PÉLDÁTLAN SZABADSÁG: A Lumix G generáció

Fotó Magazin | 2017. November 15., Szerda 08:00

PÉLDÁTLAN SZABADSÁG: A Lumix G generáció
A Panasonic Lumix G sorozat kiváló cserélhető objektíves fényképezőgépekből áll. Megjelenésük felkavarta az állóvizet, és egyre tökéletesedő tükörnélküli felvételi technikájuk mára már utoléri, sok esetben meg is haladja a tükörreflexes gépek tudását

SZERZŐ: UZSEKA NORBERT

 

A Panasonic Lumix Generation gépei a DSLM-ként, MILC-ként vagy mirrorless-ként is emlegetett, magyarul tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezők közé tartoznak. Nézzük át, mik is a tükör nélküli gépek legfőbb előnyei a tükörreflexes avagy DSLR rendszerekkel való összehasonlításban:

 

KÍVÁLÓ TULAJDONSÁGOK

 

Kompakt és könnyű rendszer

Mivel a tükör mechanika hiányzik a MILC-es kamerákból, így kisebb és könnyebb gépet kapunk.

Ez olyan előny, amely azoknak is számít, akik leginkább családi eseményekkor vagy baráti összejöveteleken fotóznak, de a profi fotósoknak is, akik hosszú órákon keresztül cipelik és használják a fényképezőiket. Akár a természetben kalandozunk, akár a várost járjuk, nagyon nem mindegy, hogy mekkora felszerelést kell magunkkal vinni.

 

Csendes exponálás

Amikor tükörreflexes géppel fotózunk, exponáláskor a tükör felcsapásának van egy jellegzetes hangja, amely bizonyos helyzetekben nem csak zavaró, de megnehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi a fényképezést. Egy alvó babából rögvest síró baba lesz, ha DSLR-rel próbáljuk lefotózni. Ha végre becserkésztük a ritka madarat vagy állatot, majd rácsattintunk, könnyen megeshet, hogy elrepül vagy ránk támad. Szeretnénk lefotózni a filharmonikusok koncertjét, ám minden jelenlévő olyan vájtfülű, hogy egy kattintás után kizavarnak minket a teremből. A múzeumban megengedik, hogy készítsünk pár képet a párunkról, ahogy egy híres festménnyel pózol, ám rögtön csúnyán néz ránk a teremőr, ha közben hangoskodunk is. Netán lefotóznánk egy megkapó vagy épp megrázó utcai jelenetet, ám a fényképező kattanása elárul minket, s nyomban elszáll a varázs, vagy épp a megzavart résztvevők kapnak kedvet a „meglincselésünkre”… És még sorolhatnám az alkalmakat, amikor a diszkréció mindenek fölött áll. Ezért olyan hasznos, hogy a MILC rendszerekben elérhető a teljesen zajtalan elektronikus exponálás, amely megoldja ezt a problémát, tehát különösen természetfotósoknak és babafotózáskor elengedhetetlen.

 

Időjárásálló

Időjárásálló fényképezők és objektívek a DSLR világban is léteznek, ám elsősorban a többség számára elérhetetlen árú, felső kategóriás gépek között. A tükör nélküli rendszerekben jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni ilyen termékekhez.

Az időjárásálló kivitel nem azt jelenti, hogy bátran bedobhatjuk a felszerelést a Balatonba, de az ilyen gépeknek és objektíveknek meg sem kottyan némi eső, hó, netán fagy. Tömítéseiknek köszönhetően a por sem hatol olyan könnyen a gép belsejébe. Aki tehát sűrűn fotóz a szabad ég alatt, akár a természetben, akár városban, annak érdemes ilyen időjárásálló gépet venni.

 

MIT TUDNAK A LUMIX G SOROZAT LEGNÉPSZERŰBB KAMERÁI?

 

A sorozat legkisebb tagja, a GX800 jószerével mindent tud, amit a nagyobb társai. Például megvan benne a 4K fotós és videós lehetőség, amivel másodpercenként 30 képet lőhetünk, így szinte lehetetlen elszalasztani egy fontos családi pillanatot vagy a buli csúcspontját. Filmezés terén pedig ez a jövő technológiája, amely óriási képernyőkön is szuper képminőséget és részletességet jelent.

GX800.jpg

 

A kicsi és könnyű masina ugyanolyan kimagasló, a mobiltelefonokénál összehasonlíthatatlanul jobb képminőségre képes, akárcsak a sorozat többi tagja. 180 fokban előre forgatható érintőképernyőjének köszönhetően szelfizni is gyerekjáték vele. Az elektronikus kereső és a stabilizátor viszont hiányzik belőle, azokat csak a nagyobb testvéreiben találjuk meg – ám ez a zsebben elférő kis csoda így is van olyan jó, hogy akár profi fotósok második gépe legyen.

 

Az említett kereső és beépített stabilizátor viszont megvan az alig valamivel nagyobb és nehezebb GX80-ban. Ez a vonzón retro külsejű, de még mindig kompakt és könnyű gép szinte csak a videózásnál használatos lehetőségek terén marad el a nála nagyobb G80-nál és GH5-nél: nincs benne mikrofon- és fülhallgató bemenet, de egyébként ugyanazt a magas színvonalat és felszereltséget hozza, mint a két megtermettebb fényképező.

GX80.jpg

 

A stabilizátor akkor jön nagyon jól, ha kevesebb fényben kell fotóznunk. Olyankor ugyanis tovább kell nyitva tartani a fényképezőgép zárszerkezetét (tovább kell fotózni), hogy elég fény kerüljön az érzékelőre ahhoz, hogy értékelhető fénykép készüljön. Csakhogy hosszabb záridő mellett könnyebben bemozdul a kép. Erre az egyik megoldás az, hogy megemeljük az érzékenységet, vagyis az ISO-t, de ez a kép zajosodásával járhat – magyarán csúnyább lesz a kép. A Lumix G stabilizátora akár 3-5 fényértékkel hosszabb záridőt is megenged, és ez sok esetben már a kézremegés hatását is kiküszöböli vagy mérsékli. Videózásnál épp úgy, mint fényképezésnél.

 

Ami a videózást illeti, arra a két kisebb gép is kiválóan megfelel, ám a G80 és különösen a GH5 már a profi filmesek igényeit is kielégíti. Utóbbiban nem "csak" 4K, de 6K filmfelvételre is van lehetőség. Ma még csak nagyon keveseknek van otthon 4K képes tévéjük, de hamarosan ez lesz az alap, és a 6K még inkább a jövőt képviseli. Olyan részletgazdag, káprázatos filmfelvételeket lehet készíteni a Lumix G sorozat tagjaival, hogy a következő generációk is gyönyörködhetnek majd bennük.

 

G80.jpg

 

A G80 az a masina, amelyben a fotós és videós képességek és lehetőségek optimális keverékét találjuk, legyünk akár profik, vagy kísérletező kedvű amatőr fotósok. Ez a masszív gép sem a családi-baráti alkalmakkor, sem fizetett, megbízásos, profi munkák során nem fog cserben hagyni. Mégis könnyebb, mint a belépő szintű DSRL vázak, miközben felszereltség terén az azoknál sokkal nagyobb tudású és drágább tükörreflexesek szintjén áll.

 

GH5.jpg

 

A GH5 pedig a Lumix Generation csúcsa, úgy fotózás, mint videózás terén, bár a filmfelvétel a fő terepe. A

rendkívüli képességekkel rendelkező, tudásához mérten mégis könnyű kamera mozi minőségű felvételek készítésére is alkalmas, így aki szívesen kalandozik a világban, az egy rendkívül strapabíró, masszív kamerát vihet magával élményei megörökítésére.

 

A G80 és a GH5 is időjárásálló vázak, az utóbbival -10 fokos hidegben is lehet fotózni.

 

A Lumix Generation további előnyei

• Folyamatos élőkép és teljesen elektronikus kereső, ill. hátsó képernyő

Ezeknek köszönhetően pontosan azt látjuk, amit a fényképezőgép rögzíteni fog. Bármely beállítást változassuk is meg, nyomban látszik annak hatása, ahogy a különféle kreatív effekteké és szűrőké is. A tükörreflexes gépek átnézeti keresője ugyan kijelzi a beállítások egy részét, de hatásukat csak utólag, az elkészült fotón láthatjuk.

 

• Érintőképernyős fókusz

Ez az azonnali fényképkészítés lehetőségét adja, amikor nem kell külön keresgélni a fókuszpontot, vagy középre élesíteni, majd újrakomponálni a képet. Ahol megérintjük a képernyőt, oda fókuszál a gép és már kész is a fotó. Ráadásul azon Lumix gépeken, amelyeknek van elektronikus keresője is, azon keresztül komponálva, de a hátsó képernyőt megérintve is tudunk fókuszálni.

 

• Nagy objektívválaszték

A különféle kitben kapható objektívek is remek képminőséget, villámgyors autofókuszt és könnyű kezelhetőséget adnak. De olyan, speciális igényekre is találhatunk megfelelő objektívet a micro 4/3 rendszer óriási választékában, mint a valóságosnál is nagyobb közelképekhez használható makró objektívek, a természetfotózáshoz való teleobjektívek, amelyek segítségével nagy távolságból fotózhatjuk az egyébként óvatos vagy veszélyes állatokat, és így tovább.

 

Összefoglalás

A Lumix Generation gépei épp úgy lehetőséget adnak a határtalan és szabad kísérletezésre és kreativitásra, mint arra, hogy a teljesen kezdők is jó képeket tudjanak velük csinálni. Az áttekinthető menürendszer, a kisegítő lehetőségek mind-mind arra szolgálnak, hogy a fotózás élvezetes élmény legyen.

Ezek a gépek helytállnak szinte bármilyen helyzetben. Magunkkal vihetjük őket nyaralásra, túrázásra akár zord időben is; mivel kicsik és könnyűek (különösen a GX80 és GX800), buliban is elkaphatjuk az emlékezetes pillanatokat, miközben a fényképező elfér akár a zsebünkben; a szupergyors 4K fotó módokkal pedig biztosan elcsípjük gyermekünk ragyogó mosolyát vagy épp a legjobb mozdulatot egy sporteseményen.

 

További információ a Panasonic hivatalos honlapján 

 

 

( x )

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.258740 másodperc.