Uzseka NorbertPanasonic Lumix G X VARIO 12-35mm f/2,8 II Asph. teszt

Uzseka Norbert | 2018. Augusztus 17., Péntek 10:00

Panasonic Lumix G X VARIO 12-35mm f/2,8 II Asph. teszt
A micro 4/3 rendszer egyik legsokoldalúbb és legélesebb objektívjének II-es verziója hordoz néhány igazán fontos újítást, de a lényeg, vagyis a remek képminőség és használhatóság megmaradt.

Az eredeti Panasonic Lumix G X VARIO 12-35mm f/2,8 ASPH objektív 2012-ben jelent meg, és semmi szüksége nem volt ráncfelvarrásra, mert annak, ami, máig tökéletes. Hogy mégis új verzió készült belőle, az annak köszönhető, hogy a Panasonic végre követte a m4/3 rendszer másik fő gyártójának, az Olympusnak a példáját, és elkezdett stabilizátort építeni az olyan, újabb gépvázakba, mint a GX8, a GX80, a G80 vagy a GH5. Nem mintha az eredeti objektív ne lett volna stabilizált, hiszen korábban a Panasonic az objektívjeibe szerelt stabilizátort (legalábbis a legtöbbjükbe), míg az Olympus csak a gépvázakba, és a lencsékbe nem. Csakhogy az említett új Panasonic csoda, a Dual I.S. 2 nevű stabilizátor rendszer képes együttműködni egyes objektívek stabilizátorával is. De nem minddel, így pl. a régi 12-35-össel sem, noha más régebbi objektívek esetében meg tudták oldani mindezt egy firmware frissítéssel.

 

Különbségek a két verzió között

Az első verzió stabilizátora kb. 3 fényértéket tudott megfogni, míg az új verzió a Dual I.S. 2-vel szerelt gépeken akár 5 fényértéket is. Ez pedig igen jelentős különbség, melyet elsősorban azok fognak nagyra értékelni, akik sűrűn fotóznak gyengébb fényviszonyok között.

A másik számottevő különbség, hogy a II-es jelzésű objektív már nem csupán csepp- és porálló, de a fagyot is bírja (persze csak a szintén mindezt elviselő vázakon). Emellett a fókusz sebessége is némileg gyorsabb lett, bár az eredeti verzióval sem volt probléma ilyen téren.

Az első verzió korábban a Panasonic Try&Buy akciója keretében járt nálam egy hetes kipróbáláson, de saját példányom nincs belőle, így nem tudtam összevetni a két verziót, de úgy tapasztaltam, hogy a II-es mintha leheletnyit még élesebb lenne, de kezelni pont ugyanolyan jó, mint a régit.

 

720_20170318_1011127_.jpg

Birminghami csatorna

Váz: Panasonic GH5. Záridő: 1/30s, rekesz: f/4, ISO: 400, fókusztávolság: 35mm

 

Használati tapasztalatok

A 12-35mm kisfilmes értéken 24-70mm-t jelent, ezt a látószöget adja a micro4/3 rendszer kameráira tekerve. Ez egy klasszikus mindenes objektív, egy olyan standard zoom, mely a fullframe világban is a legközkedveltebbek közé tartozik. Az f/2,8-as fényérték jobb, mint amit a legtöbb, olcsóbb kitobjektív nyújt, különösen tele állásban. Persze nem helyettesíti a nagy fényerejű fix üvegeket, de ezzel a háromszoros zoommal rendkívül sokoldalú mindenes objektívet kapunk. Olyat, amit még (relatíve jól világosított) koncerteken is lehet használni.

 

A 12mm-es legnagyobb látószög tökéletes tájképekhez, épületfotózáshoz, de zárt térben is ad akkora átfogást, hogy elég sok minden beleférjen a képmezőbe. A 35mm-es tele állás nem tűnik soknak, de ez az a látószög (ekv. 70mm), ahol a portréfotózást elkezdeni érdemes (bár nagyon közeli képeken még torzítja egy kicsit az arcot), és kisteleként sem utolsó, ha olyasmit kell lefényképeznünk, ami messze van, s nincs mód közelebb sétálnunk. A két szélső érték között pedig ott van a klasszikus ekv. 35-50mm-es (jelen objektíven: 17-25mm-es) szögtartomány is, a normál objektívek látószöge, mely kb. azt a látványt fedi, amit az emberi szem élesen lát egyben. Ezt a látószöget számos régi nagy fotós használta, s tette örökérvényűvé zseniális fotókon.

 

A Pana 12-35mm képélesség tekintetében a m4/3 rendszer krémjéhez tartozik. Meglehet, nem ad olyan háttérelmosást, mint a fix üvegek, de a változtatható látószög, s hogy ez által egyetlen objektívet használhatunk számtalan feladatra viszonylag fényerős legnagyobb rekesznyílással, olyan érv mellette, ami rengeteg fotósnál sokat nyom a latba.

Az objektív képe már teljesen nyitott rekesz mellett is nagyon éles, bár a széleken érződik némi lágyulás, ami kissé lejjebb rekeszelve el is tűnik.

 

720_20170325_1030793.jpg

Mudi

Váz: Panasonic GX800. Záridő: 1/500s, rekesz: f/2,8, ISO: 200, fókusztávolság: 35mm


Az objektív közelpontja 25cm, ami nem rossz, bár igazán közeli felvételek készítéséhez nem elég. A szűrőméret 58mm, az objektív pedig 73,8mm hosszú, 67,6mm széles, és 305 grammot nyom, ami rendszeren belül a nehezebb üvegek közé helyezi, de egyébként nem egy vaskos darab. Az objektívhez napellenző is jár, ami különösen a nagy látószög alkalmazásakor, erős fényben hasznos. A becsillanásoktól nano bevonat védi, meglehetős hatékonysággal.

 

Maga az objektív részint fekete műanyagból készült, ami miatt kissé olcsónak tűnhet, de ez csupán a megannyi Panasonic termékre jellemző visszafogott külső, attól még minőségi és strapabíró darab. A finoman járó zoom- és fókuszgyűrűk alatt egy kapcsolót találunk, mellyel az objektívbe épített stabilizátort lehet ki- és bekapcsolni. Sajnos a profibb Olympus objektíveken megtalálható, autófókusz/kézi fókusz kapcsoló-gyűrű erre sem került fel, így ezt továbbra is a fényképezőn kell állítanunk.

 

Az új 12-35-öst a cserélhető objektíves Panasonic Lumix gépek két „szélsőségével”, a picurka GX800-zal és a nagyágyú GH5-tel volt szerencsém tesztelni. Mindkettőn jól működött, bár előbbin használva igazából az objektív volt az, amibe kapaszkodni lehetett, olyan kicsi az a váz. A GH5-ön (és a többi, nagyobb markolattal bíró gépen, mint a G80 és a G7, vagy épp az Olympus E-M1 és E-M5) remek fogása van, de még a két véglet közötti kisebb vázakon (pl. GX80) sem teszi vészesen orrnehézzé a gépet.

 

Az objektív ára 290-320 ezer Ft körül mozog, a régi verzió némi szerencsével akár 235 ezer Ft körül is megtalálható.

 

720_20170318_1030462_.jpg

Harley Quinn és Méregcsók a birminghami MCM ComicCon-on

Váz: Panasonic GX800. Záridő: 1/500s, rekesz: f/2,8, ISO: 800, fókusztávolság: 35mm

 

Összehasonlítás

A hasonló árban kapható Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2,8 Pro objektív némileg nehezebb és nagyobb, viszont plusz 5 (azaz 10) mm-el nagyobb (vagyis szűkebb) látószöget biztosít. Ellenben semmiféle stabilizátor nincs benne, így aki nem stabilizált vázra venné, az számítson rá, hogy 1/30, esetleg 1/15 másodpercnél rövidebb záridőnél bemozdult fotókat fog lőni kézből.

Megannyi teszt foglalkozik a m4/3 rendszer eme két standard zoomjának az összehasonlításával, és általános vélekedés, hogy az Olympus képe egy cseppet élesebb, főleg a széleken. Az Olympus mellett szól az is, hogy a legközelebbi tárgytávolság 20 cm, ami már-már makró fotókat is lehetővé tesz (de attól még nem igazi makró objektív).

Panasonic vázon használva az Olympus üveget nem éreztem számottevő sebességkülönbséget fókuszálásban, de tény, hogy adott gyártó objektívje jobban fog muzsikálni adott gyártó gépén.

Ha tehát Dual I.S. 2-vel felszerelt Panasonic gépünk van, és nincs szükségünk az Olympus extra 5mm-ére, akkor alighanem jobban járunk a Pana 12-35 II-vel.

A Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2,8-4,0 ASPH objektívvel összevetve azt kell eldöntenie a majdani vásárlónak, hogy mire van inkább szüksége: a teljes tartományban meglévő f/2,8-as fényértékre, vagy arra a plusz 25 (azaz 50) mm-nyi látószögre, vagyis a nagyobb zoomra. A Leica üveg csak 12mm-en adja az f/2,8-as fényértéket, de 60mm-en is csupán egyetlen fényértékkel „sötétebb”. Ez sok esetben életmentő lehet, de ugyanez igaz a hosszabb tele állásra is. Mindkét objektív megbízható, mindkettőben ott a Dual I.S. 2, mindkettő éles képet ad, tehát csakis a nagyobb átfogás vs nagyobb fényerő kérdésen múlhat a döntés – elvégre a Leica ára is hasonló.

 

720_20170324_1030587_.jpg

Bugát lépcső

Váz: Panasonic GX800. Záridő: 1/40s, rekesz: f/7,1, ISO: 200, fókusztávolság: 12mm


Összegzés

A Panasonic 12-35mm tipikusan olyan objektív, ami akár hetekre is rajtamarad a vázon. Annyi mindenre lehet jól használni, és olyan élvezetes is vele dolgozni, hogy csak igazán indokolt esetben tekeri le az ember. A képminőség kiváló, a stabilizátor, főleg Dual I.S. 2-vel felszerelt vázon, elképesztő. Nyilván van olyan helyzet, ahol hiányozna a magasabb fényerő vagy a nagyobb tele látószög, de mindenesként, különösen városban, de akár nyaralásra is, kiváló objektív. Különösen azoknak, akik igénylik a relatíve nagyobb fényerőt, mert sűrűn fotóznak gyengébb fényviszonyok között.

 

Értékelés: 4,9 pont

PRO

- Klasszikus standard zoom rendkívül hasznos látószög átfogással

- Konstans f/2,8 fényérték a teljes zoom tartományban

- Időjárásálló kivitel

- Kiváló stabilizátor és képminőség

 

KONTRA

- Relatíve magas ár (bár a tudása alapján minden forintját megéri)

- A micro 4/3 rendszerben relatíve nagynak és nehéznek számít (bár vannak ennél méretesebb zoomok is)

 

 

Az objektív honlapja

Flickr album a tesztképeinkkel

 

pana12_355IIonGH5.jpg

 

Technikai adatok

Panasonic Lumix G X VARIO 12-35mm f/2,8 II Asph. Power O.I.S.

Elérhető bajonett(ek): Micro 4/3

Gyújtótávolság: 12 - 35 mm (2,9x zoom)

Objektív felépítése: 14 lencsetag 9 csoportban (4 aszférikus, 1 UHR és 1 UED lencsetag, nano lencsebevonat)

Lamellák száma: 7

Látószög: 84-34°

Legnagyobb blende: f/2,8

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 25 cm

Szűrőmenet: 58 mm

Méret: 68 x 74 mm

Tömeg: 305 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.238967 másodperc.