozatot mutatta be a finn fővárosban. Mivel a Pictorial Collective lehetőséget kapott rá, hogy tagjai a World Press fotókiállítás kísérő tárlatán állíthassák ki képeiket, ami egy újabb budapesti bemutatkozást jelentett kollégánknak. Mártonfai Dénes büszke rá, hogy a kiállítás anyagát Szekszárdra is sikerült elhozni, így a helyi közönség is láthatta azt.

 

 
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 2.963007 másodperc.