OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3 teszt

Uzseka Norbert | 2024. Április 16., Kedd 07:00

OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3 teszt
A micro 4/3 rendszer eddigi „legtelébb” látószöget adó objektívje külön kategória, nincs párja más rendszerben sem.

A full frame-es avagy kisfilmes értéken 300-1200mm-es látószögtartományt adó zoom objektívhez hasonló átfogást találni, de azért az az 1200mm… nos, abból nincs még egy. Ez azonban csak a legkirívóbb tulajdonsága az OM System új telezoomjának, ám a kevésbé nyilvánvalóakban rejlik az, ami miatt kimagaslóan jól is használható ez az objektív.

 

Kézbe véve

Az nyomban kiderül, hogy a micro 4/3 rendszer kisebb szenzorával járó egyik legfőbb előny, vagyis, hogy a kisebb érzékelőhöz kisebb objektíveket lehet készíteni, itt nincs meg. Nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy ez az objektív gyakorlatilag a full frame-re gyártott Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG DN OS Sport nevű üveg némileg módosított verziója. 109 mm az átmérője (95mm-es szűrő tekerhető rá), 264 mm a hossza (150mm-es zoomállásban, a jókora napellenző nélkül – 600-ra kitekerve és napellenzővel akkora, hogy biztos ránk hívják a rendőrt, ha városban vesszük elő).

A tubusban 25 optikai elem található, 15 csoportban, ez önmagában jelentős üvegmennyiség és súly, és akkor még a szintén minőségi anyagokból készült csövet nem is vettük hozzá. Utóbbinak köszönhető a masszív felépítés és az igen hatékony időjárásálló kivitel.

 

Jár hozzá továbbá egy, a napellenzőhöz hasonlóan csavarral rögzíthető állványgyűrű, melynek talpán Arca Swiss csatlakozást találni. Ezt jobbára akkor is hasznos az objektíven tartani, ha nem cipelünk magunkkal állványt, merthogy segít a testes üveg hordozásában. Más kérdés, hogy alapból is akkora „dög” ez, hogy fotós táskából is erősebbre lesz szükség, hogy elbírja, plusz beleférjen – az állványgyűrű csak még inkább növeli a helyigényét.

 

A frontlencse amolyan fejre csatlakozik, mely zoomoláskor eltávolodik az objektív bajonettjétől, a hosszúra nyúló csövön. A helyet nem változtató részek közül az első az igen vastag zoom gyűrű. Kell is, hogy ekkora legyen, és az is nagyon jó, hogy a fontosabb gyújtótávolságok jelölése alatt található sávban van egy olyan kapcsoló is, mellyel a zoomolást lehet állítani. Az L lock-ot jelent, ilyenkor adott állásban marad az üveg, akkor is, ha függőlegesbe állítjuk. Márpedig amilyen súlya van, lefelé fordítva kizoomol, visszafelé pedig vissza, ez tehát nagyon kellett ide. A T és az S azt jelöli, mekkora ellenállást fejt ki a zoom gyűrű zoomoláskor: S-nél könnyebb tekerni, T-nél nehezebb.

 

web_C52_M_Zuiko_150-600mm_F5.0-6.jpg

Hasonlóan hasznos kapcsoló az objektív másik (gép felől nézve bal) oldalára került zoom limiter. Bár az objektív autófókusza általában igen gyors és megbízható, nagyon közeli témáról nagyon távolira nem vált olyan fürgén, pláne nem 600mm-re tekerve, úgyhogy ezt érdemes használni. Ahogy akkor is, ha kimondottan közeli témát szeretnénk fényképezni.

 

Találunk még ebben a sávban AF/MF kapcsolót, stabilizátor ki/be kapcsolót, és három programozható gombot is. A bajonetthez eggyel közelebb a kézi élességállító gyűrű került, majd az a sáv, amelyre az állványgyűrűt tekerhetjük.

 

Azt tehát nem mondhatjuk, hogy a hasonló, APS-C ill. full frame rendszerekhez készített telezoomokhoz mérten könnyebb és kisebb lenne az OM 150-600-as, bár kétségkívül találni ennél is brutálisabb darabot – de ne feledjük, 1200mm!

 

720_20240322_0157pinty150mm.jpg

Pinty a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 150mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/5, ISO: 640, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0170pinty600mm.jpg

Pinty a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 600mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 640, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)


 

Tulajdonságok, tapasztalatok

Az objektív mérete és súlya egyértelműen befolyásolja a vele való fotózás élményét. Hozzá lehet szokni, a fogása nagyon is jó, kapunk ugye némi könnyítést is (zoom lezáró kapcsoló, állványgyűrű), de valószínűleg még az edzőterembe is sűrűn járó fotósok is úgy lesznek vele egy idő után, hogy kedvük támad letenni kissé az objektívet és megpihenni (még akkor is, ha van náluk egy megbízható mono- vagy tripod). Ezt érdemes észben tartani, már csak azért is, mert ez az objektív alapvetően olyan témákra a legjobb, amelyek türelmet, kitartást igényelnek, meg azt, hogy az ember értük menjen. Mármint, nyilván lehet az ablakból a szomszédot is lődözni, míg fel nem jelent, de azért egy ilyen telezoomot mégiscsak a vadvilág- ill. egyes sportok fotósai tudnak a legjobban kihasználni. És épp nekik a legfontosabb, hogy mennyire kell közel menniük a témájukhoz. Mármost 1200mm-es gyutávval elég messzire lehet látni… (Ld. a cikk végi látószög összehasonlítást.)

 

Bármily örömteli is ez, egyéb dolgoknak is klappolniuk kell, hogy olyan fotót készíthessünk egy ritka madárról vagy a focikapus fancsali képéről a gól után, amit aztán szívesen mutogatunk, vagy amiért szívesen fizet egy magazin.

És itt jön az, ami miatt szerintem új szintet jelent ez az üveg a telezoomok terén: a stabilizátor. Nyilván ehhez a fényképezőgépnek is megfelelőnek kell lennie, és jelen pillanatban a teszteléshez is használt OM System OM-1 Mark II erre a legjobb. Az a váz és cikkem tárgya együtt 7 fényértéknyit tud megfogni, ami olyan záridőket tesz lehetővé ekv. 1200mm-es gyutávon, amiket kézből kitartani akár néhány évvel ezelőtt is lehetetlen volt. Korábbi micro 4/3-os vázak (pláne az OM/Olympus gépek) is erősek stabilizátor szempontjából, de egyértelmű, hogy a maximumot ezzel az új géppel lehet kihozni. Ott az 1/8 s (egynyolcad másodperc, igen) is elérhető.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy attól még ilyen, teléhez képest őrültesen hosszú záridő mellett sem fog lassabban repülni a lefotózni kívánt madár vagy focilabda. De önmagában az, hogy statikusabb témánál nem kell nyomban az ISO-t magasabbra húzni, hanem rábízhatjuk magunkat a stabilizátorra, óriási segítség. Ez olyasmi, amit meg kell tapasztalni, akkor érzi igazán az ember, hogy mennyire király.

 

720_20240322_0454_Lylerepulokutya.jpg

Lyle-repülőkutya a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 3200, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

 

Az sem mindegy persze, hogy az utóbbi idők micro 4/3-os vázai messze jobban tűrik a magas érzékenységet, pl. ISO 3200-on vagy magasabban is lehet szép éles, nem zavaróan zajos képeket készíteni. Ez is fontos, már csak azért is, mert akármilyen böhöm üveg is ez, fényerő tekintetében nem olyan fényes. 150mm-en ugye f/5 a legtágabb blende, az f/6,3-at meg már 600mm előtt eléri. Úgyhogy ha nincs olyan sok fény, mint egy valamirevaló napfényes nappalon, akkor még mindig bátrabban ereszthetjük az ISO-t magasabbra. De azért tény, hogy, főleg gyorsabban mozgó témáknál, jobbak az esélyeink a jó fotóra, ha van elég fény.

 

Apropó, mozgó téma. Ma már szinte alap elvárás a fényképezőknél, hogy az autófókusz képes legyen követni az ilyesmit, sőt, egyre több olyan váz van, amely képes felismerni a témát. A mai OM Systems gépekben is van ilyen, és ezek elképesztően jól működnek együtt ezzel a speciális objektívvel is. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy bár az OM1 II madárkövető AF-je még a falevelek közt bújkáló szárnyast is képes követni, ám nem a szemére fog fókuszálni, és minél telébb állásban lövünk, annál keskenyebb a kép mélységélessége, tehát érdemes odafigyelni, hogy 600mm körül inkább kicsit rekeszeljünk le, hogy tényleg éles legyen a madár mindazon része, aminek élesnek kellene lennie (mondjuk félprofilban a csőre hegyétől a feje búbjáig).

 

Ezt amúgy azért is érdemes megtenni, mert az objektív legtelébb állásban, legtágabb rekeszen (ugye f/6,3) egy picikét lágyabb képet ad, mint már enyhén szűkebb blendén is. Ez a nagyobb telezoomoknál általánosnak mondható.

Máskülönben a teljes zoom- és rekesztartományban, faltól falig remek a képélesség, ami annyira nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az eredeti Sigma verzió full frame-re készült, míg ugye a micro 4/3 kisebb szenzora ennek a képkörnek csak a kellős közepét használja. Lényeg az, hogy pláne ha van elég fény, remek képélességre számíthatunk két kilós kis objektívünktől.

 

720_20240322_0288_prerikutya.jpg

Prérikutya portré a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)

 

 

Szintén emeli az objektív használhatóságát az OM1 mindkét verzióján elérhető Pro Capture funkció (mely amúgy nagyon kevés más fényképezőn van meg), melynek lényege, hogy ha félig nyomjuk az expo gombot, a gép elkezd fotózni, de csak akkor menti is a képeket a memóriakártyára, ha teljesen lenyomjuk a gombot. Akkor viszont a lenyomása előtti (OM-1 II esetében kb. 99 darab) kép is rögzítésre kerül. Kell-e magyaráznom, hogy egy gyorsan mozgó vad vagy sportoló esetében ez mekkora segítség?!

 

Elképesztő élmény volt ezt az objektívet használni. Nem mondom, hogy a közel fél napos állatkerti túrám utáni napon nem éreztem minden érintett izmomat, de nem is kérdés, hogy megérte azért az örömért cserébe, amit az elkészült képek okoztak.

 

web_C53_M_Zuiko_150-600mm_F5.0-6.jpg

 

Makró

Bár az OM 150-600 nem kimondottan makróobjektív, 150mm-en 0,35x-ös nagyítást produkál, vagyis közel 1:3-as leképezést, ami azért igen jó közeliket jelent, ráadásul mindezt 56 cm legkisebb tárgytávolságból, amely csípős-rúgós-harapós ízeltlábúak esetében kimondottan kényelmes. 600mm-en viszont 2,8 méterre kell lennünk témánktól, ha éles képet szeretnénk lőni róla, és ott jóval szerényebb, de még mindig elég jól használható, 0,2x-es a leképezés.

A már említett fókusz-limiter ilyenkor is nagyon jól jön, hiszen nem mindegy, hogy az autófókusznak végtelentől ilyen közelig kell keresnie az élességet, vagy csak közelpont és 10 méter között (ez az egyik beállítási lehetőség).

 

Telekonverterek

Ha az ekv. 1200mm sem lenne elég, beruházhatunk az Olympus MC-14 ill. MC-20 telekonvertereinek valamelyikére. Előbbivel ekv. 1680, utóbbival 2400mm-es gyutávot kapunk – igaz, némi fényerőveszteség árán (tehát szűkebb lesz a legtágabb rekesz). Utóbbi különösen jól jön majd, ha a nagyhatalmak elkezdik gyarmatosítani a Holdat, és otthonunk nyugalmából szeretnénk látni, mi zajlik az innen látható oldalon… Áruk: 140 ill. 180 ezer forint.

 

720_20240322_174056_Hold.jpg

A Hold 600mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 400, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)


 

Árak, összehasonlítás

A fentiekből talán már világos, hogy cikkem tárgya elképesztő tudású objektív, melynek bizony meg is kérik az árát: 10 forint híján 1 millió 100 ezerbe kerül. Az brutálisan sok pénz, akkor is, ha nincs még egy ilyen objektív.

De hasonló akad. Más rendszerben is, bár APS-C szenzorra nyilván könnyebb közel ekv. 1200mm-et is tudó telét gyártani, mint full frame-re, de tény, hogy az OM 150-600-nak a már említett alapját adó, full frame-es Sigma is „csupán” 550 ezerbe kerül (és APS-C-s Sonyra tekerve azért az is 225-900mm-es üveget jelent). Ám itt most csak a micro 4/3-osakról ejtenék szót röviden.

A Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5-6.3 IS ugyan „csak” 800mm-es gyutávot ad legtelébb állásban, ellenben 100mm-ről indul, 560 ezer forint körül adják épp, és majd’ egy kilóval könnyebb – nem mellesleg szintén remek üveg.

Van két profiknak való, fényerősebb OM/Oly üveg is:

Az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO 3 millió forintba kerül, van benne beépített 1,25x-öző telekonverter (szóval ekv. 1000mm a vége), némileg könnyebb-kisebb, mint a 150-600-as, és még élesebb a képe.

Az M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO ugyanannyiba kerül, mint cikkem tárgya, nyilván fix ekv. 600mm-es, de fényerősebb, és szintén számottevően könnyebb.

A Panasonicnak is vannak szupertelezoomnak számító üvegei, így a Panasonic LUMIX Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6.3 Asph. Power O.I.S., mely egy kilós sincs, 650 ezer forint körüli az ára, vagy a potom 250 ezerért bezsákolható Panasonic Lumix G 100-300mm f/4-5.6 II Power O.I.S., mely alig lépi túl a fél kilót, és szintén nem gyenge játékos.

Ha a pénz nem is számít, az azért érdekes lehet, főleg a hosszabb távon fotózóknak, hogy mennyire nehéz az üveg, amit magukkal cipelnek – de ha mindennél fontosabb, hogy minél messzebb lásson az adott objektív, akkor a 150-600-as a tuti befutó.

 

720_20240322_0516_keletafrikaidaru.jpg

Kelet-afrikai daru a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)


 

Összegzés

Nagy, nehéz, drága. Viszont olyan szűk gyújtótávolságot (ekv. 1200mm) tud, amilyet kb. semmi más objektív. A vadvilág, ill. különféle sportok fotósainak az egyik legjobb választás, főleg, ha van elég fény, és ha megfelelő, újabb vázra teszik (ld. témakövető autófókuszmódok, világelső stabilizálás stb.). Szintén megfelelő (OM1 II) vázzal az egyik legstrapabíróbb az összes kapható telezoom közül, s nem mellesleg képélesség terén is igen szépen teljesít. Döbbenetes záridőket lehet vele kézből kitartani. Igen, lehetne fényerősebb, és hosszabb távon képtelenség beiktatott pihenők nélkül használni. De pl. egy kismadárról úgy készíthetünk vele közeli portrét, hogy esetleg a kép alanya észre sem vesz minket, vagy nem repül el, mert konfortosan messze vagyunk tőle.

 

Értékelés: 4,8 pont

Pro:

- ekv. 1200mm-re kitekerhető zoom

- korábban elképzelhetetlen lassú kézből kitartható záridők egy ekkora telétől

Kontra:

- súly, méret, ár

 

Az objektív honlapja

A magyar forgalmazó honlapja

 

web_C60_OM1MarkII_BLK_Left3_M_Zuiko_150-600mm_F5.0-6.jpg

 

Technikai adatok

OM System M Zuiko 150-600mm f/5-6.3

Elérhető bajonett(ek): micro 4/3

Gyújtótávolság: 150 – 600 mm (ekv. 300-1200mm)

Objektív felépítése: 25 lencsetag 15 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 8,2° –  2,1°

Legnagyobb blende: 150mm-en: f/5, 600mm-en: f/6,3

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 150mm-en: 56 cm, 600mm-en: 2,8 m

Szűrőmenet: 95 mm

Méret: 109,4 x 264,4 mm

Tömeg: 2065 g

Stabilizátor: van

Időjárásálló: igen

 

 

 

 

720_20240322_0084bogyok150mm.jpg

Bogyók a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 150mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0085bogyok600mm.jpg

Bogyók a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 600mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)

 

720_20240322_0088_japankert.jpg

A japánkert részlete a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0089rozsa.jpg

Rózsa a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/6,1, ISO: 500, gyújtótávolság: 373 mm (ekv. 746 mm)

 

720_20240322_0129teknoc.jpg

Teknős a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0133_lajhar.jpg

Pihenő lajhár a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/5,2, ISO: 500, gyújtótávolság: 158 mm (ekv. 316 mm)

 

720_20240322_0183pinty229mm.jpg

Pinty a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 229mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 640, gyújtótávolság: 229 mm (ekv. 458 mm)

 

720_20240322_0189_sargahasukardinalis229mm.jpg

Sárga hasú kardinális a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 459mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 640, gyújtótávolság: 229 mm (ekv. 458 mm)

 

720_20240322_0198_sargahasukardinalis429mm.jpg

Sárga hasú kardinális a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 429mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/6,2, ISO: 640, gyújtótávolság: 429 mm (ekv. 859 mm)

 

720_20240322_0371_kenguru150mm.jpg

Kenguruk a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 150mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0374_kenguru500mm.jpg

Kenguru a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 500mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 500 mm (ekv. 1000 mm)

 

720_20240322_0420_kacagojancsi.jpg

Kacagó jancsi a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/30 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 2000, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0468szurkegem.jpg

Szürke gém a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/5,9, ISO: 500, gyújtótávolság: 314 mm (ekv. 628 mm)

 

720_20240322_0504sisakoskazuar.jpg

Sisakos kazuár a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0626_oroszlan.jpg

Nőstény oroszlán a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/6, ISO: 320, gyújtótávolság: 358 mm (ekv. 717 mm)

 

720_20240322_0647_maki.jpg

Közönséges maki (katta) a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/5, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0722_szurikata150mm.jpg

Szurikáta a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 150mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/5, ISO: 320, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0723_szurikata600mm.jpg

Szurikáta a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 600mm-en

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 320, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)

 

720_20240322_0740_takin.jpg

Takin a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/5,7, ISO: 320, gyújtótávolság: 240 mm (ekv. 480 mm)

 

720_20240322_0815_csoka.jpg

Csóka a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 548 mm (ekv. 1098 mm)

 

720_20240322_0892vizilo.jpg

Víziló a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/40 mp, rekesz: f/5, ISO: 1000, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240322_0900_flamingo.jpg

Flamingópár a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/5,8, ISO: 640, gyújtótávolság: 274 mm (ekv. 549 mm)

 

720_20240323_0086viragf6_3.jpg

Bokeh-teszt 600mm-en, f/6,3-as rekesszel

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 640, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)

 

720_20240323_0087viragf11.jpg

Bokeh-teszt 600mm-en, f/11-es rekesszel

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/11, ISO: 640, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)

 

720_20240323_0089Paddy.jpg

Paddy

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/11, ISO: 640, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

 

Látószög összehasonlítás:

 

720_20240324_0032_12mm.jpg

12mm (ekv. 24mm)

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 500, gyújtótávolság: 12 mm (ekv. 24 mm), objektív: Olympus M.12-40mm F2.8

 

720_20240324_0033_40mm.jpg

40mm (ekv. 80mm)

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 500, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm), objektív: Olympus M.12-40mm F2.8

 

720_20240324_0034_150mm.jpg

150mm (ekv. 300mm)

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 500, gyújtótávolság: 150 mm (ekv. 300 mm)

 

720_20240324_0036_300mm.jpg

300mm (ekv. 600mm)

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/5,9, ISO: 500, gyújtótávolság: 300 mm (ekv. 600 mm)

 

720_20240324_0038_500mm.jpg

500mm (ekv. 1000mm)

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 500 mm (ekv. 1000 mm)

 

720_20240324_0039_600mm.jpg

600mm (ekv. 1200mm)

Váz: OM System OM-1 II. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 600 mm (ekv. 1200 mm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 4.519876 másodperc.