Olympus PEN E-PL9 – a cuki kisördög

Uzseka Norbert | 2018. November 28., Szerda 09:00

Olympus PEN E-PL9 – a cuki kisördög
Az Olympus belépő szintű cserélhető objektíves sorozatának legutóbbi darabja egy cuki álruhába öltözött kis ördög, „aki” nagyon sokat tud.

Számomra mindig kellemes érzés kézbe venni az Olympus PEN E-PL sorozatának tagjait, minthogy az első micro 4/3 rendszerű fényképezőgép, amivel fotóztam, is ebbe tartozott. Azóta sok minden változott, de az nem, hogy amilyen kicsi, könnyű és pofás kis masinák ezek, annyira sok tudást pakolt beléjük a gyártó. Mert az a tudás-csomag, amit E-PL9 néven lehet kapni, részben fedi azt, amit néhány évvel ezelőtt csak a magasabb kategóriájú modellek tudtak, emellett a legfrissebb technológiák egy része is benne van.

Természetesen nem minden, amit a nagyobb testvérei (kezdve az E-M10-zel) tudnak, de így is oldalakat tölthetnék meg a különféle funkciók és lehetőségek leírásával. Ezt az izgalmas élményt nem venném el a felhasználói kézikönyvtől (amit persze minden új felhasználónak el kell olvasnia, különben könnyen juthat abba a csúf helyzetbe, hogy elkezdi szidni a gépet, hogy az nem tud ezt vagy azt, majd aztán kiderül, hogy de, a gép tudja, csak ő nem volt elég kitartó, hogy megtalálja…), de a legfontosabbakról szólnék.

 

720_201808180251_.jpg

Holdviola koncert

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8. Záridő: 1/160 s, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 45mm

 

Ha az ember megnézi az E-PL9 hivatalos oldalát, láthatja, hogy az Olympus marketingesei elsősorban a hölgyeket, ill. a fiatalokat határozták meg, mint elérendő célcsoportot. Nem tudom, van-e ebben bármi degradáló bárkire nézve, de tény, hogy ez egy könnyebben kezelhető, mérete miatt akárhova magunkkal vihető, praktikus kis kamera, mely részben arra van kihegyezve, hogy kielégítse azok igényeit, akik szeretnek selfie-ket készíteni és azokat gyorsan posztolni is a különféle internetes szociális médiumokban. Az érintőképernyő teljesen előre forgatható, és az okostelefonnal/tablettel való wifi ill. bluetooth kapcsolatot is könnyű létrehozni, hogy aztán, az ingyenes app segítségével már küldjük is a képeket, ahova csak akarjuk. És mivel manapság már szinte mindenki ott van, ha más nem, a Facebookon, és boldog-boldogtalan posztolja a képeit, hogy hol jár épp, mit eszik, kivel csalja a férjét/feleségét, így ezek nem csak hasznos, de szükséges funkciói is az E-PL9-nek.

A kis 9-es fehér, világosbarna, fekete és (a legszebb!) kék színben is elérhető. Ez megintcsak olyasmi, amire a magukat igazi fotósoknak valló emberek csak legyintenek, hogy fölösleges baromság, de szerintem nem az. Hasznos és jó, hogy van miből válogatni, és sosem lehet tudni, nem épp egy ilyen kis cuki masina lesz-e a belépője a világ legjobb fotósának a fotózás világába. És az a jó hír, hogy a cuki kis masinán nem fog múlni, mert csaknem minden benne van, ami egy igazi fotósnak kell, illetve ami egy jó fotóhoz.

 

olympusEPL9_brown.jpg

 

A micro 4/3 rendszer érzékelőlapkája elég nagy ahhoz, hogy akár A/3 vagy még nagyobb méretben is remek minőségű nyomatokat készítsünk, online megjelenéshez meg végképp. Maga a szenzor és a gépben lévő processzor is az újabbak közül való, tehát az utóbbi évek fejlesztéseinek egy része itt is megvan. Ideértve az asztrofotósok körében közkedvelt Élőkompozíciót is, mellyel azok a szép csillagfénycsíkos képek készülnek, vagy épp a 4K-s videózást.

Itt vannak a különféle fotós módok (Program, Rekesz- és Záridő előválasztó, Manuális – vagyis PASM), számtalan különféle szűrőt és stílust alkalmazhatunk, hogy kiéljük a kreativitásunkat (vagy hogy látványos, like-vadász képeket lőjünk), és így tovább. A gépből kijövő, mindenféle módosítás nélküli JPG képek is szuperek. Ha pedig az ember rászánja az időt, hogy a RAW file-okat feldolgozza, végképp olyan eredményre juthat, amiről csak nagyon kevesen tudnák megmondani, hogy ilyen aprósággal készült. Tudom ajánlani inspirációul az Olympus MILC rajongók (Magyarország) nevű Facebook csoportot, ahol több fotós is szokott olyan zseniális képeket posztolni, melyeket a nagyhangú szakértők által lenézett E-PL sorozat gépeivel készített, és simán alázza akár a full frame-es gépet használók jókora részének fotóit. Tudom, hogy közhely, de nem lehet elégszer elmondani, hogy a fotóson sokkal több múlik, mint azon, hogy mivel lő.

 

720_201808180168.jpg

Óriáskerék

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital 25mm f/1.8. Záridő: 1/4000 s, rekesz: f/1,8, ISO: 200, gyújtótávolság: 25mm

 

Különbségek az elődmodellhez képest

Az E-PL8 nevű elődmodellhez képest talán az a legnagyobb változás, hogy került egy kicsi, de – főleg nappali, ellenfényes derítésre – hasznos vaku a gépbe, cserébe viszont eltűnt az a papucs, ahova rendszervakut vagy külső elektronikus keresőt lehetne csatlakoztatni. Ezt nagyon sajnálom, mert a legtöbben, akik továbbléptünk a belépő szintről a komolyabb, drágább gépek felé, úgy találtuk, hogy az elektronikus kereső roppant hasznos, nagyon nagy segítség a komponálásban (s nem csak akkor, ha épp nagyon erős a napsütés, és alig látni a hátsó kijelzőt).

 

Fontos különbség még, hogy az E-PL8-ban 81 fókuszpont volt, az E-PL9 viszont 121 pontra tud automatikusan élességet állítani.

A szenzor maradt ugyanaz a 16,1 megapixeles, és a stabilizátor is a 3 tengelyes (vagyis nem szivárgott le az E-M10-esből az 5 tengelyes). Ez úgy 3–3,5 fényértéket fog meg, ami különösen akkor jön jól, ha kevesebb fényben kell fotóznunk.

 

Újdonság az E-M10 III-ból átvett AP, vagyis haladó fényképkészítés mód. Az Élő kompozit, a Live Time, a HDR, a Panoráma és más egyéb fotós módok is itt kaptak helyet, ahogy a Csendes is.

Az érzékenység 100 és 25.600 között állítható, és az Olympus által alkalmazott zajszűrési módot dicséri, hogy ISO 3200-on még bőven jó minőségű képeket lehet készíteni. 6400-on már erősebb a zaj, de netre még az is megteszi, afölött azonban, ahogy arra számítani lehet, már nem annyira szép az eredmény.

 

olympusEPL9_rear_white.jpg

 

Videó

Bár az Olympus is meglépte a kötelezőt, és behozta a 4K videó lehetőséget, szerintem a micro 4/3-os pályatárs, a Panasonic videói még mindig messze jobb minőségűek.

Érdekes viszont, hogy még a Pana középkategóriás gépében, a G80-ban sincs 120p-s gyorsaságú felvétel, amit már igazán látványosan lehetne lassítani, viszont az E-PL9-be került ilyen. Igaz, meglehetős megszorításokkal: csak HD minőségben (1280x720 pixel) elérhető, és egyszerre csak 20 másodpercet lehet felvenni, s ezt fixen 30p-sre (tehát negyed sebességre) lassítja a kamera, de ez akkor is olyan plusz, aminek sok felhasználó örülhet. Még akkor is, ha inkább játszani jó, mint komoly videó felvételek készítésére. S persze az Olympus videói is elég jók általános otthoni használatra.

 

720_201808240573_.jpgMátrai vándor

Objektív: Laowa 7.5mm f/2 MFT. Záridő: 1/1000 s, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 7,5mm


Összegzés

Az Olympus PEN E-PL sorozata a belépő kategória a cég cserélhető objektíves fényképezői között, de már ez is sokkal többet kínál, mint amit a kezdő fotósok pályájuk elején ki tudnak használni. Ám ami a lényeg: képminőségben nem vagy alig marad el a nagyobb, drágább gépektől. Ugyan sokunknak hiányozni fog róla az elektronikus kereső, de az, hogy ennyire kicsi és könnyű, hatalmas előny szintén sokunk számára. Az E-PL9 hozza a kötelező frissítéseket, és van olyan könnyen kezelhető, hogy aki nem vágyik többre, csak hogy családi vagy baráti körben a mobiltelefonjánál látnivalóan jobb minőségű képeket készítsen, annak is tökéletes választás legyen. De profi fotósok másodgépének is jó lehet.

 

Pontszám: 4,4 pont

Pro:

- Apró vázban rengeteg tudás

- Könnyű kezelhetőség

 

Kontra:

- Nincs vakupapucs, s így külön elektronikus kereső sem tehető rá

 

Az objektív honlapja

Flickr albumunk tesztfotókkal

 

 

olympusEPL9_black.jpg

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.205994 másodperc.