OM System OM-1 II teszt

Uzseka Norbert | 2024. Április 30., Kedd 07:00

OM System OM-1 II teszt
Két év sem telt el az OM System zászlóshajójának megjelenése óta, s máris itt a II-es verzió. Lássuk, mik az újdonságok!

Meglepődtem, mikor hírét vettem, hogy már érkezik is az OM-1 II, hiszen az első verzió még bőven remek masinának számít a mai mezőnyben is. Az újdonságok listája sem tűnt különösebben elképesztőnek a már eleve csúcsgépnek számító elődhöz mérten. De mire végeztem a teszttel, arra jutottam, hogy különösen profi fotósok számára jelentős az előrelépés, ill. ha a pénz nem számít, akkor érdemes a II-est venni. Még akkor is, ha az OM-1 most is ütős gép.

 

Kézbe véve

Külsőre közel semmi nem változott, olyannyira nem, hogy pontosan ugyanakkora (135 x 92 x 73 mm) és ugyanolyan súlyú (599 gramm) a két gép. De miért is változtatnának rajta, ha eleve baromi jó fogású, jól felépített vázról van szó?!

A tárcsák ugyan kaptak némi gumi bevonatot, ami még strapabíróbbá teszi az IP53-as védettségi besorolású gépet az időjárás viszontagságai ellen, de a kezelése külsőre mit sem változott.

 

Tudás, tapasztalatok

Nem ismételném meg, amit az I-es verzióról írtam és itt is helytálló, koncentráljunk a különbségekre.

Az egyik ilyen a stabilizátor. Ezen a téren az Olympus / OM Digital mindig is a többiek előtt járt, s ebben a gépben már olyan stabi van, mely megfelelő OM objektívekkel 8,5 fényértéket meg tud fogni, de bármely más üveggel is hoz 7FÉ-t. Ez nem orbitális eltérés az elődmodellhez képest, de azért csak némi kis előrelépés.

 

Erősítettek valamennyit az autófókuszon is, főleg a folyamatos-, ill. követő AF lett erősebb, videós vonalon is. A követő AF témák között eddig is ott volt a szem- és arc, de az új gép az emberi alakot is felismeri. S persze autót, repülőt, vonatot, madarat, kutyát-macskát továbbra is felismer a gép megfelelő témakövető AF-je.

Úgy tapasztaltam, hogy a különféle AF módok nem pusztán jól működnek, de az volt az érzésem, hogy a gép tényleg tanul, abból is, hogy a fotós mit és hogyan fotóz, és pl. a témakövetők gyorsabban találnak fókuszt egy már ismert, bejáratott témán.


 

720_20240322_0672_maki.jpg

Gyűrűsfarkú maki a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 800, gyújtótávolság: 220 mm (ekv. 440 mm)

 

 

Sorozatfelvétel terén jelentős az előrelépés: 120fps mellett 213 RAW-filet tud torpanás nélkül menteni a gép, 50fps mellett pedig 256 képet – folyamatos AF mellett. Plusz a különféle sorozatoknál nem sötétedik el a képernyő egy pillanatra sem.

 

A Hi-res, vagyis nagyfelbontású képek esetében 12-ről 14-bitesre emelték a RAW file-t, amúgy 50 megás kép lőhető kézből, 80 megás, ha letesszük a gépet. Ez ugye jellemzően mozdulatlan témánál működik jól, hiszen a nagyfelbontású képet több fotóból rakja össze a gép (tehát nem utómunkával kell összeillesztenünk). A cikk végi fotók között mutatok rá példát.

 

web_C59_OM1MarkII_BLK_Left3_M_Zuiko_150-600mm_F5.0-6.jpg

 

Live ND szűrő volt már az elődben is, de Live Grad ND szűrő még egy fényképezőben sem volt korábban. Ez az átmenetes ND szűrőket szimuláló beállítás 1-től 3FÉ-ig terjedően állítható (GND 2, 4 ill. 8), és tetszőlegesen pozícionálhatjuk a képen, akár az érintőképernyő segítségével is. Választhatunk keményebb és lágyabb átmenetű szűrőt, rakhatjuk átlósan, a kép közepére, meg ahova nem szégyelljük. S mindennek a hatását nyomban láthatjuk a képernyőn is, bár a processzor küzd egy kicsit akkor, ha mozgó téma van az objektív látómezejében, ilyenkor a mozgás darabosnak hat. Ahogy a valódi szűrők működését, ezt is ki kell tapasztalni, de ha ráérez az ember, akkor roppant hasznos tud lenni. Nem mondom, hogy teljes mértékben kiváltja az igazi szűrőket, de az azért csak nem mindegy, hogy nem kell problémázni azon, hogy adott objektív szűrőmenetére is megfelelő szűrőt vegyünk, s még a szűrőmenettől független lapszűrőket sem lehet ennyire könnyen és flexibilisen használni.

Továbbá a LiveND-n is faragtak egy kicsit: immáron 7FÉ-s ND128 is állítható. (Hogy ezek az ND szűrők mire jók, nem magyaráznám most el, de biztosan nem csak a természetfotósok fogják tudni kihasználni.)


 

720_20240324_0005ND.jpg

A GND8-as beépített átmenetes ND szűrő hatása

Objektív: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/2000 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 17 mm (ekv. 34 mm)

 

 

A gépen belüli fókusz-sorozat ill. bracketing lehetőségei is bővültek kissé – immáron max. 15 képből lehet összefűzött fotókat készíteni. Ezek amúgy némileg vágottabbnak hatnak, mint a teljes képmező, és csak jpg-et ment belőlük a gép, szemben pl. a LiveND vagy a Hi-res opciókkal, szóval alaposan oda kell figyelni, mit szeretnénk látni a képen, de úgy tapasztaltam, hogy az OM-1 II processzora így is remek eredményt produkál. (Erre is mutatok példát lentebb.)

 

Az érzékelő maradt a micro 4/3 lehetőségeit maximálisan kiaknázó, azokat nem túltoló 20 megapixeles Stacked BSI Live MOS szenzor, és az ISO határai sem változtak (80-102.400). A zajszűrés meglehetősen hatásos, 6400-as ISO-n is még bőven OK képeket kapunk, és a zajosodás magasabb érzékenységen is messze kevésbé roncsolja a képeket, mint amit korábban a micro 4/3 rendszer érzékelőiből ki lehetett hozni.


 

720_20240322_0436_varanusz.jpg

Varánusz a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 3200, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)


 

AF pontból továbbra is 1.053 van, és az elektronikus kereső ill. az LCD sem változott. Kevesebb mint két év alatt sem avultak el ezek, most is remek a képe és használhatósága mindkettőnek. Viszont van olyan, hogy simulated OVF, amely az optikai keresőt szimulálja, a Night Vision pedig az asztrofotósok munkáját könnyíti meg.

 

A gép menürendszere talán az eddigi legjobb, amit az OM/Olympus masinákon láttam (kivéve, hogy magyar nyelven nem elérhető). Persze van, amit nehéz előásni belőle, ekkora tudású gépnél ez evidens, de nagy könnyebbség, hogy a Super Control Panelnek becézett gyorsmenüt pl. kedvünkre megpakolhatjuk a számunkra legfontosabb beállításokkal.

Az alap Menu gomb maga a keresőtől balra, a monitor fölötti bal szélen található, szóval ha nincs lapátkezed és zongorista ujjaid, jó eséllyel a gépet tartó kezeddel nem tudod megnyomni, viszont a törlés gombot át lehet programozni második Menu gombnak, és ez igen hasznos. (Mindazonáltal piros pont jár minden gépnek, amelyen jobb oldalra tették ezt is, meg a fotók visszanézéséhez használt gombot, s mindkettőt úgy, hogy ne legyen könnyű akaratlanul megnyomni…)

 

Az akkumulátor egy töltéssel hivatalosan 520 fotót bír lőni, de a Quick sleep power saving módban ezt kb. 1100-ig lehet húzni, ill. a tapasztalat azt mutatja, hogy sorozatlövésnél is bőven az alap 520 fölé lehet menni.

 

web_C27_OM-1_Mark_II_BLK_WPRight2_1240-2_W_MF.jpg

 

 

Videós vonalon is van némi újdonság, melyek közül a legkirívóbb talán az, hogy válaszolva a mobiltelefonos világ kihívásaira, függőleges videót is rögzíthetünk. Gondolom, az ember továbbra is jellemzően vízszintesen lát, de láttunk már ennél fölöslegesebb trükköket is fényképezőkön…

4K és C4K max. 60fps-sel elérhető (miközben a teljes szenzort használva lehet lőni 120fps-sel is, szóval ez kicsit furi…), Full HD-ban legfeljebb 240fps-ből lassíthatunk (így a 24fps-es videó 10x-es lassítást jelent). További videós lehetőségek a teljesség igénye nélkül: ProRes RAW 4:4:4 12bit, külső felvevőkkel is összeköthető a gép (Atomos Ninja és a többi), van OM-Log400, Flat és HLG video picture mode, plusz a fotó színprofilokkal is videózhatunk, bár hogy H.264 vagy H.265 tömörítéssel, az változó.

A stabilizátor filmezés közben is remekül működik. Mikrofon és fejhallgató ki- ill. bemenet is van, Power Delivery-t pedig az USB Type-C kábelen keresztül köthetünk a géphez. HDMI kimenetből továbbra is micro port van, teljes méretű nincs. Viszont külön app nélkül használhatjuk a gépet webkamerának.

 

És még hosszasan sorolhatnám, mi mindent tud ez a gép. A fő kérdés azért mégis csak az, hogy a felhasználó mire akarja használni a masinát, és neki hogy áll kézre. Én a magam részéről nagyon szeretem az OM1 gépeket, bődületesen sokat tudó, jól átgondolt, számtalan felhasználói igényt kielégítő masinák. Hogy jó a fogásuk, azt nem lehet eleget hangsúlyozni, hosszú távon ez valahogy fontosabb is lesz, mint azok az extrák, amik tök jók, de a gyakorlatban alig-alig használja az ember.


 

720_20240322_0751azsiaivadkutya.jpg

Ázsiai vadkutya a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/5, ISO: 320, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

 

Összegzés

Láttam olyan kritikákat az OM1 II kapcsán, hogy a gyártó túlságosan specifikusra faragta, amiben van annyi igazság, hogy azon profik, akiknél fontos, hogy rövidebb záridőket ki tudjanak tartani kézből (tehát számít nekik a világelső stablizátor), meg a különféle témakövető módokat is ki tudják használni, azok számára különösen vonzó lesz ez a gép. De attól még, hogy elsősorban sportfotósok és a vadon fényképészei látják nagy hasznát az OM-1 II csoda képességeinek, bárki más, amatőr vagy profi is jól tudja majd használni ezt a gépet a maga munkájához vagy kedvteléséhez. Igen, ez egy robosztusabb, strapabíró igásló, ami mindent IS tud, és nem olyan kicsi, könnyű és szépséges, mint mondjuk az Olympus Pen-F, de tud olyasmiket, amikkel számos APS-C-s vagy full frame-es gépet megszorít.

Az ára is ezt tükrözi: a vázat 960 ezerért vehetjük meg (az elődje 890 ezerért kapható), a zseniális 12-40 II-es, a teljes zoom tartományban f/2,8-as legtágabb blendét adó, mégis kompakt objektívvel együtt pedig 1,2 milliót kell érte kicsengetni. Ennyi pénzért valóban kapni nagyobb szenzoros gépet is, és bár továbbra is igaz, hogy a micro 4/3 rendszer rendkívül jól el van látva objektívekkel, melyek zöme kisebb és könnyebb (s néha olcsóbb is), mint a nagyobb szenzorra épült hasonló üvegek, azért ma már APS-C / full frame vonalon is megtalálni mindent. Szóval hogy valaki pont ezt a gépet vegye, csak úgy, nulláról, ahhoz nagyon sok szempontnak, igénynek kell egyszerre meglennie – de mint fentebb látható, az OM-1 II valóban olyan csomag, mely megoldással szolgál szinte bármire.

 

 

 

Értékelés: 4.9 pont

Pro:

- a mai mezőnyhöz mérten is extrán felszerelt mindentudó gép

Kontra:

- a magyar menü hiánya

 

A fényképezőgép honlapja

A hazai forgalmazó honlapja

 

web_C18_OM-1_Mark_II_BLK_Right_8-25F4_OM_OFF_MF.jpg

 

Technikai adatok

OM System OM-1 II

Objektív foglalat: micro 4/3 bajonett

Szenzor: Stacked BSI Live MOS szenzor

Tényleges felbontás: 20,4 megapixel

Képméret-arány és képterület: 4:3 / 17,4 x 13 mm

Képstabilizátor: szenzoreltolásos (5 tengelyes / 8,5 ill. 7,5 fokozatnyi)

Fényérzékenység: ISO 100 – 25.600 (kiterjeszthető ISO 80-ra ill. 102.400-ra)

Élességállító rendszer: 1.053 pontos, fázisérzékelős autofókusz-rendszer

Manuális élességállítás: Igen

Beépített vaku: nincs (vakupapucs van)

Elektronikus kereső felbontása: 5,76 millió képpont

Hátsó kijelző: Teljesen előre fordítható TFT LCD – Érintőpanel; mérete: 3”; felbontás: 1,62M képpont

Méret: 138,8 x 72,7 x 91,6 mm

Súly: 599 g

 

 

 

720_20240321_0022Paddy.jpg

Paddy

Objektív: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20240322_0086level.jpg

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0087_pitypang.jpg

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/5,7, ISO: 500, gyújtótávolság: 262 mm (ekv. 525 mm)

 

720_20240322_0268_tuzpinty.jpg

Tűzpinty a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/5,7, ISO: 1000, gyújtótávolság: 262 mm (ekv. 525 mm)

 

720_20240322_0271_kaktusz.jpg

Kaktusz és virágai a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/5, ISO: 1000, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0328_halak.jpg

Halak a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/25 mp, rekesz: f/5, ISO: 2000, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0336_leguan.jpg

Leguán a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/5, ISO: 2000, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

 

720_20240322_0380_nagymara.jpg

Nagy mara a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 500 mm (ekv. 1000 mm)

 

720_20240322_0392_kiralypapagaj.jpg

 

Király papagáj a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 1000, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)


 

720_20240322_0532_kekkoronasgalamb.jpg

 

Kék koronásgalamb a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/5, ISO: 1250, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0773_vorospanda.jpg

Vörös panda (avagy macskamedve) a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/6,1, ISO: 320, gyújtótávolság: 373 mm (ekv. 747 mm)

 

720_20240322_0829_keletafrikaikoronasdaru.jpg

Kelet-afrikai koronásdaru a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/5, ISO: 400, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240323_0033_tengelic.jpg

Tengelic

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 640, gyújtótávolság: 548 mm (ekv. 1098 mm)

 

720_20240323_0040_Paddytakarva.jpg

Paddy és az állatszemkövető AF

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 640, gyújtótávolság: 373 mm (ekv. 747 mm)

 

720_20240323_0066japanbirs.jpg

Virágzó japánbirs

Objektív: OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/9, ISO: 640, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)

 

720_20240324_0006ND.jpg

A GND4-es beépített átmenetes ND szűrő hatása

Objektív: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20240324_0014_duplaexpo.jpg

Duplaexpo

Objektív: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20240324_0016liliomnagyfelbontasban.jpg

Liliom 50MP-s nagyfelbontású képen

Objektív: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 500, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20240324_0016liliom100szazalek.jpg

100%-os képkivágás az alap 20 megapixeles képből

 

720_20240324_0016liliomnagyfelbontasban100szazalek.jpg

100%-os képkivágás a nagyfelbontású, 50 megapixeles képből

 

 

 

720_20240324_0024liliomfokuszsorozathoz.jpg

Fókuszsorozat egyik képe

Objektív: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20240324_0025liliomfokuszsorozat.jpg

A fókuszsorozat végeredménye

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.213822 másodperc.