OM System OM-5 teszt: a micro 4/3 sava-borsa

Uzseka Norbert | 2023. Április 12., Szerda 07:00

OM System OM-5 teszt: a micro 4/3 sava-borsa
A második OM System fényképezőgép sok mindent tud, amit az OM-1 nevű csúcsmasina, de nem csak ezért nyerte el tetszésünket, mikor teszteltük.

Mióta az Olympus fényképező üzletága más tulajdonoshoz került, OM System néven jelennek meg az általuk készített kamerák és objektívek. Ezen túlmenően jelentős változás nem történt: maradt a micro 4/3 szenzoros rendszer, a jól felismerhető Oly/OM stílus, és szerencsére az innovációs törekvésekről sem mondott le a cég. Ennek megfelelően az OM-5 is felveszi a versenyt a pályatársakkal, még akkor is, ha kevés újdonságot hoz az elődjéhez (Olympus OM-D E-M5 III) képest.

 

Kézbe véve

Tudom, ez merőben szubjektív, de engem mindig elvarázsolnak a retro külsejű OM/Olympus gépek. Tessék vetni egy pillantást a fekete-ezüst OM-5-re, hát nem gyönyörű?! Tényleg mintha klasszikus régi fényképezőt tartana az ember a kezében – épp csak telepakolva mai tudással.

 

A masina, ahogy elődeinél, az Olympus E-M5 három verziójánál is megszokhattuk, kicsi és könnyű: kb. 125 mm a hossza, 85 mm a magassága, 50 mm a mélysége – szinte teljesen megegyezik az utolsó E-M5-tel, a III-assal. Markolata elég kicsi, s maga a gép is, úgyhogy nagyobb kezűeknek legalábbis szokniuk kell, mégsem mondanám, hogy rossz a fogása. Súlya akkuval és memóriakártyával együtt 414 gramm.

 

A legtöbb kezelőszerve (elöl, hátul, fölül) megegyezik az elődével, melyről itt írtam, így nem ismételném el ugyanazokat.

 

OM5folul.jpg

 

 

Tudás, tapasztalatok

Felmerülhet, hogy akkor egyáltalán miben különbözik az OM-5 a még Olympus néven kijött elődtől? Pláne, hogy a szenzora ugyanúgy 20,4 megapixeles (5184 x 3888 pixeles képet készít), és a fókuszpontok száma is maradt 121.

 

Először is, bár az előd is elbírt valamennyi nedvességgel-porral, az OM-5 megkapta az IP53 besorolást, ami masszívabb felépítést sejtet.

Újdonság, hogy a videózásnak nincs korlátja, míg a korábbival max. 30 percet lehetett egyben rögzíteni.

Továbbá erősebb lett a stabilizátor, 1 fényértékkel. Megfelelő OM objektívvel ez 7,5 FÉ-t fog meg, de alapból is 6,5 FÉ-t, aminek hasznát kevesebb fényben ill. lassabb témák fotózásánál fogjuk különösképp érzékelni.

 

720_20230305_3050002rozsa.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 500, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

A kamera processzora is új: az OM-1-ben megismert TruePic IX került ide is. Ezzel jó pár új készség került az OM-5-be, máskülönben azonban szinte ugyanaz a két kamera:

 

• Pontosabb arc- és szemkövető autófókusz, mellyel csoportkép esetén az érintőképernyőn is tudjuk állítani, hogy melyik személyre fókuszáljon

 

• Kézből is lehet használni a nagy felbontású módot. Ilyenkor 16 gyors egymásutánban lőtt fotóból állít össze egy 25 vagy egy 50 megapixeles file-t (jpg vagy RAW), míg ha mégis állványról lőjük, 80 megapixeles RAW képet is kaphatunk.

 

• Live ND: max. 4 fényértéknyi, tehát ND16-os szűrőnek megfelelő „lassítást” tudunk így elérni, akár kézből fotózva, állvány nélkül is. Az ND szűrőt ugye olyankor szokás használni, ha túl sok a fény, és lassabb záridővel szeretnénk fotózni, hogy pl. a vízesés vagy patak vize selymes, függönyszerű látványt adjon. Ez alkalmasint hasznos lehet, de nem feltétlenül és minden esetben váltja ki az igazi ND szűrőt (ami viszont külön pénzbe kerül, pláne ha olyat akarunk venni, ami nem ront a képélességen) – ám nagyon erős fényben nem biztos, hogy elég hatékony lesz.

 

• Starry Sky AF: ezt nem próbáltam ki, de arra szolgál, hogy az autófókusz segít a csillagokra állítani az élességet, tehát asztrofotósoknak jól jön.

 

További remek extrák:

• Kamerán belüli fókusz-sorozat (focus stacking)

Ilyenkor (megfelelő OM objektív esetén) a gép 8 fotót készít gyors egymásutánban, melyekből egy némileg vágott méretű képet rak össze, melyen jó esetben minden fókuszban lesz, aminek lennie kellene. Ez pl. makrózásnál, tárgyfotózásnál jön nagyon jól. Ilyen fókusz-sorozat készítése közben a kijelzőn szürke keret jelzi, hogy mi fog beleférni a kész képbe (melyből viszont csak jpg-et kapunk, RAW-t nem).

Ha RAW-ban fényképezünk, akkor a focus stackinghez készült képek külön is elmentésre kerülnek, és pl. Photoshop és Lightroom segítségével is összefűzhetjük ezeket egyetlen képpé, anélkül, hogy vágni kellene a képből – viszont ez ugye utólagos idő- és energiabefektetéssel jár.

Fontos még hozzátenni, ami a Live ND és főleg a nagy felbontású módnál is áll: ha bármi mozdul a fényképek készítése közben, az furán fog kinézni a végső fotón (és nem úgy, ahogy a lassabb záridőknél bemozduló, gyorsabban mozgó témák szoktak).

 

720_20230305_3050310fokuszsorozat.jpg

Fókuszsorozat gépen belül összeállítva

 

720_20230305_3050309_PSautoblend.jpg

Fókuszsorozat, utólag számítógépen összefűzött fotókból

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

 

• Pro Capture

Ez a készség elkezdi rögzíteni a kártyára a fotókat, mikor félig lenyomjuk az expó gombot, és el is menti az annak teljes lenyomása előtti 14 képet. Így igencsak megnő annak az esélye, hogy nem maradunk le fontos képről olyan körülmények között, amikor a téma gyorsan mozog vagy kiszámíthatatlan. A Pro Capture High beállítás esetében 30fps a max. sorozatlövési sebesség, míg Low esetében 10fps. Témája válogatja, melyiknél mire lehet szükség – de gyors memóriakártya mindenképp szükségeltetik hozzá.

 

Az akkumulátor egy töltése hivatalos mérések szerint 310 képre elegendő, a Quick Sleep módot bekapcsolva ez 660 is lehet. Utóbbit akkor javaslom, ha nem kell folyamatosan készenlétben tartani a gépet, hogy minden pillanatban lődözhessünk vele. Fali töltő sajnos nem jár a kamerához, USB-n (tehát a gépen) keresztül kell tölteni az aksit.

 

Máskülönben ugyanazt mondhatom, mint általában az OM/Olympus gépekről: a legtöbb gomb jó helyen van (még ezen a kisebb vázon is), a menüket szokni kell, de nem ördöngősek, és a legtöbb funkció logikus helyre került. A gép maga nemcsak szép, de jól használható jószerével bármilyen fotós feladathoz, és a vele készült képek is remekek. A számtalan beleépített funkció, köztük különösen a remek autófókusz módok, élménnyé teszik a fotózást az OM-5-tel. Ráadásul mérete-súlya-tudása okán a micro 4/3 rendszer lényegét testesíti meg: kicsi, könnyű, de szuperül felszerelt és klassz képeket lehet vele készíteni. Rég jelent meg ilyen kamera a rendszerben!

 

web_OM-5_SLV_Back.jpg

 

 

Videó, egyebek

Híven az eddigiekhez, az OM-5-be sem igyekeztek az összes olyan, jellemzően csak profik által kihasználható filmes funkciót belepakolni, ami pl. az OM-1-ben és elődeiben elérhető. Ami viszont van, az a legtöbbünknek bőven elég, s ami ugyanilyen fontos: megbízhatóan működik, szép képet kap.

4K-ból 30p a maximum, vágás (és ugye felvételi limit) nélkül (MPEG-4, AVC, H.264 kodek). Full HD-ben 120 fps a legnagyobb kép / másodperc ráta, tehát legfeljebb ennyiből tudunk lassítani is – akár gépen belül.

Kapunk OM-Log400 profilt, aminek nagyobb a dinamika-átfogása, 3,5mm-es mikrofon bemenetet (fejhallgató kimenet viszont továbbra sincs). Tekintve, hogy a hátsó monitor teljesen előre is forgatható, vloggerek számára is remek választás az OM-5. Különösen, mivel a stabilizátor videózás közben is működtethető, több különféle beállítással.

 

A HDMI, wifi és Bluetooth kapcsolatokon kívül az OM-5 webkameraként is használható, egyszerűen a hozzá kapott USB-kábellel csatlakoztatva a számítógéphez vagy laptophoz.

 

720_20230305_3050195Paddy.jpg

Paddy

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

 

Összegzés

Az OM-5 szerethető külsője igen izmos beléépített tudást rejt. Lévén kicsi és könnyű, a megannyi kicsi és könnyű micro 4/3-os objektívvel együtt remek társ lehet ez a fényképező azoknak, akik utaznak, akik szeretik járni az utcákat vagy akár a természetet (ld. erős csepp- és porálló bevonat!), de nem szeretik, ha a felszerelésük cipelése sérvet vagy lumbágót okoz. Számos remek extrája mellett a legfontosabb mégis az, hogy jól kezelhető és szép képeket készít. Az árát mondjuk megkérik: 530 ezer csak a váz, a kétféle kit (a 14-150mm-es utazózoommal vagy a jobb képet adó 12-45mm f/4 Pro objektívvel) 695 ezer forintba kerül. Az elődmodell Olympus E-M5 III nem tud számottevően kevesebbet, és még kapható újonnan is, némileg olcsóbban, használtan meg pláne. Ezzel együtt akár a micro 4/3 rendszerbe való belépésként, de éppenséggel profi fotósoknak is jó választás lehet az OM-5.

 

Értékelés: 4.7 pont

Pro:

- rengeteg szuper funkció és klassz képminőség kicsi és könnyű, mégis strapabíró vázban

Kontra:

- bár ér annyit, azért az ára magas

 

 

A fényképezőgép honlapja

 

web_OM-5_BLK_Right2_1245-om_W.jpg

 

Technikai adatok

OM System OM-5

Objektív foglalat: micro 4/3 bajonett

Szenzor: Live MOS szenzor

Tényleges felbontás: 20,4 megapixel

Képméret-arány és képterület: 4:3 / 17,4 x 13 mm

Képstabilizátor: szenzoreltolásos (5 tengelyes / 7,5 fokozatnyi)

Fényérzékenység: ISO 200 – 25.600 (kiterjeszthető ISO 64-re)

Élességállító rendszer: 121 pontos, fázisérzékelős autofókusz-rendszer

Manuális élességállítás: Igen

Beépített vaku: nincs (vakupapucs van)

Elektronikus kereső felbontása: 2,36 millió képpont

Hátsó kijelző: Teljesen előre fordítható TFT LCD – Érintőpanel; mérete: 3”; felbontás: 1,04M képpont

Méret: 125 x 85 x 50 mm

Súly: 414 g (váz, akkumulátorral és egy memóriakártyával)

 

 

 

720_20230302_3020123alma.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230303_3030153baba.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1250, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230303_3030167wekerleinaplemente.jpg

Wekerlei naplemente

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/6400 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 200, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230303_3030203virag.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230303_3030215kapu.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230303_3030217szobrok.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230303_3030220sziv.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)


720_20230304_3040017bogrek.jpg

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital 12-40mm F1:2.8 PRO. Záridő: 1/40 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 640, gyújtótávolság: 12 mm (ekv. 24 mm)

 

720_20230305_3050052szitakotofokuszsorozat.jpg

Fókuszsorozat szitakötővel

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230305_3050062doubleexpo.jpg

Dupla-expó

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 400, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230305_3050067Paddy.jpg

Paddy

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1000, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230305_3050274haverok.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/5, ISO: 800, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230305_3050338_deszkasangyal.jpg

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1250, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230305_3050339tappancs.jpg

Kutyatappancs

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital 12-40mm F1:2.8 PRO. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1250, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20230307_3070022gargoylefokuszsorozat.jpg

Fókuszsorozat mini-vízköpővel

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 200, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20230307_3070056gallfokuszsorozat.jpg

Fókuszsorozat gall harcossal

Objektív: OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO. Záridő: 1/8 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 90 mm (ekv. 180 mm)

 

 

További tesztfotók az OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO objektív tesztjében láthatók.

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.083624 másodperc.