Panasonic Lumix DC-S1R – micro 4/3 szemszögből

Uzseka Norbert | 2019. Július 17., Szerda 08:00

Panasonic Lumix DC-S1R – micro 4/3 szemszögből
A Panasonic meglepte a fotós világot, mikor full frame-es kamerákkal jelentkezett. Jelen tesztünkben az S1R nevű, magasabb felbontású modellt vesszük szemügyre micro 4/3-os szemszögből.

Már a nagy bejelentéskor is igyekezett mindenkit megnyugtatni a Panasonic, hogy nem hagyják maguk mögött a micro 4/3 rendszert, amit több, mint tíz éve épp ők alakítottak meg. Ezt azóta tettekkel bizonyították, mégis aggódva néztem a híreket. Aztán mikor végre kézbe foghattam az S1R-t, azonnali barátság alakult ki köztünk, melyet némi szívfájdalom is árnyal – nem lövöm le a poént, ha azt mondom, nagyon-nagyon jó a full frame-es gép, és simán megszoknám, hogy objektívval másfél kiló, épp csak az ára is másfél, millió forintban számolva…

Persze, azért a pénzért kap is valamit az ember, és könyvet írhatnék róla, mi mindent, de ebben a tesztben szeretnék arra koncentrálni, hogy a micro 4/3 rendszer elkötelezett használójaként milyen volt a nagytesót kipróbálni.

 

Főbb tulajdonságok

– A 35,6 x 23,8 mm-es full frame lapkába 47,3 megapixelt zsúfoltak bele (az inkább videós téren erős, olcsóbb S1 modellnek 24MP a felbontása).

– Az érzékenységet alapból 100 és 25.600 között állíthatjuk, de kiterjeszthető ISO 50-re ill. 51.200-ra is.

– L bajonettes objektív foglalat található a gépen, melyhez a Panasonicon kívül a Leica és a Sigma is gyárt (majd) üvegeket.

– Az időjárásálló váz méretei: 149 x 110 x 97 mm, súlya pedig 898g. Ami annyit tesz, hogy még a DSLR full frame gépek között is a nagyobbak közé tartozna.

– A micro 4/3 rendszerből ismert 5 tengelyes, szenzor eltolásos stabilizátor itt is megvan, ahogy a Dual IS is, ami megfelelő stabilizátorral ellátott Panasonic objektívekkel összekapcsolva 5,5-6 fényértéknyit is képes megfogni – ezzel a full frame világ jelenlegi leghatékonyabb stabilizátora.

– Viszont a fókuszrendszer is maradt a micro 4/3-ban megszokott DFD (Depth from Defocus), még ha annál hatékonyabb is – a gyors mozgások követéséhez általában a fázis-különbségen alapuló élességállítást tartja hatékonyabbnak a szakma. 225 fókuszpont, arc- és szem fókuszálás is van, sőt, a gép képes felismerni azt is, ha a témánk állat, és annak szemére élesíteni.

 

panasonics1r_felul.jpg


– A leggyorsabb záridő mechanikus zárral 1/8.000 másodperc, elektronikussal 1/16.000. Egyszeri fókuszálás mellett 9 kép/másodperc sorozatlövés érhető el, folyamatos fókusz mellett 6 fps.

– A 3,2”-es, 2,1 millió pixeles érintésérzékeny képernyő fel és le, valamint jobb oldalra kihajtható (de csak egy kicsit, 180 fokban előre pedig végképp nem).

– Az 5,76 millió képpontos elektronikus kereső olyan nagy és olyan jó képet ad, hogy szintén a piacvezetők közé tartozik.

– Státuszkijelző a gép tetején, és egyes kezelő gomboknak háttérvilágítása is van.

– Két kártyafoglalat van a gépben, egy SD és egy XQD.

– 4K-ban akár 60 fotót is lehet lőni másodpercenként, 6K-ban 30-at, és mindkettő esetében elérhető a fókusz-halmozás opció is (több képből összeállított, nagy mélységélességű kép készíthető így). Képvágás mentes 4K videó max. 60fps (150mbps, 4:2:0: 8-bit) verzióban érhető el, fullHD-ben pedig 180fps is, ami szuper lassításokat tesz lehetővé.

– A megtermett akkumulátor egy töltéssel 380 képet tud lőni, de vannak energiatakarékos megoldások, melyekkel ez alaposan felnövelhető. Az akku gépen belül, a 3.1-es USB-ről is tölthető, egyébként két kábel, miegyéb is kell a fali töltéshez, ami ott van a dobozban, de kicsit sok a mai sztenderdekhez mérten.

– Beépített vaku nincs, de papucs hozzá igen, és rendszervakuval az 1/320 másodperces szinkronidő is elérhető.

– Csak RAW-ban működő nagy felbontású fotó mód, mely max. 187 megapixeles (16.736 x 11.168) képet készít, de kizárólag állványról (vagy biztonságosan lehelyezve). Ez így a középformátumú gépekkel vetekedő méret, de korlátozottan használható, minthogy a mozgó képelemek be fognak rajta mozdulni, ráadásul nem is valami szépen, hanem szakaszosan. Ezt ellenpontozandó van egy 2-es mód nevű megfejtés, ami némileg kiküszöböli ezt, de közben minőségvesztéssel is jár a problémás területen. Úgyhogy statikus témáknál szuper ez, de már egy szeles napon vagy tengernél a tájképfotósok sem biztos, hogy ki tudják majd használni. (Mintaképek a cikk végén.)

És így tovább…

 

720_20190602_1010603_.jpgVeteránok Kispesten

Objektív: Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS. Záridő: 1/500 s, rekesz: f/6,3 ISO: 640, fókusztávolság: 28 mm

 

Kézbe véve

Az S1R a kitzoomként árult 24-105mm f/4-es objektívvel járt nálam. A kettő együtt üti a másfél kilót, ami sokkal több, mint amivel szokva vagyok, még a majd’ minden nap magammal cipelt Panasonic G80 + Olympus 12-40 kombóhoz mérten is, mely nincs 900 gramm, és micro 4/3-on belül már igen testesnek számít. Ugye MFT-ben a 24-105 egy 12-52,5mm feliratú obinak felelne meg, és mondanom sem kell, hogy sokkal kisebb és könnyebb lenne, mint az L-bajonettes full frame üveg.

Minderre számítani lehetett, amire nem számítottam, az az, hogy mindezek ellenére milyen gyorsan megszoktam ezt a „nagy dögöt”. Hiába olyan masszív darab az S1R, hogy csatába is magammal vihetném, használat közben ritkán zavart a súlya-mérete. Leginkább csak akkor, ha hosszabb ideig kellett használnom, de még akkor is sokat segített a rendkívül jó fogású markolata.

Külsőre egyébként a Panasonic G9 felnagyított verziójának tűnik, részben szögletes, inkább nevezném igáslónak, mint szépségesnek, de ez erény is. Nyilvánvaló, hogy ez a fényképező a profiknak készült, akik nyüstölésre használják a gépüket, nem arra, hogy menőzzenek vele.

 

720_20190604_1010684_.jpg

Luna, a macska

Objektív: Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS. Záridő: 1/160 s, rekesz: f/4 ISO: 320, fókusztávolság: 105 mm


Használati tapasztalatok

Ám ha gyorsan meg is szoktam, hogy egy másfél kilós monstrummal fotózgatok, annál több odafigyelést igényelt az, hogy hogyan. Magától értetődő módon itt jött elő igazán a két rendszer közti különbség.

A micro 4/3 rendszer érzékelője negyede a full frame-es lapkának. Ennek megvannak az előnyei és hátrányai, és hogy melyik melyik, az a fotóson és a témán is múlik. Pl. messzelátó szerű teleobjektívekből sokkal könnyebbet és kisebbet is lehet gyártani egy ilyen kisebb érzékelőhöz.

Viszont a kisebb érzékelőn nehezebb elérni a keskeny mélységélességet, a szép háttérelmosást – azt a mágikus valamit, amitől a laikusoknak profi fotónak tűnik az, amin kicsi a mélységélesség. Ez ugye főleg portréknál számít, és tény, hogy ahhoz, hogy a full frame papírvékony mélységélességét megközelítőt kapjunk micro 4/3-on, irgalmatlan drága, nagy fényerejű fix objektíveket kell vásárolnunk. Ezzel szemben az S1R-hez kapott 24-105-ös, „mindössze” f/4-es legtágabb rekeszű objektív már a legnagyobb látószöget nyújtó 24mm-es állásban (MFT-n: 12mm) olyan háttérelmosást hozott, mikor tornamutatványnak beillő módon csináltam magamról egy selfie-t, hogy elsírtam magam. OK, a háttér messze volt, de ilyen látószögön nem hogy f/4-en, de f/2-n sem lehet olyat elérni egy kinyújtott kézzel lőtt buta selfie-n, hogy a szemem éles, de a fülem már elmosódott…

Szóval ami a rekeszelést illeti, az nyilván nagyon más full frame-en. Az az f/4, ami micro 4/3-on vagy so-so, vagy már túl sötét, itt sokkal tágabb rekeszt jelent, kb. tényleg, mint az f/2-es blende MFT-n. És f/2-es blendét igen kevés objektív ad ebben a rendszerben, zoom obi meg egy sem (na de majd remélhetőleg a Panasonic Leica 10-25mm f/1,7 megmutatja!).

Hanem ugyanezen mélységélességi különbözőség miatt a full frame-mel némileg nehezebb makrózni. Amint az a makrózásra is kiválóan alkalmas 24-105-ösnél is előjött. Ha f/4-en ilyen vékony a mélységélesség, akkor bizony nagyon oda kell figyelni, mire rekeszeljünk, ha pl. egy hangya vagy virág egészét élesnek szeretnénk ábrázolni. És a lerekeszelés itt is azzal jár, hogy növelni kell a záridőt és/vagy az ISO-t. Csak persze full frame-en messze nem lesz annyira zajos egy magasabb érzékenységen lőtt fotó, mint micro 4/3-on…

 

Az érzékelő méretéből fakadó, fontos különbség az is, hogy a micro 4/3-on sokkal okosabban kell komponálni. Egy valamirevaló fotós nyilván full frame-en is igyekszik úgy fotózni, hogy ne kelljen vágni, de egy ekkora képből (pláne az S1R nyújtotta hatalmas felbontású fotóból) azért bátran lehet nyesni. Ha azt vesszük, hogy a micro 4/3-os gépekkel készült képekből simán lehet A/2-es, megfelelő felhasználás és technológia esetén akár A/1-es képet is nyomtatni, akkor világos, hogy egy négyszer akkora szenzor jóval több lehetőséget ad.

Full frame-en szerintem a leginkább a megfelelő rekeszelésre kell odafigyelni. Az MFT nagy mélységélessége számos fotós témánál jól jön, itt viszont könnyen megeshet, hogy nem lesz minden éles, amit szerettünk volna. Túlzás lenne általánosítani, de akár azt is mondhatom, hogy ami MFT-n az f/5,6, az az S1R-en az f/11.

 

720_20190531_1010342_makro.jpgPipacs, hangya, egyebek - vágott makró kép

Objektív: Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS. Záridő: 1/1250 s, rekesz: f/4 ISO: 100, fókusztávolság: 105 mm


Ami a gép kezelését illeti, túl azon, hogy a gravitáció jobban hat rá, számomra sima ügy volt. Van dupla vezérlőtárcsa, hátul a szokásos navigációs tárcsa mellé fókuszkar (aka joystick) is került, minden is személyre szabható – az S1R-t kiismerni és kedvünkre beállítani nyilván időigényes dolog, de meghálálja a ráfordított időt. A menü pont olyan, mint a Panasonic MFT-s gépeiben, csak még több a funkció és lehetőség. Nyilván megszokás kérdése is, hogy kinek melyik rendszer/gyártó menüje a legjobban használható, én a Panasonicnál káromkodtam a legkevesebbet, bár itt is van néhány olyan rövidítés meg elbújtatott opció, ami növelte az ősz hajszálaim számát.

 

A fókuszsebességre, képminőségre, videózásra, stabilizátorra és egyéb, egyáltalán nem mellékes dolgokra azért nem pazarolnám a szót, mert azok az elvárható magas minőséget hozzák. Tény, hogy a DFD fókusz nem mindig elég fürge, ha a kép témája viszont nagyon az, de pl. a szemkövető fókusz szuperül tette a dolgát, ritkán kellett beleavatkoznom, nem ugrált át, nem nézett szemnek olyasmit, ami nem az.

Az viszont, hogy a képernyő nem fordítható teljesen előre, a vloggerek és selfie-zők számára hátrány lesz. Jó, hogy jobb oldalra némileg elfordítható azért a képernyő, de portré állásban így is nehéz vele fotózni olyasmit, amihez le kell guggolni, feküdni, vagy épp ágaskodni kell.

 

panasonics1r_hatul.jpg

 

Az objektívről külön tesztben számolok be, itt röviden csak annyit, hogy klasszik standard/utazózoom, mely középen szuper képélességet ad (olyan részletgazdagságot, hogy beletelt egy hétbe, míg újra képes voltam micro 4/3-dal fotózni…), a széleken viszont nem minden állásban olyan jó. Ez várható volt, ekkora érzékelőn, ami ráadásul ilyen nagy felbontású, nem akármilyen optikák tudnak csak igazán csúcsszuper képet adni. De mind a Panasonic, mind a Sigma, mind pedig a Leica olyan terveket tett közzé az L-bajonett kapcsán, hogy nem is tudom, a könnyem vagy a nyálam folyik jobban.

 

Ami még fontos különbség, hogy itt a JPG file-ok akkorák, mint a micro 4/3-ban a RAW-k, az S1R RAW-ja meg végképp habzsolja a tárhelyet a kártyán ill. számítógépen. Még egy ok, hogy megtanuljunk jól fotózni, és csak az igazán jó képeinket tartsuk meg.

 

Összegzés

A micro 4/3 rendszerrel összehasonlítva az S1R sok jót átvett onnan, de fotózni nagyon sok tekintetben más egy ilyen géppel (egy ekkora szenzorra), mint azzal. Nem lehet olyat mondani, hogy ez vagy az a jobb, mert teljesen a fotóson és a témán múlik, de egy jó fotós mindkettővel tud jó képeket csinálni. Inkább csak másra kell különösen odafigyelni az egyiknél, mint a másiknál.

Lehet azt mondani, hogy az S1R még nem tökéletes gép, de azt nem, hogy nem veszi fel a versenyt a full frame-es gépek jó nagy részével – s jó pár tulajdonság, szolgáltatás terén üti mindet. Jelenleg az objektívpark szegényes (illetve a Leica esetében végképp aranyárban van), de a már bejelentett tervek alapján irdatlanul erős lesz ez a rendszer. Melybe elsősorban nyilván a profiknak van értelme befektetni, hiszen a váz önmagában 1,2 millió forintba kerül, a 24-105-ös zoommal pedig 1,5 millióba. Ami nagyon sok, ha a lelkes amatőr fotósok oldaláról nézem, de a gép tudása messze felül is múlja az ő igényeiket. Profi kell ahhoz, hogy mindezt kiaknázhassa, illetve hogy szüksége is legyen rá – de mélységesen megértem, ha bárki, aki nemprofi, de megteheti, beruház rá.

 

Értékelés: 4,8 pont

Pro:

- rendkívüli tudású, hatalmas felbontást nyújtó gép

Kontra:

- de még a full frame-es tükörreflexes gépek között is nagynak és nehéznek számít

 

A fényképezőgép honlapja

 

panasonics1r.jpg

 

Technikai adatok

Panasonic LUMIX DC-S1R

Szenzor: Full frame MOS szenzor

Pixelek száma: 47,3 megapixel

Legnagyobb záridő: 60 másodperc

Legkisebb záridő: 1/16.000 másodperc

Érzékenység (ISO): 100 – 25.600 (kiterjeszthető 50-re ill. 25.600-ra)

Beépített vaku: nincs

Vakupapucs: van

Maximális képfelbontás: 8.368 x 5.584 pixel (nagy felbontású módban: 16.736 x 11.168 pixel)

Maximális videófelbontás: 3.840 x 2.160 pixel

FPS (maximum felbontásnál): 60 kép/mp

Kijelző: 3,2"-es, fel-le dönthető, jobbra kihajtható LCD

LCD felbontása: 2,1 Mpixel

HDMI kimenet: van

Mikrofon bemenet: 3,5mm jack

Méret: 148,9 x 110 x 96,7 mm

Súly: 898 g (akkumulátor és kártya nélkül)

 

720_20190610_1011114_.jpg

Grassalkovich-kastély, Gödöllő - alapkép az összehasonlításhoz

Objektív: Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS. Záridő: 1/640 s, rekesz: f/10 ISO: 160, fókusztávolság: 24 mm

 

720_20190610_1011115_alap100.jpg

100%-os kivágás az alap felbontású képből

 

720_20190610_1011114_nagyfelbontas100.jpg

100%-os kivágás a nagyfelbontású képből

 

720_20190610_1011114_nagyfelbonthiba.jpg

A mozgó elemek a nagyfelbontású képen

 

 

 

720_20190602_1010605_.jpg

Veteránok Kispesten 2.

Objektív: Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS. Záridő: 1/800 s, rekesz: f/6,3 ISO: 640, fókusztávolság: 28 mm

 

720_20190610_1011232_.jpg

Sárkány sörösdobozokból - Gödöllő

Objektív: Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS. Záridő: 1/60 s, rekesz: f/22, ISO: 400, fókusztávolság: 30 mm

 

 


 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.076611 másodperc.